Veckans fråga: Hur försäkrar du din teknik?

Permalänk
Medlem

Hemförsäkring med extra tillval.

Täcker mer eller mindre allt och kostar ören jämnfört med något annat.

Ett tips för folk som har larm hemma så brukar man få rabatt för att man har det installerat.

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Avstängd

Ett försäkringstips: Ska ni hyra bil så köpt till en tredjepartsförsäkring för självriskeliminering. Sist jag hyrde bil privat så tror jag den gick på typ 200-250 för en månad eller 3-400 för ett år. Sjukt mycket billigare än att ta hyrfirmans egna försäkring.

Permalänk
Medlem

Hade nå drulle och låg självrisk förut men efter att ha använt den endast en gång till en lur för ca 3000 kr på 15 år så är det inte värt dom extra pengarna. Så har bara vanliga hemförsäkringen nu med 1000-2000 kr självrisk nånstans.

Vart förvånad dock hur enkelt det var för mig att få ersättning, tänkte inte på det förens efteråt.
Hade bara telefonkontakt, skicka inte in nått överhuvudtaget som visa på att luren var trasig. Jag själv kollade upp priser och om det gick att reparera telefon. Då telefon var vattentät så var det dyrare att laga den än med bibehållen vattentäthet än att köpa ny.
Så det enda uppgifterna dom fick var att ja sa över telefon att det var dyrt att laga och ny för 3000 kr var billigare. Sen fick jag pengar insatt.
Detta var via folksam.

Det som någon gång gått sönder har varit billiga mobiler som inte varit någon mening att ta ut på försäkring. Aldrig haft sönder något dyrt och då har jag väldigt mycket elektronik och inte speciellt varsamma ungar. Men tänker väl mig för så ungarna har bra skydd på sina lurar och plattor. Datorer, skärmar och annan elektronik står så dom inte kan tippas, spillas på eller skadas lätt på annat sätt.

Visa signatur

▐ AMD Ryzen 5 5600X @4,725GHz 1,285V▐ PNY GeForce RTX 3070 8GB XLR8 @2,12GHz▐
▐ MSI MPG B550 Gaming Plus▐ Corsair Vengeance LPX DDR4 32GB (2x16GB) @3800MT/s▐
▐ Transcend 128GB SSD▐ Intel SSD 660p 1TB▐ 2,5" SSD 1,5TB▐ Fractal Design Integra M 650W▐

Permalänk
Medlem

utökad hemförsäkring genom folksam kostnadsfritt eftersom 2 i hushållet har hemförsäkring genom facket.

Hemförsäkring Mellan - otursskydd ingår
Du kan uppgradera ingångspaketet Hemförsäkring med paketet Mellan till ett förmånligt pris. Då får du en otursförsäkring som skyddar dig vid plötsliga händelser - exempelvis att du råkar spilla läsk i dyra datorn.

Otursskydd (Allrisk)
Allrisk kallas ibland oturs- eller drulleförsäkring och gäller när du råkar ut för något som den vanliga boendeförsäkringen inte täcker. Det kan vara sånt som händer när du är stressad eller har en dålig dag. Du kanske tappar ner mobilen i marken eller glömmer datorväskan på bussen.

Sköna fördelar
Ger ersättning om du till exempel tappar mobilen, smycken eller glasögon
Gäller i och utanför hemmet dygnet runt
Gäller i hela världen de första 45 dagarna på resan
Upp till 40 000 kronor per skadetillfälle
Ett kundexempel

Barnbarnet Henrik blir lite kinkig när han sitter i Haralds knä och sliter plötsligt tag i de nya och dyra progressiva märkesglasögonen. Ett ögonblick senare ligger de trasiga på klinkergolvet.

Tack vare att Harald har försäkringen Mellan kan han redan dagen efter hämta ut ett nytt par till en självriskkostnad av 1 800 kronor. Resterande 7 000 betalade Folksam.

Ersätts kameran och mobilen jag har med mig utomlands?

Med försäkringen Mellan ersätts plötsliga och oförutsedda händelser, även utomlands, upp till 40 000 kronor.

Bortaskydd – ersättning upp till 80 000 kronor
Bortaskyddet gäller dina saker som förvaras på annan adress än den som anges i försäkringsbeskedet (eller saker förvarade i gemensamma förrådsutrymmen i flerfamiljshus) och ger upp till 80 000 kronor i ersättning vid varje skadetillfälle.

Exempel kan vara saker du förvarar i ditt fritidshus, har med dig utanför bostaden eller om du som bor i lägenhet som har förrådsförvaring i källare eller på vinden.

Utökat skydd för dig över 65 år
Som pensionär får lite extra trygghet i din försäkring. Det handlar om skydd som är bra att ha om du till exempel skulle få inbrott:

Det utökade skyddet:
Ingen självrisk på egendomsskador vid rån/överfall
Förlust av kontanter ersätts upp till 3 000 kronor
Låsbyte om du förlorar nycklarna – vid risk för inbrott

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem

Har hemförsäkring där allrisk ingår. Har det inte så mycket för att ha skydd för små olyckor, typ att man tappar telefonen i marken, utan mest för att ha ett rejält ekonomiskt skydd i fall det skulle inträffa något allvarligare, som en brand eller liknande, så att man förlorar allt. Skulle något allvarligt ske så täcker försäkringen upp till 1.5 miljoner kronor. Med den summa som jag betalar varje månad för försäkringen så skulle det ta mig över 400 år att spara ihop 1.5 miljoner. Så de som ser en försäkring som bortkastade pengar och lurendrejeri har helt missat poängen med att ha en försäkring. Du har den inte för att tjäna på det, utan du har det för att ha en ekonomisk trygghet. Vem skulle ha råd att ersätta allt i sitt hem redan idag om allt plötsligt försvann?

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem

Allriskförsäkringstillägg och glad för det när jag spilde vatten på min Mark Levinson NO.52.
Betalade bara 900:- i självrisk.

Permalänk
Medlem

Om man har mycket elektronik, vitvaror mm och är normalt eller mer varsam kan man vara sitt eget försäkringsbolag för just dessa produkter. Det blir statistiskt sett över tid billigare att ta smällen själv när det väl händer.

Permalänk
Kontot avslutas
Skrivet av g146:

Tragiskt att folk går på detta lurendrejeri, pengarna det skulle kostat mig att försäkra hemmet har redan betalat självrisken många gånger om

Rent vansinne, om du inte har en hemförsäkring och bor i hyresrätt så blir du personligen skadeståndsskyldig vid brand, översvämning osv. Kan gott och väl vara samma sak vid bostadsrättsinnehav. Kan handla om miljonbelopp, så ha det så skoj typ.

Och bor du i villa och inte har försäkring så är du ju rena stollen får man ju säga. Vid totalskada blir du ju av med allt du äger och har, hur menar du att du skulle kunna tjäna in självrisken där...?

Penny wise, pound foolish, finns det ett bra talesätt som säger. I Sverige kör vi väl med snålheten bedrar visheten...

Visa signatur

Es ist verboten Pajas zu spielen!
Min dator Uggla

Permalänk
Medlem

Hemförsäkring samt så har jag dubbla UPS:er.
Aldrig använt min hemförsäkring, Ups:erna har räddat mig 3-4 ggr.

Visa signatur

Corsair Obsidian 1000D* Corsair AX1600i* Asus Z790 Prime-A* Intel 13900K* 32GB G-Skill DDR5 7600Mhz/36* Asus RTX 4090* Corsair MP600 1TB* Samsung 980 Pro 1TB

Permalänk
Medlem

Jag har aldrig lyckats förstöra min telefjong med att få den att falla ner på marken, mina telefjonger har gått sönder men då har det varit andra underliga problem. min HTC telefjong gjorde en hardbrick, Nokians hörlure uttag gick sönder etc. aldrig fått en spricka på skärmen.

Hmm har inte heller riktigt någon slags försäkring för datorn, borde man köpa/installera något?

Visa signatur

There is grandeur in this view of life, with its several powers, having been originally breathed into a few forms or into one; and that whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity, from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved.

Permalänk
Medlem

Trygg Hansa hemförsäkring med tillägg för elektronik. Självrisk 500kr på allt

Visa signatur

i5-5675C @ 4,3 GHz | GTX 970 @ 1290/1953| HyperX Beast 2x4 GB @ 2666MHz| Asus ROG MAXIMUS VII HERO | Corsair HX 750W | Fractal Design Define R4 |

Permalänk
Medlem

Jag försäkrar aldrig prylar. Går de sönder är det en fantastisk möjlighet att köpa något nytt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem

@cyklonen: Ja, jag räknade in
Kyl, frys, spis, micro, kaffemaskin, kaffekvarn

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem
Skrivet av g146:

Nej. Försäkringar är bortkastade pengar och rent lurendrejeri. När något händer måste man ändå betala en hög självrisk, varför betalade jag avgiften till försäkringen? Var det bara en medlemsavgift, rätten att få vara medlem, medlemsavgift?

Tragiskt att folk går på detta lurendrejeri, pengarna det skulle kostat mig att försäkra hemmet har redan betalat självrisken många gånger om

Läs detta och fundera några varv till på det här med hemförsäkring.

https://www.hemhyra.se/nyheter/hyresgaster-utan-hemforsakring...

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk

Mina prylar brukar inte gå sönder men såg att hemförsäkringen jag har hos Länsföräkringar så ingår Allriskföräkring/Drulleförsäkring för upp till 100 000kr.

Visa signatur

Intel Core i9 7900X | Asus Prime X299 Deluxe | Corsair 128GB DDR4 3200Mhz | Gigabyte RTX 4090 | Acer X32FP 4K 160Hz | NVMe/SSD 14TB | Corsair AX1200i | Corsair Graphite 760T White | OS Windows 11 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av e1m1:

Svarade "Jag använder den vanliga hemförsäkringen", men jag har aldrig faktiskt använt den. Däremot utgår jag från att den borde täcka eventuellt framtida missöde.

Samma här. Går nåt sönder så finns ju anledning att köpa nåt nytt men det händer nästan aldrig att man får just den anledningen.

Permalänk
Medlem

Jag köper två av allt. Så man har en extra ifall nått gör sönder. Två datorer, bilar, hus. Allt. Har en backupfru i källaren också ifall den första går sönder.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snyft:

Du tror inte att dina telefoner går sönder hela tiden för att det är telefoner för under 2k?
INGEN telefon har gått itu som jag har använt. Jag tappade min galaxy s7 edge så skärmen sprack dock.

Det som händer är ju att skärmen brukar spricka, men det är inte sällan brukstiden för mina billiga telefoner är runt 2 år. För mig är det slit och släng när jag jämför med min Sony Ericsson Z600 som jag aktivt använde i 7 år utan reparationer eller batteribyte. Men idag spelar det ingen roll då ingen smarttelefon har livstid på 7 år. Så för mig funkar det bra att byta vartannat år. (Vilket jag misstänker att många med 10k telefoner också gör)

Permalänk
Medlem
Skrivet av LennyV:

Rent vansinne, om du inte har en hemförsäkring och bor i hyresrätt så blir du personligen skadeståndsskyldig vid brand, översvämning osv. Kan gott och väl vara samma sak vid bostadsrättsinnehav. Kan handla om miljonbelopp, så ha det så skoj typ.

Och bor du i villa och inte har försäkring så är du ju rena stollen får man ju säga. Vid totalskada blir du ju av med allt du äger och har, hur menar du att du skulle kunna tjäna in självrisken där...?

Penny wise, pound foolish, finns det ett bra talesätt som säger. I Sverige kör vi väl med snålheten bedrar visheten...

Har du lån på villan så brukar banken kräva att du ska ha den försäkrad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NodCommander:

Jag drar ur elektronik och bil när det åskar, och telefoner använder jag längre än två år i taget och använder tappskyddande och repskyddande fodral.

Bil?

Skrivet av Argammon:

Det som händer är ju att skärmen brukar spricka, men det är inte sällan brukstiden för mina billiga telefoner är runt 2 år. För mig är det slit och släng när jag jämför med min Sony Ericsson Z600 som jag aktivt använde i 7 år utan reparationer eller batteribyte. Men idag spelar det ingen roll då ingen smarttelefon har livstid på 7 år. Så för mig funkar det bra att byta vartannat år. (Vilket jag misstänker att många med 10k telefoner också gör)

Ah, Z600, nästan lika mycket nostalgi som 3310.

Om det är skärmen som spricker så kan du testa med ett fodral som täcker skärmen, om du inte redan har det. Eller reparera/byta glaset vilket är billigare och, i mitt tycke, bättre än att köpa ny mobil.

Visst, sju år är kanske väl långt för en smartphone men jag hade min förra iphone i fem år och min nuvarande är nyss fyllda fyra och den fungerar perfekt. Dessutom tror jag att resurskravet på mjukvaran hos telefoner numera inte ökar i lika snabbt tempo vilket gör att de borde hålla längre innan de segar ihop.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av cyklonen:

Läs detta och fundera några varv till på det här med hemförsäkring.

https://www.hemhyra.se/nyheter/hyresgaster-utan-hemforsakring...

Just därför ska man vara strategisk vart man bosätter sig, särskilt hyresrätt. Jag bor i ett område där lägenhetsbyggnaden är i tegel så inte 100 % immun från bränder eller andra brott men åtminstone svårare att drabbas av bränder utifrån.

Nu tror jag det är tvång på att ha hemförsäkring för att ens få dessa hyresrätter där jag bor. På 7 år har jag betalat in cirka 7560 kr dock mer för de senaste åren gick hemförsäkringen upp från 90 kr/månad till 127 kr/månad.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trunk:

Ska förtydliga att bilen så klart är försäkrad, men jag tar i alla fall det säkra före det osäkra och kopplar ur laddboxen när det finns risk för åska.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Just därför ska man vara strategisk vart man bosätter sig, särskilt hyresrätt. Jag bor i ett område där lägenhetsbyggnaden är i tegel så inte 100 % immun från bränder eller andra brott men åtminstone svårare att drabbas av bränder utifrån.

Nu tror jag det är tvång på att ha hemförsäkring för att ens få dessa hyresrätter där jag bor. På 7 år har jag betalat in cirka 7560 kr dock mer för de senaste åren gick hemförsäkringen upp från 90 kr/månad till 127 kr/månad.

Ja och sen om det inte skulle brinna i lägenheten så kommer med stor sannolikhet få in rök och en sanering av en lägenhet kommer behövas. Detta är inga små summor och tro mig du kan inte bo i en bostad som fått in brandrök.

"detta är vid ett scenario att grannlägenheten brunnit totalt men din klarat sig"
Har själv erfarenhet av detta efter jobbat på saneringsfirma för dessa endamål.

Sen ett annat scenario är vatten, lägenheten ovan eller i din har fått läcka...

Hemförsäkring skulle bannemej vara krav för alla som har ett boende, för när det skiter sig då är det guld värd!

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Medlem

@skanepiraten: Varför ska du bestämma vad andra ska ha. Varför har vi inte en matförsäkring så alla kan bara hämta vad de vill mot självrisk på ICA. Valfrihet är en grundpelare i demokrati, och om man inte vill ha demokrati så är obligatorium ett bra transitionssätt för att införa diktatur eller korporatistisk socialism.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem
Skrivet av danedi:

@skanepiraten: Varför ska du bestämma vad andra ska ha. Varför har vi inte en matförsäkring så alla kan bara hämta vad de vill mot självrisk på ICA. Valfrihet är en grundpelare i demokrati, och om man inte vill ha demokrati så är obligatorium ett bra transitionssätt för att införa diktatur eller korporatistisk socialism.

Av samma anledning som du inte får köra bil utan trafikförsäkring. Du måste kunna täcka kostnaden av skador du orsakar för andra vilket i fallen hus och hem kan handla om miljoner.

Permalänk
Medlem

Hedvig hemförsäkring 139kr/ mån där allrisk (drulle) ingår. Tappade min skärm vid flytt och hade pengarna på kontot på 20 minuter. Kunde inte vara mer nöjd.

Länk med rabatt

Permalänk
Medlem
Skrivet av danedi:

@skanepiraten: Varför ska du bestämma vad andra ska ha. Varför har vi inte en matförsäkring så alla kan bara hämta vad de vill mot självrisk på ICA. Valfrihet är en grundpelare i demokrati, och om man inte vill ha demokrati så är obligatorium ett bra transitionssätt för att införa diktatur eller korporatistisk socialism.

Nja det är att ta det lite långt...

Men ja det är ett fritt samhälle vi lever i MEN om man väljer att ha något som ett bil/boende/barn/djur/intefasikenvetjag så får du ta ANSVAR för detta. Allt annat är ett naivt sätt där man som människa inte vill ta ansvar eller bara ljuger för sig själv.

Men får att gå tillbacka till ämnet så har jag sett många som inte haft försäkring som sedan stått utan allt och folk som gått personlig konkurs. Men visst man sparade dom få 100 kr i månaden på försäkring så var väl värt det "sarkasm"

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Medlem

@skanepiraten: Det är deras rätt att välja, välja konkurs eller spara 100kr. Det är inte för mig att döma dem.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem

@Aktsu: Obligatorium löser inte problemet, folk med vett skaffar trafikförsäkring för sin bil, men ett stort antal av sveriges trafikolyckor sker med stulna fordon. Där föraren inte äger laga rätt att ens framföra ett fordon. Personen som betalar försäkringen är personen som betalar där igentligen enligt andra länders rättssystem skulle perpitreraren av brottet i fråga skulkle betala, oavsett förmåga.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem

@Aktsu: Och för övrigt, om jag är miljardär eller har råd i övrigt (vilket jag inte är) varför ska jag tvingas betala för en sak som jag inte använder. Varför ska jag betala för P3 i radion när jag aldrig lyssnat på skiten. Ok om jag är rik nog och en bra traffikant, nog ska jag väl få betala om jag vill utan att ha ett försäkringsbolag inblandat?

Det handlar om riskbedömning, vilket är fösräkringsbolagens hela syfte.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.