Nvidia smyghöjer Founders Edition-versioner av Geforce RTX Super i Sverige

Skrivet av wargreymon:

2070 som presterar som 5700XT enligt prestandaindex för 1440p går att köpa för samma pris (vissa modeller drar iväg). Så varför är Nvidia ocker medan AMD anses någon frälsare när de erbjuder samma prestanda, ingen RayTracing och tar samma pris?

Beror ju lite på vad man spelar va? AMD presterar väldigt mycket bättre om man kör MSAA t.ex. och finns andra faktorer som att man kanske har freesync skärm? Sen har AMD's kort en tendens att åldras bra jämfört med Nvidias.

Men visst har också sett RTX 2070 på elgiganten för 4690kr och det har kliat i köpfingret

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av ågren:

Nu kikade jag bara snabbt på de senaste annonserna men de ligger kring 4000-4500kr inkl. frakt och sen 25% moms på det så är vi uppe i 5000-5500kr. Det fanns några kort för runt 2000kr exkl. frakt och moms men om du läser beskrivningen så rör det sig om defekta kort som säljs som reservdelar.

Skickades från m.sweclockers.com

Fast nej, om du köper från ett annat land som är inom EU (unionen, inte europa) så behöver du EJ betala 25% moms eller någon import då det är begagnad vara från en privatperson och ej ett företag. Det är samma som att du inte behöver betala moms om du köper något från en medlem här på SweClockers.

Så det priset som står på eBay är det priset du får betala så länge landet det skickas från är inom EU.

Några exempel på att det går att fynda:

Gigabyte aorus 1080ti, såldes för 317 euro - https://www.ebay.com/itm/Aurus-GeForce-GTX-1080-Ti-11gb-GDDR-5x-ovp-/283608257673?hash=item42085e9489%3Ag%3AGegAAOSwa1BddUhc&nma=true&si=KP0SCelN5nH72xxKK5TuUcNmops%253D&orig_cvip=true&nordt=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

Info säger att den funkar. Gör den inte det så får man garanterat pengarna tillbaka via eBay då deras villkor är oerhört bra för köpare - ej särskilt toppen för säljare.

Samma här, funkar - 206 euro - https://www.ebay.com/itm/Gigabyte-GeForce-GTX-1080-Ti-Aorus-/233336091557?hash=item3653ea33a5%3Ag%3AxEIAAOSwDhFddU0H&nma=true&si=KP0SCelN5nH72xxKK5TuUcNmops%253D&orig_cvip=true&nordt=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

Asus 1080ti strix - funkar enligt infon, samt "used" - https://www.ebay.com/itm/ASUS-GeForce-GTX-1080ti-STRIX-OC-11-Gb-GDDR-5x-grafikkarte-/401872948207?hash=item5d917e8bef%3Ag%3AxmcAAOSwEZJdcUnW&nma=true&si=KP0SCelN5nH72xxKK5TuUcNmops%253D&orig_cvip=true&nordt=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

edit: finns även den här att köpa just nu för 3600kr, finns också tydligen en 10% off kod men vet ej vilken det är. https://www.ebay.com/itm/Gigabyte-GeForce-GTX-1080-Ti-Gaming-OC-11G-Graphics-Card-11-GB-GDDR5X/163854320517?epid=713221212&hash=item26267a8385:g:ENgAAOSw5FBddjMn

Dold text

Om du köper något via eBay och infon säljaren angivit eller skrivit EJ stämmer överens, så kan man alltid antingen få pengarna tillbaka eller avdrag så länge det finns "eBay Money Back Guarantee". Sen så är det självklart alltid bra att dubbelkolla genom att ställa vissa frågor till försäljaren då det ger dig lite insyn på om det är värt besväret.

Är det lite extra steg som kanske är lite jobbigare? Javisst, men du kan spara bra med pengar så det är upp till var och en vad man vill ha i slutändan. I den prisklassen jämför man ju antingen begagnad 1080ti eller en ny 2060/2070/kanske 2060 super sämre modell.

I mitt fall så stämde ej antal garantilängd från EVGA - säljaren erbjöd antingen 10% avdrag eller pengarna tillbaka. Valde självklart 10% avdrag då en 1080 för 2895kr inkl. frakt är en stöld när den fortfarande har garanti till 2020 januari.

Bra, fortsätt så! Ännu färre anledningar till att köpa redan skitdyra Nvidia-kort. Det gynnar AMD som är livsviktiga för marknaden. Har använt AMD senaste 10-12 åren men senast köpte jag ett GTX 1070. Det lutar åt AMD igen nästa gång.

Nej, jag är ingen fanboy, men priserna på grafikkort har blivit helt vansinniga. Räknar man bort grafikkortet så kan man ju bygga en hel dator (inklusive chassi) med kvalitetskomponenter och grym prestanda för mindre än priset för ett GTX 2080.

Skrivet av FatherOfThree:

Löfvens fel?

Söderbäck hävdar väl nånting helt annat?

Nu var iof. piken inte riktad mot Söderbäck utan den som han citerar.

Skrivet av Söderbäck:

Jag tror inte det påståendet var riktat till mig riktigt ;).
Jag tolkar det snarare som ett medhåll följt av en retorisk fråga som riktar sig till dem som bara kritiserar sittande statsminister för kronfallet.

Helt korrekt.

Skrivet av wargreymon:

2070 som presterar som 5700XT enligt prestandaindex för 1440p går att köpa för samma pris (vissa modeller drar iväg). Så varför är Nvidia ocker medan AMD anses någon frälsare när de erbjuder samma prestanda, ingen RayTracing och tar samma pris?

RTX 2070 Super ligger över 6000:- har en drös med kort närmare 5000:- med bra kylning. Alltså ligger AMD över 1000:- under Nvidias prissättning. Så även om AMD låtit sig dras med i Nvidias prissättning lite så är de fortfarande billigare och i större behov av pengar än Nvidia. Så du jämför fortfarande lite äpplen och päron här. Att de tar samma pris är däremot rent nonsens från din sida. Iallafall om man ska tro Prisjakt.

Skrivet av Söderbäck:

Njaa. Nä. Riksbanken har inget sådan reglage som bara styr kronkursen riktigt ;).
Och varken regering eller riksbank har något att vinna på att kronkursen fortsätter falla. Tvärt om finns önskan om att det inte fortsätter.
Det är snarare en trist konsekvens av minusräntan.
Problemet är att ingen axlar ansvaret att få upp kronkursen. Det är istället upp till den fria marknaden helt och hållet att avgöra.

Så låg reporänta som minusläge signalerar utåt indirekt att ekonomin inte riktigt går som den ska här. Alltså ja, danmark och england har säkert bra koll på att svenska ekonomin inte alls är kass just nu. Men länder som argentina och japan är inte direkt insatta i vardagsekonomin i Sverige. Där blir lättare indikatorer så som känteläge viktiga enkla punkter att följa när exempelvis större företag/stater placerar större summor pengar.

Så vi skickar ut en signal om att finanserna inte går så bra i Sverige. Men så är inte riktigt fallet. Tvärt om går ekonomin fint. Företagen växer till sig, tillväxten är inte kass, statsfinanserna är i ordning och vi har rekodlåg statsskuld.
Det finns alltid de som vill varna för varg och ropa att allt brinner. Visst är inte allt perfekt. Men i grunden går de bra i svensk ekonomi.

Det riksbanken vill åt när de kör så låg ränta är att hålla inflationen på 2%. De har själva satt upp detta mål och det är liksom det som blivit det enda de följer. Skit samma om kronan försvagas - vårt mål att att hålla inflationen på 2%. Ungefär så ser det ut. Och riksbanken är rädda för att vår konsumtion skulle bromsa in om räntorna stiger. Både boendekostnader och företagskostnader skulle öka om räntorna går upp. Med ökade kostnader för räntor blir det mindre pengar kvar till annat - alltså konsumtion. Minskad kosumtion leder till prispress och prispress förhindrar inflation. Det finns fler och mer komplexa samband kring det här också.

Men i mångt och mycket handlar alltså vår svaga kronkurs om att riksbanken ofrivilligt signalerar att svensk ekonomi går svagare än den egentligen gör. För de vill hålla uppe inflationen för det är deras egna självvalda uppdrag.
Det påverkar internationellt kapital att bli lite mindre sugna på att köpa svenska företag vilket drar ner inflödet till svenska kronmarknaden vilket försvagar vår krona.

Men exempelvis Danmark då? De ser ju inte alls samma kronkursfall trots minusränta och ekonomin har ju utvecklats ganska lika där.
Varför ser de inte så svag dansk krona?
Ja i Danmarks fall beror det främst på att de bundit sin krona till euron så deras valuta kan inte tappa mot euron. Går euron ner mot dollarn så går danska kronan ner mot dollarn. Men vi har inte det upplägget i Sverige. Ibland kan detta vara bra och ibland kan det vara dåligt.

Skrivet av Xinpei:

Roligt är det ändå att denna pengapolitik varit gällande både under allians och vänsterregeringar. Ändå är det tydligen Löfvens fel..

Nej. De sänker inte kronans värde för att det är riksdagens peningspolitik. Sure.. Riksbanken ligger marginellt under regeringen (eftersom de väljer VD och dess ledning) men i slutändan är det ledningen i riksbanken som ligger som grund för detta.. inte regeringen.

Stämmer att våra politiker inte bestämmer direkt över rikbanken.
Men dess långsiktiga politik bestämmer de över.
Vad jag har problem med, är vad som skall räknas in i inflationen, när man bestämmer räntan, tex om oljan blir billig, ökar det risken för deflation?

Mina synpunkter gäller den långsiktiga politiken inte enbart vår nuvarande regering.

Skrivet av Ratatosk:

Stämmer att våra politiker inte bestämmer direkt över rikbanken.
Men dess långsiktiga politik bestämmer de över.

Vad jag har problem med, är vad som skall räknas in i inflationen, när man bestämmer räntan, tex om oljan blir billig, ökar det risken för deflation?

Mina synpunkter gäller den långsiktiga politiken inte enbart vår nuvarande regering.

Njaaaaaa
Riksbankes ledning får inte ta emot instruktioner utifrån. Riksdagen får alltså inte ge direktiv eller uppmaningar om att de önskar en viss penningpolitik.
Och riksbankens inflationsmål på 2% styrs inte heller av politikerna. Denna ledstjärna har riksbanken faktiskt valt själv.
Så nej, regeringen bestämmer inte heller över riksbankens långsiktiga mål.

MEN!
Inflationsmätningarna då?
Ja man kan mäta inflation på ett helt gäng olika sätt. Det är SCB (statistiska centralbyrån) som står för att ta fram siffror för det här.
KPI och KPIF är två huvudspår där men det finns även fler underspår - exempelvis KPIF utan energipriser att tillgå.
Det är tjänstemän på SCB som tar fram dessa siffror och väljer vad som ska tas fram. De använda modellerna kommer från universitetsvärlden inom ekonomi snarare än direktiv från politiker. Det är modeller som är framtagna för att användas i alla länder så att man även kan mäta sig mot andra länder så det ska liksom vara samma på global nivå.
Visst kan regeringen styra över att SCB tar fram nya siffror enligt andra modeller också. På så vis kan politiker med lagar ta fram ytterligare sifferunderlag om så önskas.

Fast de siffror som riksbanken väljer att gå på är upp till riksbanken att själva välja. Det där kan inte politikerna styra över heller.

Så ja - man kan ha åsikter om att det finns brister i hur man mäter inflation. Det är ett rimligt ifrågasättande. Inget system för att mäta inflation är perfekt. Därför används flertalet olika mätningsmodeller - men även då är mätmetoden inte perfekt. Så är det. Fair point.

Men den typen av kritik vill jag tydligt hålla isär från att politikerna skulle styra över riksbanken.
Den kritiken vill jag fortsatt påstå att det inte finns fog för.

@Söderbäck: Ok, jag ger dig rätt då.
Jag är ingen nationalekonom, så mina kunskaper är ganska ytliga i frågan.

Skrivet av Xinpei:

RTX 2070 Super ligger över 6000:- har en drös med kort närmare 5000:- med bra kylning. Alltså ligger AMD över 1000:- under Nvidias prissättning. Så även om AMD låtit sig dras med i Nvidias prissättning lite så är de fortfarande billigare och i större behov av pengar än Nvidia. Så du jämför fortfarande lite äpplen och päron här. Att de tar samma pris är däremot rent nonsens från din sida. Iallafall om man ska tro Prisjakt.

Fast, nu läste du ju lite fel, jag skrev 2070 som är närmare 5700XT i prestandaindex. 2070 Super är dyrare och även bättre i snitt, så att jämföra mot det är givetvis äpplen och päron.

Skrivet av Söderbäck:

Så vi skickar ut en signal om att finanserna inte går så bra i Sverige. Men så är inte riktigt fallet. Tvärt om går ekonomin fint. Företagen växer till sig, tillväxten är inte kass, statsfinanserna är i ordning och vi har rekodlåg statsskuld.

Du gör ett generalfel som enbart fokuserar på statsfinanserna. De är generellt en mycket liten del av den svenska ekonomin. Den största delen av den offentliga svenska ekonomin utgörs av kommunerna och landstingen, och de flesta kommuner i landet sliter stort med sina ekonomier och budgetar.

Det är denna bild som marknaden tar med i värderingen av den svenska ekonomin, och i förlängningen kronan. Kom också ihåg att det inte är "de onda marknadens fel" att det går dåligt för Sverige - de bara göra en kallhamrad objektiv värdering utifrån var de vill investera. Det är våra politiker, och i förlängningen (då vi har demokrati) oss själva, vi har att skylla för våra problem.

Sedan är Sverige det land som har lägst tillväxt i hela Europa. Så har det inte varit tidigare.

https://www.di.se/debatt/john-hassler-tillvaxten-per-capita-a...
https://www.realtid.se/kronika/sveriges-urstarka-tillvaxt-lag...
https://www.svd.se/rovarspraket-doljer-att-vi-har-samst-tillv...