Hur många kärnor skulle du satsa på om du skulle köpa ny CPU idag?

Med tanke på att jag kört en Phenom II x6 i 9 år nu så lär jag aldrig gå till nått mindre än så och lite mer vill man ju ha. Satte valet på 8 (med 16 trådar). Det känns som en bra startpunkt.

Skrivet av Ister:

Ska du köra på lite högre upplösning fungerar det perfekt med en i3 9100f.

Klarar mig ett tag på 8 tror jag 🙂

This! Fick skit som fan att jag parade ett Titan Xp med en i3 8350K för nåt år sedan, såg marginella skillnader när jag bytte upp mig till en CPU för 3 gånger pengarna.

Skrivet av DavidtheDoom:

@maweric:
Jag slängde in en omröstning.

Tack! 🙂

Skickades från m.sweclockers.com

Samma som jag har idag, alltså 8C/16T. Dock klarar jag mig gott på R7 2700 och R7 2700X (på väg till den andra datorn). Priset på dessa är så ruskigt bra idag.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Ratatosk:

Förutom deras APU:r, klarar ju AMD ECC, men jag misstänker att det finns fler skäl, kanske AVX.
Min gamla R7 1700 matas numera med 64 GB ECC minne, funkar bra.

Skulle jag skaffa så blev det nog en 16 kärnig med 32 trådar, hade tänkt göra det redan nu, men jag mellanlandade i en mer "förnuftiga" R5 3600 som ju "bara" har 6/12.

Fast vad är poängen med att betala extra för ECC om man inte har validerat stöd på HW-plattformen samt integration med OS så status loggas på korrekt sätt?

Gissar det senare bara kommer ske för plattformar som har officiellt stöd. Lite google-sökningar kring ämnet ger en vink om att så nog är fallet för Linux i alla fall (jag kör Linux både på min 3900X och Xeon E-2288G). Använder också Windows, men det uteslutande på laptops så aldrig brytt mig om ECC-integrationen där.

@Yoshman:
Så mycket extra var det inte, gav drygt fyra tusen för 64 GB ECC minne.
Tror att det går att slå på loggning även i Windows, även om jag inte brytt mig om det ännu, och ECC minnen kan ju rätta enstaka fel i vilket fall som helst.
Får googla lite om detta även jag.

Valideringen kostar pengar och behovet är inte så stort, antar att det är därför man låtit bli, ett skäl till att de CPU:r du köpt in, inte är lika billiga.

@Ratatosk: det skiljer faktiskt bara ~500 kr mellan Xeon E-2288G och i9-9900K. Man får ECC men tappar möjligheten till överklockning, något som ändå vore helt idiotiskt att göra på en dator där man anser att ECC tillför något...

Jag hade velat ha 10c (10t), där minst 4c orkar köra i 5ghz. Mer än så behövs nog inte på ett bra tag ^^

Skickades från m.sweclockers.com

I teorin 8 kärnor 16 trådar. Men i praktiken skulle det faktiskt bli 6 kärnor 12 trådar. Prestandaskillnaden finns givetvis där, men är svårmotiverad sett till prisskillnaden.
Singeltrådprestandan för zen 2 är bra. Men klockfrekvenserna för låga för att jag skulle vilja kalla någon modell som är ekonomiskt försvarbar för "framtidssäker". Det smartaste man kan göra är nog att stå sig på Ryzen 5 3600 så länge det går. Och vid nästa uppgradering inte lägga mer än umgefär samma peng och då få 5Ghz och troligtvis 8 kärnor då istället.

Skrivet av Yoshman:

@Ratatosk: det skiljer faktiskt bara ~500 kr mellan Xeon E-2288G och i9-9900K. Man får ECC men tappar möjligheten till överklockning, något som ändå vore helt idiotiskt att göra på en dator där man anser att ECC tillför något...

500 kr var ju verkligen inte mycket, betydligt mindre än jag trodde.

Håller absolut med om detta med överklockning, mina går i original, liksom CPU:n, känns fel att överklocka ECC.
Lite imponerande att original Jedec är 2662 MT/s och detta i 1,2 V.

CAS är dock på 20, så jag tappar lite jämför med mina gamla, som gick i 2933 och CAS 14, runt 8 % i 3DMarks fysiktest, men det är inget jag märker i praktiken, det är stabilitet som jag är ute efter.
Nja det skall erkännas, största skälet är givetvis att det kul att experimentera lite.

edit
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/whe...

Senast redigerat 2019-10-22 17:39

6/12 och 8/16 känns just nu som tidigare standard med 4/4 och 4/8.

9C/16T det ger en surfkärna och resten för spel