Ny svensk lag ska stoppa kinesiskt 5G

Permalänk
Medlem

@wasabi: Tycker jag du ska föregå med gott exempel och inte köpa något som är producerat eller har komponenter som har producerats i Kina i sig. Lycka till med det. Kanske t.o.m. är så illa att det finns delar i Ericssons utrustning som är tillverkade i Kina nu för tiden. Ska Ericsson i så fall utveckla nya komponenter i sina system då? För annars kanske Kineserna smusslar in någon spion-programvara i just den del/delarna. Aj då. Blev inte lätt alls det här.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToddTheOdd:

@wasabi: Tycker jag du ska föregå med gott exempel och inte köpa något som är producerat eller har komponenter som har producerats i Kina i sig. Lycka till med det. Kanske t.o.m. är så illa att det finns delar i Ericssons utrustning som är tillverkade i Kina nu för tiden. Ska Ericsson i så fall utveckla nya komponenter i sina system då? För annars kanske Kineserna smusslar in någon spion-programvara i just den del/delarna. Aj då. Blev inte lätt alls det här.

Vet inte riktigt om det är rätt väg att diskutera men visst, jag försöker köpa så mycket lokalt som det går... Sedan går det inte hela vägen så klart, chassin, fläktar etc. etc. är ju oftast gjorda i Asien, men själva kontrollen brukar alltid finnas utanför. Vi tillverkar säkerligen många saker i Kina som säljs genom både lokala aktörer och i Europa, men vi har mer insikt om själva företaget inte ägs av en myndighet.

Om det står mellan att köpa en Huawei laptop eller en Asus, så känner jag mig lite tryggare med komponenter från Taiwan Jag har sagt i många år att INTE köpa kinesiska mobiler och tyvärr har jag inte blivit motbevisad ännu.

Men jag skall vara ärligt, kinamat blir det lite då och då... men jag känner inte riktigt att det är samma sak

Permalänk
Medlem
Skrivet av Triton242:

Betyder inte det att EU alltså då kan göra exakt samma sak med USAs GPS system då?

Skickades från m.sweclockers.com

Inte exakt. Vi kan inte stänga av GPS-systemet för dem.

Edit: man kan ju se att man använder samma frekvensområde som typ MAD, mutually assured destruction...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aphex:

För oss? Ingenting.
Inte så länge vi fortsätter vara under-bordet-allierade med USA i alla fall

Jo, det är alltid en dum ide att göra sig mer beroende av utomstående än man behöver. För Sveriges del, som t o m har en inhemsk producent av 5G-utrustning vore det närmast hål i hövvet.

Skickades från m.sweclockers.com

Räcker med att titta på hur allierande behandlas av den nuvarande adminstrationen.

Permalänk
Avstängd

Nu blir det reseförbud till Kina!

OnT: Bra gjort, svenska regeringen. Tummen upp!

EDIT: Eller så struntar man i 5G, så himla bråttom är det inte...

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem

Vetenskapens värld om detta;
https://www.svtplay.se/video/24017019?start=auto
Kul med foliehattsgänget i Umeå.

Själv är jag mer skeptisk till operatörerna i Sverige än Huawei, Apple, Microsoft, Samsung och Google tillsammans.

EDIT
Förtydligande, jag menar bristande säkerhetsrutiner som pga bla datalagringsdirektiv gör det möjligt att plocka ut och sälja värdefull data om tex politiska flyktingar bosatta i Sverige. Dvs individer blir säkerhetsrisker som är enkla att utnyttja och manipulera.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ase:

Har usa pressat på nu igen bedrövligt

Behöver det verkligen finnas en "bov" som tvingar någon annan på detta? Det kan ju lika gärna vara rädslan för det scenario där Huawei faktiskt tvingas av kinesiska staten att börja inkludera en massa skit som bakdörrar etc. för kinesiska staten i sina produkter och med tanke på vad ett betydligt mer liberalt samhälle i USA försöker så skulle det inte förvåna mig om en diktatur som Kina redan har tonvis med detta skit redan i bruk.

Skrivet av jkrx:

För att USA är verkligen ett föredöme när det kommer till mänskliga rättigheter.

Relativt till Kina? Ja. Om man måste vara fläckfri för att kunna kritisera någon så skulle det aldrig finnas någon kritik.

Skrivet av sKRUVARN:

Och hur mycket egen vilja hade de amerikanska bolagen när staten inte tyckte att de skulle göra affärer med Huawei? Och i det landet verkar det också finnas en vilja om att lägga sitt land först nu för tiden...

Självklart blir inte Kina bättre bara för att USA inte heller har rent mjöl i påsen, men samtidigt har NSA gjort betydligt större övertramp i västvärlden än något Kina gjort (ja, som vi vet om iaf). Oavsett vad man tycker, och vem som egentligen är värst, så tycker jag absolut man kan diskutera ifall det inte är lite dubbelmoral här.

Spelar det verkligen roll vem som säger det? Om det ens finns en liten chans att Kina försöker sig på att spionera på andra stater genom Huawei så borde det vara nog för liknande aktioner.

Skrivet av Sidde:

Tråkigt att man inte följer försvarsmaktens råd och ser till att köpa utveckla och köpa enbart inhemska produkter för så pass kritik infrastruktur.

Är fler än ett land som ertappats med händerna i syltburken.

Problemet är väl att man inte kan utveckla sådan infrastruktur över en natt.

Skrivet av Mithras:

Det går att inte skylla på "what-aboutism" och tu-quoque konstant, speciellt inte när det är 100% befogat. Om någon vill utföra en handling mot någon annan med argument X, då ska det argumentet gälla alla. Annars är argumentet inte hållbart. "lika inför lagen", som man säger. Vilket USA uppenbarligen inte är.

USA har bevisats spionera mycket mer på främmande länder och på andra regeringar, än vad vi lyckats bevisa att kinesiska staten skulle göra densamma. Ändå är det ingen som pratar om att stänga ute amerikanska företag, tvärtom skulle folk skratta åt iden. Det finns ingen som helst objektivitet i detta resonemang, och ska man seriöst säga att Huawei är ett hot mot Sverige, då bör man till 100% säga att amerikanska företag utgör exakt samma hot, eftersom vi har bevis att USA gör exakt det man oroar sig att kineserna ska göra.

Problemet är att börjar man med "Men de då.." direkt något dyker upp så spårar diskussionen direkt. USA spionerar ja. Men det gör även Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Sverige etc. Ska ingen av dessa få yttra sig för att de spionerat någon gång under nationens existens? Det är exakt vad detta handlar om här. Alltså att försöka hålla tråden från att spåra ut.

Ja. USA kanske inte är den bästa kritikern i detta fallet MEN istället för att förkasta allt USA säger så kanske man borde värdera det och granska det. Kan USA ha rätt? Om så. Är det verkligen värt att ignorera? Kina expanderar kraftigt på världsmarknaden just nu och inte alltid med hjälp av moraliska medel.

Skrivet av Naxos:

Socialisterna visar sig... och gör föga försök att försvara Kina, "ahhh men usa då!!", samtidigt som dom sitter på sina datorer med komponenter byggda och designade med amerikanska patent. Som gör gärna använder för att utöva sin uttrycksfrihet på internet...

Men nu gör du bara svepande generaliseringar för att bygga en ganska genomskinlig halmgubbe. Folk är snarare less på USA och låter det färga deras argument. Om du tittar under ytan så finns det garanterat den drös moderater, kristdemokrater och centerpartister där någonstans.

Skrivet av NaaR:

@Teddis: Säg det i Irak.

Gnäll på USA hos Tibet får du se vad som dyker upp.

Skrivet av ArtMan:

Så företaget spionerar inte på någon i dagsläge men kan i framtiden ändra sig och börja spionera ifall ägarbilden förändras?
Kan man inte säga samma sak om precis alla andra företag med? Telia någon där staten är storägare?
Min alldeles egenkonstruerade lilla halmgubbe undrar om varför det är sådan panik när ingen spionerar...och hur kommer det sig att dessa lagförslag kommit till så snabbt?

Står dörren öppen så ska man vara väldigt försiktig med att gå in i huset. Dessa lagförslag kommer till snabbt för att de behövs komma till snabbt. Hur länge tror du det behövs för att lyckas snappa upp något av värde?

Skrivet av Bael:

Men USA´s kapitalister tar gärna kinesiska staten i handen & dansar tillsamman längs kapitalets väg sjungandes "money talks, bullshit walks" ja eller typ så.

För det har ju verkligen inte att göra med att minsta felsteg kan leda ekonomins brant och ett tredje världskrig.. Det är ändå ganska intressant hur de som verkar ha längst bort från politiken ändå har de enklaste lösningarna på hur all politik ska lyckas. Bara att skylla på kapitalism och sedan ignorera Kina.. eller?

Skrivet av anon284586:

Verkar som att det inte existerar någon "Fri Marknad". USA skyller på spionage och annat, men kan INTE visa upp några KONKRETA BEVIS ! Man använder sig av blockader för att gynna sina egna företag !
Man kommer ju ihåg när USA åkte fast för sitt jättespionage på bl.a. Merkel ! NSA spionerar på allt och alla, men INGA sanktioner mot amerikanska företag !
Sverige bör också komma ihåg att Kina äger Volvo ! Jävlas man med Kina, kan dom ju få för sig att flytta hela Volvo till utlandet !

Fri marknad betyder inte riktigt det du verkar tro att den betyder.

Volvo har redan flyttat till Kina dessutom. Så Kina har ju inte direkt mycket kvar att hota om det.

http://inbeijing.se/bulletin/2018/04/21/800-jobb-forsvinner-f...
https://teknikensvarld.se/volvo-flyttar-produktionen-fran-kin...

Skrivet av anon284586:

Sverige är ett kommunistland...jämfört med tex. Ryssland !

Nej det är Sverige inte. Innan du börjar skrika epitet så kanske du borde ta och läsa på vad kommunism är för något. Bara det faktum att Sverige har en blandekonomi talar emot ditt påstående eftersom Marx bokstavligen menade att den enda sanna marknaden är planekonomin eftersom det motverkar kapitalistiskt slaveri. Inte ens när man jämför med korruptionens Ryssland så är Sverige ens i närheten av att vara ett kommunistiskt land.

Skrivet av anon284586:

Har du ens varit i Ryssland ? Tror inte du vet ett dugg om hur det är i Ryssland ! Man ska inte tro på vad PK media skriver för propaganda.

Ursäkta? Statligt kontrollerad media i Ryssland är inget att tro på. Du gnäller på "PK-media" men har inte källkritiken nog att granska rysk media? Det är ganska ironiskt kan man tycka.

https://www.dw.com/en/russian-propaganda-a-multitude-of-lies-...

https://www.nbcnews.com/business/consumer/factory-lies-russia...

http://theconversation.com/four-things-you-need-to-know-about...

Skrivet av anon284586:

I Sverige räcker det med att uttala "fel" åsikter på FB, då kan man få fängelse ! Yttrandefriheten i Sverige är på ungefär samma nivå som den var i DDR på sin tid !

Nej. Det finns ganska välreglerade lagar som inskränker på yttrandefriheten i detta land. Att jämföra det med DDR tyder bara på att du inte riktigt är påläst.

Skrivet av ToddTheOdd:

@wasabi: Tycker jag du ska föregå med gott exempel och inte köpa något som är producerat eller har komponenter som har producerats i Kina i sig. Lycka till med det. Kanske t.o.m. är så illa att det finns delar i Ericssons utrustning som är tillverkade i Kina nu för tiden. Ska Ericsson i så fall utveckla nya komponenter i sina system då? För annars kanske Kineserna smusslar in någon spion-programvara i just den del/delarna. Aj då. Blev inte lätt alls det här.

Vad jag har förstått är inte problemet var produkten är ihopsatt utan problemet är att Huawei har starka band till den kinesiska staten och samtidigt gör allt i sin kraft för att motverka insikt i företagets ledande hierarki. Med andra ord... ett företag med band till kinesiska staten borde väl vänta sig motstånd om man vägrar vara så genomskinliga man kan?

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Permalänk
Medlem
Skrivet av Hattifnatten:

Nivån: "AH MEN DU DÅ"

Han gjorde sig skyldig till logical fallacy "whatabautism" eller tu quoque.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 7 2700 @ 4.0Ghz, X470 Taichi, 16gb ram @ 3200 mhz, GTS V8 Cpu Cooler, Gigabyte 5700XT.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fuskobot:

Bara för någon(USA) gör något fel tillåter det inte Kina, som nu är en betydligt större övertrampare av mänskliga rättigheter, att göra det.

Alla kinesiska bolag är mer eller mindre statligt ägda och förväntas lägga kina först.

Det är USA som gör världen farlig och ostabil med alla deras krig som dem startar i Irak,Afganistan...osv där över 1 miljon människor dör och flyktingar sen kommer till oss...Du borde läsa på mer om USA dominans över andra länder där Sverige också lyder och följer USA som knähund...

Visa signatur

Asus Rog Crosshair VIII DARK HERO| AMD Ryzen 9 5950X| G.Skill Tridentz RGB 16GB 3200 Mhz | Asus Rog Strix 3090 OC 24GB | EVGA G2 850W Gold| Samsung EVO 970 M.2 1TB | CPU kylare- NZXT Kraken X73 | Chassi: Fractal Design R6 | Skärm: Asus Rog Swift PG278Q | Windows 11 Pro

Permalänk
Medlem

Så typiskt Sverige det är USA som tydligen bestämmer och pressat lilla Sverige som har ingen egen synpunkt utan lyder bara som vanligt....

Visa signatur

Asus Rog Crosshair VIII DARK HERO| AMD Ryzen 9 5950X| G.Skill Tridentz RGB 16GB 3200 Mhz | Asus Rog Strix 3090 OC 24GB | EVGA G2 850W Gold| Samsung EVO 970 M.2 1TB | CPU kylare- NZXT Kraken X73 | Chassi: Fractal Design R6 | Skärm: Asus Rog Swift PG278Q | Windows 11 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av zan76:

Det är USA som gör världen farlig och ostabil med alla deras krig som dem startar i Irak,Afganistan...osv där över 1 miljon människor dör och flyktingar sen kommer till oss...Du borde läsa på mer om USA dominans över andra länder där Sverige också lyder och följer USA som knähund...

Det där är en väldigt dålig analys på det faktiska läget i dag runt om i världen. Afghanistan var t.ex. Ryssland den största orsaken till varför det står till som det gör i landet idag eller rättare sagt Sovjet. Det var tack vare Sovjets misslyckande i landet som Talibanerna kom till makten.. även om Talibanerna hade nominellt stöd från USA via vapenleveranser. Den enda orsaken varför Nordkorea existerar idag var för att Kina gick in i Koreakriget som i sin tur ledde till att USA tvingades backa.

Ingenstans säger jag att USA är utan skuld.. för de har de däremot är det väldigt felaktigt på gränsen till lathet att påstå att USA enkom är orsaken till en instabil värld.

Skrivet av zan76:

Så typiskt Sverige det är USA som tydligen bestämmer och pressat lilla Sverige som har ingen egen synpunkt utan lyder bara som vanligt....

Som sagt. En bristfällig analys. Det är snarare rädslan för eventuellt spionage från Kina som är orsaken till denna lag. Inte påtryckning av USA som jag har förstått det iallafall. Så det känns lite som du bara är ute för att hata på USA utan att ha läst på om bakomliggande orsaker till detta.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Hjälpsam

Bra!
Nu borde vi bygga servrar som staten borde använda, i stället för något utsåsat till främmande makt.
Dessa skulle förslagsvis placeras in något av de alla tomma bergrum som finns i Sverige, tomma efter det att försvaret korkat nog skrotades.
Bygg upp nattväktarstaten igen!

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

@Ase: Heja Sverige vi älskar USA !

Visa signatur

korWWW

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

Bra!
Nu borde vi bygga servrar som staten borde använda, i stället för något utsåsat till främmande makt.
Dessa skulle förslagsvis placeras in något av de alla tomma bergrum som finns i Sverige, tomma efter det att försvaret korkat nog skrotades.
Bygg upp nattväktarstaten igen!

Du kommer att bli överlycklig när du läser slutredovisningen om en förvaltningsmodell för skyddade it-utrymmen.

Att bara slutmontera utländska komponenter i Sverige leder inte till någon ökad säkerhetsförmåga. Hur vet du att det som kommer från kiselfabriken är bara din design och inte någon extra komponent? Det kanske till 99,99999% är din design, men med en ändring som gör att säkerheten faller. En ändring som du aldrig kommer att upptäcka och som finns på några enstaka av dina chip.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av beh:

Du kommer att bli överlycklig när du läser slutredovisningen om en förvaltningsmodell för skyddade it-utrymmen.

Att bara slutmontera utländska komponenter i Sverige leder inte till någon ökad säkerhetsförmåga. Hur vet du att det som kommer från kiselfabriken är bara din design och inte någon extra komponent? Det kanske till 99,99999% är din design, men med en ändring som gör att säkerheten faller. En ändring som du aldrig kommer att upptäcka och som finns på några enstaka av dina chip.

Har bara skummat igenom början på rapporten, men det verkar bra, tack för länken.
Driften i svenska händer i stället för utsåsad drift, kommer att öka säkerheten.
Man har också möjlighet att låta känslig information ligga på ett rött nät, fysiskt avskillt från omvärden.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ratatosk:

Bra!
Nu borde vi bygga servrar som staten borde använda, i stället för något utsåsat till främmande makt.
Dessa skulle förslagsvis placeras in något av de alla tomma bergrum som finns i Sverige, tomma efter det att försvaret korkat nog skrotades.
Bygg upp nattväktarstaten igen!

Klart du kan ha servrarna i svenska bergrum, men vi administrerar dem från Tjeckien och supporten sitter i Dubai.

Så går det när man kravställer med knävecket

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Aphex:

Klart du kan ha servrarna i svenska bergrum, men vi administrerar dem från Tjeckien och supporten sitter i Dubai.

Så går det när man kravställer med knävecket

Skickades från m.sweclockers.com

Nej igen utsåsning, adminstationen skall vara svensk, säkerhetsklassad och statlig!
Dags att sluta kravställa med knävecken, för böveln.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

Känns som att de flesta missar poängen här. Det sjukaste i denna artikel är att svenska regeringen jobbar PROAKTIVT för första gången... någonsin.

Visa signatur

Dator: ASUS Prime 470x PRO - AMD 5800X3D - MSI RTX 2070 ARMOR OC - EVGA SuperNova G3 650W - Fractal Design Define R5 - Noctua NH-D15 - ASUS Xonar DGX. Kringutrustning: Corsair M65 Pro - Qpad MK-90 - Sennheiser 350 SE. ASUS MG279Q.

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av anon279748:

Hela syftet med 5G är ju att utöka övervakningssystem. Alla prylar ska vara uppkopplade till nätet och mer data ska samlas in. Så det spelar egentligen ingen roll vilken aktör som utfärdar 5G, konsumenterna är lika körda för det.

Eh nej, inte direkt... Högre hastigheter och mer bandbredd går redan att uppnå, det är snabbare svarstider som är det stora.

OffTopic: I trådar som dessa märker man alltid att ryssland- och kina-troll finns även på Sweclockers... Ganska tråkigt

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av moreempty:

Vem betalar den tekniska genomgången?
För tror inte de vinner någon upphandling om det kravet bara ställs på dem, så förslaget blir typ samma som titeln på denna tråd.

Kraven bör ställas på alla tillverkare för säkerhetskritiska system. Oavsett om tillverkaren heter Ericsson, Huwaei eller något annat.

Permalänk
Medlem

"Som bolag har vi som princip att lokal lagstiftning gäller. Vi följer alltid svenska lagar och regler till hundra procent och vi har inga förpliktelser gentemot kinesiska eller andra myndigheter."

Mmm... Ja men vad bra. Dela lite bilder på Nalle Puh då. Använd honom i er marknadsföring i hela världen där folk vet vem och vad Nalle Puh är bara. Är ju bara en harmlös figur i barnprogram bara, perfekt att göra något kul vuxna och barn kan ha kul åt med en sån karaktär för att tex sälja mobiler och andra produkter!

Gör detta så ser vi ju snabbt hur lite "förpliktelser" som finns eller inte finns gentemot kinesiska staten rätt snabbt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

| AMD Ryzen 7 5800X3D | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Powercolor Radeon RX 6900XT Red Devil | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus 2TB M.2 NVMe SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout | Corsair K70 | Logitech G502 | Alienware AW3423DWF |

Permalänk
Medlem

Intressant att kinesiska märken ses som riskfyllda medan utrustning tillverkade i fabriker i Kina som samägs av Panda Electronics och andra kinesiska företag är helt säker så länge de har en logga med svenskt namn

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaptengrek:

Har försökt korrekturläsa din text i tidigare svar för att se ifall jag har tolkat dig fel. Antingen så är jag alldeles för trött eller också är det fel i meningsuppbyggnadens struktur.

"'Det går att inte skylla på "what-aboutism" och tu-quoque konstant, speciellt inte när det är 100% befogat. "'

I meningen så står det, förutom den felplacerade subjunktionen, skrivet att man inte bör skylla på begreppen Whataboutism eller Tu quoque. Man bör definitivt inte skylla på Whataboutism eller Tu quoque när det verkligen är befogat att göra så. Ditt påstående säger således emot sig självt.

Jag tror däremot att du menar:

"'Det går inte att ständigt anmärka andras påstående med en felaktig observation av argumentationsfel.'"

Ser du skillnaden i de två påståendena beroende på hur man formulerar sig? Vad menar du egentligen? Oavsett vad du menar med ovanstående påstående så håller jag helt med dig om att likhetsprincipen är en viktig del av samhället. Jag tycker självfallet också att det är fel när vi tillåter ett företag från nation A att begå misstag för att sedan kritisera företag från nation B för att begå samma misstag.

Syftet med denna lagstiftning som jag ser det är väl att man försöker begränsa att kinesiska företag överhuvudtaget kan göra denna typ av misstag. Om än, en annan nation redan har gjort något för att skada Sveriges säkerhet eller dess invånares integritet så har det redan skett. Kanske lärde man sig något av detta och vill förhindra all integritetsintrång eller liknande i framtiden. Är som sagt inte påläst om ämnet men principen kan användas för vad som än diskuteras i artikeln eller vilka länder som är inblandade.

Mvh.

Du har helt rätt, jag menade det sista du skrev Utgick från att det jag menade skulle framgå även om det var uttryckt slarvigt, men alla kan ju inte alltid läsa mellan raderna (ja, jag vet att det inte är vad läsa mellan raderna betyder, det är ett skämt).

Jag skulle dock vilja skriva om det till:
"det går inte att kalla det för tu-quoque när man påpekar att någon annan gör samma sak. För att det ska vara en faktiskt tu-quoque så måste argumentets innebörd vara att "du hycklar, därför får du inte uttrycka ditt argument" eller "du hycklar, därför har du fel" i korta drag. Ungefär som nazisterna i Nurnberg argumenterade mot allierade. Vilket argumentet inte alls är i detta fall. Argumentet är att: det är svineri-aktigt och fult att reagera när man misstänker part A för att kanske komma kunna att göra något som part B redan bevisligen har gjort. Vidare ifrågasätter jag hur dessa lagar kommer att följas, då det med stor sannolikhet inte kommer bli så att alla länder kommer att hållas ansvariga inför denna lag. Vilket inte är tu-quoque, utan en oro för missbruk av vårt rättssystem".

Till sist tror jag att du behöver läsa upp på om vad USA har gjort (otroligt nyligen) och vad de fortfarande gör. Det hade nog gjort att denna diskussion hade blivit 100 gånger mer givande, då det verkar som att både du och jag kan hålla oss borta från dylika argumentationsfel som annars är vanliga på SweC (ad hoc och ad hominem syns varje dag tycker jag)

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Skrivet av Naxos:

Socialisterna visar sig... och gör föga försök att försvara Kina, "ahhh men usa då!!", samtidigt som dom sitter på sina datorer med komponenter byggda och designade med amerikanska patent. Som gör gärna använder för att utöva sin uttrycksfrihet på internet...

Amerikanska patent, med tillverkningen förlagd i Kina.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Som sagt absurt, du kan inte ens läsa en liknande rapport som denna i Kina, än mindre hosta den i mainland China utan att sitta resten av ditt liv i fängelse.
https://www.usnews.com/news/best-countries/articles/the-10-co...

Mycket sant, helt irrelevant. Vi talar om säkerhetshot mot andra länder, inte vad man gör inhemskt mot sina egna. Där står Kina i sin egen lilla grupp och är ojämförbara.

Du verkar antigen oförmögen till, eller ovillig till, att förstå vad vi pratar om här. Vi pratar om spioneri mot andra länder. Inget annat. För det är det som regeringen har som argument. Inte vilka mänskliga rättigheter de bryter (vilket borde vara samtliga). Och när det gäller spioneri mot andra länders regeringar, då är USA bättre. Så enkelt är det. Därmed blir det otroligt intressant hur godtyckligt denna lag kommer att användas. Lika inför lagen....

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Kraven bör ställas på alla tillverkare för säkerhetskritiska system. Oavsett om tillverkaren heter Ericsson, Huwaei eller något annat.

och vem betalar? kunden? men kunden vill inte betala för en process som vissa bolag kommer fuska med. (tänk VW)

Visa signatur

vad gör man inte för massorna med en
"riktigt stor digital penis"

Permalänk
Medlem
Skrivet av moreempty:

och vem betalar? kunden? men kunden vill inte betala för en process som vissa bolag kommer fuska med. (tänk VW)

Det är upp till kunden att välja en produkt som är tillräckligt bra för priset kunden vill betala. I det här fallet verkar kunden vilja ha en bra produkt. Räcker det då att dissa en tillverkare utan att ställa samma krav på de andra? Hur vet kunden att de andra produkterna är bra eller dåliga om det inte på något sett verifieras?

Men visst i slutändan blir det kunden som får betala. Det jag menar är att man ska ställa samma krav på alla leverantörer oavsett vilken nivå på krav man ställer. Behövs det inga krav, varför då dissa en viss tillverkare om det inte finns några krav och man inte har några bevis på att produkten är sämre? Hur vet man på förhand vilka bolag som kommer att fuska?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fuskobot:

Bara för någon(USA) gör något fel tillåter det inte Kina, som nu är en betydligt större övertrampare av mänskliga rättigheter, att göra det.

Alla kinesiska bolag är mer eller mindre statligt ägda och förväntas lägga kina först.

Fast företag är inte bara de som äger företagen det är också de 188 000 som jobbar där.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av mudde:

Intressant att kinesiska märken ses som riskfyllda medan utrustning tillverkade i fabriker i Kina som samägs av Panda Electronics och andra kinesiska företag är helt säker så länge de har en logga med svenskt namn

Skickades från m.sweclockers.com

Sant att även enheter kan vara riskfyllda.
Men nu handlar det om ett helt system, inte bara enheter.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |