Lussebulle eller Lussekatt?

Lussebulle eller Lussekatt?

kan vi bena ut det här nu heter det Lussebulle eller Lussekatt?

Vad är skillnaden?

Det närmar sig Lucia och jag är lika förvirrad för varje år som går kan vi få en vettig förklaring på detta? Lucia detta år infaller dessutom på Fredagen den 13 för alla som är vidskepliga.

Lussebulle, allt annat är fel.

Skickades från m.sweclockers.com

Kärt barn har många namn, mer behöver inte sägas

Bägge

Lussehund.

Använder både och. Lite beroende på mitt humör eller vem jag pratar med.

Båda är rätt, beror på utformning.

Skickades från m.sweclockers.com

Stressbulle

Den stora frågan är väl varför man bakar lussekatter (!) utan saffran? Det är ju saffranet som gör det till lusse.

På många ställen på västkusten måste man vara tydlig med att man vill ha saffran, annars får man vanliga vetekatter med kardemumma.

Skickades från m.sweclockers.com

Fanns ju lite kul info här om man är intresserad:
https://svenskahogtider.com/2013/12/01/varfor-heter-det-lusse...

Skrivet av Wikipedia:

Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse, förr dövelskatt eller dyvelkatt[1][2], är ett svenskt bakverk av vete[3] som är starkt förknippad med advent, Lucia och jul. Lussekatten är en vetebulle som är gulfärgad av saffran.

Men lussebulle är rätt och allt annat är fel ändå

Skrivet av zarkov:

Den stora frågan är väl varför man bakar lussekatter (!) utan saffran? Det är ju saffranet som gör det till lusse.

På många ställen på västkusten måste man vara tydlig med att man vill ha saffran, annars får man vanliga vetekatter med kardemumma.

Skickades från m.sweclockers.com

För att man är snål? Saffran är dyrt ju För övrigt anser jag att det ej bör finnas mer än 2 russin per lussekatt. Väljer man att förpesta smeten med en godtycklig mängd russin är man lat och/eller ond.

Rätt namn bör vara lussekatt, iaf. om man ska lita på Wikipedia m.fl.

Jag är lite upprörd över att jag inte har en bestämd åsikt om detta, båda funkar.
Inte alls likt mig

Lussekatt givetvis, och de bakas med saffran och späckade med vit choklad. Rätt halt av vit choklad uppnås när man tryckt i så mycket choklad man tror man kan i smeten, och sedan trycker man i lika mycket till.

Inga jävla russin om ni vill träffa tomten i år.

Skrivet av Kent:

För att man är snål? Saffran är dyrt ju För övrigt anser jag att det ej bör finnas mer än 2 russin per lussekatt. Väljer man att förpesta smeten med en godtycklig mängd russin är man lat och/eller ond.

Rätt namn bör vara lussekatt, iaf. om man ska lita på Wikipedia m.fl.

Fast hela poängen är väl för sjutton gubbar saffran? Annars är det bara en udda formad bulle.

Saffransbulle

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av twit:

Lussekatt givetvis, och de bakas med saffran och späckade med vit choklad. Rätt halt av vit choklad uppnås när man tryckt i så mycket choklad man tror man kan i smeten, och sedan trycker man i lika mycket till.

Inga jävla russin om ni vill träffa tomten i år.

Nä nu får vi ta det lugnt här, vit choklad må var gott, men inte har man det i en lussebulle!

Annars tycker jag om att göra med mandelmassfyllning, om man vill vara sådan.

Saffranskladdkaka med vit choklad kan vara gott men inte har jag det i lussekatterna

givetvis lussebulle

Julbölle

En lussebulle behöver inte ha en lussekatts utformning. En lussekatt är en lussebulle, men en lussebulle är inte nödvändigtvis en lussekatt.

Skrivet av Zeedarn:

En lussebulle behöver inte ha en lussekatts utformning. En lussekatt är en lussebulle, men en lussebulle är inte nödvändigtvis en lussekatt.

Instämmer helt, S-formen är det som är en lussekatt (med två russin helst), resten är lussebullar.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av AReal_Human:

Nä nu får vi ta det lugnt här, vit choklad må var gott, men inte har man det i en lussebulle!

Annars tycker jag om att göra med mandelmassfyllning, om man vill vara sådan.

Tidigare år hade jag svarat som du, men sen breddade jag mina horisonter (läs blev bjuden på bulle som en kollegas partner bakat) och tamigfan. Det var som att en ny epok i mitt liv startade.

För övrigt säger jag både lussekatt och lussebulle.

Luciferbröd!

Gillar varken saffran eller russin (i bröd) så avstår oftast helt att förtära dessa bakverk.

Katt, inte bulle. Bulle äter man till frukost med marmelad och ost.

Skickades från m.sweclockers.com

Saffransbröd

Skrivet av klirre:

Katt, inte bulle. Bulle äter man till frukost med marmelad och ost.

Skickades från m.sweclockers.com

Äter du kanelbulle med marmelad och ost?

Skrivet av zarkov:

Den stora frågan är väl varför man bakar lussekatter (!) utan saffran? Det är ju saffranet som gör det till lusse.

På många ställen på västkusten måste man vara tydlig med att man vill ha saffran, annars får man vanliga vetekatter med kardemumma.

Skickades från m.sweclockers.com

Kanske för att saffran är så jävla äckligt.

Givet antagandet att TS avser de S-formade bakverken gjorda på vetedeg med saffran, ja då är det 'lussekatt' eller mer specifikt en 'julgalt'. Lussekatter är även övermängd till flera andra alternativa formationer såsom julkusar och gullvagnar.
'Lussebulle', ja det känns som en term som tagits fram av någon bajsnödig förälder som fått frågan "varför heter det -katt" en gång för många, alternativt som någon vedervärdig form av diminutiv. Eller ja, åtminstone fram tills dess att alla dessa klassiska bullformer dessvärre började få fotfäste ...

Lussebulle känns lite mer generiskt, skulle kunna ha vilken form som helst.

Lussekatt är mer distinkt.

Skrivet av Zeedarn:

Äter du kanelbulle med marmelad och ost?

Klart jag inte gör, bullar är ju små runda bröd, som i Tyskland kallas Brötschen, i Danmark bolle och i svenskockuperade delarna av Danmark bulle.

Nu ska jag gå och äta min frukostbulle.

Skickades från m.sweclockers.com