Komplett hjälpte mig inte flytta Windows OEM-licens

Permalänk
Medlem
Skrivet av lindahlj:

Står nog bara för bättre än B.

Tror de lånat uttrycket fårn finansvärlden.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kreditvärdighet

Jaha, det är bara en betygskala då.

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av griid:

Jaha, det är bara en betygskala då.

AAA är en term för spel som är utvecklade av de största företagen och själva företagen. https://en.wikipedia.org/wiki/AAA_(video_game_industry)

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv

Synd det finns sådana här personer som inte förstår hur det ligger till och hänger ut företag.

Hoppas du hör av dig till komplett och ber om ursäkt.

Permalänk
Medlem

@jalapen0: som student har du ju möjlighet till gratis windowslicenser

Visa signatur

#1: Z370N ITX | i7 8700k | GTX 1080 | 32GiB
#2: P8Z77-M pro | i7 3770k | GTX 1050ti | 16GiB

Server: Z370-G | i5 8600T | 64GiB | UnRAID 6.9.2 | 130TB
Smartphone: Samsung Z Flip 5 | Android 13 | Shure SE535

Permalänk
Medlem
Skrivet av griid:

Jaha, det är bara en betygskala då.

Yeah buddy.

Permalänk
Medlem

@jalapen0

Man kan vara irriterad på massor av saker... min sista irritation mot Microsoft är att de avinstallerade mitt separat installerade Onenote 2016 utan att fråga när jag installerade Outlook i Office 365.

Skällde lite på dem och fixade det själv, kommer att använde dem ändå trots min (övergående) irritation på dem, och drog också slutsatsen att jag inte tänkte igenom allt när jag klickade på Install....

Värt att notera...
Du har köpt en färdig produkt från komplett med garanti på den produkten, sedan har du tagit isär den i delar och satt ihop den med andra produkter, men vill fortfarande att du skall ha funktionsgaranti från komplett?

Såvitt jag förstår är den inte fysiskt fel på någon del av produkten utan problemet att du har tagit isär den burk som fungerade och själv satt ihop delar av den med andra till något som inte fungerade ... och du tycker Komplett är ansvarig för att fixa detta...

Hade du gjort fallback och satt tillbaka original mb/cpu/minne så hade antagligen produkten fungerat igen! Då hade du eventuellt kunnat lösa det hela själv genom att knyta licensen till ett Microsoft konto ochså och sedan göra om uppgraderingen (lite osäker men hade gjort så själv som problemlösningsförsök om jag haft lokalt konto iaf).

Du vill att komplett skall ge ny nyckel och jämför med MS som gör det ... skillnaden är att komplett gissningsvis har en faktisk kostnad för att ge dig en ny nyckel vilket inte Microsoft har. Varför skulle komplett ta den kostnaden när produkten antagligen fungerar om du sätter ihop originaldelarna igen?

Tycker ändå att det är förkunskapskrav till moderkorts/cpu byte att veta hur OEM/Retail funkar och inte så svårt att kolla upp innan, lite som att ha koll på ESD innan man börjar med moderkortsbyte.

Ta det hela som en nyttig lärdom istf bli irriterad.

Permalänk
Medlem

http://download.microsoft.com/download/6/a/1/6a1647ee-3fc7-47...

License Transfers*
OEM Software may NOT be transferred to another machine. Even if the original
laptop, PC or Server is no longer in use, or if the software is removed from the
original hardware, OEM licenses are tied to the device on which the software is
first installed.

Hardware Replacement*
The motherboard is the component that determines whether or not a new Microsoft Windows Desktop Operating System
license is required. Motherboard upgrades or replacements require a new operating system license with an identical series
motherboard (unless a replacement is for a defect).

@jalapen0, du fick goodwill från Microsoft när de fixade det åt dig. Om teknikern du pratade med sade att du hade rätt till det, var det denne som hade fel, inte komplett.

Vidare kan man ju också fråga vilken del i datorn du tycker är den mest centrala, och som OEM-licensen borde bindas till? Du bytte ju både moderkort, processor och RAM, så det kan ju inte vara något av dessa. Men de enda andra komponenter man egentligen behöver för att köra är strömförsörjning samt någon form av lagring att läsa OS från, så är det nätagget/hårddisken som nycklen borde bindas till?

Nätagget känns ju tämligen konstigt att definiera som den centrala enheten. Hårddisken kanske initialt känns mer rimlig, men samtidigt troligtvis den komponent som oftas flyttas över från "den gamla datorn" till "den nya" när man köper nytt, samt att man ofta har flera. Har man en ny dator om man t.ex. installerar en ny extra hårddisk, eller byter till SSD?

IMHO är det självklart att modermodemet är själva hjärtat i hårddisken...

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Medlem

Det är Microsoft som har fel. De kan låsa upp nyckeln så att du kan återanvända den.
Komplett har inget med det här att göra.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Seagate FireCuda 520 2TB * 3

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av mikgus:

@pv2b trådtitlen kanske borde vara, " jag vägrar acceptera att jag fått felaktig information från en microsoft support tekniker.

Skrivet av JoL_:

+1

@pv2b Trådtiteln borde i alla fall omformuleras till att inte skuldbelägga Komplett i detta fall då de endast verkar ha följt riktlinjerna för OEM-licenser.

Hej!

Som moderator så ska man vara väldigt försiktig när man går in och redigerar inlägg. Trådtiteln redigerades för att göra det tydligare vad tråden innehåller, inte för att på något sätt värdera vad TS har skrivit. Detta eftersom tydliga trådtitlar är ett krav enligt våra forumregler, så att man lätt kan se vad en tråd handlar om utan att behöva klicka in på tråden.

Jag har försökt ha kvar kärnan i vad TS vill få fram med sitt inlägg, utan att för den sakens skulle ta ställning till om han har rätt eller fel i sakfrågan.

Jag håller inte med om att titeln skuldbelägger någon, det är helt enkelt ett konstaterande att Komplett inte hjälpte honom flytta en licens. Sedan om det är rätt eller fel får forumdiskussionen komma fram till.

Om vi moderatorer skulle sitta och redigera trådtitlar och inlägg för att vi tycker att någon har fel i sak eller vi inte håller med om, så skulle vi sitta och redigera väldigt många inlägg här på siten. Det skulle förstöra diskussionerna och göra oss till en åsiktsklubb för inbördes beundrande. Vi deltar gärna i diskussioner som forumdeltagare precis som alla andra, och det är så vi försöker komma fram till en bra diskussion, inte genom att radera eller redigera det vi inte håller med om.

Nu vill jag inte heller att vi ska ta en diskussion kring hur vi modererar och vad vi bör göra i just denna tråd, eftersom det kommer bli väldigt offtopic att ta en sådan diskussion här i denna tråd. Synpunkter på moderering ska egentligen tas i PM eller i kontaktformuläret (se min signatur). Uppmaningar till hur vi moderatorer bör agera i enskila ärenden ska göras genom knappen "Anmäl" på inlägget i fråga. I just det här undantagsfallet har jag valt att svara här eftersom fler än en person har deltagit i denna diskussion.

Med vänlig hälsning,
pv2b (Moderator)

Permalänk
Avstängd

@jalapen0

Om du nu inte hade ljugit för Microsoft och hävdat att det rörde sig om ett garantiärende hos Komplett så hade du heller inte fått felaktig information från de du pratade med där.

Så, nästa gång, försök vara ärlig istället så slipper det bli missförstånd. Nu lyckades du ju trots allt lura till dig en licens men det är inte rätt.

Permalänk
Medlem

Köper man OEM får man fint pynta pengar för en ny licens när man byter moderkort.

Finns ju sett att undvika det men det har du inte orkat kolla upp innan du bytte komponenterna.

finns förövrigt windows licenser för under 50kr på ebay, frågan är hur lagliga dom är.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem

@jalapen0

Tanken att personen du pratade med hos Microsoft hade fel, och Komplett rätt har aldrig slagit dig eller?

Visa signatur

Ryzen 5800X3D, Msi B450 Tomahawk, RX 7800XT, 32 Gb Corsair Vengeance Pro, vattenkylning.

Permalänk
Medlem

Vet inte om jag på något sett haft "tur" eller inte. Flyttade en Win7 licens från laptop till stationär dator, antar det är en OEM licens då koden var limmad på baksidan av laptopen. Installerade på stationära, uppgraderade till win10, knöt licensen till msKonto. Har bytt moderkort 2ggr hittills, 3ggr om man räknar från laptop till stationär. Inget strul alls. Licensen har auto aktiverat vid anslutning till nätet.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Questions are the beginnings of wisdom

Permalänk
Medlem
Skrivet av Napster91:

Vet inte om jag på något sett haft "tur" eller inte. Flyttade en Win7 licens från laptop till stationär dator, antar det är en OEM licens då koden var limmad på baksidan av laptopen. Installerade på stationära, uppgraderade till win10, knöt licensen till msKonto. Har bytt moderkort 2ggr hittills, 3ggr om man räknar från laptop till stationär. Inget strul alls. Licensen har auto aktiverat vid anslutning till nätet.

Skickades från m.sweclockers.com

När du uppgraderade till Win10 blev den troligtvis omvandlad en vanlig licens, när du sedan har knutit den till ditt microsoftkonto så följer den med dig oavsett hårdvara 🙂

Visa signatur

NZXT H1 | Sapphire RX 5600XT PULSE | AMD Ryzen 5 3600 | ASUS Strix X470-I | 16gb Crucial Ballistix RGB @3600MHz | Kingston A2000 500gb | Samsung 860 Evo 500gb| Samsung 840 Evo 250gb | Philips E-line 27" 1440p @75Hz

Permalänk
Medlem

Förlåt. Men hur kan en garanti gälla på en vara när du har bytt ut majoriteten?? Kompletta garanti gäller väl på varorna som du köpt och som sitter i det chassit. Alltså inte på det du har köpt och sen bytt ut? För mig gänns det konstigt att den "gamla" garantin ska gälla på dom nya grejerna.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Moderkort MSI z170 krait gaming | CPU i5-6600k | CPU-Kylare Cooler Master V8 GTS CPU Kylare| Ram corsair vengence low 2400mhz 16gb| SSD Corsair SSD Force Series? F120, 120GB | GPU Gigabyte RX 56 vega gaming OC | PSU Fractal design 1000w newton | Chassi Fractal design R4

Permalänk
Medlem
Skrivet av jalapen0:

Hur menar du att jag har fel? Att jag tycker att det är sjukt att man får sälja ett operativsystem som är bundet till ett specifikt moderkort? Att supporten hos microsoft gick med på att ge mig en ny nyckel trots att jag bytt moderkort? Att komplett inte informerade mig om att jag fick ett OEM vid köp? Att kundtjänst hos komplett säger att allt jag kan göra är att köpa nytt, när det uppenbarligen finns andra vägar att ta?

Nej, jag har inte fel. Min upplevelse kan inte vara fel då den har inträffat. Jag hör vad folk säger men jag håller inte med om att det skulle vara okej att sälja ett os som är knutet till ett moderkort. Det är fult oavsett om det kommer från Microsoft eller Komplett eller andra butiker.

Jaja, droppar denna tråden. För dom som har köpt OEM och vill ha med sig windows mellan moderkort så finns det uppenbarligen ett kryphål som är att kontakta Microsoft direkt.

Jag kan hålla med dig om du inte fått information från Komplett att det är en OEM-licens du fått. Men nu tror jag säkert att det står i ditt avtal (orderbekräftelsen) från Komplett att det är en OEM det rör sig om. Så har du verkligen kollat detta?

Du kan absolut argumentera för att byte av moderkort inte nödvändigtvis behöver anses "vara en ny dator". Men nu är det så Microsoft själva definierar en OEM-licens. Har du problem med det får du ta det med just Microsoft, inte Komplett. Att Microsoft sedan gör ett avsteg från deras egna regler och ger Goodwill är ju helt och hållet upp till dem, man kan inte lasta Komplett för att de inte gör avsteg från villkoren.

Vad anser för övrigt du vara en ny dator när det är en stationär dator där exakt varenda komponent kan bytas ut? Om du över loppet av 1 år byter ut alla komponenter (inklusive chassi, tangentbort, mus och skärm), är det då samma dator? Du kan ju annars vara glad för att du faktiskt kan byta ut exakt allt förutom moderkortet och ändå använda samma OEM-licens. Hur hade du själv tänkt att denna licens skulle fungera? Ska OS:et bindas in i varenda komponent, och så länge du inte byter ut mer än 50% av komponenterna, så funkar licensen?

Sen den här:

Skrivet av jalapen0:

Att kundtjänst hos komplett säger att allt jag kan göra är att köpa nytt, när det uppenbarligen finns andra vägar att ta?

Kan man spåra ur mer än så här? Det finns alltid andra vägar att ta. Komplett kan ju knappast uttala sig om hur ett helt annat företag kommer agera i frågan. Visst, de hade självklart kunna hänvisat dig vidare till Microsoft, så att de får besvara frågan. Men det är ju inte något som ligger inom Kompletts ansvarsområde. Ett annat alternativ skulle ju vara att göra inbrott hos din granne och stjäla deras retail-licens. Ska Komplett kanske även nämna detta alternativ innan de rekommenderar den i deras ögon enda lösningen, nämligen att köpa en ny licens?

Å innan du kommer och säger att alla bara hyllar Komplett (vilket till viss del kan stämma på detta forum), så är jag inte den som tar Komplett i försvar i första taget. Jag har skrivit många kritiska inlägg gällande deras köpvillkor och så kallade "prisgaranti", så jag väljer själv att inte handla för den butiken annat än i nödfall.

Permalänk
Medlem

Komplett <3

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Moderator
Forumledare

*tråd låst*

Då hela diskussionen spårade ur på slutet och TS har fått svar på sin fråga väljer jag att låsa tråden med en allmän uppmaning om att hålla god ton mot varandra i framtiden

Visa signatur

Forumets regler | Har du synpunkter på hur vi modererar? Kontakta SweClockers/moderatorerna

Jag stavar som en kratta

Gillar lök på discord