Datorn startar i 1-2 sekunder och slocknar sedan

Permalänk

Datorn startar i 1-2 sekunder och slocknar sedan

Hejsan!

Jag har problem med min nya PC som plötsligt vägrar starta ordentligt... Köpte den för några månader sedan, och den har funkat perfekt fram tills förra veckan: När jag sätter på datorn så lyser innanmätet och fläktar går igång, men bara någon sekund, sedan slocknar allt; några sekunder senare försöker datorn starta upp sig igen, och processen upprepas tills jag slår av strömbrytaren...
Datorn hade stått oanvänd i ungefär två veckor innan detta skedde. Använde den senast några dagar sedan, och då funkade den som vanligt. Stängde av datorn i samband med en uppdatering --> "Uppdatera och stäng av", och när jag återkom någon timme senare så beter sig datorn som tidigare nämnt. Detta har inte hänt tidigare.
Jag undrar om uppdateringen kan vara relevant, att något gick snett där?
I övrigt har jag fått tips om att öppna datorn och se till att alla komponenter och kablar sitter i ordentligt; har dock inte testat detta ännu då jag är litet rädd att skada någonting..

Vad kan detta vara, och finns det något jag kan göra själv, eller bör jag lämna in datorn till någon som kan lite mer?

Tack på förhand:-)

Permalänk

@Cradmarath: Jag har upplevt exakt samma sak. Då var det min SSD som hade gått sönder just efter en uppdatering av OS (Windows 7 om jag minns rätt). Om första hårddisken inte startar och inte BIOS har mer än ett HD-alternativ i Boot options och ingen start-DVD/CD sitter i, så startar maskinen i vissa fall om ett oändligt antal gånger. Jag försökte lösa detta med en metod som gick ut på att ändra ett par pins på moderkortet, starta utan hårddisk, vänta en timme, starta om, upprepa (se tx https://www.easeus.com/partition-manager-software/repair-and-... … men det misslyckades. Slutligen köpte jag en ny SSD och installerade om allt.
Så om startdisken är en SSD kan du eventuellt testa att titta i Setup/CMOS/BIOS-inställningarna på datorn (tryck som fan en massa gånger på F2, F8, F11, F12 eller ESC eller vad maskinen nu kräver tills Setup startar). Möjligen kan du då se huruvida startdisken ens finns med på listan över hårddiskar). Om så inte är fallet, testa först att starta med en DVD eller en annan HD. Funkar detta, så är troligen din SSD sönder, men titta även här (första två lösningarna): https://www.drivereasy.com/knowledge/fixed-bios-not-detecting...
Om din SSD visas i Setup, så sök på "SSD Won’t Boot" efterföljt av namnet på ditt OS. Då bör det gå att ordna.
Om du inte ens kan komma in i Setup (alltså datorn startar om innan Setup startas), så har jag ingen aning om vad problemet kan vara. En uppdatering brukar dock sällan leda till att moderkort eller annan hårdvara (utöver SSD) går sönder.
Slutligen, observera att om din SSD verkligen är sönder, så får du förmodligen svårt att återställa data som fanns på den, tyvärr.

Permalänk

@JespErs92: Tack så hemskt för utförligt svar! Jag ska se om jag lyckas komma nån vart. Problemet verkar just vara att datorn startar om innan jag når Setup, precis som du sa...

Permalänk
Medlem

Upplever samma problem, igår funkade allt bra men idag så startar den inte. Fläktarna snurrar i nån sekund men inget annat händer.

Permalänk
Medlem

Vanligt vid felsökning är att koppla ifrån allt utom bildskärmen. Sist jag hjälpte igång en dator tog jag ut alla minneskretsar utom en och då startade den. Sedan var det lätt att lura ut vilken sticka som var trasig.

Permalänk
Medlem

Hittat mitt problem, något glappar mellan Strömkabeln och PSU, man måste dra ut kontakten och göra datorn strömlös sen så startar den som vanligt.
Lite irriterande men ingen big deal.