AMD Ryzen 9 3950X – Zen 2 med 16 kärnor i konsumentklassen

Permalänk
Medlem
Skrivet av str8forthakill:

"Proffs" har fel dem med. Vid ett test ska man ha lika förutsättningar för alla produkter. kikade på äldre tester med, sweclockers cpu tester går ej att lita på pga throttlade minneshastigheter baserat på plattform. Har inte kikat på swec cpu tester på länge men det är ganska avskyvärt att de kör "stock".

Minneshastighet gör stor skillnad. Och det här testet representerar inte prestandan kunden får ur produkten, så plattformarna kan ej jämföras med varandra med sweclockers testsvit.

Den enda kundgruppen testen informerar är de som går och köper en OEM dator utan tanke på vad som är i, eller hur en dator ens fungerar.

Skickades från m.sweclockers.com

Så de borde skruva ner cpu hastigheten till 2ghz på samtliga cpu för att testen skall bli rättvisa?

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av serverfel:

Så de borde skruva ner cpu hastigheten till 2ghz på samtliga cpu för att testen skall bli rättvisa?

Det händer att vissa site:r gör det. Men det är inte av rättviseskäl. Speciellt om man testar hur mycket IPCn har ökat mellan generationer. Vi har ett fåtal medlemmar som tycker att testerna ska göras utanför för spec och det får stå för dem. Men jag tänker inte mata trollen mer. Happy (OC)

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon2110:

Det händer att vissa site:r gör det. Men det är inte av rättviseskäl. Speciellt om man testar hur mycket IPCn har ökat mellan generationer. Vi har ett fåtal medlemmar som tycker att testerna ska göras utanför för spec och det får stå för dem. Men jag tänker inte mata trollen mer. Happy (OC)

Skickades från m.sweclockers.com

Jag vet men det är ett deltest för just mätning av ipc. Sweclockers gjorde det förr.

Men det är inte relevant för de flesta vid normal användning.

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Medlem
Skrivet av str8forthakill:

@Aleshi:
Man pillar aldrig på latenser, vilket är poängen.

Det är standard oavsett vilken plattform man köper in i att man går in i BIOS/UEFI, klickar en knapp eller två och aktiverar minnenas profil. Det är "överklockningen" i ett nötskal. Det är skitsamma vilken plattform som drar nytta av högre hastigheter eller inte, dessa stocksiffror är nonsens och används inte ens i OEM datorer. Hur kan man kalla en fördefinierad profil "out of spec"? Minnena underklockas under sin spec i nuläget till en helt orelaterad CPU spec ingen kollar på. Det är inte efter den specen man väljer minneshastighet.

Jamen precis, det ar ju sa jag (och de flesta andra Swec:are) kör, minst.
XMP kan knappt kallas "överklockning", minnena ar gjorda och godkanda för det, moderkorten stödjer det.

In i BIOS, klick, klick, spara&starta om... aldrig vart direkta problem pa nan Intel eller AMD-brada jag kört i alla fall, och paverkar verkligen inte stabilitet under normala förhallanden. Att ga in och handtweaka timings kraver mer kunskaper och mer testande, det ar en annan femma.

Visa signatur

|[●▪▪●]| #Lekburk#: Ryzen 3700X >-< GB-X570-AE >-< 32GB DDR4 >-< MSI RTX 3070 >-< 970 EVO 1TB SSD>--
--< Arctic Freezer 34 >-< FD Define R4 >-< Seasonic F.+ 650W >-< Acer XF270HUA >-< AOC Q2778VQE >--
#Servering#: Ryzen 1700@3,6GHz >-< Prime X470 Pro >-< 16GB DDR4 >-< GTX 1030 >-< 970 EVO 500GB SSD >--
--< Stockkylare >-< Antec P182 >-< Silver Power 600W >-< Samsung 245T |[●▪▪●]|

Permalänk

Strålande AMD! Denna och x3900 är två vettiga processorer. Perfekt om man gör andra saker än bara spela. Såg video från Linus tech som säger att det kommer ta år innan Intel har något att släppa som kan komma ikapp amd nu. Man får ju se om det stämmer eller om Intel har något i fickan. AMD threadripper med 64 kärnor som MSI gjorde bort sig i gör ju inte saken bättre för Intel. Var inne på en 9900ks men efter att sett vad x3950 går för är jag tveksam.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wizbro:

Jag! Tänkt köpa den här och kommer definitivt använda datorn för både spel och jobb.

Ser en trevlig trend i spelsiffrorna, de nyare titlarna verkar dra mer nytta av det högre antalet trådar. Förhoppningsvis accelereras detta ännu mer när de nya konsolerna kommer ut nästa år.

självklart finns det undantag och ja håller med dig det är en bra trend vi ser. spel och jobb måste det vara bästa valet absolut.

Visa signatur

Ryzoen 3700x x370 AsusCrosshair, Gskill 16Gb 3600Mhz,27tum 144hz 1440p Freesync, 6700XT
bettan dog i5 2500k 4.3Ghz, 16GBram 1600mhz,
Ibland förstår jag inte hur folk tänker.

Permalänk
Medlem

Vad många som flamsar om att Ryzen 3000 körs med 3200mhz minnen och 2666mhz till Intel? Är ju självklart eftersom det är de angivna specifikationerna för respektive CPUer? Klart som korvspad!

Har Intels framtida CPUer 3600mhz som spec ja då kommer de testas med detta och om AMD då är kvar på 3200mhz testas de med detta. Är inte svårare än så ju.

Tycker inte jag sett sånt här snack efter lite äldre tester? Varför kommer det nu? Fattar inte. Däremot brukar det finnas önskemål att se vad högre minnesfrekvenser gör för skillnad däremot. Ex när Ryzen 1000 kom var detta mycket hett efterfrågat och mycket riktigt kom detta i en djupdykning lite senare också men det blir inte en del av grundtestet förstås då det kan kräva en hel del pill.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

| AMD Ryzen 7 5800X3D | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Powercolor Radeon RX 6900XT Red Devil | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus 2TB M.2 NVMe SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout | Corsair K70 | Logitech G502 | Alienware AW3423DWF |

Permalänk
Medlem

Detta tjafset om vilken frekvens minnena ska vara i i testet känns lite utdragen och ointressant.

Något som är intressantare är ju varför Intel väljer att ha 2666mhz i sin spec. Är det någon som öht hört talas om att det inte gått att gå över det på en Intel senaste åren?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Det där med effektförbrukning med gammal 4 core mot ny 12 core

@Ratatosk
Du tänker inte fel.
Fel generation på Intel men min NEO drar betydligt mindre än min UCP-1000.
Kollat några spel och där drar NEO ca 45 w på CPU.
Den gamla 4 kärniga går ofta på fullt blås.

I windows kan det skilja 100 w mellan systemen!
Detta värde är taget med extern mätare.

In game:

Visa signatur

[UCP-1000] 2700K@4.6 | GTX1070 | m4 256GB | 360 mm
[NEO] 5800X3D -30 | 64GB E-Die @ 3200C14 | 7900 XTX | 2*XPG SX6000 Pro 1TB M.2 |420 mm x2
LG OLED B9 65" | Logitech Z906 | Beyer DT880

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Aleshi:

Vad menas? De har väl en ståndpunkt att de ska testa produkter enligt stock, och de kör enligt officiella specifikationer på den testade produkten och eventuella jämförelseprodukter. Sedan så testar de vad den aktuella produkten går för genom överklockning och dylikt. Godtyckliga nivåer ser jag inte varför det är okej.

Ja men precis, de kör på lika villkor, det är enklast att definiera vilka villkor som är lika genom att köra allt @ stock. Ska du välja någon annan nivå än just stock så blir det godtyckligt och öppet för bias.
Om tillverkare A kan överklockas till att nå en viss minnesfrekvens ibland, och tillverkare B har det som stock-frekvens. Ska de då jämföras vid den frekvensen? Även om många läsare inte kommer nå prestandan i referenssystemen? Är det rättvis jämförelse? Nu klarar både Intel och AMD 3200MHz, men så har det verkligen inte alltid varit. Och nästa generation kanske den enas stock-frekvens är svåruppnåelig för konkurrenten. Är det inte missvisande då ifall ena systemet kör inställningar som är stock, men ställs mot ett system som vid samma inställningar är nära bristningsgränsen?
Om Intel i framtiden har DDR5 6000MHz som stock men AMD inte klarar mer än DDR5 5200MHz, kommer du då argumentera för att Intel-systemet ska klockas ner? Ja eller nej?

Och att påstå att de inte går längre än att de kör allt stock är ren lögn. De testar överklockning och out-of-spec. Men om de gör det på referenssystemen blir det missvisande om de inte redogör för det arbetet. Och det blir tidsödande om de ska göra varje recension till en överklockningsartikel om varje system som ingår i testsviten. Vilket de behöver om de ska kunna göra det rättvisande genom att redogöra för hur överklockningsbara referenssystemen faktiskt är. Om de är pressade eller inte t.ex.

Man jämför bäst och rättvisast om man jämför i standardinställningar mot konkurrensen. Och sedan så går man in på hur bra den specifika produkten som testat är på att pressas out-of-spec. Vill du veta hur en annan produkt är på att gå out-of-spec så får du läsa en recension om den. Men du kan inte köra en helt testsvit med referensprodukter out-of-spec utan att redogöra i en överklockningssektion för varje referensprodukt hur bra de är på det.
Antingen det eller så får du välja en godtycklig nivå för hur out-of-spec du vill köra referenssystemen. Gäller det bara minnen? Hur gör du då vid nästa produktsläpp om en tillverkare kör frekvenser som den andra inte ens klarar? Vilka fler parametrar ska du ändra? Och hur mycket? Vilka ytterligare specifikationer tycker du ska korrigeras för rättvisans skull?

Inser du att du vill ha kakan och äta den när du vill ha överklockade referenssystem samtidigt som du vill ha rättvisa jämförelser? Om testaren ska välja parametrar out-of-spec så är det öppet för bias och godtycklighet.

Och Z-chipset? Påverkar chipsetvalet prestandan negativt på Intelsystemen menar du?

Håller med dig om att tester av maskinvara självklart ska utföras primärt med de inställningar som officiellt stöds.

Just DDR4 har dock börjat bli rätt svårt att faktiskt hålla sig till vad specifikationen faktiskt säger, i alla fall utanför bärbara och OEM-maskiner.

Specifikationen för DDR4 säger mer än bara frekvens. Bl.a. får inte latens gå under 12,5 ns då det inte verkar gå att garantera stabilitet med utsatt spänning som ska vara 1,2 V för "normala" DDR4 (är lägre för LPDDR4, men inte relevant för desktop).

SweClockers kör samma CAS på alla sina DDR4 minnen. Något som initialt kan kännas rätt helt rätt, men det betyder att latensen faktiskt är olika mellan de olika minneskonfigurationerna. JEDEC specificerar timings i cykler, men de är i praktiken uträknade efter frekvensen och att randvillkoret "latens måste vara minst 12,5 ns". Effekten av detta är att DDR4-2666 CL14 (vilket är vad SweC testar med) är 21 % utanför officiell specifikation medan DDR4-3200 CL14 (vilket man också testar med) är hela 43 % utanför specifikation.

Vem i hela friden kör så pissig CAS som den JEDEC officiellt specificerar då? Kollade två av mina bärbar och två NUC:ar, de kör alla helt enligt specifikation vad det gäller minne, d.v.s. den maximal frekvens CPU stödjer, lägsta CAS-latens JEDEC specificerar för den hastigheten samt de tre enheter som körde "vanliga" DDR4 använde 1,2 V för minne. Det visar att JEDEC specifikation inte är irrelevant.

Min gissning kring varför AMD lyckats skruva upp frekvensen snabbare än Intel gällande RAM är att AMD faktiskt inte garanterar att en Ryzen 3000 klarar DDR4-3200 i det generella fallet. Beroende på hur många stickor man har samt huruvida de är "single-rank" eller "double-rank" så varierar det officiella stödet mellan 2666 MT/s (mer än två stickor används och minst en är DR), 2933 MT/s (mer än två stickor används men alla är SR) samt 3200 MT/s (max två stickor används). Intel använder sig av den hastighet som de garanterar oavsett konfiguration av stickor, vilket faktiskt då blir samma för 9000-serien som AMDs 3000-serie.
Edit: @anon2110 där har du min halvkvalificerade gissning på din fråga

Kör själv fyra stickor på min 3900X, har aldrig strulat men orsaken är med väldigt nära 100 % sannolikhet för att de är 2933 MT/s CL16 (som kräver 1,25 V). Kör dem i 2666 MT/s 1,20 V då det faktiskt gav lite bättre kompileringsprestanda, CPU boostar 50-100 MHz högre med den lägre DRAM spänningen. Kör man tillräckligt nära JEDEC officiella specifikation lär nog alla minnesproblem folk haft med Ryzen helt försvinna, vilket är ännu en indikation på att JEDECs officiella specifikationer kanske är helt tagna ur luften.

Problemet med just RAM är ju att för desktop tror jag det inte ens går att köpa DDR4-3200 som faktiskt följer specifikationen. Och frågan är varför man som testare ens skulle vilja försöka hitta sådana minnen. I grunden handlar det om att testa med vad som är "typiskt" för sina läsare. Det "typiska" för RAM på en desktop är idag med största sannolikhet DDR4-3200 CL14/16, detta då dessa har riktigt bra pris/prestanda.

I slutändan är nog minneshastigheten inte superrelevant för modeller som 3950X/3900X/9900K/9700K. Är ju primärt i spel som snabbare RAM spelar roll och givet att spel normalt testas i "ultra" blir det rätt GPU-bundet med dessa CPU-modeller. För Intels del är det nog mer om modeller som i5-9600K där skillnaden kan vara relevant. TechPowerUp kör DDR4-3200 CL14 rakt av, resultatet är att i5-9600K då kliver förbi 3700X i spel medan den CPUn mer tampas med 3600X i SweClockers mätningar.

Ju mer cache en CPU har, ju mindre relevant blir RAM-hastighet. Därför skalar 2700X och 9900K (båda har ~16 MB "game-cache") bättre med RAM-hastighet än 3900X/3950X (som har hela 32 MB "game-cache"). i7-5775C skalade väldigt lite med RAM p.g.a. sin 128 MB L4$. Vidare krävs ju att CPU-delen faktiskt är flaskhals för att snabbare RAM ska spela roll, de lite enklare CPU-modellerna vinner därför klart mest då de både har mindre "game-cache", har färre kärnor och är lägre klockade. En integrerad minneskontroller gör också att man får något bättre skalning med lägre RAM-latens, ren matematik då minnets latens utgör en större andel av total latens med integrerad minneskontroller.

Så är för de som siktar på Ryzen 5 / i5 där man borde ta sig en funderare på vilken minneshastighet som är mest relevant att testa med. Vad är poängen att strikt hålla sig till utsatt frekvens när man ändå "överklockar" latens och spänning? Kanske lämpligt att höra med Inet, Webbhallen, Komplett etc vilken är den "typiska" minneshastigheten folk köper och använda den. Av praktiska skäl måste man då "frysa" hastigheten efter valet är gjort, för precis som du säger är det inte alls säkert att Ryzen 1000 och Core 7000 fixar de minneshastigheter som är typiska idag, de ska testas med hastigheter som var typiska vid lansering.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

@Yoshman Du menar MB för cachestorlek, va?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Datavetare
Skrivet av cyklonen:

@Yoshman Du menar MB för cachestorlek, va?

Skickades från m.sweclockers.com

Helt rätt! Än så länge håller sig cache i kB och MB området, än får vi kanske mest drömma om 3950X Super Gaming Ultra med 32 GB "game-cache"...
Fixat ovan.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av str8forthakill:

@darkshippo:
Så du vill seriöst ha tester där produktens prestanda inte kan jämföras med andra? Visst kan man sänka sig till nivån att kalla folk fanboy eller försvara ett helt ologiskt test som varken representerar verklighet eller visar resultat som kan jämföras mellan olika plattformar.

Men slutändan är att ramhastighet har en väldigt stor påverkan på all prestanda, senare år även väldigt stor påverkan på spelprestanda. Att vägra göra testerna så att produkterna kan jämföras är bara slöseri av tid och en skam för Sweclockers. Det här testet visar inte hur Ryzen presterar i spel jämfört med intel, det här testet visar inte hur mer produktiv Ryzen är jämfört med intel. IPC'n kan inte jämföras med intel.

Varför finns ens andra plattformar med i dessa plattformstest?

Är det ett generellt plattformstest eller ett CPU-test? Just nu är det inte ett CPU test utan ett renodlat plattformstest som inte är relaterat till CPU-testning överhuvudtaget. Lika villkor, precis som för grafikkortstester, det som ska testas är CPU'erna i sig, inte ekosystemet. Att throttla minnen till "spec" är inget annat än en skandal som är ett svart märke på Sweclockers redaktion.

Det är klart att de hade kunnat sänka klockfrekvenserna på exempelvis 9900k i hela testet och öka upp minneshastigheten så att frekvenserna var lika hela vägen. Det blir ju konsekvensen om klockfrekvenser ska justeras utanför specifikationerna.
Det hade folk också blivit förbannade över - såklart.
Den typen av gränsdragningar om vad man ska och inte ska pilla på slipper man om man gör som sweclockers gjort.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av DST:

Det ska vara DU, dvs din ståndpunkt är att de ska köra stock men de kör ändå inte stock och du anser att så länge det är godtycklig nivå så är det okey. Det är en knepig inställning.

Lika villkor är att det ska köra på samma hårdvaro kombinationer. Båda klarar 3200mhz och tom snabbare men ändå väljs olika minnes konfigs i just inställningar där detta påverkar mycket. Inte rätt alls.

Har redan byggt 5st system med premium g.skill minnes-kitt på långt över 4400mhz genom att ställa in xmp profilen för några cs:go galna kompisar ändå skanderar jag inte att någon ska göra 720p test med dessa hwkonfigs, blir ju missvisande när amd inte eg klarar av den hastigheten 1:1.

Du pratade om att mobos och cpuer stödjer vissa konfig så skulle man köra på det, bra, eftersom z-chipset stödjer bra mycket högre frekvenser än just 2666mhz. om man ändå kör på 2666 då är det helt onödigt med påkostade z-mobos.

Jag anser att de ska köra inom specifikation i jämförelserna ja. Men nej, påståendet att "de kör ändå inte stock" stämmer inte. Och att jag anser att det ska vara godtycklig nivå är en ren lögn. Godtyckliga nivåer har jag uttryckligen argumenterat emot hela tiden i den här tråden.

Men du kan inte köra exakt samma hårdvara, då det är olika stöd för moderkort och minnen. Hur tycker du att de ska köra med 1800X? Ska de köra dem på 3200MHz-minnen? Läs mitt exempel i mitt förra inlägg om 1800X. Hur ska man hantera det om man inte följer specifikationerna? Det öppnar upp för godtycklighet. Specifikationer gör det inte. Att köra utanför spec är något som avhandlas för varje produkt specifikt i senare delen av testen för den aktuella produkten. Hur bra de hanterar det, och hur mycket prestanda det kan ge, går att utläsa där.

@Yoshman Är CPU:erna i fråga specificerade till att de måste köras i Jedec-standard så visst. Men om en CPU är specificerad till att klara frekvenser utanför Jedecs profiler så är inte Jedecs specifikationer relevanta.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Aleshi:

@Yoshman Är CPU:erna i fråga specificerade till att de måste köras i Jedec-standard så visst. Men om en CPU är specificerad till att klara frekvenser utanför Jedecs profiler så är inte Jedecs specifikationer relevanta.

Fast det är lite som att säga att om moderkort har MCE påslaget som förval så är det "stock". Det kommer fungera i väldigt nära 100 % av fallen, om inte så vore fallet skulle det bli rätt svettigt för moderkortstillverkarna.

Är helt övertygad om att allt strul folk haft med minnen på Ryzen är en direkt konsekvens av att dagens RAM ligger en bra bit utanför den officiella specifikationen (m.a.p latens och spänning). Varför har JEDEC en så hård barriär på 12,5 ns för latens om det inte finns väldigt bra tekniska orsaker? Att AMD ger tre olika frekvensnivåer för minneshastighet på 3000-serien beroende på hur många stickor man har samt om de är single/dubbel-rank visar också att man tullat en hel del på marginalerna.

Det är milsvid skillnad på "mitt system verkar stabilt för det har inte blåskärmat de senaste månaderna" och "vi garanterar att den här uppsättningen parametrar fungerar på alla system som följer specifikation".

Edit: gränsen som vad som är "officiellt stöd" om man ska acceptera att gå utanför vad JEDEC faktiskt dikterar för DDR4 blir ju rätt svårbedömt när AMDs officiella PR-slides säger detta (finns notis om att garantin ryker, men ingen invändning mot att det inte skulle fungera med så snabba minnen). Notera "plug it in, it just works", så bara att köra antar jag då det är från AMD!

och när (första google-träff) high-end Z390 moderkort dikterar stöd för "DDR4-4266+ MHz". Vad ska jag som kund då förvänta mig om jag köper ett sådant?

Känns det inte rimligt att förvänta sig att DDR4-4266 minne fungerar? Vilket med största sannolikhet också är fallet, för här lär ASUS ha själva verifierat att det fungerar.

Är själv glad att det jag primärt gör på dator är nära nog helt opåverkat av minneshastighet (inom rimliga gränser, d.v.s. kör man JEDEC officiella nivå är det inom någon procent från tokklockade minnen). Avundas inte SweClocker att navigera i den här dyngtornadon, inte lätt att göra alla nöjda här...

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Blir nu helt klart lite sugen att testa det röda laget nu när min dator i signaturen snart har gjort sitt. Lite retligt dock att frekvenserna inte når upp till marknadsföringen, min lastgamla 5820K har knatat på med 4.5Ghz på alla 6 kärnorna (12 trådar) i över fyra år nu utan några som helst problem.

Visa signatur

Core i7 5820K @ 4.5GHz | Asus Strix X99 Gaming | Palit Super Jetstream GTX 1080 | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2666MHz | Intel® 750 SSD 400GB PCIe, Samsung 840/850 Evo 750GB & 1TB | Asus 12x Blu-Ray Combo | Phanteks Enthoo Luxe | 3x Nanoxia Deep Silence 140mm + 5x 120mm | Corsair H105 | Corsair AX1200i 1200W | Windows 10 Pro | Asus ROG Swift PG348Q | Audio Pro Addon T12 | Sennheiser HD650 | Corsair Vengeance K70 | Mad Catz R.A.T. 7 MMO

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

och när (första google-träff) high-end Z390 moderkort dikterar stöd för "DDR4-4266+ MHz". Vad ska jag som kund då förvänta mig om jag köper ett sådant?

Står tydligt "O.C" på alla frekvenser över 2666MHz i det moderkortets spec. Varför inte köra processorn på LN2 så kan dom skriva 6GHz för processorn?

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Medlem

Brutalt snabb CPU! Spännande att se vad intel kontrar med och om det kan bli priskrig dem emellan. Bästa är ju när båda tillverkarna är ungefär lika bra så de tvingas pressa priserna mot varandra. Nu blir man ju rädd att AMD ska bli för överlägsna istället

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Att AMD ger tre olika frekvensnivåer för minneshastighet på 3000-serien beroende på hur många stickor man har samt om de är single/dubbel-rank visar också att man tullat en hel del på marginalerna.

Jo, du har en bra poang dar faktiskt, men tycker anda inte över JEDEC-spec ger problem speciellt ofta pa system hittils, aven om jag bara klamt pa ett par 100 burkar. Sen hur mycket man vinner ar en annan fraga, i regel ar det val nan procent eller sa i snitt, mer i enstaka applikationer och farre i de flesta. Köper man nu 4000 "Mhz" minnen och det bara funkar med 3200 eller lagre i praktiken sa gar ju det latt att leva med.

Visa signatur

|[●▪▪●]| #Lekburk#: Ryzen 3700X >-< GB-X570-AE >-< 32GB DDR4 >-< MSI RTX 3070 >-< 970 EVO 1TB SSD>--
--< Arctic Freezer 34 >-< FD Define R4 >-< Seasonic F.+ 650W >-< Acer XF270HUA >-< AOC Q2778VQE >--
#Servering#: Ryzen 1700@3,6GHz >-< Prime X470 Pro >-< 16GB DDR4 >-< GTX 1030 >-< 970 EVO 500GB SSD >--
--< Stockkylare >-< Antec P182 >-< Silver Power 600W >-< Samsung 245T |[●▪▪●]|

Permalänk
Datavetare
Skrivet av the squonk:

Står tydligt "O.C" på alla frekvenser över 2666MHz i det moderkortets spec. Varför inte köra processorn på LN2 så kan dom skriva 6GHz för processorn?

T.ex. därför att ingen moderkortstillverkare lär kunna ge vettiga garantier för LN2, oavsett hur du beter dig där är det inte en möjlig väg för 24/7 användning.

Vad det gäller minnen har ju moderkortstillverkarna faktiskt testat med specifika minnesmodeller och skapat QVL. I ASUS fall har man ju tydligen testat med t.ex. fyra stycken F4-4266C19Q-32GTZSW (DDR4-4266 CL19) ihop med CPU-modeller som passar moderkort och konstaterat att det fungerar tillräckligt ofta för att man ska kunna sätta ut stödet i sitt officiella PR-material.

Samtidigt ser man till att ha ryggen fri, detta står i QVL-listan

"The stability and compatibility of memory modules with XMP profiles that operate beyond the JEDEC memory standard are not guaranteed."

OBS, här står "beyond the JEDEC memory standard" vilket innefattar frekvens, latens och spänning! Inte många minnen i det QVL dokumentet som faktiskt är garanterade att fungera. I praktiken kommer så få system fungerar inkorrekt med produkterna i QVL-tabellen att det utan problem är hanterbart via RMA. Att det är "överklockning" blir ju irrelevant om kunderna är nöjda.

Latens under JEDEC-specifikation är en minst lika stor felkälla som frekvens över CPUs maximala gräns. Båda kan "fixas" med att fläska på med högre spänning, något som är överklockning då det belastar CPU-minnskontroller mer än specifikation. Om vi antar att effektiv resistans är konstant med högre spänning ger en RAM-spänning på 1,4 V hela 36 % högre effektuttag jämfört med "stock".

Här måste man bara skaffa sig en riktning i hur man ska förhålla sig till det hela. SweClockers har en policy, de håller sig till officiella frekvenser men väljer att "överklocka" spänning och latens.

Det här kaninhålet blir tyvärr inte grundare med tiden. För AMD var XFR mest en PR-sak i 1:a och 2:a generationen, i 3:e generationen Ryzen fungerar det faktiskt då man kan se en hyfsad prestandaskalning med bättre kylare. En 3:e generations Ryzen går utanför sin specificerade 105 W gräns under obegränsad tid om den får tillräckligt med kylning.

Intels 95 W TDP är ännu mer lurig. Om man ska köra "stock" borde man faktiskt låsa upp strömbudget på 9000-serien, för det är enligt Intel inte överklockning

Klicka för mer information

"Ian Cutress: One of the things we’ve seen with the parts that we review is that we’re taking consumer or workstation level motherboards from the likes of ASUS, ASRock, and such, and they are implementing their own values for that PL2 limit and also the turbo window – they might be pushing these values up until the maximum they can go, such as a (maximum) limit of 999 W for 4096 seconds. From your opinion, does this distort how we do reviews because it necessarily means that they are running out of Intel defined spec?

Guy Therien: Even with those values, you're not running out of spec, I want to make very clear – you’re running in spec, but you are getting higher turbo duration.

Visa mer

Detta skiljer sig från AMD som anser att upplåst strömbudget via PBO är överklockning (förverkar garanti). Notera att SweClockers här väljer att köra både AMD och Intel med låst strömbudget (är ~95 W mellan "idle" och full last för 9900K/9700K men är faktiskt 160 W mellan dessa för 3950X), det påverkar framförallt 9900K/KS negativt

Som sagt, detta är ett allt djupare kaninhål och kommer vara totalt omöjligt att göra alla nöjda. Personligen tycker jag man ska sikta på att så långt som möjligt testa den "typiska" konfigurationen för produkten då det är den mest relevanta. Inser dock att definitionen av "typisk" aldrig kan bli helt objektiv.

Skrivet av RHWarrior:

Jo, du har en bra poang dar faktiskt, men tycker anda inte över JEDEC-spec ger problem speciellt ofta pa system hittils, aven om jag bara klamt pa ett par 100 burkar. Sen hur mycket man vinner ar en annan fraga, i regel ar det val nan procent eller sa i snitt, mer i enstaka applikationer och farre i de flesta. Köper man nu 4000 "Mhz" minnen och det bara funkar med 3200 eller lagre i praktiken sa gar ju det latt att leva med.

Är ju för att det fungerar så väl i praktiken som vi nu har ett läge där DDR4-2933 och snabbare för desktop inte ens verkar finnas i en konfiguration som håller sig inom JEDEC. Det fungerar så väl att köra utanför dessa om man skruvar upp spänningen. Hade det inte fungerat väl hade det kostat främst moderkorts- och minnestillverkarna för mycket i form av klagomål och returer.

Tror min huvudpoäng här är att frekvensen inte på något sätt är magisk, att köra latens "out-of-spec" är en lika stor källa till problem. Båda kan "lösas" genom att fläska på med högre spänning (högre spänning gör att tiden för att ändra tillstånd på RAM minskar -> tål lägre latens och/eller högre frekvens mot minskad energieffektivitet).

I exemplet jag hittade på QVL tabell hade man ju faktiskt precis samma split som AMD har för 3000-serien, vissa minnen är med på QVL under förutsättningen att man maximalt har två stickor, ungefär hälften stödjer upp till fyra stickor. Så antalet är en viktig parameter, vilket inte är så konstigt då fler stickor lägger mer last på minneskontroller.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av RHWarrior:

Jamen precis, det ar ju sa jag (och de flesta andra Swec:are) kör, minst.
XMP kan knappt kallas "överklockning", minnena ar gjorda och godkanda för det, moderkorten stödjer det.

In i BIOS, klick, klick, spara&starta om... aldrig vart direkta problem pa nan Intel eller AMD-brada jag kört i alla fall, och paverkar verkligen inte stabilitet under normala förhallanden. Att ga in och handtweaka timings kraver mer kunskaper och mer testande, det ar en annan femma.

Fast allt över 2666mhz är ju överklock för intel och dem testade ju stock så be dem göra ett överclockad med då

Permalänk
Medlem

Att testa processorer med XMP på minnena känns ju lite som att testa ett chassis tempnivåer med borttagen frontpanel. Något som alla kan göra utan några utsvängningar, men knappast något som är indikativt för specificerade resultat.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 7 5800X, 32GB DDR4 @ 3600mHz, 7900XTX, 4,5 TB SSD

Permalänk
Medlem

En kommentar till sammanfattningen:

Citat:

Nackdelar
...
* Ryzen 9 3900X känns som ett mer prisvärt alternativ för de flesta

Som jag ser det är alla andra Ryzen av tredje generationen ett mer prisvärt alternativ för de flesta. (Skulle möjligen eventuellt vara Ryzen 5 3500(X) som kanske inte är mer prisvärd.)

Permalänk
Medlem

Tråkigt att det ska va en så jäkla massa gnäll på folk här.
Allt ska vinklas hit och dit, vissa tar en graf ur hela testet utan att läsa texten och baserar hela sin uppfattning på det och gnäller medans andra gnäller om att en viss konfiguration inte är optimal för en viss cpu osv.
Ni som har koll på vad man kan och bör tweaka kan ni väl bara väga in det för er själva i testet, är ju inte någon rocket science precis. Om alla skulle få sin vilja fram över vad för inställningar per cpu som ska användas så skulle Sweclockers ha hundratal kombinationer att testa vilket åtminstone jag fattar inte är hållbart.

För alla andra som läser och troligen kommer köra helt standard eller nära därpå så är detta test Sweclockers gjort hur bra som helst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ortovox:

Om alla skulle få sin vilja fram över vad för inställningar per cpu som ska användas så skulle Sweclockers ha hundratal kombinationer att testa

"Neeeeje, det skulle ett alldeles för låångt test! Hellre ett kort och konsist."

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Brutalt snabb CPU! Spännande att se vad intel kontrar med och om det kan bli priskrig dem emellan. Bästa är ju när båda tillverkarna är ungefär lika bra så de tvingas pressa priserna mot varandra. Nu blir man ju rädd att AMD ska bli för överlägsna istället

Annars kan du kolla när dom testar med samma hastighet på minnena och även överklockat...så kanske du slipper vara rädd

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Fast det är lite som att säga att om moderkort har MCE påslaget som förval så är det "stock". Det kommer fungera i väldigt nära 100 % av fallen, om inte så vore fallet skulle det bli rätt svettigt för moderkortstillverkarna.

Är helt övertygad om att allt strul folk haft med minnen på Ryzen är en direkt konsekvens av att dagens RAM ligger en bra bit utanför den officiella specifikationen (m.a.p latens och spänning). Varför har JEDEC en så hård barriär på 12,5 ns för latens om det inte finns väldigt bra tekniska orsaker? Att AMD ger tre olika frekvensnivåer för minneshastighet på 3000-serien beroende på hur många stickor man har samt om de är single/dubbel-rank visar också att man tullat en hel del på marginalerna.

Det är milsvid skillnad på "mitt system verkar stabilt för det har inte blåskärmat de senaste månaderna" och "vi garanterar att den här uppsättningen parametrar fungerar på alla system som följer specifikation".

Edit: gränsen som vad som är "officiellt stöd" om man ska acceptera att gå utanför vad JEDEC faktiskt dikterar för DDR4 blir ju rätt svårbedömt när AMDs officiella PR-slides säger detta (finns notis om att garantin ryker, men ingen invändning mot att det inte skulle fungera med så snabba minnen). Notera "plug it in, it just works", så bara att köra antar jag då det är från AMD!
https://premiumbuilds.com/wp-content/uploads/2019/07/best-memory-for-ryzen-3000.jpg
och när (första google-träff) high-end Z390 moderkort dikterar stöd för "DDR4-4266+ MHz". Vad ska jag som kund då förvänta mig om jag köper ett sådant?

Känns det inte rimligt att förvänta sig att DDR4-4266 minne fungerar? Vilket med största sannolikhet också är fallet, för här lär ASUS ha själva verifierat att det fungerar.

Är själv glad att det jag primärt gör på dator är nära nog helt opåverkat av minneshastighet (inom rimliga gränser, d.v.s. kör man JEDEC officiella nivå är det inom någon procent från tokklockade minnen). Avundas inte SweClocker att navigera i den här dyngtornadon, inte lätt att göra alla nöjda här...

Intels garanti ryker om man kör över 2666MHz på minnen. AMDs garanti ryker om man överklockar bland annat minnen. Du behöver inte överklocka minnen för att köra över 2666MHz på AMD-system då det finns minnen godkända av AMD som är specificerade till 3200MHz och AMD har specificerat processorer till att klara 3200MHz.
https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/0000...

AMD garanterar inte stabilitet utanför Jedec-specifikationer. Men det är en annan sak. Du bryter ändå inte garantin om du kör minnen i 3200MHz så länge du håller dig inom processorns och minnets specifikation. Så länge processorn eller moderkortet inte är specificerade till att minnet måste följa Jedec-standard så spelar Jedec ingen roll. Så du kan lägga ner den skendiskussionen. Din metod med utläggningar i sidospår kanske förvirrar andra här. Men du kan inte får bort mitt fokus från huvudfrågan.

Och angående Z390-moderkort så ser jag inte relevansen. Är samtliga involverade komponenter inte specificerade till mer än 2666MHz så är det 2666MHz som gäller.

Kortfattat. På AMD kan du köra 3200MHz minnen och hålla dig till AMDs, moderkortstillverkarens och minnestillverkarens specifikationer. Utan att bryta garanti. Med Intel så kan du inte gå över 2666MHz utan att bryta Intels specifikationer och därmed förlora garanti.
Vad Jedecs standarder har att säga om frekvens eller latens är ovidkommande så länge inte de olika tillverkarnas specifikationer kräver att minnen körs enligt Jedec-standarder.

Permalänk
Medlem

@hyperbol: Ska man bara spela finns ingen anledning att betala mer än för 3700X/9700K. Dom flesta klarar sig med R5 3600 för dryga 2000Kr, billig tornkylare och lite klock på den samt resterande budget på grafikkort. Därför det blev årets produkt hos Swec

Ska man vara värst på gatan i spel: 9900KS
Ska man vara värst på gatan i produktivitet: 3950X

Ingen av dom är speciellt prisvärd.

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av hyperbol:

Annars kan du kolla när dom testar med samma hastighet på minnena och även överklockat...så kanske du slipper vara rädd

Intressant att TW har med överklockade CPUer från Intel men inte på AMD sen att man särskiljer 3950x med PBO på/avslaget.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Aleshi:

Intels garanti ryker om man kör över 2666MHz på minnen. AMDs garanti ryker om man överklockar bland annat minnen. Du behöver inte överklocka minnen för att köra över 2666MHz på AMD-system då det finns minnen godkända av AMD som är specificerade till 3200MHz och AMD har specificerat processorer till att klara 3200MHz.
https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/0000...

AMD garanterar inte stabilitet utanför Jedec-specifikationer. Men det är en annan sak. Du bryter ändå inte garantin om du kör minnen i 3200MHz så länge du håller dig inom processorns och minnets specifikation. Så länge processorn eller moderkortet inte är specificerade till att minnet måste följa Jedec-standard så spelar Jedec ingen roll. Så du kan lägga ner den skendiskussionen. Din metod med utläggningar i sidospår kanske förvirrar andra här. Men du kan inte får bort mitt fokus från huvudfrågan.

Och angående Z390-moderkort så ser jag inte relevansen. Är samtliga involverade komponenter inte specificerade till mer än 2666MHz så är det 2666MHz som gäller.

Kortfattat. På AMD kan du köra 3200MHz minnen och hålla dig till AMDs, moderkortstillverkarens och minnestillverkarens specifikationer. Utan att bryta garanti. Med Intel så kan du inte gå över 2666MHz utan att bryta Intels specifikationer och därmed förlora garanti.
Vad Jedecs standarder har att säga om frekvens eller latens är ovidkommande så länge inte de olika tillverkarnas specifikationer kräver att minnen körs enligt Jedec-standarder.

Både AMD och Intel har uppenbarligen haft sina lagvrängare när de skrivit vad de verkligen garanterar. De använder uttryck som

"AMD processors, including chipsets, CPUs, APUs and GPUs (collectively and individually “AMD processor”), are intended to be operated only within their associated specifications and factory settings"

och

"any Product which has been modified or operated outside of Intel’s publicly available specifications, including where clock frequencies or voltages have been altered,"

Ska man dra detta till sin löjliga spets betyder det: du får helt enkelt inte gå in och slå på XMP-profilen på minnena om det betyder att de ändrar spänning eller frekvens utanför "factory default". Well, för RAM betyder det att du verkligen är fast på 1,2 V för det är alltid vad man har som "factory default" (antaligen då det är vad JEDEC dikterar).

Lycka till att hitta några DDR4-3200 minnen som fungerar med 1,2 V. Snabbaste RAM jag hittar på specificerad 1,2 V är DDR4-2666 CL16 (vilket råkar vara precis det jag kör i mitt 3900X system, verkar fungera då datorn varit på utan problem 24/7 sedan augusti).

Är därför hela diskussionen kring att köra RAM i "stock" blir löjlig. Är nog rimligare att just RAM testas i "typisk hastighet folk faktiskt använder" (sedan är det ju inte helt lätt att spika exakt vad det är).

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer