Intel: "Core 9000-serien snabbare än AMD i relevanta tester"

Permalänk
Medlem

Folk som använder Powerpoint och Word jublar extatiskt!!!

Permalänk
Datavetare

Intel balanserar på slak lina här. Innan lansering av Zen2 var Intel, trots vad man läste på många forum, i praktiken den snabbare CPUn i en klar majoritet av fallen man hittar på skrivbordet. Rapporteringen blev skev då en specifik nisch, rendering i olika former, stor för en löjligt oproportionellt stor andel av "icke-spel fall" som testades på de stora webbplatserna.

I de flesta fall är det som redan påpekats i denna tråd, ofta en irrelevant skillnad mellan AMD och Intel. Det samtidigt som AMD endera är billigare alt. man får fler kärnor utan att offra enkeltrådprestanda. Alla tidigare försök där man offrat enkeltrådprestanda för fler kärnor har helt väntat blivit ett misslyckade, majoriteten av fallen är och lär för överskådlig tid vara kraftigt beroende av enkeltrådprestanda, är just det AMD till slut nått tillräckligt nära i med Ryzen 3000!

Cinebench borde vid det här laget vara något folk på sin höjd drar på smilbanden om man pekar på som jämförelse. Är lite som att AMD och Intel träter om vem som springer 100 m under minuten medan GPUer fixar det på under lite mer spännande 10 s...

Xeon Gold 6126 är en 12C/24T, den är ju ett skämt ställd mot ett RTX2080Ti i rendering (det oavsett om man jobbar i viewport eller gör "final render")

Intel har en liten fördel kvar i enkeltrådprestanda, man är något snabbare än Zen2 även iso-frekvens samt klockar högre

men man tappar den fördelen om båda trådarna i en CPU-kärna används (här går det ungefär jämt upp om Intel använder sin fördel i frekvens)

Personligen blir det därför en 3900X som ny desktop (programmering, bl.a. byggserver). För grabben som inte bryr sig om något annat än spelprestanda lutar det mer åt Comet Lake (matchar man RAM-hastighet, vilket normalt är ett icke-problem på Intel, har de fortfarande enligt mig en relevant fördel just här, givet att han nu kör 5775C var ett nytt moderkort oundvikligt...).

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hellscreame:

Undrar vad Tech-Jesus kommer säga om detta.

Känns verkligen desperat av Intel på en nivå man inte sett tidigare

Du menar som när de överklockade en 28-kärnig Xeon processor (med extreme kylning) bara för att kunna säga vi har visst en HEDT-processor som kan möta TR 2000-serien.

Eller kanske när de sa Ryzen är skräp för att AMD har bara limmat ihop sina processorer.

Eller kanske när de betalade Principled Technologies för att ljuga om hur mycket bättre deras processorer var jämfört med Ryzen?

Nej, detta är bara ett av många avsnitt av Intels FUD-kampanj mot AMD.

Visa signatur

3900X | Asus C8H | Trident Z 3800 | 6800 XT | MP600 | HX1000i | Core P5 | EK-WB

Permalänk
Medlem

Kör Intel själv men kan inget annat än välkomna att AMD är tillbaka.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

De har rätt att 9900K är bäst för spel. 9700K är till ocj med bäst i vissa. Recensionerna på de flesta håll har nämnt att Intel ör bäst där fortfatande. AMD är dock bättre på i stort sett allt annat. Frågan är vad man är ute efter.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem

Har själv Intel och gillar Intel. Förrut körde jag AMD och gillade AMD, så jag skiter egentligen i vilket, men vad jag inte förstår är tjafset om "Syntetiska" benchmarks...
Enligt Intel ska gaming vara real-world, men raytracing ska vara syntetiskt som om det enda folk använder processorn till är gaming. Att erkänna sig tillfälligt slagna, men inte ur matchen hade varit mer ödmjukt. Dessa tönterier är bara, ja just det... Töntiga!

Visa signatur

CPU: 5600X | RAM: 2x8GB | GPU: RTX3080 | MOBO: ASUS B550-F | DISPLAY: Mi Curved Gaming Monitor 34"

PHONE: Samsung S21 Ultra 128GB | TV: Sony BRAVIA X93J 75" | CAR: BMW 330e Xdrive

*** Bättre att vara som man blev när man ändå inte blev som man borde ***

Permalänk
Medlem

Om jag bara hade en i9-9900K processor så skulle den här kommentaren ha kommit in snabbare

/s /facepalm

Visa signatur

There is grandeur in this view of life, with its several powers, having been originally breathed into a few forms or into one; and that whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity, from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved.

Permalänk
Medlem

Intressant att grafen om spel räknar spelen på intels sida om de är "on par" (inom 3%). Det borde även gälla om AMD är någon eller några % bättre. Så det intel säger är att AMD har två spel som garanterat är bättre än intel och de här andra är kanske bättre att ha intel, de kanske är lika.
Hade de säkra på sin sak så hade de haft en AMD, en On par och en intel för att visa hur starka de är.
När de gör så här så är det inte direkt en visning av styrka från deras sida.

Visa signatur

Speldator: Ryzen 5800x3d | Asus B550m TUF Gaming Wi-Fi | G.Skill TridentZ Neo 2x16GB 3600MHz CL16 (hynix djr) | In Win 301 | Scythe Fuma 2 I Asus RTX 3070 Dual OC | Seasonic GX750 | Lots of unicorn vomit Laptop: Thinkpad E14 G2 4700U Kringutrustning: Cooler master Quickfire TK MX-Brown | Sennheiser HD598cs | Sony WH1000XM3 | Logitech G900 | ASUS PB278QR | Rift CV1 | Audio Pro Addon T14

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lodisen:

"Create presentations, write essays, watch videos, email and communicate, online research, browse the web och home budget".

Allt ovanstående kan man göra på en 10 år gammal CPU utan att knappt märka skillnad mot en dagsfärsk.

Har en gammal arbets kompis som jag mötte igår efter många år och han använder sig av den gamla datorn jag köpte och byggde ihop till honom 2004-2005 någon gång, en gammal athlon 64 3200+.
Han har visserligen 4gb som nog underlättar och en ssd disk. den går att betala räkningar på och fungerar helt OK på de flesta sidor.

så det var en lite konstig "benchmark" att ta med.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk

10% hit eller dit spelar ju sååååååå liten roll egentligen för 95% av användarna. Men intel är 10%++ bättre i vissa spel och AMD är ett självklart val för dem som behöver datorn till "grovjobbet" oftare än vanligt.

Men en sak är säker. Amd har varit väldigt kåta på cinbench och visat upp det överdrivet mycket speciellt i år. Intel har helt rätt i detta och visar förstås sina starka sidor i egna benchmarks.

En vanlig användare kommer inte märka i framtiden vilken CPU kommer att vara i burken. En six-core kommer att räcka bra och länge oavsett färgen inuti.

Men ack så roligt det blev plötsligt på CPU-fronten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dual-Tjur:

10% hit eller dit spelar ju sååååååå liten roll egentligen för 95% av användarna. Men intel är 10%++ bättre i vissa spel och AMD är ett självklart val för dem som behöver datorn till rendering oftare än vanligt.

Men en sak är säker. Amd har varit väldigt kåta på cinbench och visat upp det överdrivet mycket speciellt i år. Intel har helt rätt i detta och visar förstås sina starka sidor i egna benchmarks.

En vanlig användare kommer inte märka i framtiden vilken CPU kommer att vara i burken. En six-core kommer att räcka bra och länge oavsett färgen inuti.

Men ack så roligt det blev plötsligt på CPU-fronten.

Sshhhh säg inte så högt då alla vet ju att intel är Guds gåva i gaming , Specielt i 720p och därför kommer intels 6 kärniga processor överleva längre än AMDs med 6 kärnor så köp intel om du vill ha bäst prestanda i spel för amd är ju bara för folk som redigerar 😉

Permalänk
Medlem
Skrivet av orginallinus:

Först Nvidia, sen Intel. Say no more. Pleeease!

<snip>

Post no more GIFs eller struntbilder. Pleeease! Ett av få forum där det än så länge inte spårat ur med sånt trams.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tvelander:

Bara sänka priserna Intel så löser de sig.

usch nej, dom släpper nya sockets istället för ännu mer pengar!. Det löser säkert allt!.

Visa signatur

EVGA RTX 3080 / 5800x / Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI / Ballistix 32GB 3200mhz / Corsair SF750 750W / Gigabyte 48" AORUS FO48U OLED 4K 120 Hz

Permalänk
Medlem

Såhär mina damer och herrar går det närnågon haft monopol och rent ut sagt struntat i att ta fram nyare teknik för att de ändå är snabbast. Intel har inte haft någon plan visar det sig, dags för 4 år till av tappade marknadsandelar.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Är väl ganska hugget som stucket med lite fördel för AMD när alla trådar kan utnyttjas.
Det största problemet med Intel är priserna. Finns ingen anledning att betala så mycket mer för dom.

Visa signatur

▐ AMD Ryzen 5 5600X @4,725GHz 1,285V▐ PNY GeForce RTX 3070 8GB XLR8 @2,12GHz▐
▐ MSI MPG B550 Gaming Plus▐ Corsair Vengeance LPX DDR4 32GB (2x16GB) @3800MT/s▐
▐ Transcend 128GB SSD▐ Intel SSD 660p 1TB▐ 2,5" SSD 1,5TB▐ Fractal Design Integra M 650W▐

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Precis alla skulle tjäna på om AMD's och Intel's marknadsandelar och ekonomiska tillgångar såg mer lika ut.

Det är nog en satans tur för Intel att det inte är så.
För med tanke på vad AMD har åstadkommit med sina kaffepengar, så vill nog Intel inte ens tänka på hur det skulle se ut om AMD satt på samma plånbok.

/Lifooz

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 290!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!
Hjälp Teamtrees plantera träd på vår jord. https://teamtrees.org/

Permalänk
Skrivet av Dem8n:

Såhär mina damer och herrar går det närnågon haft monopol och rent ut sagt struntat i att ta fram nyare teknik för att de ändå är snabbast. Intel har inte haft någon plan visar det sig, dags för 4 år till av tappade marknadsandelar.

Skickades från m.sweclockers.com

och vilka 4år var de dåliga för intel?

Inkomster för Intel 2018-17-16-15 (19 1/2år)
Net Income 21,053,000,000 9,601,000,000 10,316,000,000 11,420,000,000 (8,153,000,000)
Förluster för AMD 2018-17-16-15 (19 1/2år)
Net Income 337,000,000 -33,000,000 -498,000,000 -660,000,000 (61,000,000)

Intels vinst 2018 var större än AMD:s hela omsättning 2015-2018. allt i $$$.

Tyvärr så är många användarna väldigt okunninga här, kanske p.g.a Cinebenchhysterin. Så Amd kommer att tappa vinna marknadsandelar i 3-4 av intels 100 affärsområde. Men Intel kommer att ta betydligt mera av AMD i sin GPU satsning.

Intel vill nog fortsätta med sina 4 dåliga år till. De har varit för agressiva i sin krympning...vilken tur för AMD.

Permalänk
Moderator
Brons i quiz
Skrivet av Dual-Tjur:

Men Intel kommer att ta betydligt mera av AMD i sin GPU satsning.

Först får vi väl se vad för GPU intel kan ta fram innan man säger något om vilken andel de kan ta.

Visa signatur

Citera om du vill ha svar!
Tycker du om sidospår? :D Besök The Wiki Game
Har du fråga angående modereringen? PM till Moderatorerna eller Kontaktformulär

Permalänk
Medlem
Skrivet av tvelander:

Bara sänka priserna Intel så löser de sig.

Jamenmankanintesänkaprisernaommanärbääääst!
-Som graferna tydligt visar!

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Skrivet av Vzano:

Först får vi väl se vad för GPU intel kan ta fram innan man säger något om vilken andel de kan ta.

från 0.1% till 1% är ju en enorm lyft eller hur
Ja det blir intressant, men knappast släpper de ut något som ingen vill köpa.
Och 150-250$ är ju det som intel satsar på. Det är ju inte så att de vill slå 2080Ti från början.

Permalänk
Avstängd

Intel slut på insidan och osäker, youtubers får inte testa cpu med patcher.
Köp Ryzen, bättre val

Visa signatur

Träna bort dyslexin. Ryzen 3600 - asus B350plus - Msi Vega56 - Acer 1440p 144hz - M.2 ssd - asus essence stx - Sennheiser hd600 - Corsair 750w - 16gb ram 3ghz - atcs 840 - luftkylt - Felsökning? (Lär dig Googla)

Permalänk
Avstängd
Skrivet av hakd:

Intel är hurt att folk går till AMD. Trender vänder, ovanligt va

Och kunderna är ovetandes om prestanda gällande ändamålet.

AMD är runt 20-40 fps bakom intel i flera spel. I 1080->1440p.

Många apar 4K tester som relevanta när en liten minoritet sitter på dem. (1.6% enligt Steam där 64% sitter på 1080p och 4.5% sitter på 1440p)

AMD är helt enkelt ointressant för de mer seriösa gamers. Jag själv skulle aldrig köpa AMD sålänge de inte kan konkurrera ordentligt. Glöm inte bort att Ryzen 3 dessutom lider av stutter bl.a. (DigitalFoundry som källa, mfl) pga dålig scheduler och framförallt när olika dies används istället för flera kärnor på samma.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Flopper:

Intel slut på insidan och osäker, youtubers får inte testa cpu med patcher.
Köp Ryzen, bättre val

Om ändamålet inte är spel ja.

Skrivet av ExcZist:

Sshhhh säg inte så högt då alla vet ju att intel är Guds gåva i gaming , Specielt i 720p och därför kommer intels 6 kärniga processor överleva längre än AMDs med 6 kärnor så köp intel om du vill ha bäst prestanda i spel för amd är ju bara för folk som redigerar 😉

Fast nu stämmer ju detta. Framförallt i 1080 och 1440p. Där skillnaden mellan en 9700k/9900K och en 3700X/3900X kan vara 20-40fps i flera titlar och dessutom lider AMD av dåliga frametimes och stutter.

Majoriteten av gamers sitter på 1080p, en minoritet på 1440p och en ännu minoritet på 4K.
1080p prestanda betyder som mest för de flesta och de flesta vill ha den där >144fps som inte AMD pålitligt kan leverera.

Permalänk
Medlem

Man bara måste älska hur Intel verkligen rycker efter halmstrån här. För det får ju absolut inte företaget att se ut som ett barn som tjongar sand. Nej då..

Skrivet av tvelander:

Bara sänka priserna Intel så löser de sig.

Är ju inte "så bara" när man successivt ökat priserna sedan 2014.

Skrivet av Ryzer:

Nej, där har du en tankevurpa.

Så länge Intels processorer klockar så mycket högra har AMD ingen chans att ta in detta försprång.

Stämmer inte alls och dessutom verkar Intel riskera att tappa en hel del klockpotential när de lanserar 10 nm sett till tidigare historiska släpp. Så nej. Är IPCn hög nog så kan man ta igen försprånget. Vilket man delvis gjort redan nu. Och dessutom skulle Intel tappa lite i försprånget i klockfrekvenser så kommer Intel hamna på efterkälken. Så det är inte bara personen du citerar som gjort en tankevurpa..

Skrivet av birdman:

Du menar som när de överklockade en 28-kärnig Xeon processor (med extreme kylning) bara för att kunna säga vi har visst en HEDT-processor som kan möta TR 2000-serien.

Eller kanske när de sa Ryzen är skräp för att AMD har bara limmat ihop sina processorer.

Eller kanske när de betalade Principled Technologies för att ljuga om hur mycket bättre deras processorer var jämfört med Ryzen?

Nej, detta är bara ett av många avsnitt av Intels FUD-kampanj mot AMD.

Du vet. När det barn som suttit på toppen i sandlådan i flera år helt plötsligt ställs mot ett lika stort barn så börjar det tjongas sand. Intel har blivit bortskämda med sina framgångar de senaste 15 åren och ser avundsjukt på AMDs tid i glansen (för en gångs skull) och blir därför sur. Det är ovärdigt för ett företag i Intels position att bete sig såhär.

Skrivet av Dual-Tjur:

från 0.1% till 1% är ju en enorm lyft eller hur
Ja det blir intressant, men knappast släpper de ut något som ingen vill köpa.
Och 150-250$ är ju det som intel satsar på. Det är ju inte så att de vill slå 2080Ti från början.

Och vem säger att Intel kommer att lansera en GPU som kan konkurrera med AMD från dag ett? Det är ett enormt kliv från att faktiskt lansera en produkt och faktiskt gå förbi AMD. Bara för att det är Intel så betyder det inte att det per automatik blir succé. Vilket deras misslyckande med 10 nm pekar emot. Så jag skulle rekommendera att du sitter ned i båten och väntar in vad Intel faktiskt levererar innan du börjar sia om deras framgång.

Skrivet av AdoringFan:

Och kunderna är ovetandes om prestanda gällande ändamålet.

AMD är runt 20-40 fps bakom intel i flera spel. I 1080->1440p.

Många apar 4K tester som relevanta när en liten minoritet sitter på dem. (1.6% enligt Steam där 64% sitter på 1080p och 4.5% sitter på 1440p)

AMD är helt enkelt ointressant för de mer seriösa gamers. Jag själv skulle aldrig köpa AMD sålänge de inte kan konkurrera ordentligt. Glöm inte bort att Ryzen 3 dessutom lider av stutter bl.a. (DigitalFoundry som källa, mfl) pga dålig scheduler och framförallt när olika dies används istället för flera kärnor på samma.

Inte i Sweclockers tester. Och framförallt inte i 1440P eller 1080P.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem

Utan att vara partisk på något sätt. Skulle någon kunna göra ett blindtest helt utan syntetiska benchmarks och bara i "everyday use" och kunna säga/märka skillnaden?

Det är väl det som är intressant i så fall.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lifooz:

Det är nog en satans tur för Intel att det inte är så.
För med tanke på vad AMD har åstadkommit med sina kaffepengar, så vill nog Intel inte ens tänka på hur det skulle se ut om AMD satt på samma plånbok.

/Lifooz

Ja, det där är något som folk ofta glömmer i sina bedömningar. Intel borde kunna ta fram mycket bättre produkter med den budget de har än de faktiskt har gjort. Men de har ju sina aktieägare att tänka på och varför anstränga sig när man redan är bäst i 720P gaming liksom?

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av norrby89:

fast där gjorde eventuellt du en tankevurpa! för varje generation konsoler som använder AMD så kommer vi få spel som använder fler och fler kärnor. förr eller senare så kommer dom att optimera multithreading så pass att fler kärnor är att föredra framför klock.

Sure återstår att se ett år säkert innan vi vet hur ps5 och scarlett ser ut, men är det 12 kärnor upp från 8 och sen nästa generation efter så säger vi 18-20 så kommer vi tillslut få spel som är optimerade för antal kärnor istället för klockfrekvens. iom att det är dit marknaden är på väg när de kommer till datorer och eventuellt även konsoler. Men i slutändan så hänger allt just nu på kommande generation's konsoler tyvärr.

Dvs så länge inte Stadia och liknande tjänster kommer igång ordentligt, då blir pc marknaden istället helt orelevant mer eller mindre när det kommer till spel i områden/länder med väl utvecklad infrastruktur.

trippelvurpa... AMD har redan funnits i konsoler så länge att alla spel (som behöver CPU-kraft) är extremt väloptimerade gällande parallellisering, självklart går det att göra mer men nu blir fokus tyvärr på att placera rätt tråd på rätt kärna... Jag tror dock inte på fler än 8 kärnor i de nya konsollerna, det är ökande svårt för en process att få ut mer prestanda i realtid för varje tråd som läggs till.

Med det sagt finns det andra saker som Ryzen i längden tjänar på, i alla lägen när det finns olika lösningsvägar kommer lösningar som fungerar på Ryzen favoriseras och utvecklas mest. Nu vet vi ju inte hur Zen 2 prollarna i konsollerna kommer se ut, hur mycket som kommer vara custom för Microsoft respektive Sony. Har vi tur är det delar AMD får använda i framtida Zen 3.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Xinpei:

Inte i Sweclockers tester. Och framförallt inte i 1440P eller 1080P.

Ryzen 1000/2000 samt Core-serien skalar bättre med minneshastigheter tack vare deras integrerade minneskontroller. SweClockers test av 9900K visar att bara genom att gå från DDR4-2666 till DDR4-3200 kan man få ~20 FPS boost om GPU inte är flaskhals

TechReport testar, till skillnad från SweClockers, CPUer med DDR4-3200 (av någon anledning körde de dock DDR4-3600 för Ryzen 3000). Där har du ~20 FPS fördel för Intel i 1920x1080

Ryzen 3000 är en fantastisk produkt för massor av saker, men för just spel håller Intel fortfarande ledartröjan. Något som sannolikt inte kommer ändras då spel, till skillnad mot rendering, kompilering och liknande, använder CPU-kärnor på ett sätt Intels desktop Core-serien är mer optimalt designad för jämfört med Zen och Intels X/SP serie.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Ja, det där är något som folk ofta glömmer i sina bedömningar. Intel borde kunna ta fram mycket bättre produkter med den budget de har än de faktiskt har gjort. Men de har ju sina aktieägare att tänka på och varför anstränga sig när man redan är bäst i 720P gaming liksom?

Alla jämförelser Intel/AMD haltar rejält, det är oerhört olika företag som har ett litet (för Intel) segment de konkurrerar på. Serversidan är en helt annan diskussion.