En början på ett smart hem – hur kommer jag igång?

Permalänk
Medlem

En början på ett smart hem – hur kommer jag igång?

Hej.

Jag ska renovera köket nu under början på nästa år och tänkte att jag skulle börja införskaffa lite smarta prylar.

Jag skulle vilja ha lite hjälp på hur jag ska börja.
Idag har jag ingenting och skulle behöva börja från scratch.

Jag behöver någon form av huvudenhet som ska vara framtidssäker och ska inte behöva bytas ut när jag expanderar min samling.
Till en början vill jag bara styra lamporna i taket, endast i köket alltså någon form av flush bakom uttagen.

Min sambo kräver att det finns lampknappar så man kan tända och släcka som vanligt.
Vilket märke borde jag satsa på här?

Tack på förhand/ Emil

Visa signatur

SERVER: Case: SC-4324S | Mobo: Asrock Z690 Pro RS | Cpu: i7 12700K | Ram: 3200mhz 128GB | Gpu: GTX 1660 Super | Psu: ASUS Strix 850W | Controller card: LSI 9300-8i & LSI 9300-16i | Cache: 5TB | Storage: 40TB

GAMING: Case: SilverStone RM44 | Mobo: ASRock B760M | Cpu: i5 13600KF | Ram: DDR5 6000mhz 32GB | Gpu: RTX 3080 | Psu: EVGA Supernova 1300W | Nvme: 1x Samsung 980 pro 1TB Monitor: Asus PG42UQ

Permalänk
Medlem

Du får välja mellan enheter som pratar z-wave OCH zigbee,

T.ex hemmabygge med Raspberry eller nuc som grund med stickor för de protokoll du vill köra och Home Assistent som mjukvara. Väldigt flexibelt och absolut framtidssäkert. Kräver en hel del meckande att komma igång med.

Samsung Smartthings, lättanvänd, pratar Z-wave och zigbee som standard. Flexibelt och relativt framtidssäkrat. Nackdel att det är ganska molnberoende.

Hubitat Elevation, en hub som pratar Z-wave och Zigbee med inriktning på full lokal styrning. Flexibel och relativt framtidsäkrad. Delar kod med smartthings i form av att "drivers" för olika enheter är lätta att skriva om från Smartthings till Elevation om det behövs.

Athom Homey, pratar z-wave, zigbee och 433. lättanvänd, inte fullt lika stort enhets-stöd som de ovan nämnda. Dyrast.

Det finns fler såklart, med fördelar och nackdelar. men som det ser ut idag Så anser jag att de här är de bättre alternativen.

Inbyggnadsbrytare som du monterar bakom existerande lampknappar finns i Z-wave, zigbee, 433 och wifi (o bluetooth med om man vill det. Dåligt med hubbar som har stöd för det bara).
"bäst" utbud på inbyggnadsbrytare är hittils Z-wave, men zigbee och wifi får även de fler o fler inbyggnadsenheter.

Visa signatur

// Pierre Broberg
http://www.pierrejavel.com

Permalänk

Är i ungefär samma situation som du och är inne på en vera som kontrollenhet och tänkte då köra z-wave. Som inbyggnadsbrytare kan man då köra nexa prylar.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Börja enkelt och börja smått. Det går bra att expandera i framtiden. Försöker man läsa på om allt på en gång så finns det risk att det kännas överväldigande och avskräckande.

Det enda "stora" beslutet är potentiellt att välja vilken basenhet för kommunikation man bör välja.
Alla har sina för och nackdelar.

Exempel på styrenheter/basenhet

  1. Telldus TellStick ZNet Lite V2
    Vill man inte betala för mycket (som mig) så kanske den här enheten är något för dig.

  2. Athom Homey v2.0 (Early 2019)
    För den som kännner "All in" och vill ha stöd för tex zigBee direkt, sånt som Phillips Hue, IKEA osv..

  3. Do It Yourself alternativet
    Raspberry pi + Hassio
    Conbee II
    Aeon Labs – Z-Stick
    Alla dessa ord går att slänga in i google och till svar får man en hel community av nördar <3 som gjort det till sitt livs uppdrag att automatisera allt.

Bra att veta är att det inte är "kört" bara för att man köpt en basenhet som inte stödjer ett visst protokoll. Utan det går att komplettera senare med tex fler basenheter och sedan virituellt "sätta ihop" dessa basenheter via en raspberry pi och Hass.io, detta kräver dock lite mer know-how. Något jag själv tycker är värt det och skulle vilja diskutera mer utförligt i en annan tråd.

Exempel på sändare/mottagare

  1. Fibaro - Double Switch 2 / Insatsbrytare med energimätning
    För den som vill installera en automatisering att ha bakom en helt vanlig befintlig brytare.
    Installation enligt följande: https://www.youtube.com/watch?v=NzrNCjCM6HQ
    Det är enklare än vad många tror.

  2. Telldus Plug-In Slim
    Smidig och enkel lösning för golvlampor och bordslampor.
    Installations instruktion medföljer i lådan.
    Det finns också massor med instruktionsvideos på youtube, tex: https://www.youtube.com/watch?v=_5MUWEMCFho

Visa signatur

7900GT > XFX4890 > 2xGTX480 > GTX780 > GTX1070 > RTX3070

Permalänk
Medlem

Undvik Animus Heart! Riktigt usel, Hubitat Elevation är ljusår bättre än den om man vill ha kraftfull logik och ändå enkelt att sätta upp.

Z-wave tycker jag bara krånglar för mig, Zigbee har varit stabil och direkt respons. Plejd är ändå överlägsen i kvalitet och snabbhet, fick instängt protokoll om det spelar roll, jag är toknöjd med Plejd till belysning.
Stör mig inte på att ha 2 olika system med olika appar, man ställer in allt en gång sedan rullar det. Behöver man rota i grejerna varje vecka blir det bara tråkigt.

Hassio har blivit mycket mer användarvänlig på sistone, kan vara värt att kika på.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av nixs:

Undvik Animus Heart! Riktigt usel, Hubitat Elevation är ljusår bättre än den om man vill ha kraftfull logik och ändå enkelt att sätta upp.

Z-wave tycker jag bara krånglar för mig, Zigbee har varit stabil och direkt respons. Plejd är ändå överlägsen i kvalitet och snabbhet, fick instängt protokoll om det spelar roll, jag är toknöjd med Plejd till belysning.
Stör mig inte på att ha 2 olika system med olika appar, man ställer in allt en gång sedan rullar det. Behöver man rota i grejerna varje vecka blir det bara tråkigt.

Hassio har blivit mycket mer användarvänlig på sistone, kan vara värt att kika på.

Skickades från m.sweclockers.com

bara nyfiken men när provade du Animus senast? Har hänt en del från då den släpptes..

Permalänk

En polare är med och driver en blog som du kanske borde spana in... https://www.automatiserar.se

Visa signatur

mvh // Jonas

Permalänk
Medlem

Hej

Jag ville göra lite små saker mer än bara ljus (började med hue), så ja köpte lite fjärrstyrda kontakter, som telldus, och ikea. Dessa kör ja i en Homey som ja enkelt satte upp att tända vid solnedgång i alla fönster (uppe och nere), och att dom släcker vid olika tider beroende på om det är helg eller vardag tex. Startar även motorvärmaren ute vid fast tidpunkt (ska ändra detta snart till beroende på temperatur ute).

Sen fick man ju med fjärrkontroller till tex 3 pack telldusuttagen. Denna programmerade ja de olika knapparna till att tända släcka allt, släcka runt projektorn, starta motorvärmare. Vad du kan göra där är i princip fritt. Allt var dessutom väldigt enkelt.

Man blev väldigt biten fort, så nu har jag nog 10-12 kontakter, 1 för utomhusbruk och dessutom 4 temperatursensorer med tryck temp och luftfuktighet.
Planerar att försöka styra frånluftsvärmepumpen, genom att mäta hur mycket ja belastar mina inkommande säkringar så ja inte använder för mycket när ja dessutom kopplar in laddhybriden.

Så mitt tips är:
Vill du köra med bara ljus, så kör på philips hue. (Jag började där). Och om du har planer på att göra mer o mer avancerat så kör på en Homey. (Men det går väldigt bra att börja med hue, då dessa är integrerbara in i homeyn om man får smak för mer.)

https://www.m.nu/ är en bra sida, ja surfar runt där lite då och då och tittar på alla möjliga enheter dom har för att få inspiration till vad mer jag vill göra

Visa signatur

"It is our attitude at the beginning of a difficult task which, more than anything else, will affect its successful outcome." - William James

Permalänk
Medlem

Jag köpte en Vera lite för kanske 5 år sedan. Enheten var lite trött från början och blev sedan bara tröttare. Dödsstöten för Veran blev när den inte kunde inkludera nyare Fibaro switchar med säkerhet. Då tog jag beslutet att byta till Hassio (Home Assistant) samt köpte en enkel z-wave dongel (Z-Wave.Me USB Stick) för 329kr. I botten kör jag en vanlig virtualiserad Ubuntu på min server. Mjukvaran är open source, den är ganska väl dokumenterad samt det finns väldigt många tilläggsmoduler för allt du kan tänkas behöva. Bra app till mobilen finns det också (Home Assistant till både IOS och Android).

Mina Fibaro z-wave grejer har rullat på väldigt stabilt de senaste 5 åren. Det som är fördelen med två-vägssystem som z-wave är att du vet om en enhet är på eller av. Med enklare Nexa så kan du bara hoppas att signalen kommer fram.

Nu efter 4 veckor med med Hassio är jag mycket nöjd. Ett ganska enkelt gränssnitt och mycket bra möjligheter till automation.

/z

Visa signatur

C2D E6300 @ 3.2HGz 1.2V | Thermalright 120 Extr. | Gainward 8800 GT Golden Sample |Samsung 2x500Gb | Corsair VX 550V | Antec P182 [img]http://valid.x86-secret.com/cache/banner/421648.png[/img]

Permalänk
Medlem

Så intressant hur man kan tycka så olika, jag tycker i stort sett tvärtemot vad @Oak säger.

Problemet med att bara "börja i en ände" och inte "läsa på från början" är att man i min mening (efter ändå 3 år i gejmet viket inom -modern- home automation är rätt mycket) alldeles för lätt bygger in sig i ett hörn och får problem som måste "fullösas" vilket tillslut leder till att man har byggt ett okontrollerbart monster.

Ett annat problem är ju att det inte finns någon som helst standard i systemen. Lägger du ett halvår på att bygga kod/automationer i HomeAssistant så är det inte direkt att bara flytta över det till ett annat system senare. Mao gäller det att man har sin kravställning klar från början så man inte får ett enormt migreringsproblem den dagen man inser att man valde fel plattform...

Kan ta ett exempel:
Det första jag gjorde var att köpa Eve-energy
Det funkade kanonbra till en början, precis som sagts, "börja enkelt". Rakt in i Homekit och iPhonen.

Problemet kommer nu senare:
- Pluggarna sitter direkt mot Homekit/AppleTV, vilket gör att det inte går att styra dom via api
- För att ändå lyckas styra dom, så kan man dra in Homebridge. Grattis, nu får man ytterligare en komponent i systemet som ska confas och underhållas bara för att kunna få en bridge mellan t ex HomeAssistant och Homekit, enbart för att styra 4 pluggar.
- All "data" sitter fast i deras app/ekosystem och går inte att exportera på ett vad jag vet vettigt sätt (sist jag kollade är det en manuell CSV-export från appen).

Ett halvår senare kommer nån breaking change i nått skit, plyggarna slutar funka, man ska försöka läsa på och komma ihåg hur fasen man confade Homebridge (Eftersom det var en one-shot för att få en komponent i systemet att funka), etc etc.

Mitt konkreta tips:
Försök att hitta <ett> "system"/"teknik" som gör så mycket av det du vill och maximera inköpen där.

Låt inte snålheten bedra visheten, det är i min mening värt pengarna att sedan hålla sig till det systemet kontra att breda ut sig enbart på grund av att spara pengar (jag gjorde t ex det problemet när jag började dra in Shelly enbart på grund av att dom var billigare än motsvarande prylar för Zigbee). Det är inget fel på shelly, men det ökar komplexitet.

T ex så mäter Shelly elförbrukning i annan enhet än vad mina zigbeeprylar rapporterar, så det blev en jädra massa klia huvudet innan man tillslut insåg att det var någonstans djupt nere rotat i systemet man behöver transformera datat på olika sätt beroende på källa.
Absolut, det är inget "problem" att lösa, men när man tillslut sitter på hundratals sånna där fixar här och var så kan jag lova att det inte blir ett roligt system att underhålla, jag har själv varit (och är till viss del kvar) där...

Permalänk
Medlem

Jag har betat av en väldans massa olika lösningar de senaste 15 åren, X10, diverse RF lösningar som telldus, wifi brytare, fibaro, hue, etc. Oftast har jag haft kombinationer av dem och försökt synka dem via någon egen mjukvara. Det största problemet jag haft är pålitlighet, är det inte 100% så blir det snabbt irriterande, framförallt för de i hushållet som inte är lika entusiastiska som jag. Ju mer komplicerad sammansättning ju större chans att någon inte funkar hela tiden. Vissa brytare synkar via cloud, då blir man beroende av att internet inte går ner, vissa kräver att man inte rör brytare på väggen för då slutar de svara (t.ex. hue).

Efter att vi gjorde en större renovering förra året så bytte jag det mesta till plejd och det har fungerat fantastiskt bra, jag har lite rörelsevakter samt hue lampor kvar på ställen där de bara kontrolleras av rörelsevakter, såsom källarutrymmen, etc. Men allt som man ska kunna styra själv är kopplat till plejd.

Plejd fungerar som ett vanligt trådat system, man sätter fjädrar i strömbrytarna på väggarna och det är infällda dosor som kontrollerar lamporna, long press blir dimmning och dubbelklick går att koppla till scenarion, såsom släck allt, eller tänd ett antal lampor i en grupp, etc. Väldigt flexibelt och har även inbyggt astrour för automatisering. Det enda som saknas är google home/homekit koppling, men det har visats på mässor och ska komma innan årets slut säger de.

Jag kör sedan med google home över hela huset, mini, home och max, samt chromecasts på tv apparater och stereon. Har helt avvecklat mitt sonossystem för ljud nu till förmån för google home.

För första gången på 15 år så känns allt funktionellt

Visa signatur

Är du snabbare än en gris? AnimalSpeeder ger dig svaret:
http://itunes.apple.com/se/app/animalspeeder/id551490974?l=en...

Permalänk
Medlem
Skrivet av fish:

Jag har betat av en väldans massa olika lösningar de senaste 15 åren, X10, diverse RF lösningar som telldus, wifi brytare, fibaro, hue, etc. Oftast har jag haft kombinationer av dem och försökt synka dem via någon egen mjukvara. Det största problemet jag haft är pålitlighet, är det inte 100% så blir det snabbt irriterande, framförallt för de i hushållet som inte är lika entusiastiska som jag. Ju mer komplicerad sammansättning ju större chans att någon inte funkar hela tiden. Vissa brytare synkar via cloud, då blir man beroende av att internet inte går ner, vissa kräver att man inte rör brytare på väggen för då slutar de svara (t.ex. hue).

Efter att vi gjorde en större renovering förra året så bytte jag det mesta till plejd och det har fungerat fantastiskt bra, jag har lite rörelsevakter samt hue lampor kvar på ställen där de bara kontrolleras av rörelsevakter, såsom källarutrymmen, etc. Men allt som man ska kunna styra själv är kopplat till plejd.

Plejd fungerar som ett vanligt trådat system, man sätter fjädrar i strömbrytarna på väggarna och det är infällda dosor som kontrollerar lamporna, long press blir dimmning och dubbelklick går att koppla till scenarion, såsom släck allt, eller tänd ett antal lampor i en grupp, etc. Väldigt flexibelt och har även inbyggt astrour för automatisering. Det enda som saknas är google home/homekit koppling, men det har visats på mässor och ska komma innan årets slut säger de.

Jag kör sedan med google home över hela huset, mini, home och max, samt chromecasts på tv apparater och stereon. Har helt avvecklat mitt sonossystem för ljud nu till förmån för google home.

För första gången på 15 år så känns allt funktionellt

Alla svar hitintills förutom det här bygger på att du livar upp någon typ av halvt genomarbetat ekosystem av trådlösa prylar som i bästa fall kan beskrivas som "konsument"-klass, med tillförlitlighet därefter.
Och jag ska inte kasta skit, beroende på ens use-case är det kanske handen i handsken MEN, jag personligen skulle aldrig orka gå den vägen, jag vill ha skottsäker tillförlitlighet från dag ett (hur många trådar finns det inte om att "jag uppdaterade min hass.io och nu funkar ingenting" eller "mitt sdkort pajjade, nu kan jag inte tända i huset") och då finns det mer seriösa alternativ.

Om du ändå ska börja från början tycker jag att du ska kolla in system baserade på KNX (det är nog äldst och mest beprövat i gemet), ex Control4, Carlo-Gavazzis DupLine-baserade system Smart-House (det har jag själv, extremt nöjd) eller Plejd (bluetooth, primärt för ljusstyrning).

Permalänk
Medlem

@Darkling: Vad kostade din smart-house install? Var det nybygge eller ändring i befintlig installation?

Permalänk
Medlem

Trådfri (IKEA) - Jag och min sambo köpte nyligen hus och bestämde oss för att köpa några smarta lampor i samband med det. Stod mellan Philips Hue och Trådfri. Men vi valde Trådfri, dels för att det var lite billigare men också för att IKEA verkar lägga mer fokus på just hem & hus, med paneler att ha ovanför köksbänken etc. Hue har exempelvis bättre RGB-lampor, men det är inget vi är intresserade av så det gjorde detsamma.

Hittills har allt fungerat utan problem. Appen är ganska basic, men för vår del var schemaläggningen det viktigaste och det fungerar utan problem. Det finns även adaptrar för uttag ifall säg du har belysning där du helt enkelt inte kan byta ut lamporna så går det ändå att styra och schemalägga. Tänkte även köpa en adapter för motorvärmaren så kan man starta den utan att behöva gå ut. Trådfri har även lampknappar som fungerar som vanligt (som din sambo önskade).

IKEA verkar dessutom utöka innehållet med nya lampor lite nu och då vilket känns bra, bör vara hyfsat framtidssäkert.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X 3.8 GHz | ASUS ROG Strix B550-F Gaming | G.Skill 32GB DDR4 3600MHz CL16 Trident Z Neo | AMD 7900 XTX | Noctua NH-U12A Chromax Black | Seasonic Prime GX 850W | Fractal Design Define XL R2 | LG OLED48CX

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

@Darkling: Vad kostade din smart-house install? Var det nybygge eller ändring i befintlig installation?

Det är en kombination av ny- och utbygge, vi byggde ut med en stor huskropp och i den placerade vi en undercentral med majoriteten av Smart-House styren.
Nu håller vi på med ursprungliga huset och börjar så smått tråda om all el där och drar då med bus-slingor och extra trådar som skall användas när vi byter och kompletterar den befintliga centralen/installationen.

Jag ska leta upp offerterna för den initiala installationen, men sen har jag haft turen och köpt ett begagnat helt paket för 5k att komplettera med.

Permalänk
Medlem

Hejsan,

Inom hemautomation så finns det så tyvärr för många vägar att gå där massa smådetaljer kommer kunna bestämma vad som passar just dig för det finns ingen "One solution to rule them all" som jag känner till i varje fall. Då menar jag inte en lösning som har stöd för alla protokoll utan en lösning som kan lösa alla personers behov.

Enda jag skulle säga att jag hade valt protokollen Zigbee och/eller Z-wave till enheterna där Zigbeeenheter är billigare och z-wave dyrare men mer standardiserad då alla z-wave produkter måste gå igenom Z-wave Alliance för att bli godkända.

Sen så får man bara försöka avgränsa sig efter sina behov
1. Vill du bara komma igång snabbt med scener och automation som automatiskt tända/släcka ljus, spela musik/ljud i olika rum mm samt hämta info från vanliga sensorer som temp, och andra system osv och att kunna styra allt enkelt från en App. Då hade jag bara köpt ett system som Homey eller Vera. Det kostar några tusingar, har stöd för mängder av olika enheter även om man inte är Bleeding edge när det gäller stöd av nya devicer men det är värt det i slutändan tror jag.

2. Är du utvecklare, Linuxkunnig och vill göra egna speciallösningar - Kör igång med zigbee och z-wave USB controllers och släng in Homeassistant och Domoticz på en dator.

3. Inte direkt Linuxvan men vill komma undan så billigt som möjligt och kan tänka dig att lägga en hel del tid på att lära dig Linux och sitta med konfigurationer - Kör igång med usb controllers med Homeassistant och Domoticz men kör på en raspberry pi för allt är mycket enklare då eftersom guiderna oftast är gjorda för detta.

Glömde
4. Ingen Linuxvana och inte intresse att lära sig men vill komma igång enkelt och billigt med ett system som kan köra scener och enkel automation köp typ Xiaomi Smarthome och låt Kina veta vad du gör.

Jag har själv hållit på lite med hemautomation i något år nu, jag är inte direkt Linuxvan och har egentligen inte ork till att lära mig det men ville bygga ett eget hemlarm med olika givare som dörr/fönster sensorer, brandvarnare, vattenläckage sensorer och integrera mot egna kameror osv och när jag började så fanns inget färdigt system som kunde detta.
Jag ville dessutom inte begränsas av prestandan i Raspberry Pi så byggde en liten PC server som jag slängde in Ubuntu och kör USB controllers på. Jag började med RFXcom och Z-wave för att sen skippa RFXcom och ersätta det med Zigbee.
Sen har resan sett ut så här för mig Domoticz -> Homeassistant -> Domoticz -> OpenHab -> "något jag glömt namnet på" -> Domoticz -> Homeassistant -> Domoticz och nu är jag rätt trött på det

Permalänk
Medlem

Jag är ingen programmerare och kan inte ett skit om Linux men har ändå lyckats rätt bra med att installera Hass.io (Home Assistant) på en Odroid N2 som kör Ubuntu Server 18.04, med hjälp av Docker och Portainer.
Det är lite fippel men det funkar klockrent.
Enda anledningen till att jag kör en Odroid N2 (som är sjukt mycket overkill egentligen) är för att jag ledsnade på den supersega RPi 3+ jag hade innan. Förmodligen räcker nya RPi 4 mer än väl.
Jag kör en Aeotec Z-wave usb-dongel och en RFxTRX 433 MHz-grunka för att styra allt mitt junk.
Sen får man tänka på att Home Assistant är mycket mer än att bara styra lite lampor och sånt, man skapar ju i princip en hemsida som visar vad man nu vill visa. Man behöver inte ens ha en enda smart lampa hemma för att ha nytta av Home Assistant.
Tack vare Home Assistant kan jag styra p-värmaren på min Mercedes med rösten (google assistant), samt även min Samsung Frame TV, vilket jag inte hade kunnat annars. Sätter även på datorn med google assistant, men det går förmodligen att ordna utan Home Assistant.

Det är fippligt men värt det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FL3JM:

Jag är ingen programmerare och kan inte ett skit om Linux men har ändå lyckats rätt bra med att installera Hass.io (Home Assistant) på en Odroid N2 som kör Ubuntu Server 18.04, med hjälp av Docker och Portainer.
Det är lite fippel men det funkar klockrent.
Enda anledningen till att jag kör en Odroid N2 (som är sjukt mycket overkill egentligen) är för att jag ledsnade på den supersega RPi 3+ jag hade innan. Förmodligen räcker nya RPi 4 mer än väl.
Jag kör en Aeotec Z-wave usb-dongel och en RFxTRX 433 MHz-grunka för att styra allt mitt junk.
Sen får man tänka på att Home Assistant är mycket mer än att bara styra lite lampor och sånt, man skapar ju i princip en hemsida som visar vad man nu vill visa. Man behöver inte ens ha en enda smart lampa hemma för att ha nytta av Home Assistant.
Tack vare Home Assistant kan jag styra p-värmaren på min Mercedes med rösten (google assistant), samt även min Samsung Frame TV, vilket jag inte hade kunnat annars. Sätter även på datorn med google assistant, men det går förmodligen att ordna utan Home Assistant.

Det är fippligt men värt det.

Skoj att höra att det kan fungerar bra med en liknande uppsättning som jag har , mitt problem är kanske mest för att jag redan har ett rätt stort befintligt Z-Wave Plus nätverk som jag försöker "importera" vilket borde fungera. Och det har blivit bättre sen man fick Docker stöd.
Men varje gång så slutar det ändå med att jag ger upp för att någon enhet vägrar fungera eller så stör mig för mycket på z-wave configpanel som i vissa fall är oanvändbar .
Mina Telldus wallplug ville senast inte visas som on/off enheter och gick därför inte att använda och sen har jag t.ex. haft problem när jag skulle konfigurera notification report på strömmätare då den kan rapportera över 16 enheter vilket sen inte gick att urskilja i vissa dropdownlistor eftersom de heter samma i början och namnen klipps så alla 16enheterna ser likadana ut.
Normalt så funkar enkla enheter bra för mig också som strömpluggar och tempsensorer men i Domoticz så fungerar det så mycket bättre "för mig" med discovery och listning av alla mina enheter i tydliga device listor. Däremot så ser allt ut som om det va gjort för Win95 i Domoticz .

Lovelace UI lockar annars.

Permalänk
Medlem

Nu har jag beställt Fibaros inbyggda jordade uttag
https://www.fibaro.com/en/products/smart-switches-and-outlets...

Behöver ju något som pratar med dessa, Vill kunna mäta förbrukning, exportera data, stänga av och på. Någon form av API ett måste, gärna lokalt (logikstyrning inom LAN). Gärna HomeKit-koppling men absolut inget måste. Har Philips Hue sedan tidigare med ser inget behov av att integrera ljus.

Vad tycker ni? Gärna en färdig snygg lösning så man slipper strula med en RPi men om det är det enda sättet att kunna skriva egen kod som styr/läser så får jag bita i det sura äpplet. Koden kör jag helst på en Windowsserver och kommunicerar över LAN/WAN. Samtidigt vill jag ha någon färdig app till mobilen som fungerar från start.

Grejerna är till ett kök som kommer ha vitvaror med Siemens Home Connect (kylfrysen en Samsung Family Hub 2.0 med deras teknik). Philips hue belysning både i tak och under bänk.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

@Darkling: Vad kostade din smart-house install? Var det nybygge eller ändring i befintlig installation?

Jag hittar inte fakturan, och jag tror det var så att jag köpte genom mitt förra jobb och bara fick ett pris och fakturanummer att pynta in det mot. Så jag har inte kvar kostnaden tyvärr.