Laptop för musikproduktion och videoredigering

Permalänk
Medlem

Laptop för musikproduktion och videoredigering

Hej!
Jag ska börja studera musikproduktion på distans och behöver köpa en bärbar dator. Jag planerar utöver FL Studio även att redigera en del videor i Adobe Premiere Pro. Jag är inte superhaj på datorer och behöver lite tips från er som kan!

Prisintervall är allt från 9 tusen till 15 tusen!

man kanske inte skriver "hälsningar" på ett forum ... :p
Permalänk

Well, jag har ingen erfarenhet av någon modern version av FL Studio, men troligtvis borde mina erfarenheter av musikprogrammet Reaper vara någotsånär tillämpbara. Vad som krävs för videoredigering har jag ingen koll på, men det kanske någon annan kan svara på.

Saker jag saknade hos min mobila arbetsstation (Någon slags HP EliteBook + ett gammalt USB-anslutet M-Audio-lljudkort):

  • Skärm med hög upplösning är bra. Jag spelade in mig själv och en massa akustiska instrument med många pålägg och det gick snabbt att tappa överblicken över vad alla spår innehöll. Att behöva släppa gitarren för att fälla ihop/ut spår och skrolla genom låten blev snabbt tröttsamt.

  • En riktig mus är nödvändig. Styrplattan på en laptop kan inte vara tillräckligt snabb och exakt samtidigt. Det behöver inte vara något fancy, två knappar och skrollhjul räcker.

  • Ljudkortet, laptopen och dess operativsystem måste fungera bra ihop. Min dator tappade kontakten med ljudkortet varje gång jag fällde ned skärmen och vid slumpmässiga tillfällen, vilket krävde att jag drog ur och satte i ljudkortets USB-sladd för att det skulle fungera igen. Nästa ljudkort (Steinberg någonting?) fungerade bättre, men om kortet anslöts till en annan USB-kontakt i datorn än den vanliga så återställdes ljudkortinställningarna till något slags ursprungsläge. Köp sakerna från ställen med generös returpolicy.

Saker jag skaffade, men som kostade mer än det smakade:

  • 16 GB minne. Ingen produktivitetsförbättring jämfört med de 8 GB jag hade innan uppgraderingen.

  • Ljudkort med fler än två kanaler för inspelning. Även när jag spelar in tillsammans med andra så gör vi pålägg med ett mono- eller stereospår i taget. Visst finns det anledningar att spela in fler spår samtidigt (liveinspelning, kör, mika upp trummor), men om du inte vet varför du behöver kunna spela in fler än två kanaler samtidigt så behöver du nog inte det.

  • USB-anslutet mixerbord. Jag trodde att det skulle vara smidigt att ha fysiska reglage och möjligheten att ha allt inkopplat samtidigt och bara växla inspelningskälla med mixern, men det blev kasst av ett antal anledningar:

    • Mixern krävde extern strömförsörjning för att fungera. Glöm bort att spela in intervjuer i offentliga miljöer utan tillgång till vägguttag.

    • Jag blandade ihop inställningarna i mixern med inställningarna i programvaran. Många tillfällen då jag försökte slå på en kanal i Reaper som var avslagen i mixern...

    • All utrustning som jag behövde kånka runt på gjorde att jag nästan helt slutade använda datorn någon annanstans än hemma.