Permalänk
Medlem

McDonaldsburgare, tio år senare

För på dagen tio år sedan lämnade McDonalds Island.
Strax innan de slog igen såldes en Cheeseburgermeny till Hjörtur Smáurason, som valde att inte äta upp maten utan sparade den i en plastpåse tre år. Senare har käket kommit ut ur påsen och finns nu att beskåda i Þykkvibær, eller via webbkamera.
Varken möglat eller ruttnat på hela denna tiden...

Permalänk
Medlem

Perfekt när kriget kommer! Bara bunkra upp!

Visa signatur

Intel NUC :(

Permalänk
Hedersmedlem

Det här är väl flera år gammalt?
Jag tycker det är lika gott ändå.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olle P:

För på dagen tio år sedan lämnade MacDonalds Island.
Strax innan de slog igen såldes en Cheeseburgermeny till Hjörtur Smáurason, som valde att inte äta upp maten utan sparade den i en plastpåse tre år. Senare har käket kommit ut ur påsen och finns nu att beskåda i Þykkvibær, eller via webbkamera.
Varken möglat eller ruttnat på hela denna tiden...

Maten torkar, därför varken möglar eller ruttnar den. Har varit en hel del diskussioner kring det tidigare.

Hittade bland annat denna sida som försöker förklara fenomenet. https://www.seriouseats.com/2016/02/the-food-lab-why-mcdonald...

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

Det heter McDonald's och det är inte konstigt, för det torkar. Släng en potatis i en påse i ett år, eller en macka, eller en torr pannbiff och se vad som händer.

Visa signatur

It’s more fun to compute.

Permalänk
Medlem
Skrivet av saturday_sun:

Maten torkar, därför varken möglar eller ruttnar den. Har varit en hel del diskussioner kring det tidigare.

Hittade bland annat denna sida som försöker förklara fenomenet. https://www.seriouseats.com/2016/02/the-food-lab-why-mcdonald...

Ja det är ju helt naturligt att mat torkar ut och därmed inte möglar eller ruttnar. Det syns ju på alla naturliga råvaror och maträtter som lagats utan konserveringsmedel

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Kan inte Johnny Knoxville eller motsvarande äta den?

Permalänk
Medlem
Skrivet av saturday_sun:

Maten torkar, därför varken möglar eller ruttnar den. Har varit en hel del diskussioner kring det tidigare.

Hittade bland annat denna sida som försöker förklara fenomenet. https://www.seriouseats.com/2016/02/the-food-lab-why-mcdonald...

TLDR av förklaringen;

Allt i burgaren är välstekt och bearbetas i ren miljöer; Inga eller få bakterier.
Väldigt lite fukt till att börja med, torkar fort, spec iom att den är varm från början.

Skulle burgaren varit väl förseglad så fukten inte försvinner skulle den förmodligen börja mögla ganska snabbt även med om den inte har mycket fukt att börja med.

Vill man ha en enkel jämförelse, kolla på en fluga som dött mellan glaset på ett fönster (brukar vara vanligt i sommarstugor), de är perfekt bevarade i år, för de innehåller inte mycket fukt, de torkas av solen och det finns minst lite ventilation (hur annars kom de in?).

Visa signatur

| Intel i2500k | 16g Ram | ASUS ROG STRIX RX460 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av during:

Allt i burgaren är välstekt och bearbetas i ren miljöer; Inga eller få bakterier.
Väldigt lite fukt till att börja med, torkar fort, spec iom att den är varm från början.

Skulle burgaren varit väl förseglad så fukten inte försvinner skulle den förmodligen börja mögla ganska snabbt även med om den inte har mycket fukt att börja med.

Inledningsvis förvarad i plastpåse, tillsammans med naturligt förekommande (luftburna) mögel/bakterier, i tre år borde rimligen ha startat en nedbrytningsprocess. Först senare har den fått möjlighet att torka, men är på grund av allt fett knappast "torr".

Permalänk
Medlem

Gör likadant på ett stället där det råder fuktig luft så blir det andra burgare.

Visa signatur

14900KF--Apex Encore--RTX 4090--G.Skill 2x24GB DDR5-8000--Dynamic Evo XL
12900K--RTX 2080Ti--Gigabyte Z690 Aorus Master--4X16GB DDR5 6000
Ljud: Lewitt Connect 6--Shure SM7B
Skärmar: Neo G8 4K 240hz--Huawei 3440x1440 165hz

Permalänk
Inofficiell ambassadör
Skrivet av Mithras:

Ja det är ju helt naturligt att mat torkar ut och därmed inte möglar eller ruttnar. Det syns ju på alla naturliga råvaror och maträtter som lagats utan konserveringsmedel

Skrivet av Olle P:

Inledningsvis förvarad i plastpåse, tillsammans med naturligt förekommande (luftburna) mögel/bakterier, i tre år borde rimligen ha startat en nedbrytningsprocess. Först senare har den fått möjlighet att torka, men är på grund av allt fett knappast "torr".

Som det redan förklarats är det faktiskt inte alls konstigt. Matspill bakom spisen kan också ligga i månader-år utan att mögla om omgivande miljö möjliggör att den torkar ut istället för att mögla.

Betänk också att maten är ganska rejält saltad. Salt har används som konserveringsmedel i tusentals år, så det är knappast nyheter.

Visa signatur

Mobo Aorus B550 Pro V2 CPU Ryzen 5600X RAM Corsair Vengance 16GB @ 36000 MHZ
GPU MSI GTX 1080 ti Gaming X Skärm Acer X34A

Permalänk
Bildexpert 📺

Den här typen av food scares är alldeles för vanliga. Som regel är det någon form vinstdrivande intresse bakom. likt att skapa food scares som går viralt och därmed drar in reklamintäkter. Alldeles för många drömmer om passiva inkomster och då passar den här typen av gammal skåpmat väl. Långt i från den första donkenburgaren som det skräms om:

https://www.snopes.com/fact-check/six-year-old-happy-meal-doe...

Här verkar det vara någon form av isländsk gästgård som lyckas placera sig själv på folks mentala kartor. De skulle kanske haft lite google-annonser på sidan och tickat in lite passiva inkomster.

Permalänk

Mest intressant är att man väljer att ha en live-feed på något som inte rör sig eller kan förändras i bild. Stillbild hade ju funkat lika bra, eller brukar burgaren få ett ryck då och då och springa runt helt galet, påhejandes av pommesen? Att folk bara orkar...vara storkar. (Vi heter faktiskt Storch och inte stork!).

Visa signatur

AMD Ryzen 5600X // BeQuiet Pure Rock // ASUS TUF OC 3060 Ti // ASUS B450-F (I) // 2 x 16Gb DDR4 Kingston Fury CL16 3600 // LG 27GL83a // 512Gb Samsung 860 EVO (System) 1Tb Samsung NVMe 980 3500mb/s EVO (Övrigt) // Fractal Design Define C // Corsair K55 RGB Pro // Nån trådlös, sjavig mus från Kjell & Co. Windows 11 Home. Macbook Pro M1 13" 8/256, MacOS Sonoma

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olle P:

Inledningsvis förvarad i plastpåse, tillsammans med naturligt förekommande (luftburna) mögel/bakterier, i tre år borde rimligen ha startat en nedbrytningsprocess. Först senare har den fått möjlighet att torka, men är på grund av allt fett knappast "torr".

Fett är inte vatten. Torkade varor (fria från vatten) inlagda i olja är inte en miljö som mögel/bakterier kan växa i.

Visa signatur

Citera så att jag hittar tillbaka! AMD Ryzen 7 5800X3D | MSI B450 Tomahawk Max | 32GB Ballistix @ 3733/16 | EVGA 2070 | Crucial MX500 2TB | EVGA G2 750W | Windows 10

Permalänk
Medlem

Det här är både underhållande och irriterande.

Underhållande för att förstås är en kul idé och ganska roligt att det är just tio år sedan, irriterande för att det används av människor som bara lämnar informationen "den är tio år gammal" och därmed antyder att det skulle vara något konstigt (som TS).

Som andra har sagt så har den torkat, torkad mat möglar eller ruttnar inte. Man har hittat mat som är flera hundra eller tusen år som varken ruttnat eller möglat. Bland annat smör i en myr.

Detta säger ingenting om kvaliteten på McDonald's mat. Det handlar inte om "kemikalier" som finns i maten (utöver kemikalier som NaCl vilket förstås hjälper till).

Visa signatur

Intel Core i5 3570K @ 4.2GHz | Hyper 212 EVO | 12 GB DDR3 |GTX 1070 8GB ROG STRIX DC3 | Fractal Design Tesla R2 650W | Fractal Design Define R4 Titanium | 370 GB SSD totalt | ~2TB HDD totalt
+ Acer Predator Helios 300 GTX 1060
Båda kör MS Röj i minst 50 FPS.

Permalänk
Medlem

@Olle P: Fast "förvarad i plastpåse" kan ju betyda lite vad som helt, vanligt bröd säljs i plastpåse och torkar trots detta, ibland innan och ibland efter det hinner mögla (beror mycket på brödet i fråga och var det förvaras, vitt rostbröd möglar ofta fort, kavring brukar bara torka). Sen kan vi bara gissa hur mycket bakterier och sporer som den utsatts för mellan köp och förvaring de tre första åren, men burgaren är ju inslagen vilket ger direkt kontaktskydd från händer och pompan i en behållaren, och det var från en ny pappers och eller plastpåse på donken till en gissningsvis ren ny plastpåse.

Du kan testa själv med ett par pommes, ett burgarbröd och en bit platt genomstekt köttfärs och se vad som händer övertid, utan konserveringsmedel, tillagat och förvarat "korrekt" kommer det få samma resultat.

Visa signatur

| Intel i2500k | 16g Ram | ASUS ROG STRIX RX460 |

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av MH25:

Det handlar inte om "kemikalier" som finns i maten (utöver kemikalier som NaCl vilket förstås hjälper till).

Burgaren är i alla fall fri från diväteoxid!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

Burgaren är i alla fall fri från diväteoxid!

Phew. Det är ju livsfarligt.

Visa signatur

Ryzen 5600x (Noctua NH-D15) || Kingston Fury 32GB 3600MHz
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce RTX 3080 Tuf OC
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
FURY Renegade 2TB || WD Blue 1TB M.2 || LG C2 42" + XB271HUA

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zipparn:

Kan inte Johnny Knoxville eller motsvarande äta den?

Vad du söker finns här. Snubben äter gammal armemat från andra världskriget m.m.

https://www.youtube.com/channel/UC2I6Et1JkidnnbWgJFiMeHA

Visa signatur

MB Gigabyte X570 I AORUS PRO RAM Corsair 16GB DDR4 3200MHz CL16 SSD Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 500GB CPU Ryzen 5 3600 GPU ASUS GeForce GTX 1660 Ti Chassi FD Node 202

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xyborg:

Som det redan förklarats är det faktiskt inte alls konstigt. Matspill bakom spisen kan också ligga i månader-år utan att mögla om omgivande miljö möjliggör att den torkar ut istället för att mögla.

Betänk också att maten är ganska rejält saltad. Salt har används som konserveringsmedel i tusentals år, så det är knappast nyheter.

Du kan ju testa själv att göra hemmalagad hamburgare och ha den framme i pastpåse

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Min primära poäng med tråden är att belysa att det är tio år sedan MacDonald's lämnade Island.

Skrivet av spacedebree:

Mest intressant är att man väljer att ha en live-feed på något som inte rör sig eller kan förändras i bild.

University of Queensland har en kamera på sitt experiment med tjära som rinner genom en tratt. Sedan 1927 har nio droppar runnit ner, den tionde är bara drygt tio år bort...

Permalänk
Medlem

Inom industrin är det stora problem med att t ex skärvätska surnar och får bakterietillväxt, detta gäller även vissa oljor och diesel.

Honung kan förvaras nästan obegränsat utan att bli dåligt.

Vad äter ni helst, industriell skärvätska eller honung?

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.