Diablo IV får mikrotransaktioner – ska inte ge spelmässiga övertag

Permalänk
Medlem

Djävulens påfund!

Permalänk
Medlem

Ska det vara mikrotransaktioner av något slag överhuvudtaget ska det vara F2P spel.

Visa signatur

Fractal Meshify C | Phantek AMP 1000W PSU | AMD 5800X3D | Noctua NH-U14S | 32GB RAM | AMD Radeon 7900 XTX | Pro-Ject Pre Box Digital S2 | Beyerdynamics DT 900 Pro X | LG 27GP850 / Zowie XL2546k | Sony A90J
[/color]

Permalänk

Många mikrotransaktioner små blir till en stor å.

@m0rk:
Haha, precis vad jag tänkte skriva!

I teorin tycker jag att mikrotransaktioner är ganska bra, men jag anser att de riskerar urholka spelindustrin.
Visst, om kidsen vill ha olika skins etc så är det ett smart sätt för utgivare att få in mer pengar till sina spel. Utvecklingskostnaden för AAA-titlar idag har ju sprungit iväg något kopiöst, så att "erbjuda" denna tjänst ökar chansen att man får tillbaka sina pengar och får en produkt med längre livslängd.
Så långt låter allt frid och fröjd, tills man inser att många spel idag säljs halvfärdiga, med alldeles för lite innehåll, och mer är skapade för att vara en marknadsplats för dyrt in-game föremål.

I praktiken har positionerna hela tiden flyttats fram från att erbjuda spelaren "extra-prylar" till att straffa dom som inte vill investera mer i spelet, som de redan har betalat fullpris för. Det må vara ok i gratisspel men inte i fullpris-spel.

Risker med mikrotransaktioner för spelindustrin:

1. Beroendeframkallade loot-lådor
2. Gimpad spelupplevelse för den som enbart vill köpa spelet, då det tar längre tid att levla upp (AC Creed Odyssey) samt att man får en klenare karaktär i MP-spel.
3. Uthackade delar som inom kort säljs som DLC.

Risken är helt enkelt att folk tröttnar och vänder storspelen ryggen (eller väntar tills spelen reas ut).

Vet inte hur många varumärken som börjat ta smällar av mikrotransaktioner, men så länge man som spelare accepterar dom så är jag övertygad om att gränserna hela tiden kommer testas av speltillverkarna.
Smått fantastiskt att The outer worlds lyckades med konststycket att inte ha några. Förhoppningsvis tar fler efter.

Permalänk

Jag har inga problem med det. Det är ju bra om de kan få pengar som gör det värt för utvecklarna att fortsätta bidra med mer content. Så länge jag som inte brukar köpa cosmetics har en karaktär som inte ser ut som ett mähä när jag samlat ihop bra gear så är jag nöjd. Om andra vill springa omkring som en julgran (PoE) så får de betala för det och jag kan spela vidare och få nytt content som den ofelande snyltaren jag är.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

Sålänge det inte är pay to win utan endast kosmetiskt och de extra intäkterna går ut till att underhålla spelet så är det bara fantastiskt för alla inblandade

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

AMD Ryzen 3700X | ASUS Rog Strix X570-F | WD Black SN850 1TB | 32Gb | 3060Ti | Fractal Design Meshify C TG | Windows 11
LG 48GQ900 | Qpad 8K | Varmilo VA88M

Permalänk
Avstängd
Skrivet av freethinker:

Att behöva betala för inventory space och stash tabs är inte ok om man betalar fullpris för spelet.

Gränserna mellan mobilspel och "vanliga" spel är snart utsuddade...

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem

Även om det bara är kosmetikt så tycker jag att det är dåligt i multiplayerspel. Det gör så extremt stor skillnad när man får se personer i häftig gear och att man vet att de fått tag på det genom att klara något extremt svårt. Nu blir det istället de som slängt mest pengar på spelet som får häftiga saker. Jag tänker mig likt classic wow. Det var coolt att se någon med thunderfury när det var ovanligt. Men om man kan få samma grej för 150kr så försvinner en viktig del i spelet. Nej mikrotransaktioner ska inte finnas på fullpris spel och är det gratis spel så kan de lägga det på inventory slots och liknade söm man inte delar med andra.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Kosmetika, typ vapen skin åla CS:GO tycker jag är helt ok.
Men senaste Ghost Recon t.ex med "time savers" är bara rent förkastligt!
Förhoppningvis väldigt få här på Swec som faller för det, men det är riktigt vidrigt enligt mig.

Permalänk
Medlem

Har tyvärr gjort spel betydligt mindre intressanta vid release då man vet att man inte får "hela" spelet. Kosmetiska saker retar jag mig inte på då jag har noll intresse.

Har idag en maxkostnad på 20 EUR/GBP/USD för vad jag är beredd att betala för ett spel, och finns väl bara ett företag idag, Atlus, som jag inte tillämpar regeln på. Har satts eftersom det vid denna nivå oftast är ett fixat spel spel. Blir betydligt billigare hårdvara också om man är 1-2 år efter spelsläppen.

Rätt ironisk att man som 7-åring med 15 kr/vecka köpte spel till fullpris (5-600 kr för NES?) jämfört med idag när man har en god inkomst och inte är beredd att betala i närheten.

Permalänk
Avstängd

Finns i ett fåtal spel jag har köpt men stör mig knappast eftersom jag aldrig köper dem ändå.
Det mesta jag spelar är singleplay och då går det ändå att använda en trainer om man inte har ork nog att köra det "normalt".

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Jag är mest förvånad att folk köper detta för att få en rosa rustning eller vad de nu kan vara. Bra iallafall att man inte kan köpa fördelar.

Började med att de som barn snodde sina föräldrars kort. Dreglande över den rosa prylen.
Sen blev de vuxna och fortsatte betala för den rosa saker, men med egna pengar.

It was a trap and they fel for it, not knowing ROFL

Visa signatur

Lightsaber - Black armour - and balls!

Permalänk
Medlem

Torde det inte vara så enkelt att om alla balla grejer går att köpa, så kommer det vara väldigt få balla grejer som går att få utan att hosta upp ytterligare stålars?

Givet att ni följer min logik (och att den stämmer hyfsat) borde ju detta vara asdåligt och egentligen bara vara girighet rakt av ifrån Acti/Blizz sida?

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

Raka köp av kosmetik finns det väl inget att gnälla över?
Boost to advance är jag kluven över.

Lootboxes är att likställas med Gambling och borde dödas permanent. Ger exakt samma dopamin-rush som spel och dobbel vilket knappast gör gott för någon egentligen.

Mikrotransaktioner behöver i mina ögon inte vara något ont, implementationen är dock sällan så att jag själv blir nöjd och många gånger helt katastrofal.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem

Lootlådor: ENDAST ok om man får det från att spela. Ska inte gå att köpa öht, typ som slot maskinerna i Borderlands.

Köpa det man vill ha, typ som mounts i WoW är inte ok om spelet har en månadskostnad, PoE är ganska bra då det är F2P och pengarna går till nytt skit varje season.

Permalänk
Medlem

Mikrotransaktioner hör hemma i gratis mobilspel, ingen annanstans. Om dom kör med lootboxes i diablo 4 eller om dom coolaste föremålen ligger i shoppen så kommer jag stark överväga att bojkotta blizzard såsom jag bojkottat ubisoft. Hatar mikrotransaktioner i all dess form.

Visa signatur

"GET STRONG OR GET BENT!"

Permalänk
Medlem

Hur kul kommer det vara när man är i en instans och någon random person joinar med en enhörningshuvud och rosa underkläder svingandes en discokula. Förhoppningsvis kommer det aldrig bli så då det skulle förstöra spelets känsla helt, men slippery slope och allt det där...
Jag är pessimistiskt hoppfull.

Visa signatur

SweClockers Dark Pearl tema: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1484891
(Rek. Stylus)

Permalänk
Medlem

Har inte särskilt mycket tillit för Blizzard att göra mtx. Suck.

Visa signatur

MB: Asus Rog B550-F WiFi | CPU: Ryzen 5, 3600
GPU: RTX 3060ti Asus TUF | Chassi: FD Meshify 2 compact
Ram: G.skill Trident Z, 14-14-14-34, 3200 Mhz, 2x 8gb

Permalänk
Medlem

Jag tycker om att kunna köpa kosmetiska saker i spel, de bidrar till företaget kan fortsätta en titel bra.myckrt längre och utveckla spelet istället för som många andra spel bara stannar upp. Dock får de bara vara kosmetiskt inget som påverkar spelet som starkare vapen osv osv

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Nu låg Blizzard redan på bojkottslistan efter att de blockade en spelare efter påtryckningar från kina.
I grunden så kanske jag inte skulle vara emot mikrotransaktioner som inte har någon betydelse för spelet i sig, men det är inte där problemet ligger. Speciellt om det bygger på någon forn av slump så är det en väg in för ett fåtal spelare som fastnar i det. Speciellt unga som har sett den där fräcka prylen.
Sedan att det ofta glider ifrån riktiga pengar genom att man köper först en spelvaluta som sedan används. Dessa reas också ut, väl i spelvaluta så är det lättare att använda, de känns inte som riktiga pengar. Detta har casinon vetat länge och utnyttjat.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av dpom86:

Hur kul kommer det vara när man är i en instans och någon random person joinar med en enhörningshuvud och rosa underkläder svingandes en discokula. Förhoppningsvis kommer det aldrig bli så då det skulle förstöra spelets känsla helt, men slippery slope och allt det där...
Jag är pessimistiskt hoppfull.

Du beskriver ganska exakt hur Diablo 2 var. 😅 Utan mikrotransaktioner ser åtminstone alla lika dumma ut.

Permalänk
Medlem

Jag förstår att utvecklarna vill tjäna pengar på något sätt. Risken är väl att de lägger resurser på att utveckla saker som kan säljas som mikrotransaktioner istället för att utveckla spelet i sig med nytt innehåll osv. Se bara på Elder Scrolls Online.

Visa signatur

[Låda: NZXT H630 Ultra Tower Silent] [MB: ASRock Z590 Velocita] [CPU: Intel 10900K] [CPU-kylning: Arctic Cooling Liquid Freezer II 360] [Mem: 32 GB 34666 MHz CL15] [GPU: XFX Speedster Merc 319 6950 XT] [Lagring: 180 GB Intel+128 GB Corsair SSD, 525 GB Crucial M.2] [Bildskärm: LG 4k 43" bildskärm] [Ljudkort: inbyggt, med extern hörlursförstärkare/DAC] [Högtalare: Edifier S530D] [Lurar: Beyerdynamic Amiron Home]

Permalänk

I ett spel där man kan köpa OCH sälja mellan spelare
samt kunna "Tjäna" finns det inga problem..
Men det ska även finnas möjlighet att "TA UT".

Scenario:
Jag farmar massa sten.
Du orkar inte utan köper mina.
Jag tjänar x:- och kan ta ut dessa i reda pengar.

Så när det gäller microtransaktioner eller "ekonomi" i spel
så måste man skilja på skaer och ting.

I en typ av spel är det helt förkastligt.
I en anna typ kan det vara en fördel.

Jag tror att det som igentligen sticker i ögat
är sättet dessa lootlåder funger och hur
utväcklarna försöker mjölka pengar.

Ett spel som har microtransaktioner skulle behöva
en subscription. Där en del av betalningen blir
ingame currency. Denna ingame currency kan
även användas för att betala speltid.
Men det ska vara micro...

Om man skulle binda valutan till ex dollar, 1$ = 10000 ingame..

Visa signatur

|: AeroCool VS92 Chassi |: Gigabyte Z97P D3 Mobo |: I5 4690K proc | Noctua NH-U12P SE2 Kylare |: 2x4Gb Savage 2400mhz CL11 XMP Ram |: Radeon R9 290X 4Gb D.CU II Grafik |: 1Tb Toshiba HDD |: BeQuiet Kraft 700w Nätagg |: Win10

BTW: https://www.inet.se/produkt/9990887/fraktfritt-sweclockers

Permalänk
Medlem

Å ena sidan så "drabbar" mikrotransaktioner barn och unga vuxna som har mer pengar än förstånd hårdast, å andra sidan så är den här typen av digital konsumtion en del av den nya tidens, resursneutrala, miljömedvetna och hållbara tillväxt.

Det som kanske gör att det känns så starkt fel för många av oss är att prissättning och kostnad för att tillhandahålla produkten (alltså inte själva spelet, utan de specifika perks som miktrotransaktionerna ger) är helt frikopplade.

Permalänk

Microtransaktioner är satans (kapitalisters) påfund.

När historieberättande eller upplevelse byts ut mot viljan att mjölka konsumenterna på så mycket pengar som möjligt.
Gillar verkligen inte det. Instant gratification som bara ska mata på dopaminnivån där man inte längre behöver kämpa för saker gör bara att jag tappar intresset för spelet fortare.

När spelmakarna lockade sina köpare med otroliga spelupplevelser snarare än system för loot lådor och massa krimskrams tillgängligt för rätt peng var spel som jag i längden nog kommer bära med mig längre positivt i minnet.

Men men, alla är vi olika

Permalänk

Om det blir som POE så ser jag inga problem, men det är tveksamt.

Det spelet uppdateras rätt ofta med med nya skills, akter, spelmekanik mm

Men D4 verkar ha samma skillsystem som D3

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd
Skrivet av UncleEvil:

Om det blir som POE så ser jag inga problem, men det är tveksamt.

Det spelet uppdateras rätt ofta med med nya skills, akter, spelmekanik mm

Men D4 verkar ha samma skillsystem som D3

Skickades från m.sweclockers.com

Vänta, menar du att det är skillsystemet som gör att PoE får många uppdateringar?

Permalänk
Medlem
Skrivet av DavidtheDoom:

Raka köp av kosmetik finns det väl inget att gnälla över?
Boost to advance är jag kluven över.

Lootboxes är att likställas med Gambling och borde dödas permanent. Ger exakt samma dopamin-rush som spel och dobbel vilket knappast gör gott för någon egentligen.

Mikrotransaktioner behöver i mina ögon inte vara något ont, implementationen är dock sällan så att jag själv blir nöjd och många gånger helt katastrofal.

Det är bara trist utveckling. Förr kunde kosmetiska uppgraderingar vara en bonus eller prestige över att man klarat ett visst (svårare) uppdrag.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

För min del kvittar detta, spontant iaf. Tror nog att Blizzard kommer sköta det bra. Dvs grunden i spelet påverkas knappast utan det kommer finnas massvis med grejer som följer spelets stil där från början och genom events, utmaningar och liknande byggs det säkert ut med tiden kan jag tänka mig.

Tror att det mesta man kan köpa, om inte allt, kommer vara "over the top" grejer istället som inte passar in lika bra i spelet men som självklart kommer gillas av många. Dock inget för mig om de går den vägen.

Med det sagt så om något kommer till spelet som jag gillar och som passar in har jag inget emot att pynta för det förstås. Men jag är inte oroad för spelet som sådant. Folk målar alltid fan på väggen och sen är det aldrig speciellt farligt i slutändan.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

| AMD Ryzen 7 5800X3D | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Powercolor Radeon RX 6900XT Red Devil | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus 2TB M.2 NVMe SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout | Corsair K70 | Logitech G502 | Alienware AW3423DWF |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av maddox_178:

Microtransaktioner är satans (kapitalisters) påfund.

När historieberättande eller upplevelse byts ut mot viljan att mjölka konsumenterna på så mycket pengar som möjligt.
Gillar verkligen inte det. Instant gratification som bara ska mata på dopaminnivån där man inte längre behöver kämpa för saker gör bara att jag tappar intresset för spelet fortare.

När spelmakarna lockade sina köpare med otroliga spelupplevelser snarare än system för loot lådor och massa krimskrams tillgängligt för rätt peng var spel som jag i längden nog kommer bära med mig längre positivt i minnet.

Men men, alla är vi olika

Ja, path of exile är verkligen satans förebud.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Borde förbjudas, iallafall om man betalar fullpris för ett spel.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Samsung Odyssey G9 240Hz HDR1000 5120x1440 9900K 5,3GHz 1,335v adaptive Asus Z390-I
Asus RTX 2070 Dual EVO Advanced 8GB G.Skill Trident Z RGB B-Die 3200MHz CL16 2x16GB Samsung 970 Evo 1TB
Seasonic Focus Plus Gold 850W 2 x Dell U2715H Corsair K65 Speed SteelSeries Rival 500 Bose Companion 5
Secretlab TITAN 2020 SoftWeave Corsair H100i RGB Platinum Noctua NF-A12x25 x 4 PnP Neo G Mini GB4: 6869 CB15: 233