Är det här en bra idé? Dator under TV + nybörjarfrågor om modda

Permalänk
Medlem

Är det här en bra idé? Dator under TV + nybörjarfrågor om modda

Bild: https://ibb.co/gPsNTn1

Utifrån bilderna förstår ni nog vad jag tänker mig, jag har aldrig försökt mig på något dylikt och har några frågor:

- Vad ska jag tänka på generellt? Har jag missat något grundläggande som renderar hela projektet meningslöst, hehe.
- Är det smart att bygga det på en testbench bracket eller kommer det fungera lika bra att bara skruva in mobo distanser i trähyllan?
Typ: MOBO Testbench
- 140 mm är omkretsen på fläktarna inkl ramen, vilken diameter hålsåg passar bäst till dessa? Jag antar att det är något mindre än 140 men vet inte riktigt vilken diameter som generellt är bäst.
- Man ser ju inte sidan av bänken när man sitter i soffan men tänkte ändå försöka göra utsidan lite prydlig, hittade dessa bracket och tänkte att de nog vore perfekt men tyvärr hittar jag bara i USA, känner ni till liknande som går att beställa från europa? Brackets
- Om jag kör på distanser direkt i träskivan hade jag tänkt att klä den i antistat gummi av något slag, men har inte hittat något och vet helt ärligt inte riktigt vad jag ska söka på, idé?
- Funderar på att ha i/o backplate utåt men antar att då kommer grafikkortet täcka luftflödet från sidan, hur hade ni placerat prylarna och vad bör vara intake/outake på fläktarna, det går att ju också ha PSUn på en annan våning etc, har ingen riktig idé här annat än att mosa in prylarna efter bästa förmåga men någon kanske har en idé.

Om systemet: kommer bli ett snorbilligt system och lite utifrån vad jag hittar på blocket/black friday men typ ryzen 1600x, 450 max mobo för att kunna köra gen 3 någongång, Radeon 580/590 beggat runt 1200 krish, billigt ram runt 3000mhz/3200mhz och tänker mig ett 500w corsair semi modulärt 499kr aktigt. Totalt landar listan på runt 4500-5500 kr men det borde täcka mitt behov av att VPNa in i rasperry pi prylar, lite casual spelande och ev i framtiden glo på 4k bluerays. Samt det viktigaste enl. partner: En osynlig dator.

Permalänk
Medlem

Jag har inte mycket input men tycker tråden är värd en bump...

Jag har en del prylar hemma för att göra något liknande själv, fast då en Raspberry Pi som styr fläktarna oberoende av en dator med vanligt chassi som ska stå i TV-bänken.

Jag har tänkt mig Noctua 5V, 200 mm-fläktar, så hålsåg blir nog ett större problem för mig än för dig. 130 mm från Biltema borde väl fungera för dig? Jag är sugen på att ha dammfilter också, men har inte hittat något riktigt bra färdigt.

Jag hade definitivt inte skruvat distanser direkt i hyllplanet även om hyllan är löstagbar, det verkar väldigt klumpigt. Bättre att köpa en bit MDF eller liknande om man inte vill betala för en riktig testbänk.

Annars är det väl bara eventuell förlägning till fläktsladdarna som kan vara ett litet problem. Hål till sladdar till TV:n finns uppåt antar jag, jag hade nöjt mig med det och hoppat över hål för backplate.

Kör! Jag vill se ett galleri när du är färdig! Och höra vad du får för temperaturer och ljudnivå. Jag kan tänka mig att fläktarna du tittar på kan vara lite för billiga för att vara tysta.

Permalänk
Medlem

Jag tror luftflödet kommer bli bekymmersamt om möbeln ställs mot väggen och dörrarna stängs.

Eftersom du inte jobbar med en plåtmöbel så tror jag dock inte du behöver tänka så mycket på moderkortsmonteringen, trä leder inte ström.

Vattenkylt med radiatorer och PSU på en egen väl ventilerad våning kanske vore en idé?

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem

Ang distanser direkt i hyllan så har KAD en vettig punkt, det beror givetvis på hur pass lätt det är att lyfta ur hela hyllan med mobo/psu/hd/ssd/etc fastskruvat men det är ju svårt att se på en bild.
Annars så funkar det bra att skruva dom direkt i träet prova först i an mindre träbit för o hitta rätt borr, o nu när jag tänker på det så har jag bara skruvat dom i plywood och en 50 tals möbel (med RIKTIGT TRÄ), spånskiva (vilket jag misstänker att det kan vara i den bänken) skulle nog fungera men distanserna skulle nog ha rätt lätt att släppa taget, MDF lite bättre men fortfarande en bra bit ifrån plywood skulle jag gissa på.

Så en lös skiva som i sin del kanske kan skruvas fast med tex 2-4st M5-M6 bult/mutter kan vara nåt o fundera på.
Kanske kan vara värt att montera/lägga en lös skiva på gummi bussningar/SD fötter för att stoppa vibrationer från cpukylare/nätaggs fläkt/hd.
Har själv min spel burk ståendes på 4st SD fötter som stoppar en hel del ljud från att gå ut i bordet och min Unraid nas har 3st proson fötter under en hd "vagga" (14st hd) byggd av 3st hålband och 6st fläktar, vilket funkar frb bra.
Iövrigt står psu löst/moderkort ligger löst och allt ligger på en lös skiva i ett överskåp i hallen det lilla ljud som kommer ifrån cpu/psu fläktar som går ut i garderoben är litet men märks när man går förbi (hd susande hörs dock längre bort o inget som är enkelt att åtgärda), funkat fint 24/7 i 5-6 år nu.

Se bara till att använda rätt viktklass på sd/proson fötterna särskilt inte för mycket tyngd då gör dom nästan ingenting men för lätt så gör dom mer men inte allt dom kunde göra.

Har du nån kylning/fläkt till förstärkare/ps4? Om nej så skulle jag nog tryckt i en/några fläktar till dom med när du ändå är i såg/borr mode, för både ps4 o förstärkare ger ut en del värme och ju kallare dom går desto bättre mår dom ju.
Jag hade nog flyttat psu till vänster sida och sågat ut ett fyrkantigt hål där det kan ligga an mot och blåsa ut luft, kanske byggt en liten fyrkantig ram så agget ligger en liten bit in på hyllan så att det går att få i en kontakt utan att väggen är i vägen (heller handlat en 90° sladd för nätagg).
Även sett till att ha lite mellanrum mellan möbeln o vägg så luften från psu/fläktarna har nånstans att att vägen och det troligen skulle låta något mindre med, dels för mindre turbulens och lite mindre arbete för fläktarna.

Alternativt ställa agget upp med fläkten bakåt med ett hål så agget suger in luft i en ände av utrymmet (spelar nog ingen roll om vänster/höger sida) sen haft agget blåst uppåt heller inåt (tror inte det gör speciellt mycket i cpu/gpu temp).
Suger agget in luft från baksidan skulle jag nog haft det på högra sidan blåsandes åt vänster sen haft dom två fläktarna ganska tätt ihop så långt till vänster det går.
Det hade nog gett mest luftflöde över allt samtidigt som agget är en bit ifrån närmsta utblåsfläkt så det får kallast möjliga luft som i sin tur troligen leder till kallare cpu/gpu.

I alla fall bör intags fläktar sitta så lågt ner det går och utblås så högt upp det går (värme stiger!).

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Skulle sneglat på dessa för ventilation och ser lite snyggare ut.

Visa signatur

Moderkort:ASUS ROG Strix X670E-F Gaming WIFI | Processor: AMD 7800X3D | CPU-kylare: Lian Li Galahad II LCD 360 | Grafikkort:Asus ROG RTX 4090 Gaming OC White | RAM-Minnen: Kingston 32GB 6000MHz CL36 FURY Beast | SSD: Kingston Fury Renegade 2TB x2 | Nätagg: DeepCool PX1200G 1200W | Display: Samsung C49RG90 120 Hz | Mus: Glorious Gaming Model O Headphones/Speakers: Logitech Pro X/Roccat Syn Max Air| Keyboard:Asus ROG Strix Scope Deluxe TKL NX Red |

Permalänk
Medlem

Tack för input! Jag rör mig långsamt framåt, var och införskaffade en hålsåg igår, det blev 127mm i brist på 133 men har läst att det ska fungera OK så vi får hålla tummarna, se bild. Har också upptäckt att jag får plats med 2st 140 mm på sidan och två 140 mm baktill så det är väl lika bra att maxxa luftflödet.

Jag snappade upp idén om att köra fläkt till Ps4an också och fixat det nu men körde den på en nätadapter i en smartplugg som går in i samma system som allt annat smart i huset, så kan lufta ps4an nu genom att slå på fläkten via telefonen, får duga tills vidare. Det ballaste vore ju att köra den via PS4ans USB portar så den startar automatiskt men då måste jag få ut lite mer kräm ur dem på nå vis. Men det är ett sidospår.

Ska också beställa/införskaffa ett gäng sådana anti-vibrations fötter.

Har fått hem CPU/GPU, för att spara lite pengar körde jag på en Ryzen 3200g med inbyggd GPU som verkar helt OK. Hittade den ny för 799 så det får väl anses prisvärt för CPU / GPU. Den kan få flytta till annan dator senare när det är dags att förvandla lådan till ett prestandamonster.

Jag funderar på att beställa detta moderkort: https://www.webhallen.com/se/product/294224-ASUS-ROG-Strix-B450-E-Gaming-ATX-B450 . Det är lite i översta prisklassen för mig men får med WIFI, har USB-C och lite sånt som gör att det känns prisvärt, tycker också ASUS bios verkar bra.

Väntar också på ett nätagg, även där gick jag upp från något 320kr kolink till ett nedsatt semi-modulärt Corsair 650 för 499kr.

Nu återstår RAM, Mobo, SSD. Tänker Corsair Vengeance 3200mhz 2*8, någon billig nvme 250 eller 500gb. Sen borde det väl bara vara att tuta o köra.

Men hur fäster jag bäst fläktarna, vad är det för storlek på borr/skruv man behöver? och måste man ha någon gummiring för att minska vibrationer eller kan jag bara skruva fast dem? köpte nå be quiet pure wings 2 för 120kr/st som verkat fått ok reviews.

Permalänk
Medlem

@vicsve: Ser bra ut detta

För att dämpa vibrationer behöver du något gummiaktigt ja. Något sådant här om du inte hittar bättre
https://www.hus-modern.se/sylta/gummipackningar/gummipackning...

Det räcker väl egentligen med två träskruvar för att fästa dina fläktar? Med huvud större än hålen, om du inte har brickor.
Fyra om du vill vara riktigt säker att dom aldrig rör sig

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SCORPIUS:

@vicsve: Ser bra ut detta

För att dämpa vibrationer behöver du något gummiaktigt ja. Något sådant här om du inte hittar bättre
https://www.hus-modern.se/sylta/gummipackningar/gummipackning...

Det räcker väl egentligen med två träskruvar för att fästa dina fläktar? Med huvud större än hålen, om du inte har brickor.
Fyra om du vill vara riktigt säker att dom aldrig rör sig

Lyckades köpa M5 skruvar, köpte lite brickor och skit också, men eftersom de var 1mm för tjocka och jag inte orkade gå tillbaka med dem så borrade jag upp fläktarnas hål, så nu är de m5, hehe...

Gick OK att borra, men visade sig vara två skivor i en, och massa tjoffs. Fixade det med El-tejp.

Vet fortfarande inte riktigt hur jag ska ha layouten därinne, funderar på om man kan ha nätaggregatet utanför, fäst bakom TV-bänken det finns typ 15 cm till godo där. Förutom den ena fläkten så fungerar allt nu och det går att köra hela systemet med luckan stängd, dvs, i princip mission accomplished!

Gick o lira DOTA på medium i 4k runt 60 fps med 3200g, duger fint tills vidare.

Skulle vilja borra ett hål i bänken upptill och fälla in en extern av/på knapp, är det en sådan här jag ska ha då? https://www.fruugo.se/atx-power-switch-kabel-for-oppet-bryta-... eller skulle det fungera med en sån här också? https://www.adafruit.com/product/560

Permalänk
Medlem

@vicsve: Det blir ju bra. Jag skulle satt moderkortet så att infläktarna blåser på minnen och VRM.
Nätagget skulle jag ställt upp i en vinkel så det blåser mot utfläkten.
Tänk på att ha utrymme för luft under moderkortet.

Ja det bör gå med vilken som av dom knapparna. Dölj dom och skaffa en för reset med. Den kan vara bra att ha.

När ändå är igång, varför inte passa på att sätta en ordentlig kylare på din cpu?
Vinklar du moderkortet rätt kan den även hjälpa till att få ut varma luften.

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem

Liten detalj, har du moderkortet på en antistat påse?
Inte så bra i så fall, dom är tänkt att vara svagt ledande, så lite beroende på typ har du potential för en lite kortis där

Ang dina brytare, ser ut som du kan välja den du tycker är snyggast.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem
Skrivet av frankof:

Liten detalj, har du moderkortet på en antistat påse?
Inte så bra i så fall, dom är tänkt att vara svagt ledande, så lite beroende på typ har du potential för en lite kortis där

Ang dina brytare, ser ut som du kan välja den du tycker är snyggast.

Ojdå! Är det bättre att den bara ligger rakt på hyllan? Som tem. lösning tills jag fått upp det på distanser.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SCORPIUS:

@vicsve: Det blir ju bra. Jag skulle satt moderkortet så att infläktarna blåser på minnen och VRM.
Nätagget skulle jag ställt upp i en vinkel så det blåser mot utfläkten.
Tänk på att ha utrymme för luft under moderkortet.

Ja det bör gå med vilken som av dom knapparna. Dölj dom och skaffa en för reset med. Den kan vara bra att ha.

När ändå är igång, varför inte passa på att sätta en ordentlig kylare på din cpu?
Vinklar du moderkortet rätt kan den även hjälpa till att få ut varma luften.

Är de samma för reset som för pwr, bara köpa en extra och koppla till reset-pinsen?

Ja, jag har tänkt att uppa till en black rock pro eller noctuas stora, om de nu får plats. Men det får nog bli lite senare, då hade det ju varit en ide att de blåser mot "utblåsfläkten". Nu kör jag intag baktill via två lite billigare noctua fläktar som snurrar max 1000rpm och utblåset till höger med en lite dyrare noctua 4-pinnare som går upp till 1500rpm. Det kändes som rimligaste vägen för luft därinne.

Permalänk
Medlem
Skrivet av vicsve:

Ojdå! Är det bättre att den bara ligger rakt på hyllan? Som tem. lösning tills jag fått upp det på distanser.

Ja, åtminstone ur kortslutningshänsyn.
En annan ting du kan ha i bakhuvet är att du kan behöva skapa ett gemensamt jordplan om du skulle få problem med störningar.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem

@frankof:

Hmm, alltså att typ nätagget m.m. är jordat i något? Vilka störningar kan man få annars? Skulle man kunna köpa en stor svart ESD-matta och sen koppla till typ ett element? Hade ändå tänkt klä insidan i någon slags tunnt anti-stat/ljudämpande material.

Permalänk
Medlem
Skrivet av vicsve:

@frankof:

Hmm, alltså att typ nätagget m.m. är jordat i något? Vilka störningar kan man få annars? Skulle man kunna köpa en stor svart ESD-matta och sen koppla till typ ett element? Hade ändå tänkt klä insidan i någon slags tunnt anti-stat/ljudämpande material.

Nätagget är jordat i väggen via nätsladden, blanda inte in någon annan jord.(om jordat uttag används)
Med gemensamt jordplan menas dom komponenter som normalt skruvas fast i ett chassie, framför allt psu och mobo.
Om du kikar på moderkortet så ser du att några/alla fästpunkter har ett metallbleck runt hålet, det är för att det skall vara en kontrollerat jordanslutning mot chassie, agget jordas till chassie med fästskruvarna.
Eftersom du inte har något chassie får du dra en liten kabel mellan mobo och psu om du vill ha ett jordplan.
Som sagt, bara något att ha i tankarna om du skulle uppleva störningar i ljud, spoltjut etc.

Och glöm element etc. om du inte skall bygga datorn i elementet
Antistat matta är också ledande, inget bra ihop med aktiva komponenter.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag tror luftflödet kommer bli bekymmersamt om möbeln ställs mot väggen och dörrarna stängs.

Eftersom du inte jobbar med en plåtmöbel så tror jag dock inte du behöver tänka så mycket på moderkortsmonteringen, trä leder inte ström.

Vattenkylt med radiatorer och PSU på en egen väl ventilerad våning kanske vore en idé?

Ska man vara petig så leder nästan alla materiell ström, fråga närmaste träd som blivit träffat av blixten
Finns en ganska fin lista på wiki om man är intresserad https://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_resistivity_and_cond... (scrolla ner till lite under mitten)

Där anges trä med hög fuktighet till mellan 1000 och 10000Ω·m (ohm meter) vilket då kan hamnar ganska nära kisel som anges till 640Ω·m, så visst leder trä el, speciellt om det är fuktigt.

Så mer korrekt hade varit att säga "relativt torrt trä leder inte ström tillräckligt bra för att det ska vara något problem för moderkortet att ligga på träskivan"

Permalänk
Medlem
Skrivet av frankof:

Nätagget är jordat i väggen via nätsladden, blanda inte in någon annan jord.(om jordat uttag används)
Med gemensamt jordplan menas dom komponenter som normalt skruvas fast i ett chassie, framför allt psu och mobo.
Om du kikar på moderkortet så ser du att några/alla fästpunkter har ett metallbleck runt hålet, det är för att det skall vara en kontrollerat jordanslutning mot chassie, agget jordas till chassie med fästskruvarna.
Eftersom du inte har något chassie får du dra en liten kabel mellan mobo och psu om du vill ha ett jordplan.
Som sagt, bara något att ha i tankarna om du skulle uppleva störningar i ljud, spoltjut etc.

Och glöm element etc. om du inte skall bygga datorn i elementet

Haha! Allright, får läsa på lite låter det som. Tack för hjälpen!

Skrivet av frankof:

Antistat matta är också ledande, inget bra ihop med aktiva komponenter.

Haha, vafalls, något måste den ju stå på! Hade tänkt mig något sånt här: Länk Det är ju även en estetisk fråga, vill gärna klä insidan på något vis. Om det är en dålig idé, vad ska man använda?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Klubba:

Ska man vara petig så leder nästan alla materiell ström, fråga närmaste träd som blivit träffat av blixten
Finns en ganska fin lista på wiki om man är intresserad https://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_resistivity_and_cond... (scrolla ner till lite under mitten)

Där anges trä med hög fuktighet till mellan 1000 och 10000Ω·m (ohm meter) vilket då kan hamnar ganska nära kisel som anges till 640Ω·m, så visst leder trä el, speciellt om det är fuktigt.

Så mer korrekt hade varit att säga "relativt torrt trä leder inte ström tillräckligt bra för att det ska vara något problem för moderkortet att ligga på träskivan"

Nu är vi inne på flisespikking(norskt uttryck som betyder hårklyvning, vitsen försvinner i översättningen ), det är inte trä i sig som leder ström, utan samma effekt som att smutsigt vatten leder ström.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem
Skrivet av vicsve:

Haha, vafalls, något måste den ju stå på! Hade tänkt mig något sånt här: Länk Det är ju även en estetisk fråga, vill gärna klä insidan på något vis. Om det är en dålig idé, vad ska man använda?

Vad som helst egentligen, bara du håller ledande material borta från kretskort och blottade kontaktytor.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Medlem

@frankof:

Ah, så det ska upp på distaner sen är allt bra igen, hehe.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av vicsve:

@frankof:

Ah, så det ska upp på distaner sen är allt bra igen, hehe.

Detta kanske kan vara ett alternativ? https://youtu.be/ytpK6nhsfqI?t=498

Permalänk
Medlem

Några tips till.
När du borrar hål som ej ska gå igenom skivan så är det bästa att använda ett stopp på borren som går i skivan innan det har hunnit borrats igenom, det näst bästa är att sätta nån tejp på borren så man vet när man ska sluta kan även lämna en liten tejpflärp som blir lättare att se när den tar i skivan om man vill.
Går bra med i stor sett vilken tejp som helst men används en genomskinlig/ofärgad tejp så syns den ju inte lika bra.

I linustechtips länken från Klubba så används islagsmutter vilket troligen ger lite bättre fäste i skivan än bara distanserna.
Jag hade nog använt dessa om nåt skulle monteras upp o ned men bara distanser har funkat bra för mig när jag monterat moderkort på "väggen", och liggandes så fungerar ju skruvarna nästan enbart som halkskydd/flyttskydd så islagsmutter är nog bara överkurs i detta fall.

Och https://youtu.be/ytpK6nhsfqI?t=780 vänta 10sek så LOL

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av vicsve:

Haha! Allright, får läsa på lite låter det som. Tack för hjälpen!

Haha, vafalls, något måste den ju stå på! Hade tänkt mig något sånt här: Länk Det är ju även en estetisk fråga, vill gärna klä insidan på något vis. Om det är en dålig idé, vad ska man använda?

Klä insidan med gummi matta/duk för den är isolerande och dämpar vibrationer och ljud i allmänhet.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av grizzly666:

Några tips till.
När du borrar hål som ej ska gå igenom skivan så är det bästa att använda ett stopp på borren som går i skivan innan det har hunnit borrats igenom, det näst bästa är att sätta nån tejp på borren så man vet när man ska sluta kan även lämna en liten tejpflärp som blir lättare att se när den tar i skivan om man vill.
Går bra med i stor sett vilken tejp som helst men används en genomskinlig/ofärgad tejp så syns den ju inte lika bra.

I linustechtips länken från Klubba så används islagsmutter vilket troligen ger lite bättre fäste i skivan än bara distanserna.
Jag hade nog använt dessa om nåt skulle monteras upp o ned men bara distanser har funkat bra för mig när jag monterat moderkort på "väggen", och liggandes så fungerar ju skruvarna nästan enbart som halkskydd/flyttskydd så islagsmutter är nog bara överkurs i detta fall.

Bra tips, jag har börjat googla gängtapp och funderat lite på att göra egna spårade hål för distanser i en plexiskiva pga orkar inte vänta på 30 dagars frakt från Kina, haha. Om jag nu inte skruvar distanserna rätt i skivan.

Skrivet av grizzly666:

Hahaha, oh lord. Det känns som det alltid är sådär, upptäckte efter jag skruvat fast fläktarna att det kanske inte skulle gå att få in skivan efteråt, fick psykbryt tills jag upptäckte att det faktiskt trots allt gick. Sen har jag muttrar på baksidan av fläktarna som spänner in i spårskruv, stod och skruva i fyra minuter innan jag insåg att jag skruvar bara runt skruven, måste ju hålla emot på andra sidan. Osv, osv. har en stark känsla av att när jag är klar kommer jag vilja slänga hela möbeln och göra om allt fast ordentligare och med allt jag lärt mig längs vägen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Klubba:

Detta kanske kan vara ett alternativ? https://youtu.be/ytpK6nhsfqI?t=498

Ja! Smart!

Skrivet av mrqaffe:

Klä insidan med gummi matta/duk för den är isolerande och dämpar vibrationer och ljud i allmänhet.

Ok, det blir nog något åt det hållet. Tänker att jag då också ev. kan dra vissa kablar under mattan för att göra det hela lite cleanare.

Permalänk
Medlem

@Klubba: Ska man vara petig så är det skillnad mellan "trä" och "träd", "träd" är väsentligt blötare än "trä".

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Fenrisulvfan:

@Klubba: Ska man vara petig så är det skillnad mellan "trä" och "träd", "träd" är väsentligt blötare än "trä".

Då har du aldrig handlat på byggmax haha

även torrt trä leder ström, liksom de flesta material men det gör det inte speciellt bra.

Permalänk
Medlem

i plexi så bör du nog använda gängtapp, men i trä så behövs det inte.
Jag provade i en liten spill träbit dom gånger jag gjort det, och ja alla gånger för jag glömmer alltid bort vilken borr storlek jag använde.

Dvs ta en liten borr borra hål prova att skruva i distansen, går den i men lite för lätt så prova med ett mindre borr osv tills du hittat en borr storlek där det är lite halv svårt att få distansen att ta gänga/börjar gå i och det ska gå halv trögt hela vägen ned (för du gör ju "nya gängor").
Sen när du är nere nästan helt ta det försiktigt/sakta och sluta när "mutterdelen" tar i träytan, heller till o med strax innan det.
För det är rätt lätt att dra sönder dom nya trä gängorna om man drar för mycket och då har du ett för stort hål men det bör du ju testa dig fram på med spill biten du provat med.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Tänk på att moderkortet strålar värme även på undersidan vilket kan göra att ytskiktet spricker/bubblar, så en heatshield av något slag är att rekommendera. Dock är ju de avsedda för bilmotorer ledande så använder du en sådan bör du ha ett isoleringskikt emellan, typ en tunn gummimatta eller mängder med eltejp.

Edit
Hade du fixat dammfilter till insuget?
https://www.moddiy.com/products/White-PVC-Ultra-Thin-0.45mm-C...

Permalänk
Rekordmedlem

Det var mycket enklare när Lian Li sålde sin moderkortsplåt, tyvärr har den utgått och jag vet inte om någon annan gör nått liknande idag ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.