Inflation av giriga människor på marknaden?

Permalänk
Medlem
Skrivet av m4gnify:

Det är klart dom får, men det betyder inte att man behöver gilla det.

True.
I mina ögon tjänar det inte mycket till att bli upprörd över något sådant obetydligt.

Men alla får så klart tycka som dom vill

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gwildor:

Ser inget fel i att tjäna en hacka på kort tid.
Hur man än vrider och vänder på det så är det alltid köparen i slutändan som bestämmer.

Det handlar snarare om det är moraliskt rätt.

Jag kanske är ensam i världen om att tänka så här att om jag får något billigt, å det visar sig att jag inte behöver det eller impulsköpet ändå va lite för hastigt taget, så kan någon annan få köpa det för samma som jag, för att hjälpa den personen och göra dem glada.

Om jag får en sak gratis, och sen visar det sig att jag inte behöver den, då gör jag 1 av två saker:
1.) Jag ger bort den till någon som jag hör behöver den av olika skäl.

2.) Jag använder delen, bygger ihop något större, och säljer det som ett paket.

Jag tycker bara det känns moraliskt fel att köpa billigt för att sälja dyrt, iaf på Sweclockers, om man gör det på blocket är det en sak men detta är ju ett hårdvaruforum.

Jag tycker vi ska vara sjyssta å hjälpa varandra så mycket det går, världen suger redan som den gör, å då blir jag förbannad när jag stöter på kapitalister som bara är ute efter att göra vinst på andra.

Det jag reagerade på den här gången var att väldigt många annonser var just det, folk som köpt massa skit för att sälja dyrare när bf är över. Inte 1 annons, inte 2, utan ett 10-tal, därav "inflation".

Skrivet av Snorlena:

Samma sak med tävlingar där personer bara deltar för att vinna för att sedan sälja vinsten en vecka senare.

Håller lite med dig, dock inte helt, hade velat att endast de som behöver grejjen tävlar men känner att man inte kan begära det.

Skrivet av Joakim Ågren:

Girighet engelska Greed har en negativ klang men i grunden är ett visst mått av girighet avgörande för vår överlevnad. Utan den egenskapen skulle mänskligheten inte kommit långt utan vi skulle nog inte ens överlevt som art. Men visst kan det gå till överdrift (tänk Joakim Von Anka).

Men i alla fall det är omöjligt att avgöra under vilka omständigheter de som väljer sälja sina fynd lever under så svårt att avgöra om det rör sig om ren girighet. Jag tror nog de flesta som säljer nått för att tjäna en femhundring ganska så sällan tillhör de välbeställdas skara i den besuttna medel och överklassen. Det rör sig nog oftast om studenter, låginkomsttagare, deltidare, arbetslösa eller bidragstagare som med nöd och näppe kan få ihop pengar till en dator. Nog kan vi unna dessa lite extra kronor så här till Jul?

Själv slog jag till på bla en Ryzen 7 3700X hos Inet för 2990 Kr men hade redan sedan tidigare köpt en Ryzen 5 3600 för 1990 kr hos netonnets fyndhörna. Så nu sitter jag med 2 CPU'er så måste göra mig av med en. Om jag väljer att nöja mig med ett Ryzen 5 bygge så kommer jag sälja min 3700X kring 3400-3500 Kr då detta är det normala fyndpriset hos tex netonnet eller webhallen. Ligger 400-500 Kr under normalpriset så den som köper gör ett fynd trots allt samtidigt som jag indirekt då kan sänka min datorbyggkostnad med motsvarande summa. Men just nu lutar det åt att jag "lyxar" till det och kör på ett Ryzen 7 3700X bygge så då blir det att jag returnerar min 3600 alternativt säljer den här på marknaden för 2100 Kr inklusive frakt vilket är självkostnadspris, gör ingen vinst i det fallet.

Man skulle ju kunna argumentera åt andra hållet när det gäller just Sweclockers marknad. Köpare här tenderar att vara mer kunniga jämfört med de på Blocket eller Tradera. Så genom att välja att annonsera här istället så riktar man sitt erbjudande i högre utsträckning mot de som vet vad de gör!

Nu är jag inte du, men hade jag varit det hade jag sålt den för samma pris till nästa för att vara sjysst, ev lagt på 100kr eller så för att täcka bensinkostnad eller liknande om jag måste göra massa saker i samband med försäljningen.

Skrivet av pv2b:

Jag ser inte problemet med att någon köper något på rea för att sedan sälja vidare.

Den som köper en vara på rea för att flippa den tar en risk att inte få varan sålt till ett högre pris. Det är alltså inte riksfritt och gratis att göra detta. Den som sedan till slut köper varan gör det för att de får ett bättre pris av den som köpte och sedan säljer än de skulle få i butik. D.v.s. den som köper tjänar också på detta så vida han inte köper för högre än ordinarie butikspris. (Och om någon köper något för högre än nypris i butik av någon random säljare har också också väldigt svårt att tycka synd om den personen. Inte direkt svårt att kolla.)

Så vem är det egentligen som är förloraren i det här scenariot? Jag ser bara vinnare.

Det är fortfarande grisigt.

Skrivet av Nivity:

Eller så låter man folk sälja precis vad dom vill för vilket pris dom vill.

ja, men detta handlar snarare om huruvida det är moraliskt rätt eller inte.
Sen gled jag ju in på att vi borde uppmuntra att vara sjyssta mot varandra här på Sweclockers, om folk fått en bra deal å ångrar sig är det ju trevligare om man låter någon annan köpa den för samma pris + ev frakt etc.

Permalänk

Man kan ju tycka att alla får lägga ut vad de vill till valbart pris, tycker någon att det är värt det priset för specifik produkt och köper så är ju båda parter nöjda.
Även om någon "luras" för att profitera på andra, så är det köparen som bör göra efterforskningar i pris om man är ute efter att fynda.

Min åsikt.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Celphish:

Det är fortfarande grisigt.

???

På vilket sätt är det "grisigt" att ge någon som missade BF-rean chansen till att köpa något billigare än i butik?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Celphish:

ja, men detta handlar snarare om huruvida det är moraliskt rätt eller inte.
Sen gled jag ju in på att vi borde uppmuntra att vara sjyssta mot varandra här på Sweclockers, om folk fått en bra deal å ångrar sig är det ju trevligare om man låter någon annan köpa den för samma pris + ev frakt etc.

Sure, det låter bra i praktiken.
Men då ska man själv skapa en annons, ta hand om massa folk, hitta en köpare, ordna med betalning, frakta det, hoppas postnord inte sabbar det för då kommer köparen bli förbannad på säljaren osv.

Alternativt ska man bestämma tid med folk som ska komma hem till en etc.

Tjänar man inget på det alls är det i praktiken betydligt mindre huvudvärk då att bara returnera paketet när man själv har tid.

Det är iaf min erfarenhet efter allt man sålt men även skänkt bort på ex facebook grupper osv.

Idag slänger jag hellre saker än skänker bort pga allt strul med jobbiga människor.

Permalänk
Medlem

Just för att slippa diskussioner om pris föredrar jag sälja på Tradera med utgångspris 1 kr så blir det upp till budgivarna att sätta vettigt pris.

Personligen har jag inget emot om folk vill sälja till högt pris även om de köpt billigt. Man kan låta bli att köpa om man tycker det är oskäligt. Det är lika girigt som köpare att tycka säljarna sätter för högt pris som det är för säljare att tycka köparna bjuder för lite. Man får mötas på halva vägen och om båda är överens, annars blir det ingen affär.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gainsgoblin:

@Elektron: Sant. Tycker mest det är lite tråkigt att vissa köpt saker på inets riktigt bra deals och nu försöker sälja vidare dessa till ren vinst men å andra sidan så förstår jag att folk gör det.

Det som igentligen är rotorsaken är väl om man själv varit ute på jakt efter något men att det har blivit slutsålt så att man inte hann köpa det. Är det inte i detta de starka känslorna bottnar i? För om de var någon ni inte ville ha så hade ni väl antagligen inte brytt er. Och jag kan förstå frustrationen. Jag har jobbat i butik och då kunde folk bli helt galna om tex kampanjglassen hade sålt slut. Ofta löser butikerna det genom att begränsa antalet folk fick köpa.

Skrivet av Celphish:

Jag tycker bara det känns moraliskt fel att köpa billigt för att sälja dyrt

Kort och gott du tycker att kapitalism är omoraliskt?
Vad anser du moraliskt om att spara pensionspengar i fonder? Du tjänar då pengar indirekt på andra människors slit.

Kan ju samtidigt passa på att fråga sig själv varför vi har de så bra ekonomiskt ställt i Sverige sett till majoriteten av jordens befolkning också.

Personligen anser jag det är omoraliskt om man tjänar pengar och utnyttjar utsatta människor. Där klassar jag knappast in personer som tänkt att fynda en ny xbox eller en 8 kärnig processor.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Celphish:

Ja, å det är vissa användare på marknaden som alltid skambudar, oavsett, å vägrar gå upp från deras skambud.
Jag skulle satsa mina pengar på att dessa personer hoppas på att få köpa för skampriset å sen sälja vidare men kan givetvis ha fel...

Som en sporadisk skambudare så måste jag förklara lite. För mig i alla fall så handlar det om att jag bjuder vad produkten är värd, för mig. Jag letade exempelvis efter en laptop i våras och jag hade några kriterier som jag hade satt upp, en dator kom på marknaden som passade dessa bra men kostade någon tusenlapp för mycket. Jag förstår varför den kostade så, quadro-grafik och liknande, men det gjorde ingen skillnad för mig och därför var den inte värd det utannonserade priset för mig. Än mer gäller det vid paketpris, jag kanske vill ha moderkort X och processor Y men inte kylare Z och minnen Å liksom. Vill du inte dela upp paketet så ger jag ett bud som är rimligt för det som jag är intresserad av, övriga saker kan, om jag kan tänka mig ha användning för dem någon gång, en liten slant men inte mer. Sen är det ju upp till säljaren om hen accepterar budet. Rätt köpare hade kanske lagt mer men ingen köpare ger ju inga pengar liksom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

???

På vilket sätt är det "grisigt" att ge någon som missade BF-rean chansen till att köpa något billigare än i butik?

Jag hade inte gjort så, jag hade låtit nästa person köpa det för samma som ja köpte det för.

Skrivet av Elektron:

Det som igentligen är rotorsaken är väl om man själv varit ute på jakt efter något men att det har blivit slutsålt så att man inte hann köpa det. Är det inte i detta de starka känslorna bottnar i? För om de var någon ni inte ville ha så hade ni väl antagligen inte brytt er. Och jag kan förstå frustrationen. Jag har jobbat i butik och då kunde folk bli helt galna om tex kampanjglassen hade sålt slut. Ofta löser butikerna det genom att begränsa antalet folk fick köpa.

Kort och gott du tycker att kapitalism är omoraliskt?
Vad anser du moraliskt om att spara pensionspengar i fonder? Du tjänar då pengar indirekt på andra människors slit.

Kan ju samtidigt passa på att fråga sig själv varför vi har de så bra ekonomiskt ställt i Sverige sett till majoriteten av jordens befolkning också.

Personligen anser jag det är omoraliskt om man tjänar pengar och utnyttjar utsatta människor. Där klassar jag knappast in personer som tänkt att fynda en ny xbox eller en 8 kärnig processor.

Ja, kapitalismen har sina fördelar men det är dess mantra om att pengar > människor som är fel med världen ja.

Skrivet av snajk:

Som en sporadisk skambudare så måste jag förklara lite. För mig i alla fall så handlar det om att jag bjuder vad produkten är värd, för mig. Jag letade exempelvis efter en laptop i våras och jag hade några kriterier som jag hade satt upp, en dator kom på marknaden som passade dessa bra men kostade någon tusenlapp för mycket. Jag förstår varför den kostade så, quadro-grafik och liknande, men det gjorde ingen skillnad för mig och därför var den inte värd det utannonserade priset för mig. Än mer gäller det vid paketpris, jag kanske vill ha moderkort X och processor Y men inte kylare Z och minnen Å liksom. Vill du inte dela upp paketet så ger jag ett bud som är rimligt för det som jag är intresserad av, övriga saker kan, om jag kan tänka mig ha användning för dem någon gång, en liten slant men inte mer. Sen är det ju upp till säljaren om hen accepterar budet. Rätt köpare hade kanske lagt mer men ingen köpare ger ju inga pengar liksom.

Det där tycker jag är ett ok argument, till viss del. Hade en tjomme som försökte sig på argumentet att saken i fråga inte ens var värd sitt nypris.. jomentjena.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Celphish:

Jag hade inte gjort så, jag hade låtit nästa person köpa det för samma som ja köpte det för.

OK, men gör du det då? D.v.s. går till butiker på Black Friday, köper grejerna för rea-pris, och sedan säljer dem efter BF till samma pris? Vore ju klart bra för någon som missade redan, och alltid bra att göra en moralisk handling, ju?

Permalänk
Medlem

@pv2b:
Jag går ju inte runt å köpa för att sälja för samma pris när jag inte behöver dem.
Om jag får tag på en vara för grymt pris å inte behöver den å ska sälja den å därmed inte hitta ett behov själv säljer ja den för samma pris ja.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Celphish:

@pv2b:
Jag går ju inte runt å köpa för att sälja för samma pris när jag inte behöver dem.
Om jag får tag på en vara för grymt pris å inte behöver den å ska sälja den å därmed inte hitta ett behov själv säljer ja den för samma pris ja.

OK! Det står dig så klart fritt att göra det om du vill.

Men det är ju en sak att köpa på sig något och sedan inse att "shit, jag behövde inte den här ändå" och sedan sälja. Jag hade själv förmodligen returnerat till butiken i det läget. 100% mindre strul än att sälja något på Blocket.

Hade den inte gått att returnera så hade jag sålt till marknadspris. Om det sedan blir under eller över vad jag köpte den för är väl egentligen lite skitsamma, så länge både jag och köparen blir nöjd.

Jag går inte heller runt och handlar saker på rea och sedan flippar dem, inte för att jag tycker att det är omoraliskt, utan för att det är alldeles för jobbigt för för lite vinst. Det man kan tjäna på det väger inte upp hur mycket jobb och risk jag måste lägga på det. Å andra sidan jobbar jag heltid och har en helt okej lön. Inte alla som är i min situation.

Det är ju egentligen inget omoraliskt alls i att köpa billigt och sälja dyrt. Det är ju så alla butiker funkar, köper billigt (från distributör) och säljer dyrt till slutkund. Pengarna mellan går till personalens löner, lokaler, och vinst till ägarna. Enda skillnaden när en privatperson gör det är att det är i mindre skala, och att privatperson inte alls har de resurser och möjligheter att köpa från distributör som en återförsäljare har.

Om det är något som jag stör mig på är den här typen av reor, där man lockar med fantastiska priser, och sedan inte har lager för att sälja mer än några stycken. Det är inget annat än ett knep att få in kunder i butiken. Om något är omoraliskt, så är det det.

Permalänk
Avstängd

Jag säljer inte till folk jag antar bara är ute efter att göra vinst (annat än om det är saker jag tänkt köra bort eller liknande jag tycker det är synd att kasta, som tex gamla datorer och liknande man kan anta att någon här kan vara intresserad av och sälja vidare när han har mekat klart med dem.).

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

OK! Det står dig så klart fritt att göra det om du vill.

Men det är ju en sak att köpa på sig något och sedan inse att "shit, jag behövde inte den här ändå" och sedan sälja. Jag hade själv förmodligen returnerat till butiken i det läget. 100% mindre strul än att sälja något på Blocket.

Hade den inte gått att returnera så hade jag sålt till marknadspris. Om det sedan blir under eller över vad jag köpte den för är väl egentligen lite skitsamma, så länge både jag och köparen blir nöjd.

Jag går inte heller runt och handlar saker på rea och sedan flippar dem, inte för att jag tycker att det är omoraliskt, utan för att det är alldeles för jobbigt för för lite vinst. Det man kan tjäna på det väger inte upp hur mycket jobb och risk jag måste lägga på det. Å andra sidan jobbar jag heltid och har en helt okej lön. Inte alla som är i min situation.

Det är ju egentligen inget omoraliskt alls i att köpa billigt och sälja dyrt. Det är ju så alla butiker funkar, köper billigt (från distributör) och säljer dyrt till slutkund. Pengarna mellan går till personalens löner, lokaler, och vinst till ägarna. Enda skillnaden när en privatperson gör det är att det är i mindre skala, och att privatperson inte alls har de resurser och möjligheter att köpa från distributör som en återförsäljare har.

Om det är något som jag stör mig på är den här typen av reor, där man lockar med fantastiska priser, och sedan inte har lager för att sälja mer än några stycken. Det är inget annat än ett knep att få in kunder i butiken. Om något är omoraliskt, så är det det.

Ja, så fungerar ju handeln men denna irritation grundar sig i att jag ser swec som ett litet communityn av hårdvaruintressrrade (å även mjukvara) likasinnade.
Att köpa billigt å sälja dyrt kan man tycka vad man vill om, men jsg tycker inte det här hemma på swec, men det kanske är min bild av sidan som är för ideologisk eller vad man nu ska kalla det.

Skrivet av Mizzarrogh:

Jag säljer inte till folk jag antar bara är ute efter att göra vinst (annat än om det är saker jag tänkt köra bort eller liknande jag tycker det är synd att kasta, som tex gamla datorer och liknande man kan anta att någon här kan vara intresserad av och sälja vidare när han har mekat klart med dem.).

Nu minns jag inte varför jag valde att citera dig här riktigt (haha) men jag gör detsamma.
På blocket eller andra sidor där vanligt folk härjar låter jag bli att lägga för mycket energi på det men inte här.

Sen har ju jag också fått saker av vänner som tack för hjälpen med deras dator, som betalning för tjänsten, å då byggt något å sen sålt av, men det är inte samma sak i mina ögon.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Jag ser inte problemet med att någon köper något på rea för att sedan sälja vidare.

Den som köper en vara på rea för att flippa den tar en risk att inte få varan sålt till ett högre pris. Det är alltså inte riksfritt och gratis att göra detta. Den som sedan till slut köper varan gör det för att de får ett bättre pris av den som köpte och sedan säljer än de skulle få i butik. D.v.s. den som köper tjänar också på detta så vida han inte köper för högre än ordinarie butikspris. (Och om någon köper något för högre än nypris i butik av någon random säljare har också också väldigt svårt att tycka synd om den personen. Inte direkt svårt att kolla.)

Så vem är det egentligen som är förloraren i det här scenariot? Jag ser bara vinnare.

Butiken som du antagligen tar marginalen för?
Sen kan man ju tycka att marknaden med moms etc bidrar mer till samhället än att privatpersoner tar arbeten från denna källa.

Jag vet inte om det påverkar mycket egentligen, men det finns förlorare☺

Jag har ingen stark åsikt i detta, dock så håller jag med TS om att jag tycker att det kan vara lite fult.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Celphish:

Är det inte bättre om Sweclockers förespråkar och främjar givmildhet och generositet?

Låter som socialism. Låt marknaden vara fri istället och låt marknaden bestämma över priserna. Tillgång och efterfrågan sätter priset i slutändan. Allt är faktiskt inte åt alla. Samhället som vi känner till idag hade kollapsat om alla skulle haft tillgång till allt. Ekonomi och avtal(=samarbete inom givna ramar) blev räddningen en gång i tiden för att hålla krig på en armlängds avstånd samt skapa trygghet och utveckling. Man ser hur forna socialiststater rest sig ur askan när dom väl omfamnade en liberal kapitalism.

Visa signatur

Grundregel för felsökning: Bryt och begränsa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Veni:

Låter som socialism. Låt marknaden vara fri istället och låt marknaden bestämma över priserna. Tillgång och efterfrågan sätter priset i slutändan. Allt är faktiskt inte åt alla. Samhället som vi känner till idag hade kollapsat om alla skulle haft tillgång till allt. Ekonomi och avtal(=samarbete inom givna ramar) blev räddningen en gång i tiden för att hålla krig på en armlängds avstånd samt skapa trygghet och utveckling. Man ser hur forna socialiststater rest sig ur askan när dom väl omfamnade en liberal kapitalism.

Det finns likheter ja, men jag säger inte att alla ska ge bort skiten oavsett vad man införskaffat det för.
Det handlar om att vara sjysst mot näste person å inte satsa på att utnyttja dem för lite pengar.

Tänker du på socialism när du ser filmen "pay it forward" också ? Haha

Permalänk
Medlem
Skrivet av _niko_:

Samma fenomen när någon säljer en grunka för säg 4000:- och folk "budar" 2000:-

Nja, inte riktigt, om man budar under ett satt pris, så är det antagligen för att det är vad produkten är värd för den som budar.
T.ex om jag letar efter RAM till min dator, jag behöver 16GB och har satt en budget på 1000kr, ser att någon lägger upp ett 32GB kit på marknaden, alla dagar i veckan hade jag budat upp till 1000kr, men inte mer då jag inte egentligen behöver 32GB

Visa signatur

CPU: R7 5800X3D | GPU: XFX 6900XT Merc 319 | MB: Gigabyte X570 PRO-I| RAM: 2x16 Corsair LPX@3600MHz CL18|Cooling: Scythe Ninja 5 (Noctua A12x25)|PSU: Corsair SF750|SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB + Corsair MP510 4TB + Samsung 850 EVO 2TB + Samsung 850 PRO 2TB|CASE:NR200P

Permalänk
Medlem
Skrivet av Derix:

Jag tycker inte att SweClockers är rätt ställe att göra denna typ av vinst på. Blocket och Tradera, visst, men här håller hårdvaruentusiaster till!

När jag lägger upp ett tips i "Dagens Fynd"-tråden så gör jag det för att dela med mig så att andra kan fynda - inte för att vissa ska tjäna pengar på det.

Usch.

Skickades från m.sweclockers.com

Tycker det då är ännu mindre rätt med blocket etc.
Där sitter ju folk som inte har en aning och kan i vissa fall betala extra för något de inte borde bara för att det finns någon oärlig människa.

Nej man skulle rensa lite här i världen helt klart.
Folk som kör som idioter och riskerar andras liv och tränger sig före.
Folk som lurar staten (vi människor på stora belopp pengar).
Halva jävla bygg branchen jag har fajter med varje dag där folk gör allt för att ljuga om det en efter det andra för att slippa betala utföra etc saker m.m
Oärliga försäljare.
Verkstadspersonal som inte utför vad det står i protokollet.
Folk som konstant anmäler sig sjuka till jobbet trots att de inte är det.
Ja listan är oändlig.
Bort med dem bara hela bunten.
Tyvärr skulle nog jordens befolkning bli markant mindre vilket iofsig troligen skulle lösa klimatkrisen men det skulle bli tomt på gatan ja bor ;=)

Permalänk
Medlem

@Elektron: nja, jag hade läge på inets 3700x för 2990 och 2080s kortet men kände inte behovet av det.
Det är snarare att jag tycker det hade varit roligare för folk som faktiskt tänkt använda produkterna att köpa dom istället för att få köpa dom på marknaden sen av någon som bara köpt dom för att sälja vidare.

Permalänk

The lack of rules and safe practices that Sweclockers have for the market forum is frankly a bit dangerous for members using it.

An example from my old home land:

  • In Overclockers Australia (OCAU) market threads, they have a perma-ban on selling new (unused) items. It does a lot to help prevent scalpers, scammers, stolen goods, people like junkies using the market as a source of cash, etc.

  • All ads get a comment thread. (No closed bidding where the seller can make up whatever story they want to without any information showing up to keep the facts straight.)

  • The sale ads usually stay for very a long time, for transparency. Only the admins can delete a thread or bidders comments. Rouge sellers (buyers too) can't hide their tracks so easily. People constantly trading on the market to make money from it can't camouflage it easily. Buyers don't lose the record so easily of what the seller promised.

  • There is a condition of advertising, that no item can be for sale on another site at the same time. For example, ads with simultaneous listings on ebay will get closed by mods. I guess it basically increases reliability for buyers and reduces the number of aborted/failed transactions.

The Sweclockers market includes a lot of younger members who may not be experienced at avoiding being ripped off. Many of them try to trade used parts to save their very limited funds. I don't mind adding a little bit of structure to help protect such people and other reasonable members from those who are not very ethical.

To those who talk about freedom, socialism, etc. Adding a bit more structure to the market is not a case of free markets vs socialism. It is just providing the necessary infrastructure for a safe and thriving free market. It is like providing safe roads for cars.

Long gone are the days when the market was occupied by a small community of generally honest enthusiasts trying to help eachother out by a fair exchange of used parts. There are hundreds of thousands of members. Sign-up is easy for anyone. It is time to protect Sweclockers members better.

Permalänk
Medlem

Är väl bara att ignorera och inte köpa

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av _niko_:

Samma fenomen när någon säljer en grunka för säg 4000:- och folk "budar" 2000:-

Detta fenomen är rätt intressant. Jag hänger inte på supermånga forum men för mig är Swec den enda sidan där detta verkar vara helt ok.
Tycker det är mer regel än undantag att första bud ligger en bra bit under säljarens startbud.

Permalänk
Skrivet av FreddyL:

Detta fenomen är rätt intressant. Jag hänger inte på supermånga forum men för mig är Swec den enda sidan där detta verkar vara helt ok.
Tycker det är mer regel än undantag att första bud ligger en bra bit under säljarens startbud.

Yes, the sellers here can be a bit unrealistic at times but the buyers try to help them sell the items anyway.

Tech not only ages and wears out, it gets superseded, often dramatically. Sometimes the bulk of the commercial value is the warranty itself. (eg. Enterprise HDD's.) Sometimes the "real" price for new items is well below the usual Prisjakt.nu price. It seems many buyers and sellers fail to estimate the value right and factor all in all the forms of depreciation. For many products, SELLERS are getting crazily good deals on the Sweclockers market. Too many buyers seem to be obsessed with "saving" just a few hundred kronor off the new (sometimes even un-discounted 🤦) retail price.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FreddyL:

Detta fenomen är rätt intressant. Jag hänger inte på supermånga forum men för mig är Swec den enda sidan där detta verkar vara helt ok.
Tycker det är mer regel än undantag att första bud ligger en bra bit under säljarens startbud.

Har du försökt sälja något på blocket eller FB marketplace?

Tycker inte det är konstigt att börja under säljarens start, som i många fall är väl högt. Är det inte högt satt så kommer det ändå bjudas över.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Har du försökt sälja något på blocket eller FB marketplace?

Tycker inte det är konstigt att börja under säljarens start, som i många fall är väl högt. Är det inte högt satt så kommer det ändå bjudas över.

Skickades från m.sweclockers.com

Försöker hålla mig ifrån blocket men på FB har jag sålt en del, inte stött på samma fenomen där.
Tolka mig rätt, jag klagar inte då det verkar vara accepterat här men det gör ju angivet startbud mer eller mindre värdelöst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Celphish:

Ja, å det är vissa användare på marknaden som alltid skambudar, oavsett, å vägrar gå upp från deras skambud.
Jag skulle satsa mina pengar på att dessa personer hoppas på att få köpa för skampriset å sen sälja vidare men kan givetvis ha fel...

Nu kan jag inte prata för andra än mig själv, men dom gånger jag har lämnat "skammbud" är när det är saker jag inte riktigt behöver men kan köpa för skoj skuld, får jag det billigt, kul, får jag det inte, nähä, inte ligger jag sömnlös för det.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nivity:

Eller så låter man folk sälja precis vad dom vill för vilket pris dom vill.

Givetvis. Det är upp till mig som säljare att begära det pris jag önskar, samt upp till mig som köpare att betala det priset jag önskar.
Lägger någon upp en produkt de köpt på BF för 2000:- med ett pris på 4300:- kan jag göra ett val, antingen köpa produkten själv på BF eller betala 4300:- Inga konstigheter alls.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem

Fler och fler "Post-Millennias" som med sina "participation awards", som i t.ex. WOW Retail, och du får en syn på livet som är skevt utan dess like, detta speglar sig i Marknaden här på Sweclockers

Permalänk
Medlem

@sweisdapro: Givetvis finns det ju annonser som är lite skeva prismässigt och såklart är det vad köparen anser vara rimligt.
Just här är det dock väldigt ofta bud är långt långt under utsatt pris.
Jag har själv lagt ut prylar, fått bud som inte är ok och då hamnar grejorna antingen bara på hyllan eller återvinningen.

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb