Bill Gates: "Windows Mobile hade kunnat bli det dominerande systemet"

Permalänk
Medlem

Jag minns Windows Mobile. Jag gillade det inte. Så jag tvivlar på att det hade varit störst idag bara ifall antitrust-grejerna inte pågått.

Visa signatur

Nada.

Permalänk

Jag tyckte också om Windows Phone men håller inte med om att detta antitrust målet skulle vara en stor anledning att det gick i stå för dom.

Det var flera "omstarter" av operativsystemet där Microsoft helt enkelt övergav en större grupp mobiler och det gjorde dom inte bara en gång..

Visa signatur

Bärbar Speldator: AMD Ryzen 5 5600H I Nvidia RTX 3050 Ti
Xiaomi Poco X3 Pro I Nvidia Shield TV V2 I PS4 I

Permalänk
Medlem

Gates tycks fortfarande inte förstått varför Windows mobile/phone inte blev en hit, ser två huvudorsaker som också nämnts i kommentarerna och det var främst det begränsade utbudet av appar. Den andra var ett UI efter dåtidens medelmåttiga och utskällda Windows version vilket inte direkt lockade till investering i en MS nalle även om telefonen presterade bra.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro

Permalänk
Medlem

Saknar än idag Windows Phone och min lumia 1020 signerad Nokia. Helt klart det bästa mobil OS jag använt.
Nu sist gick jag iom iPhone 11 för första gången över till Apple då jag var trött på Android. Like it so far.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Haha ja jävlar... Jag får skylla på koffeindip Men av kommentarerna att döma så verkar typ alla missupfattat på samma sätt i så fall

jo typ, egentligen skulle jag nog citerat hela tråden

Visa signatur

Meshilicious, Amd 7950X3D, Asus X670E-I ,96 GB DDR5 6000,RTX4090 FE, Corsair 2TB m.2 / 4TB, Samsung 57" G9

Permalänk
Avstängd

Windows Phone saknar jag inte, däremot Windows Mobile (PocketPC).

Microsofts stora misstag var att de försökte efterlikna iOS med Windows Phone och i princip lade ner Windows Mobile (systemet fick leva vidare under namnet Windows Embedded Handheld men inriktades då mot speciallösningar, t.ex butiksterminaler och liknande). Det måste påpekas att ett flertal Android OEM idag började sina karriärer med Windows Mobile (HTC och Samsung är två exempel).

Även Sony Ericsson hade en Windows Mobile-period med Xperia X1, X2 och M1 Aspen.

XDA-Developers var helt byggt på WM men man kan se en väldigt tydlig brytning när WP kom. Ursprungligen backades ju systemet upp av HTC (HTC HD7, HTC Surround, HTC 7 Pro), LG (Optimus 7) och Samsung (Omnia 7) men som HTC 7 Pro visade var det odugligt för det segment som WM mutat in, bl.a. PDA/handdatormarknaden med enheter som hade tangentbord och kördes i landscape. WP7 saknade stöd för sådant och var inkompatibelt med WMs existerande programbibliotek (vilket var stort).

MS höll på att utveckla ett Windows Mobile 7 kallat "Photon" men 18 månader före lansering lades det ned och WP7 togs fram istället, helt inriktat mot "lättanvända konsumentenheter" och där bolaget tog full kontroll vilket gjorde att t.ex HTC inte längre fick lov att använda Sense och Samsung förbjöds att använda TouchWiz. När detta skedde hade Android anlänt och Google tillät dessa typer av anpassningar vilket direkt fick dessa bolag att inleda migration. HTC hade ju byggt upp en stabil kundkrets med sina enheter som hade TouchFLO/3D som blev Sense och att förlora dessa möjligheter till förmån för WP7-gränsnitt samtidigt som 7 Pro inte kunde nå sin potential jämfört med Touch Pro 2 bidrog till att de snabbt migrerade till Android (HTC Hero följt av Desire blev det riktiga startskottet för Sense där).

Om Microsoft följt sin tidigare strategi med Windows Mobile Standard och Pro och lanserat WP7 för konsumentenheter samt WM7 (det sistnämnda med bakåtkompatibilitet samt möjlighet att köra WP7-appar) hade detta sannolikt bidragit till att systemet kunnat överleva. Försöken att ta över Nokia och lägga ner MeeGo samt Symbian till förmån för WP7 fungerade inte heller så bra eftersom det ju också innebar tämligen rejäla steg bakåt ifråga om funktionalitet och flexibilitet samtidigt som det eliminerade alla pro-enheter (E-serien). Nokia hade ju också en inarbetad produktlinje där som plötsligt försvann helt och hållet eftersom WP inte var anpassat för sådana produkter.

I princip kan man säga att det relativt öppna Android kom just när Microsoft försökte sig på en övergång från det förhållandevis öppna WM till det kraftigt nedlåsta WP7. Inte blev det bättre med WP8 och alla existerande enheter som plötsligt stod utan uppgradering.

Man kan också konstatera att Apple kör sitt koncept och att de som vill ha iEnheter köper dessa. Teorin att man kan nå framgång genom att kopiera detta bolags produkter är inte speciellt framkomlig (Apple är Apple och vare sig Google eller Microsoft är bra på att försöka "ut-Appla Apple" ). MS trodde sig kunna slå sig in på "iOS-marknaden" genom att rikta sig till samma kunder men dessa hade redan köpt sina iPhones och började skaffa iPad och brände sina broar och existerande kundbas samtidigt som hela Nokia-historien också bidrog till att göra andra OEM avvaktande (de ville ju inte fungera som andra klassens medborgare jämfört med Nokia).

MS har dock möjlighet att slå sig in på marknaden fast inte för konventionella smartphones utan snarare handdatorer (nu när Google håller på och låser ned Android med Scoped Storage etc finns ett behov av ett system som motverkar den konservativa funktionsuppdelningen mellan mobila enheter och datorer - d.v.s teorin att de förstnämnda "måste" låsas ned och begränsas medan de sistnämnda kan vara "öppna" ).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Danielkm:

Jag var en av mycket få personer som verkligen gillade Windows Phone. Mycket trevliga jobbtelefoner.

Av att döma av SweC så är du nog långt ifrån ensam, och även jag håller med.

Skrivet av PlogarN97:

Jag gillade WP starkt. Synd att apparna uteblev.

Kör med svansen mellan benen apple istället

Jag körde även windows mobile och det var väm kanske inte jättebra upplevelse. Men det var skoj att kunna lägga in filmer på sin mobil runt år 2002.
Skickades från m.sweclockers.com

Samma sak här.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], W10: Surface Book 3 15" [Core i7/GTX1660Ti/32/512GB], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

Grunden är nog att om man inte få med app-utvecklarna med bra utvecklingsmiljö och power-users som är tongivande så spelar det ingen roll hur bra plattform/miljö man skapar - lockar det inte folk så förblir det tomt och saklöst, och det gäller också på utvecklarsidan...

Att DOS blev de facto på mitten av 1980-talet beror på att det var så dåligt som det var och det fanns ändå ingen konkurrens inom rimlig prislapp som konkurrerade och många kände sig kallade att förbättra och detta är återkopplande loop.

Android vs windows mobile så var det nog många tongivande som inte lockades av en stängd miljö och utvecklingsmiljö som hade en del övrigt att önska medans android fanns något som drog och bättre utvecklingsmiljö - fler appar och därmed större intresse för brukarna och så är det återkopplande.

Startvärden kan vara väldigt lika och väldigt små subjektiva skillnader men kände sig utvecklarna mer bekväma med tex. miljön för android så blir det snart förstärkande och dränerar resurser för de andra (då ingen vill satsa på en förlorare) . Iphone och android hittad hittade en balansgång var och en på sitt sätt medans windows phone blev utan helt och därmed inte ett alternativ som lockade folk/utvecklare.

Det kan vara bara små skillnad eller fel i timing med fel sak som avgör om man försvinner eller dominerande några år senare.

Man skall också inte glömma bort att det åren innan runt 2000 var mycket folk i ARM-miljö som valde Linux i embedded-miljö framför windows CE fast det förstnämnda var ganska ofärdig och på ganska darrade ben - men miljö attraherade utvecklare men det var ingen som var attraherade av att mecka med win-CE trots en mer färdig paket och det var en hel del med möjligheterna med 'kontroll över koden och allt finns som källkod' lockade och vann över utvecklare mest (det var många RTOS-utvecklare där man levererade libbar men ingen källkod till applicationsfolk - som också dog sot-döden vid den här tiden)

2002-2003 så var det försent - då var valen gjorda i majoriteten av embedded-orienterade företag (jag jobbade på ett företag precis i den tidsvevan - ekonomerna ville ha Win CE för att man såg att man snabbt skulle få resultat, utvecklarna och de som grävde i koden hade däremot ingen passion för CE alls och det var närmast skunkwork med plikskyldig pillande med CE och dunkade med huvudet i väggen för problem som det inte fanns lösning pga. closed code (det öppnades upp mer senare, men då var skadan redan skedd) bara för någon pekade med hela handen dagtid, och en passionerad provande och testande på linux-plattform på 'kvällstid' (dvs. när inte chefen tittade) och helt plötsligt hade man en rå men fungerade plattform på linux-basis men ingen som fungerade på Win-CE och heller inte skulle göra det inom rimlig tid och företaget var tvungen att välja...

Så var det över allt - märktes på mässor, presentationer - chipfamiljer med en tillhörande rudimentär fungerande linuxbuild - flockades folk kring en textterminal via projektor där man körde presentationen på - av en blind föredragare och väldigt bra gjort!! - en mycket bra presentation som _inte_ byggdes av powerpointpresentation och kördes direkt i den embedded-miljön som denne skulle köra sin presentation i - det var ingen som ens märkte att det inte kördes i någon desktopmiljö...) medans de med win-CE -montren gapade tomma fast de kunde köra på samma ARM-familj

Det var saker som 'erkänt välfungerade TCP-IP stack och fungerande telnet/SSH' som var 'killer funktion' för valet och alla som kommer ihåg Windows och TCP-IP (dvs. trumpet winsock shareware-program för att TCP/IP skulle fungera i win 3.11) förstår nog vad och hur mycket utvecklarna kände för MS TCP/IP-stack och consol-funktioner som MS kunde erbjuda i sin CE gentemot en närmast fullödig Unix-miljö - för när det skiter sig, ingen grafisk GUI fungerar - så vill man ha en konsol med vettig shell att logga in sig som root och titta på vad det var som sket sig och veta säkert att det fungerar även när allt annat verka ha stannat....

sedan är resten historia ungefär....

Permalänk
Medlem
Skrivet av AppLocker:

Även Sony Ericsson hade en Windows Mobile-period med Xperia X1, X2 och M1 Aspen.

Jag hade en Xperia X1 och det var... en intressant telefon. Hårdvaran i sig var faktiskt bra och det fysiska tangentbordet lärde jag mig skriva väldigt snabbt på. Men OS'et var ju inte så mycket att hänga i granen precis. Hade några fler men det programmet jag minns bäst var office paketet. Tror fortfarande den ligger i någon byrå låda någonstans.

Gick sedan över till en Xperia X10 med Android och där var ju mjukvaru-upplevelsen ljusår bättre.

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Medlem

Tar det med en skopa salt att det enda avgörande var att han var distraherad.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

WP var så jävla bra, synd att dem skrotade det projektet.... Körde från HTC Pharos 2008 till Lumia 950 2018, Lumia 930 var nog den bästa telefonen jag haft men alla Lumialurarna jag testade var riktigt bra, Lumia 900, 920, 1020, 930 och 950.

Visa signatur

[Bärbara]: Steam Deck | SteamOS, Lenovo A275 | Win10
[Stationär1]: i5 4590s | RTX3060 | Win10
[Stationär2]: MacMini | M1 | Sonoma
[Stationär3]: AMD A10 | R7 | Kbuntu
[Foto]: FreakyLeo on Flickr

Permalänk
Medlem
Skrivet av mpat:

(Sen tycker jag alltid att det är kul när man i sådana här intervjuer tar för givet att Apple skulle lyckas med sitt OS, och det handlade om att ersätta Android. De av oss som minns 90-talet veta att Apple brukade misslyckas oftare än de lyckades, så att säga att man satt i början av 2000-talet och tog det för givet att Apple skulle lyckas den här gången låter...långsökt, minst sagt.)

Apple stod på ruinens brant mot mitten av 90-talet. Ironiskt nog var det Microsoft som "räddade" dem, mest för att de ville ha en större marknad för Internet Explorer och Office, och även för att slippa anklagelserna om att vara ett monopol. Detta fick Apple på fötter igen så de kunde utveckla iPod vilken senare ledde till iPhone.

Jag tycker i alla fall inte Microsoft kan skylla på det som hände 2001-2003 som anledning att Windows Mobile inte är dominerande idag. Marknaden och tekniken var inte i närheten av redo för denna typ av produkter förrän mot slutet av 00-talet. Android hade bara en marknadsandel på 2,8% 2009, och de utvecklades av ett litet företag innan de snappades upp av Google. Men de lyckades klättra upp till att bli helt dominerande på bara några år.

Visa signatur

Ryzen 7 3800X, Asus Prime X370 Pro, 32 GB LPX 3600, Gainward RTX 3060 Ti Ghost, 7 TB SSD + 4 TB HDD

Permalänk
Hedersmedlem

Jag tror att om Microsoft hade fått bättre genomslag med windows mobile under tidigt 2000tal så hade de haft mer anledning att försvara detta system när teknikskiftet med touchmobiler så som iphone och android kom.
Microsofts mobilsatsning hade tillhört den gamla eran med en dator i mobilformat och de hade följt med blackberry och nokia ner i avgrunden med den satsningen. Inte en chans att det första Microsoft skulle ha gjort när iphone kom var att skrota sin mobilplattform och börja om med windows phone om deras koncept tidigare fungerade. De hade slagits för sina marknadsandelar - och förlorat den kampen.

Så jag misstänker att situationen inte hade varit så annorlunda faktiskt. Tvärt om hade väl microsoft chansen att i tid börja om med windows phone tidigt (men ändå försent) eftersom windows mobile inte direkt gick som tåget. Och det räckte inte heller.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Windows Mobile var hyfsat bra. Den enda nackdelen var att det fanns för få appar.
Microsoft tror jag inte är uträknat från mobilmarknaden. Det finns för mycket pengar att tjäna på marknaden för mobila OS.

De kommer att titta på Apple och Android de närmaste decenniet och försöka hitta lösningen för att nå en succé. Det finns hinder som måste övervinnas. Det första är att hitta en utvecklingschef med "Steve Jobs"-talang. Det andra är förarbetet, att göra marknaden mottaglig för deras mobila OS. och det är inte lätt. Det krävs många år förberedelse, "brainstorming". -USCH!! Det jobbet skulle inte jag vilja ha.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av cresoll:

Windows Mobile var hyfsat bra. Den enda nackdelen var att det fanns för få appar.
Microsoft tror jag inte är uträknat från mobilmarknaden. Det finns för mycket pengar att tjäna på marknaden för mobila OS.

De kommer att titta på Apple och Android de närmaste decenniet och försöka hitta lösningen för att nå en succé. Det finns hinder som måste övervinnas. Det första är att hitta en utvecklingschef med "Steve Jobs"-talang. Det andra är förarbetet, att göra marknaden mottaglig för deras mobila OS. och det är inte lätt. Det krävs många år förberedelse, "brainstorming". -USCH!! Det jobbet skulle inte jag vilja ha.

Jag tror du tänker på windows phone. Windows mobile var nå annat ;).
Bill hade ingen position inom Microsoft när windows phone utvecklades utan det Bill pratar om är en bit efter millenieskiftet när windows mobile var grejen. Den juridiska delen han tar upp som stal uppmärksamhet från mobilavdeleningen var 2001-2003 typ.
Ett annat mobilOS med andra mobila enheter.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sysop:

Vilken nivå ligger ditt språk på?

Skickades från m.sweclockers.com

Antagligen på en högre nivå eftersom han kan använda ord som en del inte tar i sin mun för dom är begränsade i sitt sinne.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem

Förstår förvirringen här. Även "mobile" fick ju faktiskt gränssnitt med en rätt fyrkantig översiktsskärm med tiden. Det var antagligen detta som gick igen i "phone"-försöket senare.

Ivf så låter hela grejen som inte så lite överdriven. Att Microsoft inte skulle ha tid och pengar att kasta runt sig för att de var "under attack" låter som en totalpsykotisk offerkofta i efterstickning.

Seriöst, reklamen och produktplaceringarna för samtliga mobile/phone/tablet har konsekvent varit på en helt galen nivå. Om man skulle gå efter TV serier och filmer kunde man ju faktiskt tro att de var lika marknadsdominerande på mobilt som hemdator liksom..

För det var ju heller knappast Android som var konkurrenten från början. De var också efter samtliga andra aktörer redan innan Android började dominera. Symbian, Blackberry, Navigator, etc. Alla var större.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Avstängd

Grisar hade kunnat flyga bara de haft vingar.
Microsoft kunde blivit störst men valde att göra ren skit och sänka Nokia i samma veva.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pepsin:

Apple stod på ruinens brant mot mitten av 90-talet. Ironiskt nog var det Microsoft som "räddade" dem, mest för att de ville ha en större marknad för Internet Explorer och Office, och även för att slippa anklagelserna om att vara ett monopol. Detta fick Apple på fötter igen så de kunde utveckla iPod vilken senare ledde till iPhone.

Vi skall inte få tråden att spåra fullständigt här, men...

1997, när Apple köpt NeXT och fått Jobs var tillbaka men ännu inte som VD, gick det riktigt knapert. Dåvarande VDn Gil Amelio hade egentligen gjort mycket rätt i att styra upp Apple's produktion och logistik, men produkterna var tråkigare än någonsin. Amelio åkte ut under sommaren, och styrelsen hade inga idéer kvar. Folk vände sig till Jobs för att det egentligen inte fanns någon annan kvar. Jobs tog, som det verkade motvilligt, på sig jobbet om han fick sparka ut större delen av styrelsen (inklusive Mike Markkula som var den som en gång förhindrat att Jobs skulle bli VD i början av 80-talet och sedan sett till att Jobs åkte ut). Det var det den där okända presentationen på Macworld -97 skulle handla om. I efterhand handlade den istället om Microsofts investering (150 miljoner dollar) i Apple.

Pengarna var inte det viktiga - Apple brände pengar i så hög takt i det läget att det hade räckt några månader. Det viktiga var att det visade att Apple och MS inte längre var ärkefiender. Det vände snacket kring Apple, och fick folk att sluta tro att företaget skulle gå under imorgon. Jobs skar djupt i allt som inte tjänade pengar inom Apple (Newton, de egna Office-programmen inom Claris, den vildvuxna produktfloran, skrivarna som såldes av till HP, osv.) och fick slut på utflödet av pengar tillräckligt länge för att Apple skulle kunna lansera lite nya produkter. Detta var nya Macar, och ett löfte om ett nytt OS, enda fram till 2001 då iPodden gav Apple ett andra ben att stå på.

Så varför gjorde då MS detta? Dels handlade det om anti-trust, att man inte ville ses som ett monopol, men en del av det var också patent. Apple hade mängder av patent på element av gränssnitten, men hade inte använt dem sedan de (mestadels) förlorat mot MS i look-and-feel stämningen (1991 om jag minns rätt). MS anade dock att klimatet för patentstämningar hade förändrats, och om Apple skulle konka och någon annan få tag i patenten skulle MS ligga skrynkligt till. Genom att hålla Apple levande kunde MS till en billig peng (150 miljoner var en billig peng för MS i det läget) hålla de stämningarna borta.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av gabriel15:

Grisar hade kunnat flyga bara de haft vingar.
Microsoft kunde blivit störst men valde att göra ren skit och sänka Nokia i samma veva.

Nope. Det var inte windows mobile (som levde mellan 2000 och 2010) som fallerade tillsammans med nokiasamarbetet.
Det var nästa generation OS - alltså windows phone efter 2010 som stod för den delen. Men då satt inte Bill Gates på en position inom Microsoft längre så det var inte den delen Gates pratade om.

Sedan kan man fråga sig om nokia själva inte grävde sin egen grop redan tidigare ;). De tappade trots allt nästan hela sin marknad utan hjälp redan innan den divisionen blev uppköpt av MS.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Nej nu är han allt lite väl självgod våran käre Bill, Windows Mobile 6.1 var hemskt, rörde aldrig en Windowstelefon mer efter att ha haft en med WM6.1.

Visa signatur

< :: Intel i9 9900ks@5.0Ghz | 32Gb DDR4@3400Mhz | Geforce RTX 4070 :: >

Permalänk
Medlem
Skrivet av Danielkm:

Jag var en av mycket få personer som verkligen gillade Windows Phone. Mycket trevliga jobbtelefoner.

Detsamma tyckte jag med. Lättare att jobba med än Android-helve...
Inga konstigheter. Slimmad design och bra batteritid med.

/Anders

Permalänk
Medlem

Windows Phone var det bästa som kommit till smartphone marknaden är min personliga åsikt. Sedan första WP i Lumia serien kom har jag enbart kört WP telefoner. UI´t är snabbt, responsivt och rent. Apple har jag tvingats använda under en anställning men lyckades få igenom att få en WP telefon då jag inte vill ha vad jag anser är och ser ut som en leksak. Nu kör jag med Nokias Android telefoner som är det näst bästa alternativet då WP inte finns längre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Jag tror att om Microsoft hade fått bättre genomslag med windows mobile under tidigt 2000tal så hade de haft mer anledning att försvara detta system när teknikskiftet med touchmobiler så som iphone och android kom.
Microsofts mobilsatsning hade tillhört den gamla eran med en dator i mobilformat och de hade följt med blackberry och nokia ner i avgrunden med den satsningen. Inte en chans att det första Microsoft skulle ha gjort när iphone kom var att skrota sin mobilplattform och börja om med windows phone om deras koncept tidigare fungerade. De hade slagits för sina marknadsandelar - och förlorat den kampen.

Så jag misstänker att situationen inte hade varit så annorlunda faktiskt. Tvärt om hade väl microsoft chansen att i tid börja om med windows phone tidigt (men ändå försent) eftersom windows mobile inte direkt gick som tåget. Och det räckte inte heller.

Gates "om" bygger inte på att allt skulle varit likadant. Windows Phone hade förmodligen varit något helt annat..

Visa signatur

Meshilicious, Amd 7950X3D, Asus X670E-I ,96 GB DDR5 6000,RTX4090 FE, Corsair 2TB m.2 / 4TB, Samsung 57" G9

Permalänk
Avstängd

Måste nog sälla mig till skaran här som säger att detta främst berodde på Microsofts egna klavertramp.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Palme_570:

Gates pratar inte om Rutnäts telefonin. Han pratar om problem när Windows Mobile lanserades.

Gates avgick 2000.

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Mobile

Skrivet av Söderbäck:

Jag tror du tänker på windows phone. Windows mobile var nå annat ;).
Bill hade ingen position inom Microsoft när windows phone utvecklades utan det Bill pratar om är en bit efter millenieskiftet när windows mobile var grejen. Den juridiska delen han tar upp som stal uppmärksamhet från mobilavdeleningen var 2001-2003 typ.
Ett annat mobilOS med andra mobila enheter.

Nja, Gates var väl ändå styrelseordförande för MS fram till 2014, eller har jag missat något? Alltså hade han en hel del möjligheter att påverka inriktningen enda tills dess.

Till grundfrågan så var ju Windows Mobile rätt kasst, men det var ju ljusår bättre och mer avancerat än vad som fanns under samma tid. Men sen tappade MS bollen, trodde att de hade företagsmarknaden för telefoner i handen eftersom de hade datormarknaden, och ansträngde sig inte alls tillräckligt för att behålla positionen. Klassiskt MS misstag kan man tycka, men det har ju funkat för dem rätt ofta ändå.

Sen med Windows Phone var de för sent ute, gjorde ett antal felval både i nedlåsning och annat, och så gick det som det gick. Personligen gillade jag gränssnittet, men inte tillräckligt för att klara mig utan vanliga appar.

Permalänk
Medlem

Om man håller sig till jobbrelaterade saker på mobilen så är snurrar en Android väldigt bra och det som är Androids styrka är även dess nackdel. Du har frihet och de flesta kan inte hantera det. Om folk kunde begränsa sig och inte köra en massa eget jox så skulle ni se att även en gammal Android-telefon gör jobbet äckligt bra.

Utmana dig själv, gör en reset och sparka igång din android med bara det du behöver för jobbet... Du kommer bli förvånad.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk

Sammanfattning: "Mannen som undvek konkurrens och skapade monopol genom att skriva illegala avtal med datorleverantörer klagar på att det finns konkurrenslagstiftning." Hahaha.

Visa signatur

[4790k@4.6]+[RTX 3070 OC]+[16GB]+[4x SSD]+[NZXT+700W Gold]+[Win7]+[2x Samsung SA27950D <3]+[Topre TKL]+[G403 Hero wired]+[HyperX Cloud Alpha S]+[KingKong 2 Pro]. ZBook 17 G5, Quadro P3200, Win11.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HolyFather:

Sammanfattning: "Mannen som undvek konkurrens och skapade monopol genom att skriva illegala avtal med datorleverantörer klagar på att det finns konkurrenslagstiftning." Hahaha.

Tja, det där har ju även IBM, Apple, Google, Samsung, mflr. använt sig av liknande affärsmetoder. Så är ju inget unikt för Microsoft.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], W10: Surface Book 3 15" [Core i7/GTX1660Ti/32/512GB], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av snajk:

Nja, Gates var väl ändå styrelseordförande för MS fram till 2014, eller har jag missat något? Alltså hade han en hel del möjligheter att påverka inriktningen enda tills dess.

Till grundfrågan så var ju Windows Mobile rätt kasst, men det var ju ljusår bättre och mer avancerat än vad som fanns under samma tid. Men sen tappade MS bollen, trodde att de hade företagsmarknaden för telefoner i handen eftersom de hade datormarknaden, och ansträngde sig inte alls tillräckligt för att behålla positionen. Klassiskt MS misstag kan man tycka, men det har ju funkat för dem rätt ofta ändå.

Sen med Windows Phone var de för sent ute, gjorde ett antal felval både i nedlåsning och annat, och så gick det som det gick. Personligen gillade jag gränssnittet, men inte tillräckligt för att klara mig utan vanliga appar.

Japp. Jag får bara hålla med här all the way ;).
Och ja, jag trodde även att Bill steg ned även från styrelsen tidigare faktiskt. My bad. Bra poäng!

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled