Permalänk
Medlem

Laptop för FB spel och Netflix

Jag ska köpa en laptop till min mamma. Hon har redan en bra stationär dator så syftet med laptopen är att hon ska kunna ha med den när hon ligger på sjukhus (hon är svårt sjuk) och när hon är så dåligt att hon inte klarar att ta sig upp från sängen. Hon behöver främst kunna:
*Köra sin spel på FB utan att det hackar sig (hon spelar t.ex. farmen och liknande spel)
*Titta på Netflix

Om ni har specifika råd angående vilka laptops som skulle kunna funka eller om ni t.ex. kan förklara vad jag ska leta efter för spec så skulle jag vara enormt tacksam. När det gäller budget så har jag ansträngd ekonomi men jag vill att min mamma ska få det hon behöver. Men vill inte köpa en dator som är bättre än just det hon behöver (eftersom jag har det tajt ekonomiskt).

Jag förstår t.ex. inte vilka grafikkort som funkar för FB-spel, vilken typ av processor som behövs osv.

Jag har läst igenom andra trådar här men inte hittat något som matchar det jag söker till min mamma. Antingen är det riktiga gaming laptops, för jobb eller typ bara surfa & streama.

Permalänk
Medlem

@Theodora:
Beklagar att din mamma mår dåligt.

Jag spelar inte själv på FB och de spelen du listar, så jag gissar lite nu. Om någon annan vet mer, så får dom gärna tillföra det. Spelen på FB körs i webbläsaren och utnyttjar webbläsaren och processorn, därför tror jag i de fallet en bra processor ger mer effekt än ett speciellt grafikkort.

Netflix: Använder också webbläsaren, men kanske kan (Gissar igen) utnyttja grafikkortet för att hjälpa till att avlasta processorn.

Ekonomi: Tajt för er båda, men inte specificerat vad budgeten är. Jag gissar på 4-5000 som max eller under om möjligt.

Förslag:
Kolla inrego direkt som säljer begagnade företagsdatorer. Du hittar bärbara där för runt 3500 kr och uppåt. Skärmarna är runt 13-14", så det är inga stora saker.

Kan denna filtersökning på prisjakt ge dig något? 8Gb RAM, max 4700 är kraven och undvika AMD A-series och Celeron är sorteringen.

Kan surfplatta vara ett alternativ som fungerar? Då kan du komma billigare undan.

Edit: Förtydligar lite om processorer och grafikkort.
Du bör leta efter som minst processorer från Intel som heter Pentium (Ok), Core I3 (Bra) eller I5 (Bättre). Processorer från AMD har jag inte så bra koll på, men tror Athlon (Ok), Ryzen 3 (Bättre) kan vara alternativ. AMD's A, E och FX serie tror jag du kan hoppa över direkt.

Grafikkort: Intels inbyggda kan nog fungera bra.

Förtydligat grafik och CPU.
Visa signatur

Sometimes you can't pay it back, so you just have to pay it forward.

Permalänk
Medlem

@Farsan Baloo: Tack snälla för ditt svar, jag uppskattar det verkligen!
Det är inte lätt att se sin mamma så dålig. Hon börjar ju ge upp psykiskt eftersom hon inte har nåt att göra när hon är sängbunden, så jag tänker att om hon får köra sin älskade spel så kommer det hjälpa en del med det psykiska iaf.

Hursomhelst, jag förstår mer vad det är jag ska leta efter, vilket "minimum" nivå jag kan lägga mig på och vad som är för mycket för det hon behöver. Jag ska gå igenom de laptops som finns på länken.

Jag har en följdfråga. Vilken nivå på SSD ska jag lägga mig på? Räcker 64 GB SSD eller är det alldeles för snålt? Bör man satsa på minst 128?

Jag funderade på en surfplatta men min mamma tycker de är lite svåra att hantera. När hon använder en laptop, t.ex. när hon använt min, så använder hon inte ens pekplattan utan behöver mus för att det ska funka för henne. Annars hade surfplatta varit kanon!

Jag kikade lite på inrego, men jag hinner inte vänta på leverans. Bannar mig själv för att jag inte haft bättre framförhållning. Hon har varit så bra hela sommaren och hösten...men jag borde ha letat då och inte väntat till det här.

Permalänk
Medlem

Jag skulle faktiskt säga köp en Platta istället för dator i det här fallet.
Nästan alla såkallade facebookspel eller andra liknande saker flyter av någon anledning aldrig lika bra i datorers webbläsare som dom gör i appformaten på mobiler och paddor.
Jag gissar att det handlar om att webbläsare är dåligt optimerade för spel men jag vet inte varför.

Om det dessutom är en lite äldre person som inte orkar så mycket så känns en platta myckjet bekvämare än en laptop, mina egna föräldrar använder nästan aldrig sin dator längre sen dom skaffade en platta.

Lycka till

Permalänk
Medlem

Netonnet har 1200:- cachback på vissa laptops, det blir 3800:- för denna efteråt:
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-14...

Full HD skärm (dock TN) 8GB minne och 256 GB ssd.
Tyvärr försvann många av de vikbara datorerna med pekskärm från marknaden...

Permalänk
Medlem

Surface Go *demovara* 3136:- https://www.proshop.se/Baerbar-dator/Microsoft-Surface-Go/281...

Inget tangentbord, 10" skärm, men de programmen man känner igen i windows.

Permalänk
Medlem

@Theodora:
Jag har förståelse för din situation. Och det är alltid lätt att vara klok i efterhand. Det är frustrerande att stå bredvid och se sin mamma tyna bort. Hjälplösheten och ilskan att inte kunna göra något tror jag blir överhängande och att julen står inför dörren gör inte saken lättare heller. Att hjälpa henne med små saker ger nog henne guldkant på tillvaron - t.o.m att bara du är närvarande. Loppet är inte kört ännu, det är trots allt den 17:e idag men det återstår flera dagar till julafton om det är ditt mål.

Till din fråga om 64Gb är nog: Ja, i absolut nödfall men inte mer än så. Windows tar minst halva disken bara i installation. Lite uppdateringar och program så är utrymmet snart slut. Nej, sikta hellre på absolut lägst 120Gb eller mer.

Vad tror du om datorn @pacc tipsade om från netonnet? Den finns i lager i hela Sverige utom Falun om posten inte är ett alternativ. Den kostar visserligen 4990:-, men med 1200:- i cashback så blir det i slutändan ~3790. Jämfört med Inrego's begagnade för nästan samma pris får du faktiskt lite större skärm, större SSD disk och en helt ny dator. Förutsatt att ekonomin tillåter vill säga. Cashbacken får du räkna med dröjer minst två månader enligt informationen på netonnet.

Om netonnet inte fungerar, fundera om julafton är absolut deadline. Kanske en "försenad" julklapp (Läs mellandagarna) kan funka också? Det kan ju bli vinst för båda då. Jag tror att hon uppskattar närvaron av nära och kära på julafton framför presenter

Visa signatur

Sometimes you can't pay it back, so you just have to pay it forward.