Vad har ni satt era fläktar till?

Vad har ni satt era fläktar till?

Då det inte funkat så bra att köra på bios automatiskt fläktjustering (fläkten, måste vara cpu-fläkten som går upp och ner hela tiden), så vill jag köra fast hastighet på denna (och ev. på de andra). Kör just nu bara en Ryzen 1600 klockad i 3.8 och detta i ett Fractal Design Define C chassi med standardfläktarna. GTX 1070 kort med.

Vad är lämplig fast hastighet? När ska kurvan börja gå uppåt så det blir mer "ös" på fläktarna?
Har haft en inställning tidigare, men börjar funderar på om det sliter väldigt på alla fläktar att ligga runt 70 procent hela tiden, speciellt när det kanske inte behövs...

Du förklarar otydligt "Fläkten måste vara cpufläkten" ? och ställer en fråga som är nästan omöjlig att svara på.
Jag föredrar att ha en tyst dator så jag kör helst passivkylt så långt det går och så länge jag inte går över nån "maxtemp gräns" så är jag glad, på min laptop har jag begränsat max cpu i energischemat så att fläktarna aldrig ska starta.

Du behöver prova dig fram till en inställning som passar dig.

Jag kör samma som mrqaffe. Semi-passivt är grymt (kör det på både CPU, GPU och PSU). CPU-fläkten drar igång på låga varvtal vid 55 grader och justeras i steg där ökningen blir rätt snäll mot öronen. Chassi-fläktarna låter jag gå på låga varvtal under låg belastning för att CPU och GPU kanske klarar sig från att dra igång sina fläktar.

Jag har 2x140mm som insug fram och 1x120mm som utblås bak. Samtliga fläktar körs på 25% upp till 60c, 40% upp till 70c, 50% upp till 80c och sen typ spikrakt uppåt om jag inte minns fel. Jag tycker att det funkar bra och jag prioriterar låg ljudnivå så jag försöker gärna köra dem på så lågt varvtal som möjligt. Med dessa inställningar går CPU upp till ca 70c i load och datorn är helt ljudlös vid idle men det går självklart att pressa ner temperaturerna ytterligare på bekostnad av ljudnivå.

Du får så klart köra fläktarna i vilken hastighet du vill men testa dig fram för att hitta en balans mellan ljudnivå och temperatur som passar dig om du inte är nöjd med din nuvarande konfiguration. Jag hade i alla fall aldrig stått ut med 70% konstant, i min fläktkurva kommer de inte ens upp i det under load.

Skickades från m.sweclockers.com

@spacedebree: Jag kör 2st 120mm noctua redux i fronten, den ena kör i 100% eftersom den är DC, den andra kör i silent oftast 40%, men går upp vid 40 grader och når 100% vid 80 grader. CPU fläkten körs i turbo (stock 1300X fläkt) Den går i 30% under upp till 40 grader, sen stiger den tills den når 100% vid 80 grader. Grafikkortet har standard inställningar, men låter som fan när man kommer över 70 grader.
Den går hyfsat tyst när man inte pressar den, men grafikkortet låter mest, efter det CPU'n när den jobbar, i idle hör man bara chassifläktarna, hör knappt ens CPU eller GPU fläktarna även om jag stänger av DC fläkten.

Mitt råd är att testa olika hastigheter och använd sedan öronen, personligen har jag inga problem med oväsen under belastning, men sitter man bara och slösurfar lite så vill man ju ha den tyst.

Eftersom du nämnde CPU fläkten så antar jag att det är den som diskussionen handlar om. Då fläktarna på min Dark Rock 4 Pro knappt låter något även på högre fart så kör jag en hyfsat aggressiv kurva, tror det var 60% vid 50C, 70% vid 60C, 80% vid 70C och 90% vid 80C.

Men som flera andra redan sagt, du ställer en omöjlig fråga då chansen att någon sitter med din specifika konfiguration med din rumstemperatur och din rutin gällande städning av fläktfiler är ytterst liten.

Något som fungerar för mig lär kanske inte fungera för någon annan, speciellt med tanke på hur olika folk är gällande vad de tål för ljud. Finns folk som kör sina GPU fläktar på 100% och tycker det är helt okej, något jag aldrig hade kunnat göra.

Tycker du ska prova dig fram tills du hittar något som passar dig. Vill du ha lite mer kontroll över alla fläktar kan du skaffa Corsair Commander Pro och styra dem digitalt, dock lär du kunna göra ungefär samma sak med programvara från din moderkortstillverkare.

Det här är något du måste experimentera själv med.

Jag har med min CPU satt att den går på så låga varv som möjligt upp till 55 c (i mitt testande har jag aldrig kommit över 55c inne i Windows när jag bara gjort vanligt surfande och lättare jobb), och sedan sätter jag nästa punkt på 100% fläkt hastighet på temperaturen jag absolut inte vill komma upp till (tror det är 80c för min Intel CPU).

Min (enda) chassifläkt använder jag mitt BIOS Silent preset och den går efter System 1 temp, vilket verkar bli varmare när jag använder min GPU vilket passar bra.

Sedan kan det vara värt att investera i Noctua fläktar, de är tystare.