Bättre men inte tillräckligt – operatörerna om nya datalagringen

Permalänk
Medlem
Skrivet av Uibi:

Installerade VPN på routern när jag bodde i Shanghai,har kvar det än. använder tor till nästan allt oavsett och söker med duckduckgo. trött på onödig övervakning av folket.

Vi närmar oss långsamt ett klimat i landet där vi kommer ha den kinesiska övervakningen......

Jag tror inte det, klimatet är kraftigt annorlunda här.
Folk i allmänhet brukar vara positiva till övervakning på allmän plats - tills den allmänna platsen kommer för nära där man själv bor och själv verkar. Då blir motståndet kompakt.

Vad gäller övervakning på nätet är situationen en annan. Det hela blir så hypotetiskt och svårfångat för andra än initierade - eller så att säga, nördar. Intresset för frågan är i samhället litet och genom det svaga intresset blir steget mellan önskemål från (säkerhets-)polisen och framröstade lagar i frågan kort - ibland för kort. Här behöver nördar organisera sig för att få sina tankar hörda utanför forumen.

Dagens Nyheters granskning kring mobil-apparnas insamling och försäljning av positionsinformation blev en stor snackis i hela landet, vars efterskalv såhär ett halvår senare fortfarande gör sig påminda. En ögonöppnare för många vad saker som metadata ens betyder - och hur en kartläggning av individer alls skulle kunna se ut med bara positionsinformationen. Skulle svenska myndigheter bli påkomna med att missbruka eller slarva i sin hantering av insamlade uppgifter genom de olika övervakningsprogrammen tror jag den rådande apatin i frågan skulle skifta på ett påtagligt sätt.

I våra kvarter är det England som kört hårdast med sin övervakningsapparat. De ligger på en helt annan liga än Skandinavien och EU-länderna på kontinenten. Steget mellan Sverige och England i detta är stort. Steget till Kina ännu desto större.

Jag tror att storhetstiden för passiva trygghetsåtgärder är förbi. Nu tycks politikerna i Sverige tala desto mer om fler poliser och med en rad kreativa lösningar för att få till en högre polisnärvaro ute i samhället. Med det sätts ribban för högt för att samtidigt prata om polissupplementet övervakningskameror. Med fler som lever sina liv på nätet, i alla åldersgrupper, misstänker jag också att motståndet mot slentrianmässiga övervakningsprogram på nätet kommer öka. Jag undrar hur det skulle sett ut om man försökt sjösätta Acta, Ipred, FRA-lagen eller datalagringsdirektivet idag...

Permalänk
Medlem
Skrivet av llxt:

ovpn t.ex. marknadsför sin tjänst att dom aldrig lagrar någon data. Enbart vem som betalat vad. Borde jag ändå vara orolig?

Orolig? Alltså det är deras policy, om du litar på dem eller inte är upp till dig.
Om du behöver vara orolig är juh helt och hållet upp till dig och vad du försöker dölja, det finns ingen, mig veterligen, VPN tjänst dom garanterat kan lova dig att du är anonym då alla tjänster bygger på "privacy by policy, not by design".

Genom att använda en VPN så överlåter du ansvaret från din ISP till en VPN leverantör istället, detta kan såklart vara fördelaktigt om du har en ISP som är känd för att lämna ut information.

Som svar på frågan, jag tror ingen kan svara på om du ska va orolig, det är helt upp till dig och vad du försöker dölja

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Söderbäck:

Jag hänger nog inte med riktigt.
Förstår inte skillnaden.

Det operatörerna nu tvingas lagra är diverse metadata.
Det är ju metadata som exempelvis data om vilken dator som kopplat upp sig mot vilken server som kan lämnas ut både till upphovsrättsinnehavare med hjälp av IPred såväl som polisen.

I båda fallen lämnas data ut som kommer från datalagringen som operatörerna tvingas sköta.

Gissar hejvilt/drar tankar ur röven nu:
Telia och andra operatörer lämnar ut uppgifter om vilken kund som använder vilken Ip address till fildelarjägare. De lämnar inte ut någon som helst bevisföring som data om vilka siter de besökt, personer de ringt etc. Det får jägarna/advokatfirmorna/rövhattarna stå för själva.
Idunno.

Permalänk
Medlem
Skrivet av B.Linder:

Denna typ av inställning har bara den naive, som inte förstår värdet av sin egen data och hur den kan missbrukas.

Ett exempel, som förmodligen redan sker i vissa länder. Du gillar gillar extremsport och tittar på massvis med filmer om basejump, paragliding och downhill och är aktiv på diverse forum om detsamma.
När du sedan ska förnya din sjukförsäkring så är din premie 3 gånger så hög, hos alla bolag.

En annan kul variant kan vara att du släktforskat och skickat in ett DNA-prov till någon av dom populära tjänsterna. Denna databas kommer på vift. Du råkar ha en ärftlig defekt, nu kommer inte dina eventuella barn någonsin ha råd med försäkring.

Är du inte mål för en brottslig handling har du inget att oroa dig för.
Har du läst och tolkat den reviderade lagen?

Det har jag.

Jag är inte orolig.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

@pa1983: ++

Precis, när har Sverige varit demokratiskt?
Inte då senaste hundra åren vad jag vet, vi får rösta in våran regering, men sedan är vi helt sålda under deras makt.
och den utnyttjar dom.

Visa signatur

Moderkort: Asus X570-E Gaming, CPU: Ryzen 5800x, Kylning: Noctua D15S.chromax, Minne: Corsair Vengeance RGB PRO SL 32 GB 3600 MHz, PSU: EVGA 750W G2, Lagring: Sandisk 256 GB SSD (Systemdisk), M.2 Samsung 980 PRO 512GB (Spel), 4 mekaniska i olika storlekar + 4 externa usb diskar.
Chassi: Cheifetc Mesh ca-01b-bl-b Full Tower.

Permalänk
Medlem
Skrivet av _Ibanez_:

@pa1983: ++

Precis, när har Sverige varit demokratiskt?
Inte då senaste hundra åren vad jag vet, vi får rösta in våran regering, men sedan är vi helt sålda under deras makt.
och den utnyttjar dom.

Det kallas representativ demokrati. Demokrati är ett paraplybegrepp inom vilket vår styrelseskick infinner sig.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av _Ibanez_:

@pa1983: ++

Precis, när har Sverige varit demokratiskt?
Inte då senaste hundra åren vad jag vet, vi får rösta in våran regering, men sedan är vi helt sålda under deras makt.
och den utnyttjar dom.

Du vill nog nog inte ha demokrati utan anarki https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/politiska...
Men det får du diskutera vidare på ett annat forum och det har inget med denna tråden att göra.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elakekocken:

Är du inte mål för en brottslig handling har du inget att oroa dig för.

Närhistoriskt ser vi att vad som är en brottslig handling är något som snabbt kan förändras. Grooming, nätdroger och skattefiffel är en sak, Hong Kongs ban på ansiktsmask är en annan. Diverse polisenheter världen över är korrupta, politiska fångar en verklighet och din user, din data, behöver inte alltid vara skapad av dig.
Vad som ej heller är brottsligt kan fortfarande användas emot dig. När den man är gift med får tag på arbetslaptopen och kör den mot dina arbetstider så ser den att du är otrogen, oavsett vad du själv vet om saken. Din user är tillgänglig närmare din person än vad man oftast tänker på, din chef eller annan anställd kan matcha dina tider och data från arbetet med någon user på ett forum och vips så vet denne vilken politisk färg du har, oavsett om du har skrivit något om det eller ej, oavsett huruvida du har färg eller ej.
Här i lugna Sverige, speciellt som svensk, är vi trygga. Grannen Mohammed eller Chang som lämnat sin extremistfamilj/politiska förföljare/sekten/regering däremot. Heck, kollar vi på fåtal exempel i andra demokratiska länder kulturellt nära sverige så ser vi hur stalkers/mördare använt sig av falska anmälningar för att få tag i adress till sina skyddade offer. Vad du gör, eller vad någon annan gjort, i Sverige kan användas emot dig i Kina, eller tvärtom.
Att leva efter lag betyder inte att man är skyddad från dess nyttjande.
Som att äta nyttigt efter alla kända regler, du kan inte garantera dig vare sig liv eller hälsa.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Visst, det finns folk som tycker de är tramsiga, men att syna lagstiftning i sömmarna och tala om i klarspråk vad det faktiskt får för konsekvenser för kunderna tycker jag är rakryggat och hedervärt, inte tramsigt.

Absolut. Långa hanteringstider och undermåttlig kundtjänst är för mig ett lågt pris att betala för en operatör som ställer upp när det gäller.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hoster:

Absolut. Långa hanteringstider och undermåttlig kundtjänst är för mig ett lågt pris att betala för en operatör som ställer upp när det gäller.

Det är inget jag upplevt. Skickar man supportärenden via mail har de svarat och löst ärendet senast nästa dag, och telefonsupporten är tillmötesgående och har också löst ärenden. Det enda är väl att det kan vara lång kö ibland med de har ju faktiskt en illustration på supportsidan som visar under vilka tider det är lätt att komma fram respektive när det är hårt tryck, men visst. ÖLite mer personal i kundtjänst skulle ju inte skada.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk

"Vi kommer att ta striden för våra kunder och deras rätt till att inte bli övervakade på internet." Just därför jag aldrig kommer att byta bort dem som operatör.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Skrivet av pa1983:

demokrati?

Tror att han blandade ihop begreppen "demokrati" och "skendemokrati"

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Hedersmedlem

Jag har Ownit som leverantör.
De har idag skickat ut mail om hur de hanterar den nya datalgringen.
Lägger in innehållet i spoilern.

Så här jobbar Ownit med datalagring. Ny lagstiftning från 1 oktober.

Din integritet är av absolut högsta prioritet för oss. Punkt.

Från och med den första oktober 2019 gäller nya regler för alla operatörer om hur information ska lagras. Ett bra tillfälle för oss att helt kort berätta hur vi ser på din integritet och hur vi jobbar med datalagring. Vi kan sammanfatta alltsammans så här enkelt: Skyddet av dina privata uppgifter är av högsta prioritet för oss.

Så här säger vår VD, Stefan Nyberg:

– När du är kund hos Ownit är det din integritet som styr. Om den saken får det aldrig råda någon tveksamhet. Punkt. Vår princip är att så snart en uppgift inte behövs så utplånas den.

Alla operatörer har samma lagstiftning att följa. På Ownit lagrar vi din IP-adress under 7 dagar för att kunna säkra en bra tjänst för våra kunder. Ingen annan information, till exempel vilka webbsidor du besöker eller vad du gör på nätet, sparas av Ownit. Det nya lagkravet innebär att vi måste lagra din IP-adress i ett ”kassaskåp” i tio månader. Detta kassaskåp får enbart öppnas efter en specifik begäran från polisen, för att förhindra och utreda riktigt allvarlig brottslighet. Uppgifterna som lagras kan inte begäras ut av en domstol som hanterar civilrättsmål, utan enbart av polisen.

Vi tar det igen: Våra system är mycket, mycket säkra och dina uppgifter är i tryggt förvar hos oss. Med det i ryggen, fokuserar vi på att du även i fortsättningen ska ha Sveriges snabbaste och säkraste uppkoppling. Och förstås få den bästa kundservicen. Annars vore vi ju inte Ownit.

Teknikchef
Ownit Broadband

Dold text
Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Jag har Ownit som leverantör.
De har idag skickat ut mail om hur de hanterar den nya datalgringen.
Lägger in innehållet i spoilern.

Så här jobbar Ownit med datalagring. Ny lagstiftning från 1 oktober.

Din integritet är av absolut högsta prioritet för oss. Punkt.

Från och med den första oktober 2019 gäller nya regler för alla operatörer om hur information ska lagras. Ett bra tillfälle för oss att helt kort berätta hur vi ser på din integritet och hur vi jobbar med datalagring. Vi kan sammanfatta alltsammans så här enkelt: Skyddet av dina privata uppgifter är av högsta prioritet för oss.

Så här säger vår VD, Stefan Nyberg:

– När du är kund hos Ownit är det din integritet som styr. Om den saken får det aldrig råda någon tveksamhet. Punkt. Vår princip är att så snart en uppgift inte behövs så utplånas den.

Alla operatörer har samma lagstiftning att följa. På Ownit lagrar vi din IP-adress under 7 dagar för att kunna säkra en bra tjänst för våra kunder. Ingen annan information, till exempel vilka webbsidor du besöker eller vad du gör på nätet, sparas av Ownit. Det nya lagkravet innebär att vi måste lagra din IP-adress i ett ”kassaskåp” i tio månader. Detta kassaskåp får enbart öppnas efter en specifik begäran från polisen, för att förhindra och utreda riktigt allvarlig brottslighet. Uppgifterna som lagras kan inte begäras ut av en domstol som hanterar civilrättsmål, utan enbart av polisen.

Vi tar det igen: Våra system är mycket, mycket säkra och dina uppgifter är i tryggt förvar hos oss. Med det i ryggen, fokuserar vi på att du även i fortsättningen ska ha Sveriges snabbaste och säkraste uppkoppling. Och förstås få den bästa kundservicen. Annars vore vi ju inte Ownit.

Teknikchef
Ownit Broadband

Dold text

Som jag sa innan till foliehattarna som började dividera om ditten och datten;

Har man inte gjort sig skyldig till något brott har man inget att oroa sig för.
Antar att samma personer tror på chem-trails, utomjordiska UFO:n och undanhållande av mirakelmediciner för alla världens svåraste sjukdomar.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elakekocken:

Som jag sa innan till foliehattarna som började dividera om ditten och datten;

Har man inte gjort sig skyldig till något brott har man inget att oroa sig för.

Som jag sa innan till dig om att du inte har kontroll över lagen. Verktyget för seriöst bruk/missbruk finns här, det som hindrar det är förutom vissa ekonomiska incitament, den politiska viljan att leva i ett gott samhälle i en god värld. När den viljan försvinner, försvinner även det enda skydd vi har emot missbruk.
Ingen eller få här tror att lagen som den ser ut nu, eller de verktyg som är på plats just nu, kommer att innebära samhällets farfall eller ens dess motsats. Vad som peeps ordar om är hur det luckrar upp våra grundvärden och hur vi då närmar oss solklara exempel som t.ex. nuvarande Kina.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alakai:

Som jag sa innan till dig om att du inte har kontroll över lagen. Verktyget för seriöst bruk/missbruk finns här, det som hindrar det är förutom vissa ekonomiska incitament, den politiska viljan att leva i ett gott samhälle i en god värld. När den viljan försvinner, försvinner även det enda skydd vi har emot missbruk.
Ingen eller få här tror att lagen som den ser ut nu, eller de verktyg som är på plats just nu, kommer att innebära samhällets farfall eller ens dess motsats. Vad som peeps ordar om är hur det luckrar upp våra grundvärden och hur vi då närmar oss solklara exempel som t.ex. nuvarande Kina.

Okej vi närmar oss Kina. Med betoning på närmar. Vi är inte i närheten än.
Om Sverige är A i alfabetet så är Kina U.

Med dagens svinerier och folk som inte kan skilja på ditt och mitt, människa eller handelsvara, barn eller vuxen, ved eller bil, så är det f*n på tiden att något görs åt det.

Men åh nej, några blir kränkta. För det KAN missbrukas. Ja, rötägg finns överallt men så är merparten goda och då är det tur att visselblåsarfunktioner finns för att motverka utnyttjning av t.ex en sån här funktion.

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

Det är inte alla VPN-leverantörer som du kan lita på. För att vara säker väljer du ett VPN som NVPN som tillåter anonym betalning och inte håller register. Du kan undersöka mer och fråga om folk stötte på några problem när de använder VPN.