Recept på (högrevs-)chili

Brukar blötlägga torkade chili's, avlägsna stam och kärnor, in i mixer så det blir en puré och ner i grytan/crock-pot.

All form av långkok kräver mer kryddor än "kortkok", annars är det inte så svårt i mina ögon. Öl är bra som vätska, men Cola funkar ännu bättre tycker jag, rödvin går med om man inte har något bättre men vatten är inte fel.

Angående chili så är de holländska som finns på Ica och liknande ganska klena men funkar om man öser på, annars får man ta vad som finns i affären, habanero, bird chili (ta det försiktigt med dem) eller något torkat. Bäst är förstås om man odlar sina egna, men det kräver ju en del framförhållning. Chipotle är trevligt om man vill ha lite röksmak, men det blir för mycket om man bara kör på det. Man kan också öka på smaken med någon chilisås, sambal eller liknande.

Börja med att rosta kryddorna snabbt i torr panna, sen köttet i omgångar och lägg i grytan med lite vetemjöl emellan omgångarna. Ska du ha bacon i så börja med det och stek vidare i baconfettet tills det tar slut och man behöver ha i mer. Sen stek grönsaker som ska i i större bitar, lök, paprika, whatever, sen i med hackad chili, vitlök och andra mer hackade grönsaker, och i grytan. Lite tomatpure eller ketchup kan vara gott i också även om det inte är helt renlärigt. På med vätska och locket. In i ugnen. Tid och temp beror på hur mycket tid man har, men det blir ju godare med lägre temp och längre tid. Säg 125 grader i 5-6 timmar eller 175 grader i 2,5-3,5 timmar. Kolla köttet för att se om det är klart, var försiktig med den varma grytan.

Skrivet av JonasT:

Du ska koka de torkade chilifrukterna, det vill säga ancho och chipotle.

Tusen tack!