Star Wars – science fiction eller fantasy?

Jag ser det som Science fiction pga rymdskepp, överljusfart, plasmakanoner, kraftfältssköldar och dylikt är ju trots allt det man kommer i kontakt med större delen av tiden. Skriker sci-fi för mig.

Sen finns Jedi/Sith bitarna där också förstås som nog lutar mer åt fantasy hållet så det finns ju fantasy-inslag. Dock inte nog för att jag ska se Star Wars som något annat än huvudsakligen sci-fi.

Det är en stor del av storyn "kraften" osv men rätt sparsmakat när det gäller tid på bilrutan måste jag säga. Strider med ljussablar klassar inte in här liksom. Så det ligger trots allt i bakgrunden.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag har alltid kallat det Science Fantasy. Därför avstår jag röst.

Det är sci-fi, men sk. soft science-fiction, där det inte är grundat så mycket i verkligheten och fysikens lagar, jämfört med t.ex. Star Trek som är mer hard sci-fi, där det mesta (men kanske inte allt) är grundat i verkligheten på ett eller annat sätt.

Det är ju i orden. science: lasergevär som alltid missar o grejer och fiction: omöjliga frisyrer och fåniga namn.
Svårare än så är det inte.

För min del är det avgörande vad som driver handlingen framåt (utöver karaktärernas personliga motiv), är det en teknisk uppfinning (tex. Tillbaka till framtiden) så är det Sci-Fi är det något övernaturligt/magiskt (tex. Sagan om Ringen) så är det Fantasy.

Med det sagt så blir isåfall episod I, II och III sci-fi eftersom kloningstekniken möjliggör Palpatines maktövertagande och skapande av en arme. I episod IV, V och VI är det snarare att Luke blir en Jedi och lär sig bemästra Kraften så då blir det Fantasy.

Skrivet av NERDTUBED:

Det är sci-fi, men sk. soft science-fiction, där det inte är grundat så mycket i verkligheten och fysikens lagar, jämfört med t.ex. Star Trek som är mer hard sci-fi, där det mesta (men kanske inte allt) är grundat i verkligheten på ett eller annat sätt.

Nja, Star Trek är allt rejält soft sci-fi.

Skrivet av emilakered:

Ditt fejs är fel.

Jag ser science fiction som något där "vetenskapen" lyfts till en ny nivå, något som teoretiskt skulle kunna hända (...). Det är i vår värld, i vårt universum. Väldigt konceptualiserat.

Därför blir Star Wars mer fantasy för mig. Inslag av häftig teknik till trots, det är i någon mån en annan värld som inte bygger på eller är relaterad till vår.

Lite såhär tänker jag också. Ta t.ex. Startrek, där det snackas om gravitation, strålningar etc. Det är existerande begrepp som finns i verkligheten men som sockras lite för handlingens skull. Det blir Sci-fi. I Starwars med kraften som förvisso har teologisk likhet med Ki, Qi, Prana, m.m. är ett eget begrepp med ingen direkt motsvarighet till verkligheten. Iaf inte jag har sett saker flyga igenom luften pga kraften. Det blir fantasy.

Har alltid sett Star Wars som en hybrid mellan Fantasy och sci-fi, så för mig är båda svaren rätt så länge de är i relation till varandra!

Skrivet av m4gnify:

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic." - Arthur C. Clarke

Även om det finns "inslag" av fantasy så kommer Star Wars alltid vara Science Fiction i mina ögon.

Ett magiskt citat från en av tidernas bästa författare. <3

Um, sci-fi fantasy. Klart man kan blanda genrer.

Skickades från m.sweclockers.com

@str8forthakill: Ja, att bara sätta stjärnornas krig i samma kategori som xena krigarprincessan vore orimligt.

Enligt sci fi argumentet är ju mission impossible filmerna sci fi ...

Skrivet av m4gnify:

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic." - Arthur C. Clarke

Även om det finns "inslag" av fantasy så kommer Star Wars alltid vara Science Fiction i mina ögon.

Så, all Sci-Fi är fantasy?

Jag tycker 99% en överväldigande majoritet av all "Sci-Fi" (jag läst/sett) är fantasy då kopplingen till någon sorts vetenskaplig förklaring av fenomen/teknik tenderar vara som bäst, godtycklig.
Sen tycker jag också att fantasy är fantasy bara för att det förekommer magi är onödigt smal. Har författaren baserat det på sin verklighet, historia och förutsägbar framtid inkluderat är det realism. Är det inte realism är det krasst någon form av fantasi.

Inte helt otippat anserat jag att Star Wars är fantasy. Science förkommer men huvudsakligen ren Fiction.

Avstod rösten då jag står på båda sidor. Det är fantasy, men det är ändå så mycket som skulle kunna hända på riktigt.

Skickades från m.sweclockers.com

Avstår röstning, förstår inte varför allt måste ha en klisterlapp med "Det är detta, och inget annat!".

Underkategorier, mixad kategorier osv kan göra det till vad som helst, brukar själva klumpa ihop alllt till Sci fi/fantasy som en enda sak, för syftet att använda kategorier brukar vara att rekommendera något, eventuellt med en eller par extra subkategorier, t.ex. skräck, action, komedi m.m.

Men vill man nu sätta kategorier skulle jag alla filmerna är komedier, utom RotS, ESB och RO som är tragedier, lika bra att gå tillbaka när det bara fanns två alternativ att välja på

Flytta saken med tanken är inte nödvändigtvis fantasy, då man i dagsläget inte helt förstått hur gravitation fungerar och de uppenbarligen har stenkoll på det i starwars speeders, millenion falcon som flyger rakt uppåt fast motorerna pekar bakåt så verkar det finnas några betydande vetenskapliga framsteg i botten. Sen råkar det finnas ett gäng (jedi) med samma förmåga i en mindcontrolled wearable device. Helt klart sci-fi.

Intressant nog så är nästan alla filmer klassade som fantasy enligt IMDb. Jag skulle nog säga att båda är korrekt.

Att säga att fantasy inkluderar alla verk som innehåller något magiskt är en alldeles för generell definition då det inkluderar alldeles för många genres. Att säga att science fiction ska vara baserat på vetenskap etc är inte heller en bra definition då det heter fiction av en anledning, fiction = påhittat.

Wikipedia säger "Fantasy is distinguished from the genres of science fiction and horror by the absence of scientific or macabre themes respectively, though these genres overlap. In popular culture, the fantasy genre predominantly features settings of a medieval nature." Vilket jag tyckte var ett bra sätt att särskilja det från andra genrar.

Wikipedia säger också "Science fiction (sometimes called sci-fi or simply SF) is a genre of speculative fiction that typically deals with imaginative and futuristic concepts such as advanced science and technology, space exploration, time travel, parallel universes, and extraterrestrial life."

Så för att definiera olika verk handlar det mer om bara förekomsten av något och är mer om själva temat, tidsepoken etc.

Så baserat på dessa definitioner är Star Wars solklart Sci-Fi, oavsett om det innehåller element av fantasy, vilket det mesta science fiction gör - även Star Trek.

George Lucas säger att Star Wars är fantasy i rymden, så det spelar inte så stor roll vad folk röstar på.

https://imgur.com/a/aiaRLAL

Ur Christian Century, July 20-27, 1977, p. 666.

Star Wars och star trek är för mig sci-fi. med inslag av fantasy

Det är svårare att definiera avatar, terminator, Thor etc.
Jag vet inte vad det beror på, kanske just rymd inslaget med farkoster och dylikt gör det mer sci-fi

Tycker det är lika mycket av båda.

Ämnet går ju inte att komma till ett direkt svar på då termen Science Fiction inte har en faktisk definition, alla utgår från sin egna definition. Det leder till långa diskussioner där man aldrig kan komma fram till "rätt" svar.

Att analyser ord för ord och deras betydelse (science betyder det och de, fiction betyder det och det mm. ) blir ju inte helt rätt heller.

Jag ser det, som någon tidigare skrev, om det är "gammalt", hästar, trollkarlar, svärd och halmhus så är det fantasy. Är det rymd, laser, FTLs och metallbyggnader så är det Sci-Fi. Sen kan de finnas saker som är båda. Och jag säger inte att jag har rätt med det, men eftersom det inte finns satta definitioner med hårddragna linjer, så förenklar jag det på det sättet.

Skrivet av Laxpudding:

Alltid funderat över hur Chewbacca tvättar stjärten?

Fantasy: Behöver inte tänka på ovanstående
Science Fiction: Finns en förklaring till allt

Nu funderar jag om Chewbacca har en stjärt. Minns inte att jag sett honom äta något.

Det finns dock vissa raser som definitivt har en stjärt. Eller typ..

https://www.youtube.com/watch?v=sHD-knhS6es

Det är både och enlight mig, både fantasy och framtids visioner (som bygger på teknologi).

Eftersom Star Wars baseras på verkliga händelser som berättats för George Lucas av L. Ron Hubbard av Anunnaki-folket så är det snarare en dokumentär.

Det är förstås Science Fantasy!

Spelar ingen roll egentligen, antar att ordet "Fantasy" i filmvärlden klangar mer åt drakar/riddare/magi och att "Sci-Fi" klangar åt rymden, laser, teknologi/framtiden. Blir liknande för mig i spel också.

Fiktion är väl inte på riktigt, alltså ren fantasi alltihopa..

Som många andra skrivit, tänker jag på det som någon sorts hybrid, typ science fantasy. Är inte så viktigt egentligen. Det är trevliga sagor med gott och ont, lite magi och lite pang pang i rymden. Verkligen ingen hard sci-fi, men det är ju ganska ovanligt att filmer är det.

Skickades från m.sweclockers.com

Star Wars är ju i grunden en militärroman med tung fokus på tekniska miljöer, där avancerad teknik är väldigt brett tillgänglig.
Någon så enkel som en vattenbonde (ja, Luke var en vattenbonde) har en svävare att tillgå, och om den universella civilisationen är så långt gången så tycker jag helt klart att historien hör till science fiction.

Men vad gäller kraften:
Här har vi ju ett koncept som inte är allt för verklighetsfrämmande, egentligen.

De benämner den som "kraften", och ser man på det helt nyktert så är det ingen enorm skillnad gentemot verkligheten.
Visst har jag inte personligen sett folk skjuta blixtar från händerna eller flyga, men allt detta med blivandet; det är något som verkligen inte är att underskatta. Och han som orsakar att det blir, han är i ärlighetens namn riktigt schysst att ha en god relation till (Jah, va' mer kan man säga egentligen).

Och vad mer än den detaljen som skulle kunna hänvisa Star Wars till fantasygenren, det vet jag inte.
Kraften är riktig enligt mig, helt enkelt. Helt oflummigt menat.

Senast redigerat 2019-11-19 14:17