Permalänk
Medlem

Behövdes lite funderande, finns inget direkt hårdvarurelaterat utom en händelse.

Sommarjobbade och köpte en Zepto laptop, en fin en med 8600GT om jag minns rätt, och någon i7a. Gav för sin tid fin spelprestanda. Jag använde en Zepto axelväska till den, fylld med skolböcker och annat, väskan vägde en del. Och pga ett designfel av zepto var både krok och ögla på axelremmen och väskan gjorda av samma mjuka metall. Vingel vingel, de skar igenom varandra på inte mer än 6 månader. Vandrade igenom cafeterian och Pang sade det, tyngden från axeln försvann och väskan brakade i golvet innan man hann reagera.

Skamfullt lyfte jag väskan inför alla som satt och stirrade, gick till en datasal och startade datorn, katastrof, lysande pixlar mitt i skärmen. Kontaktade Zepto för reklamation och de accepterade gladeligen. Skickade in dator och väska.

Vecka efter vecka gick, efter en påminnelse eller tre senare återkommer Zepto med svar, "vi anser att skadan orsakades av tryck från insidan av skärmen och nekar ersättning". De skickade ut en ny väska, med plastkrok och ögla, de hade åtgärdat designfelet och erkände att väskan var defekt. Men vägrade ersätta skärmen, och "erbjöd" att byta den för 8500:-, laptopen hade kostat ca 11000:-.

Inte långt efter gick Zepto i konkurs, de öppnade senare i Afrika. Jag lärde mig att vara noga med vilken väska jag bär mina värdesaker i, och datorn sålde jag för 3000 året efter. När likvärdiga sålde begagnat för ca 8000.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Dyraste om man ser bara till pengarna så var det när amds processorer inte hade någon ihs och jag skulle lite snabbt sätta dit en Thermaltake Super Orb innan maten skulle serveras där hemma. Har för mig att det var runt 2500kr som försvann där när jag slant till. Jävla skitkylare. Det var så lätt hänt att klanta till det.

Annars måste det vara när jag skulle fultanka på skolan. Hade med mig en 3,5" disk på 4GB med massa quakeconfigs och alla andra spel på. Glad och nöjd var jag på väg hem när jag tappade disken som studsade på vägen ner från stentrappan, eftersom jag var sen till bussen. Bonk, bonk, bonk... Den disk-kraschen ställde till det ordentligt.

Visa signatur

Is it "for fucks sake" or "for fuck sake"? Its for a work email so it has to sound professional.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Knotvillage:

Har du slagit sönder dom gamla i aggression eller byter ändå.

Ingen som har något riktigt klantigt. Läste om en som glömde distanserna till mobo... då fick jag idén till tråden.

Skickades från m.sweclockers.com

För egen del är jag endera senil eller har väldigt god förmåga att rensa bort sådant ur minnesenheten;)

Permalänk
Medlem

Dethär är vad jag har gjort på ca 18 år i IT branschen, så ha det i åtanke.

- Packade en MFP kopiator / printer i en gammal wv caddy. Skulle köra den ut til kund 20mil från jobbet. Hadde lite brottom... så åkte kanske lite över gränsen. Såg inte farthinderet. PANG! det var den kopiatorn som chefen hadde sålt för 90 000 kr. Den blev helt ihjälslagen i caddyen. Behöll jobbet, var ärlig och sa vad jag hadde gjort direkt. Trodde seriöst jeg skulle få sparken. Var ju inte meningen såklart... men...

- Bröt av en komponent på ett moderkort av misstag til en macbook air, försökte löda på det igjen. Funkade inte. Ca 8 000 kr för ett nytt mobo från Apple.

- Skruvat åt en skruv lite för hårt så att fästet på moderkortet gick av. Ca 8k här med.

- Skulle bara byta disk på en gammal imac som var utanför garanti, för att vara snäll mot en person. Maskinen var riktigt gammal. Tappade maskinen i golvet såklart, på kanten av skärmen så hela ramen ble sned och skärmen sprack i tusen bitar. Finns ju inte reservdelar til en så gammal maskin och ebay är inte direkt ok på företaget. Var tvungen att ge kunden ny maskin, ca 10 000 kr

Kanske inte så många misstag på 18 år, men det är dom jag kommer ihåg bäst. Försöker ändå vara försiktig med mina grejjer.

- Annars har jag en fd kollega som skulle byta skärm på en av dom nyare imacarna. Är et speciellt sätt att göra det på, som med allt apple... Han säger, om jag tappar denhär nu, så blir det 8k. Och ni kan ju gissa vad som händer. Den går i golvet, och chefen ser lite brydd ut.

Har lyckats dra av en alu skruv i topplocket på min BMW så den var helt plan med toppen. Nästan omöjlig att få ut! Svettades en hel helg, men fick den ut till slut. Köpte en momentnyckel efter det!

Så et lite tips till slut, gör du en blunder försök inte gömma bort den eller bortförklara. Var ärlig, och säg att du gjorde bort dig. Inte minst är det viktigt att lära sig något av den.

Visa signatur

Jag tillverkar Elektronisk Background Music på bjokib dot com... Kanske passar något ditt projekt? Det är "gratis" :)

Permalänk
Medlem

Som tur är har jag inte gjort många misstag faktiskt, ej heller haft någon hårddiskkrasch! Men ovarsam har man varit ibland, och för några år sedan slet jag ut ett ljudkort när datorn var igång. Det small till och antar att ljudkortet gick sönder, men ingenting var knasigt med datorn efteråt. Dock så provade jag aldrig om PCI-porten var sönder, men det brydde jag mig inte om då jag aldrig någonsin igen skulle köra något på PCI. Anledningen till att jag tog ut kortet var ju för att kasta det i soporna.

Visa signatur

Citera så att jag hittar tillbaka! AMD Ryzen 7 5800X3D | MSI B450 Tomahawk Max | 32GB Ballistix @ 3733/16 | EVGA 2070 | Crucial MX500 2TB | EVGA G2 750W | Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av downup:

När jag tog ett abonnemang hos 3 på en Motorola A925 för 700kr /mån i två år på studiebidrag...

Några veckor efter jag köpt så erbjöd de ett Xbox med spel på köpet...

Var fattig i två år med en dyr telefon. Jag binder aldrig mer upp mig på saker som jag inte tänkt igenom.

Skickades från m.sweclockers.com

Herregud, jag gjorde samma!
Säljaren sa "endast 500kr i månaden"
Vilket lät sjukt bra, även om man var student..
Men de hade någon j*vla abonnemangsavgift på 150kr i månaden. Så totalt 650kr i månaden?
Ringde och var fly förbannad på Tre men inget hjälpte på den tiden. 2003/4?
Fick betala 650kr i månaden i 24månader. *brrr*

Aja, har fortfarande ett extremt hat mot Tre än idag kommer aldrig någonsin använda dem.

Visa signatur

/SAnDis - Pew pew

Permalänk
Medlem

Jag har ryckt bort en minnesmodul på ett Geforce 2 MX400 en gång i tiden. Den följde med kylflänsen som var pålimmad. Hade kortet i frysen osv och de övriga modulerna gick bra. Så jag gjorde ett Geforce 2 MX300? Det tror jag är det enda som jag regelrätt har lyckats ha sönder genom åren.

Mjukvarumässigt är nog det dyraste misstaget (sett till spenderad tid) när jag köpte min nya Athlon Thunderbird 1200Mhz-burk och tänkte att "Det här nya Windows ME är ju det senaste, så det måste vara bra." ... Den burken fick ganska snabbt rulla Win98SE och senare Win2000.

Visa signatur

Var snälla mot varandra och snåla inte på nätaggregatet.

Permalänk
Medlem

Som sockerstinn tonåring för runt 20 år sedan spillde jag minsann Coca Cola på moderkortet medans datorn var igång.
(Datorn låg ner på golvet i horisontellt läge med öppet chassi pga. uppgradering)

Visa signatur

AMD Ryzen 9 3950X | Asus Crosshair VIII Hero | 64 GB DDR4 3200MHz | MSI GeForce RTX 3090 Suprim X 24GB

Permalänk
Medlem

Har gjort några klantiga grejer, även om det bara är en som blev dyr (grafikkortet);

1) För många distanser till mobot vid första datorbygget (Athlon XP 2600) - tog mig lååång tid innan jag upptäckte detta. Allt klarade sig.

2) Misslyckades med kontakten mellan GPU-kylare och GPU vid byte - kortet klarade sig inte.

3) Nya datorn i sign vägrade starta efter ihopbyggd. Felsökte i timtal, testade BETA-BIOS versioner mm och tömde hela loopen (varav mkt på parkettgolvet) för att kolla cpu-kylarn men samma felkod på mobot. Kapitulerade till slut och grymt förbannad gick jag och la mig. Precis innan jag somnar inser jag att jag kopplade bara in 12V i ena änden - mobot - då chassit är trångt och jag skulle dra lite annat innan jag kopplade in det i PSU. Gaaaah...

4) På jobbet fimpade vi en fiberkabel vi trodde inte användes längre - några sekunder efter kommer en användare o klagar på att internet inte funkar Va inte jättebilligt att få ut tekniker att svetsa om, men det drabbade ju inte mig personligen (iaf inte ekonomiskt )

Visa signatur

5900X | CH8 | 64GB/3600MHz | RTX4080 | SN850 | H2O 2*360 Rad | LG CX48 | Ananda Nano, D30Pro & rHead

Permalänk
Medlem

Nätverkskretsen på mitt Z170 moderkort pajade under garantitiden.
När jag skulle paketera moderkortet för att returnera det ville jag försäkra mig om att inte skada CPU sockeln, så jag försökte klämma tillbaka skyddslocket som följde med vid leverans.
Hur jag än vände och vred på locket ville det inte få plats under ramen, och inte fanns det någon instruktion om hur man skulle få dit det...
Till slut insåg jag att det skulle sitta ovanpå ramen! Då var redan ett antal stift förstörda och moderkortet gick inte att reklamera, så jag blev tvungen att köpa ett nytt...

Permalänk
Medlem

Böjd pinne i sockeln brände min 2600K. Var ett bra exemplar dessutom. Både moderkort och CPU behövde således köpas nytt.

Den nya jag ersatte med hade på riktigt problem att vara stabil i 4.5GHz...

Visa signatur

i9-10980XE ~4.6GHz | 128GB DDR4-3600 | ASUS WS X299 PRO | RTX 4070 Super, Founders Edition
i7-7820X 4.8GHz | 64GB DDR4-3200 | ASUS WS X299 PRO | RTX 3080, Founders Edition

Permalänk
Medlem

Trött på ett LAN får jag för mig att jag skall klocka min dator lite, sitter och fipplar med byglarna på moderkortet... och glömmer vid ett tillfälle att stänga av datorn. Bränner moderkort och processor.

AMD K6-2 450 @ 550.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Genx031:

Vet inte om man kan kalla det för misstag, men det var nog på Högstadietiden, när skolan hade köpt in nya Compaq och HP-datrorer, där det fanns nätagg som gick att ställa för 230v till 115v, vilket vi gjorde på några datorer (säkerligen 15-20st).

Inte jag som betala kalaset men...

Fan vad coolt gjort. Samhället applåderar er!

Visa signatur

-Det är timjan i, sade Toke med bruten röst.

Ett liv, ett lag

Permalänk

En gång för ca 15 år sedan började min dåvarande dator låsa/frysa sig. Ibland släppte det efter ett tag, ibland inte. Jag provar allt möjligt, kör memtest men hittar inget fel. Tror att nätagget börjar ge upp och byter det men felet kvarstår.

Till slut upptäcker jag att det är en av alla mina diskar som börjar klicka, jag hade 5-6 st av typen IDE så det var bara att starta om med systemdisken +1 och köra några timmar, rinse and repeat tills jag hittat rätt disk. Jag lämnar sedan in disken för felsökning, men får tillbaka den utan att man hittat något fel. Tänker att det kan vara glapp och får lägligt nog ett erbjudande att köpa cpu och moderkort begagnat till bra pris så jag byter det. Problemet kvarstår.

Vid det här laget börjar jag nästan tappa förståndet när jag har spenderat massor med tid och pengar på ett fel som inte vill ge sig. Jag minns inte hur jag till sist kom på det, men ett enkelt byte av IDE-kabel löste allt.

En annan grej, som är lite datorrelaterad i alla fall, var att jag tävlade i ett flipperdemo på PC. Det var tidsbegränsat och när tiden var slut så fick man en kod som bevisar att poängen är riktig. Man fick köra så många gånger man ville och jag gav mig fan på att jag skulle vinna första pris - ett äkta Star Wars-flipper.

Efter många sessioner kände jag på mig att bättre poäng än så här kan man inte få, bonusarna bara ramlade in nästan konstant. Jag skriver ned koden på ett papper som jag ska skicka in till tidningen som anordnade tävligen, men den städades nog bort vid något tillfälle. Nu kände jag mig så demoraliserad att jag knappt ville försöka mer. Motvilligt tittade jag i nästa nummer av tidningen och såg mycket riktigt att vinnaren hade en poäng långt under min egen.

Visa signatur

Dator: ja
Tillbehör: ja

Permalänk
Medlem

Känns som att "outa sig" lite. 1155 CPU i ett 1151 kort. Bara att kasta MB kortet efteråt, inget jag är stolt över...

Permalänk
Medlem

Slant med skuvmejseln på ett moderkort och förstörde några ledningsbanor. Fungerar att starta moderkortet men vissa RAM platser fungerar inte. Kanske går att fixa.

Visa signatur

Citera för svar

MSI Z490 MAG TOMAHAWK | Intel Core i7 10700K | Corsair 64GB DDR4 3200MHz | Asus GeForce RTX 3060 Ti TUF Gaming OC | Samsung 970 EVO Plus 1TB | WD Black 6TB Desktop Drive | Corsair RM750X 750W | Fractal Design Define R6

Permalänk
Medlem

Mitt mest minnesvärda misstag skulle vara när jag var typ 10 år. Min storebror och pappa skulle installera Win 95 från original skiva. Jag satt på en säng bakom dem och såg en fin skiva och tänkte "Jag undrar hur det känns om jag tar på mig skivan på ena fingret och snurrar den?" Jag leker med skivan och efter ett tag säger min bror "Så, nu behöver vi bara skivan" Jag får inte loss skiv-helvetet ur mitt finger och tänker att om jag bara tar i så går det.

Skivan bröts då av på hälften!..

Min bror börjar skratta och pappa blir rätt missnöjd

Permalänk
Medlem

Köpte en sprillans ny IBM PS/2 486 25MHz med 14" CRT skärm för alla mina sparade slantar ... Den blev gammal och trött redan innan jag hann trycka på ON-knappen ...

Visa signatur

TE Computer-1|B550|5600X|NH-D9L|2x8GB|980 Pro|RTX 3060|SF600|Benq 21:9|B&W MM-1|B&O H95

Permalänk

Privat har jag råkat fylle-flasha några grafikkort till Nangijala.

Jag har också tappat nån processor eller två ner i sockelns kontaktstift. Hot-swappat RAM, CPU och grafikkort ur system som är igång ett par gånger (aldrig givit nån skada dock).
Sett på det stora hela så har jag ändå klarat mig rätt bra, jag har byggt/felsökt tusentals system genom åren (i arbetet). De få gånger jag klantat mig och skadat kunders komponenter så har jag naturligtvis tagit kostnaden för utbyte.

Visa signatur

Odla hemma, odla borta.

Permalänk
Medlem

Core crunch på en AMD Thunderbird 1200Mhz som på den tiden kostade lite över 3000 spänn. Inte helt kul som fattig grabb som inte ens gått ut grundskolan

Visa signatur

WS: AMD Ryzen 3700X | 16GB Corsair LPX 3733 | MSI RX 6800 | Samsung PM981a 1TB | Louqe Ghost S1
Laptop: ASUS UX32LN | i7-4510U | 12GB DDR3 | 13.3" FHD | 256GB SSD
Server: Intel Xeon E5-2660 | 32GB DDR3 | UnRaid

Permalänk
Medlem

Mitt under produktion med över 1000 samtidiga användare;
T-SQL;
delete from maintable where id=23456

men råkade markera delen innan where-clausen
12584789 Rows affected

Blev väl en halvtimmes driftstopp för 1000 användare, så 500 mantimmar i sjön. Det var väl ett intäktsbortfall på ca 200 000:- runt millenieskiftet.

Permalänk

Själv har jag nog ingen jättekostsam tabbe i ryggen.
Tappat en laserskrivare som gick i tusen bitar men så pass små pengar så räknas knappt ^^

Lyckades dock radera en jävla massa data på en filserver en gång i tiden (självklart kör man inte till "papperskorgen" heller) så där blåstes ju X antal timmar på recovery men gick vägen till slut i alla fall.

Värsta jag varit med om var nog ändå när vi LAN:ade hos en polare i ungdomens dagar då han kom hem en lördag natt lite för rund under fötterna och inte kom längre än till våra datorer när det blev bråttom till toaletten ... slutade med att han fick ersätta en hel del hårdvara till oss allihopa då varmt kräks inte är en lukt man vill ha när man sitter vid datorn!

Visa signatur

mvh // Jonas

Permalänk
Medlem

Nu kom jag på en grej som ligger så långt tillbaks i tiden som 1985. Jag var då datakonsult, och vid ett uppdrag hos en kund så skulle jag förbereda en diskett (5.25") i en IBM-PC med två diskettstationer (https://en.m.wikipedia.org/wiki/IBM_Personal_Computer). Jag satte in min diskett i den övre stationen och rensade bort filer, minns inte exakt hur men allt gick väl - tyckte jag - och fortsatte jobba. Dagen efter hörde kunden av sig, jag hade lyckats med konststycket att radera kalkyler i Lotus-1-2-3 (dåtidens Excel) som han jobbat med i veckor. Saken var då den, att enheterna var omkastade mot min egna PC, så jag hade mao jobbat på hans diskett:( Det kunde kostat oss multum, men jag fick kontakt med en tekniker som hade något program med vilket filer kunde återskapas, och tydligen så gick det bra - men ganska skämmigt var det;)

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Måste vara när jag hade dålig koll på datorbordet, grabben 4 år gammal dansar till nånting på datorn och trasslar in benet i sladden på Oculus Rift-headsetet som åker i golvet, på en mjuk matta. Detta räckte för att ena skärmen skulle krossas.
Fick ut på försäkring men frustrerande och slarvigt inte ha koll på kablarna!

Permalänk
Medlem

Lattjade lite med en skruvmejsel på kantkontakten bakpå min ZX Spectrum för det blev så kul färger och mönster på skärmen av kortslutningarna. Sen när det var dags starta den på riktigt, så blev det hur jag än gjorde fortfarande bara kul färger och mönster hela tiden.

Kanske inte var så mycket pengar men för en tolvåring då som levde för datorn så var det katastrof. En läxa blev det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sarlucic:

Skulle byta kylare på en ryzen 1800x, av någon anledning så följde processorn med kylaren när jag lyfte upp den, massor med böjda pins som jag inte lyckades fixa. Blev att uppgradera till en 2700x istället.

Klassiskt AMD problem. Vet inte hur många processorer som fått böjda och brytna pins pga den extremt hårdsittande kylningspastan på deras stockcoolers.

Permalänk

Började bygga ihop datorer på 486ans tid och alltid byggt mina egna och familjens. Tappade en gammal uttjänt hårddisk i golvet som aldrig startade mer efter det. Uppskattat värde då var ca samma kostnad som en korv i bröd.
Har väll haft tur antar jag när jag läser igenom tråden

Permalänk
Medlem

Jag missförstod var decimalpunkten satt på frankeringsmaskinen och lyckades därmed frankera ett vanligt inrikesbrev med 7500:- Bara låtsas som ingenting när en upprörd kontorschef undrade varför våra portokostnader plötsligt mångdubblats

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

En likadan som Arne Weise har.
http://www.skydiveumea.se

Permalänk
Medlem

Jag har självklart gjort misstag som att formaterat fel diskett och raderat fel fil, men hårdvarumässigt kan jag bara komma på ett misstag.

Jag bodde ute på landet där åskan slog ut telefonapparater regelbundet och när jag skulle flytta på datorn dagen efter ett kraftigt åskoväder så upptäckte jag att åskan den här gången tagit både modemet som var heldött och högtalarna som lät hemskt. Jag började med att köpa ett nytt modem för en tusenlapp och sen började jag felsöka högtalarna. Då insåg jag att modemet var tillverkat av Creative Labs och den hade en nätadapter på 12 volt AC och högtalarna var också dem tillverkade av Creative Labs men dessa hade en nätadapter på 12 volt DC, och kontakterna var identiska. Jag hade alltså kopplat nätadaptrarna fel när jag flyttade på datorn och det var därför som grejerna inte fungerade, för när jag bytte plats på sladdarna så fungerade allt igen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hugashaka:

mitt dyraste misstag var att försöka bygga min första dator... vet inte hur mycket pengar som gått åt sedan man fick denna hobby...

Skickades från m.sweclockers.com

Haha ja. Nu sitter man här med RTX 2080ti och en full vattenkylsnings loop för 8 tusen. Alltid lika spännande att försöka motivera dessa köp till tjejen. Aja hon klagar inte då jag inte kan säga något när hon köper svindyra kosmetiska produkter och väskor.