Permalänk
Medlem
Skrivet av wereaz:

En gjutjärnspanna på loppis eller en wok-panna

Nedan kan du se hur man förbereder en välpolerad panna

https://www.youtube.com/watch?v=38RV36BMUko

En wok-panna med så liten botten ska man dock endast skaffa om man har gasolspis som de är tänkta till. Att steka upp mot kanterna på en liten elspis går man sällan fin stekyta av. Köpte en De Buyer Country Pan 32cm till tjejen och den har höga kanter precis som en wok, men 22cm botten så man får rejält med yta att steka ordentligt på. Riktigt bra panna, om än lite bökig att diska med dess storlek!

Permalänk
Medlem

Jag har några olika beroende på område givetvis, men favoriten är en skeppshult gjutjärnspanna! Hemma hos föräldrarna så används fortfarande morsans mormors stekpanna så kvalité är det på dem

Men olika pannor har ju sina syften, gjutjärn behöver ju lite mer fett och så kontra en teflon panna. Men får jag bara välja en blir det gjutjärn!

Visa signatur

Chassi: Fractal design Define C Mobo: aorus x570 elite
Cpu Ryzen 3600 Kylare noctua nh-d15Gpu 7900XT Ram g.skill flare x black
Kingston a2000 1TB 2x PSU: EVGA SuperNova 850 G2

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Lidodido:

Har aldrig sagt nåt annat, men att kunna steka med mindre fett utan att bränna fast spelar ingen roll då, då man behöver fett för att värmen ska föras över bra till maten. Man behöver väldigt lite fett i en inkörd gjutjärnspanna också, men man kan inte steka utan fett. Det är som sagt orelevant då den som bryr sig om god mat inte steker utan fett. Skulle du köra din processor utan kylpasta?

Visst, de kan hålla bra om man fegar på användningen men eldar du på så oljan ryker så är det inte säkert att de håller lika länge. 5-7 år är ingenting jämfört med en gjutjärnspanna som kan hålla 100 år.

Sa jag inte precis att det INTE var värmeledningsförmågan som var bra? Det är förmågan att HÅLLA värmen. Ta en 3kg tung gjutjärnsklump och värm upp den till samma grad som din lilla aluminiumpanna och släng ner ett kilo kall tärnad kycklingfilé och kolla sen hur mycket värme pannan tappar. Vill du kunna hålla värmen uppe för att få en stekyta så måste pannan hålla temperaturen när man slänger ner kalla saker i den.

Att man har induktion spelar ingen roll eftersom godset i pannan ändå måste värmas upp, och kyls det ner så den måste värmas upp igen så tappar man fortfarande möjligheten till stekyta.

Kolstål/gjutjärn är det mest pålitliga, flexibla och hållbara som går att skaffa. Rostfritt är ju inte dumt heller men de har inte lika bra non-stick-egenskaper som de tidigarenämnda när de är inkörda.

Nu är min stekpanna 2,5 KG så det funkar fin fint lmao! Inget aluminium i botten, Rostfritt stål, runt 500kr Fiskars all steel 28cm panna med keramisk beläggning, ugnsfast till 240 grader, klarar maskindisk. (Klarar gjutjärn maskindisk? nej...)

Summa sumarum, vill du steka fet mat varje dag och har orsakt att göra det? Köp en gjutjärnspanna att smörja in med ditt favorit fett!

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Nu är min stekpanna 2,5 KG så det funkar fin fint lmao! Inget aluminium i botten, Rostfritt stål, runt 500kr Fiskars all steel 28cm panna med keramisk beläggning, ugnsfast till 240 grader, klarar maskindisk. (Klarar gjutjärn maskindisk? nej...)

Summa sumarum, vill du steka fet mat varje dag och har orsakt att göra det? Köp en gjutjärnspanna att smörja in med ditt favorit fett!

Fiskars All Steel 28cm? 1,6kg är den enda vikt jag lyckas googla fram, och för övrigt håller recensionerna på Prisjakt inte alls med om det du säger utan tycker snarare att allt bränner fast efter 3 månader.

En liten klick smör ger inte "fet mat", utan gör snarare att den blir korrekt stekt och inte torr, och gör dessutom att min panna blir bättre och bättre för varje år. Men lycka till med dina pannor, du kanske blir trött på att byta panna efter ett par år precis som jag, prova då en De Buyer kolstålpanna om du tycker gjutjärnspannan är för svårhanterad. Kan varmt rekommenderas!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Lidodido:

Fiskars All Steel 28cm? 1,6kg är den enda vikt jag lyckas googla fram, och för övrigt håller recensionerna på Prisjakt inte alls med om det du säger utan tycker snarare att allt bränner fast efter 3 månader.

En liten klick smör ger inte "fet mat", utan gör snarare att den blir korrekt stekt och inte torr, och gör dessutom att min panna blir bättre och bättre för varje år. Men lycka till med dina pannor, du kanske blir trött på att byta panna efter ett par år precis som jag, prova då en De Buyer kolstålpanna om du tycker gjutjärnspannan är för svårhanterad. Kan varmt rekommenderas!

Tja, har ju 3 stekpannor, en 18cm, en djup 28cm och så all steel 28cm, Använder endast trä och plastverkyg så ytorna är som nya bränner det fast efter 3 månader så torr bränner du panna för mycket!

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Hedersmedlem

Röstar för en
*stekpanna i gjutjärn, för den håller i evigheter, släpper ifrån sig järn, bra för blodet. Gör rent med papper eller olja in igen efter att den tvättats med vatten. Låt inte sur mat ligga kvar för länge som tomatsås dock. Har själv en skeppshult som jag är nöjd med, dock lite besviken på att trähandtaget har en liten spricka i sig efter några års användning.
*Traktörpanna i rostfritt stål, för den håller i evigheter, lätt att hälla över såser, mm. Har en billig Ikea och har inget att klaga på.

Lättgjutjärn kände jag inte ens till men det låter som en bra idee. Fast den lär nog hålla värme sämre plus att du inte får styrketräning som med gjutjärn. Har man inte så mycket styrka i armen så låter lättgjutjärn som ett väldigt bra val.

Avverkade tidigare teflonpannor på löpande band. Efter ca 1-1,5år började dom bli dåliga efter 3år var det dags att köpa en ny. Dessutom släpper dom ifrån sig mindre bra plast i maten när dom blivit slitna. Tål ej höga temperaturer heller.
Keramiska stekpannor ska tydligen bli dålig med tiden enligt tester jag läst på nätet.

Vill du använda lite olja/smör o inte har nått emot att köpa nya stekpannor hela tiden kör på teflon eller keramisk stekpanna.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av bz2:

För Rostfri stekpanna måste jag "seasoning" ett par ggr i veckan. Sen diskar jag i varmvatten. Om det blir fläckar i pannan så lägger jag i ättiksprit och varmvatten sen diskar jag och"seasoning".

Okej. Ättikan var ny för mig!

Visa signatur

1.MB Asus P5Q E, CPU Q9550 OC 3.7.GPU GTX 680 Windforce , PSU 750 watt. SSD Samsung 850 pro.Allt gånger 2.

2. MB Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7.CPU: I5 7600K 4.6 GHZ. GPU: GTX 980.PSU Corsair CX 650.SSD Samsung 970 Evo Plus. Ram: Zadak 16gig RGB 3000 Mhz.Chassi Mission SG GGX .Corsair Hydro Series H100x CPU Cooler.

Permalänk
Medlem

Gjutjärn alla dagar i veckan! Har en Skeppshult 26cm med stålhandtag samt en äldre 28cm variant från Ronneby Bruk (även den med stålhantag).

Tycker varken att teflon eller keramik är något att satsa på, då dessa är förstörda efter 2-3 år (om inte tidigare).

Permalänk
Medlem
Skrivet av nikitalord:

Lilla stekytan? Handla en större panna, den gjutjärn jag kör med till kött/ köttfärs mm är en 28 cm och tycker den räcker till. Tyngden är ju en fördel då står den still när du jobbar i den tex mossar ut köttfärs mm och tyngden gör ju även att du slipper lägga tid på gym som vissa istället gör.

Jag fick ett sketet gjutjärn som inte håller för två frysta burgare och hade jag införskaffat en större så hade den bara blivit tyngre dels pga storleken (för det är ytterligare mer järn) och dels med maten i den. En opraktisk förändring i matlagningsrutinerna eller utökad tid spenderad på diskning är en förändring jag kan vara utan. Det räcker inte med att jag spenderar diskmedel med att få rent köksverktyg och tillbehör från fett. bakterier och rester utan "måste" konsumera salt och papper för att få rent pannan också (eftersom diskmedel är frowned upon). Att slippa vända armen 90 grader och med ett lätt grepp hålla i pannan är väl det enda som är tilltalande.

Sen att många rekommenderar att behålla det stekta fettet från köttet KVAR i pannan är något jag finner så fruktansvärt ohygieniskt, vad mer behåller folk? Mögligt bröd som penicillin? Nä Anticimex på dem.

Visa signatur

PS3 Slim 320GB (1TB) | Wii U Premium | Xbox 360 250GB | X1 1TB | PS5 + Corsair MP600 Core 2TB | New 3DS XL + Katsukity's Capture Card | PS Vita 32GB | Ryzen 5800X3D, 32GB DDR4 3000Mhz, 240GB SSD, 4TB SSD (Kingston KC3000), Radeon 6700XT, 3TB+4TB HDD, B450M-DS3H | Nintendo Switch

Permalänk
Medlem

Jag har tidigare haft ett flertal olika "belagda" stekpannor, men har tröttnat totalt på att byta ut dem år efter år. Då har jag även haft ett gäng som är av den dyrare skolan.
Just nu körs nästan allt i DeBuyers Mineral B, vilken blir bara bättre och bättre ju mer jag använt den.
Visst, man får ge den lite mer kärlek än en teflon/belagd panna, men den håller å andra sidan.

Jag diskar alltid ur den direkt efter användning med varmt vatten och emellanåt med svinto.
Efter varje svintoomgång så blir den instekt med matolja som sedan torkas ur med papper.

Visa signatur

| Moderkort: Asus Maximus VIII Gene | CPU: Intel I7 6700k | Ramminne: Corsair 16GB | Grafikkort: XFX NANO 4Gb HBM | PSU: EVGA SUPERNOVA P2 850W | Chassi: Phanteks Evolv | Skärm: ASUS MG279Q

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av Ohem:

Jag fick ett sketet gjutjärn som inte håller för två frysta burgare och hade jag införskaffat en större så hade den bara blivit tyngre dels pga storleken (för det är ytterligare mer järn) och dels med maten i den. En opraktisk förändring i matlagningsrutinerna eller utökad tid spenderad på diskning är en förändring jag kan vara utan. Det räcker inte med att jag spenderar diskmedel med att få rent köksverktyg och tillbehör från fett. bakterier och rester utan "måste" konsumera salt och papper för att få rent pannan också (eftersom diskmedel är frowned upon). Att slippa vända armen 90 grader och med ett lätt grepp hålla i pannan är väl det enda som är tilltalande.

Sen att många rekommenderar att behålla det stekta fettet från köttet KVAR i pannan är något jag finner så fruktansvärt ohygieniskt, vad mer behåller folk? Mögligt bröd som penicillin? Nä Anticimex på dem.

Många som rekommenderar att behålla det stekta fettet? Nej, då tror jag du missförstått.

Man sköljer ur och gör rent stekpannan med varmt vatten, torkar ur den och oljar in med lite lite olja efteråt.

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Skrivet av Ohem:

Jag fick ett sketet gjutjärn som inte håller för två frysta burgare och hade jag införskaffat en större så hade den bara blivit tyngre dels pga storleken (för det är ytterligare mer järn) och dels med maten i den. En opraktisk förändring i matlagningsrutinerna eller utökad tid spenderad på diskning är en förändring jag kan vara utan. Det räcker inte med att jag spenderar diskmedel med att få rent köksverktyg och tillbehör från fett. bakterier och rester utan "måste" konsumera salt och papper för att få rent pannan också (eftersom diskmedel är frowned upon). Att slippa vända armen 90 grader och med ett lätt grepp hålla i pannan är väl det enda som är tilltalande.

Sen att många rekommenderar att behålla det stekta fettet från köttet KVAR i pannan är något jag finner så fruktansvärt ohygieniskt, vad mer behåller folk? Mögligt bröd som penicillin? Nä Anticimex på dem.

Använder hett vatten endast, sen peppar har jag inte hört att man ska döda bakterier med (salt där emot). Vist tar par sek längre än teflon att göra rent. Men inte svalnar min gjutjärn så lätt, ser jag till den blir ordentligt varm så kan jag slänga i stor mängd med kall köttfärs (1KG är inget hinder) utan pannan tappar fart (snarare för bra fart speciellt ihop med induktion ).

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem

Sett flera som skrivit att kolstål kräver mer arbete än gjutjärn.. Håller inte alls med. Jag misshandlar min rätt hårt, diskar med diskmedel när det behövs, lämnar den med matrester i och ställer den i kylen med typ stroganoff och liknande i över flera dagar. Den bara funkar perfekt trots det och har så gjort sedan dag ett i stort sett.

Finns gjutjärn här hemma också men det känns mer och mer som en produkt för de som inte hittat kolstål än. Sväljer mer olja pga alla porer, svårare att få rent om något fastnar pga alla porer, sliter mer på stekspadarna pga alla porer. Den ärvda gamla pannan är dock bra, nästan lika bra som kolstål.

Visa signatur

i5 750@3,6GHz(vatten), 4GB DDR3, HD6870@1000/1100(vatten), 1TB, Proton AM10 + Dynavoice Challenger S5
Asus U36SD
FreeNAS - Intel G620, MSIH67MA-E35, 8GB DDR3, 5x2TB RAIDZ, Intel PRO 1000GT Desktop

Permalänk
Medlem

@Broken-arrow: papper, inte peppar

Visa signatur

PS3 Slim 320GB (1TB) | Wii U Premium | Xbox 360 250GB | X1 1TB | PS5 + Corsair MP600 Core 2TB | New 3DS XL + Katsukity's Capture Card | PS Vita 32GB | Ryzen 5800X3D, 32GB DDR4 3000Mhz, 240GB SSD, 4TB SSD (Kingston KC3000), Radeon 6700XT, 3TB+4TB HDD, B450M-DS3H | Nintendo Switch

Permalänk
Skrivet av Ohem:

@Broken-arrow: papper, inte peppar

Vissa önsketänker tydligen Eller snarare missar a:et

Tack för rättningen.

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem

Kollat igenom denna tråd och andra forum ihop med tester. Det blev ett köp av en Scanpan ctx ceramic titanium. Grymt nöjd, bra tjocklek på botten och funkar ypperligt so far (2 dagar haha)

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=645155

La till en länk till pannan.
Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem

slog precis till med en de Buyer Mineral B 28cm efter jag har läst igenom denna tråd. hur sköter man om kolstål vid första användning och hur gör man efter man har använt pannan för matlagning?

Visa signatur

artstation: @anessabanovic
instagram: @anessabanovic_
twitter: @anessabanovic_
soundcloud: @anessabanovic

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ohem:

Jag fick ett sketet gjutjärn som inte håller för två frysta burgare och hade jag införskaffat en större så hade den bara blivit tyngre dels pga storleken (för det är ytterligare mer järn) och dels med maten i den. En opraktisk förändring i matlagningsrutinerna eller utökad tid spenderad på diskning är en förändring jag kan vara utan. Det räcker inte med att jag spenderar diskmedel med att få rent köksverktyg och tillbehör från fett. bakterier och rester utan "måste" konsumera salt och papper för att få rent pannan också (eftersom diskmedel är frowned upon). Att slippa vända armen 90 grader och med ett lätt grepp hålla i pannan är väl det enda som är tilltalande.

Sen att många rekommenderar att behålla det stekta fettet från köttet KVAR i pannan är något jag finner så fruktansvärt ohygieniskt, vad mer behåller folk? Mögligt bröd som penicillin? Nä Anticimex på dem.

Eh, folk är tramsiga med diskmedel, går alldeles utmärkt att diska en ordentligt instekt panna i diskmedel, få den torr efter bara, tramsa med salt och peppar har jag aldrig gjort heller. Stålborste (liten smidig sak gjord för gjutjärnspannor) kör jag med när man haft mycket fastbränt, diskmedel 2-3 gånger i veckan beroende på hur mycket som steks, matfett är ju sällan giftigt direkt och eventuell skit brinner ju bort ganska fort direkt man värmer upp pannan.
Inget underhåll överhuvudtaget, diskar kortare tid än teflonpannan som används emellanåt.

Lite som folket som fått för sig att Bearnaissås enbart får vispas medurs och absolut inte bytas håll på vispningen, samma typ av folk som gör regndans och läser horoskop

Visa signatur

Win 12 pro | AMD i7 tolvsjuhundraX 1.2ghz | Asus Mode kort delux Fashion Gucci | 32 GB 1337 MHz
AMD 2020 Corona GPU | 1GB HDD Seagate Expansion | ~3 KB SDD
Fractal design K3 | motionscykel 850W | Dell 32 ventiler överliggande kam
mbturbo.com

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av korbevel:

slog precis till med en de Buyer Mineral B 28cm efter jag har läst igenom denna tråd. hur sköter man om kolstål vid första användning och hur gör man efter man har använt pannan för matlagning?

Fick du inte ett litet brunt häfte med stekpannan? Där står instruktioner från tillverkaren.

Innan första användning för du rengöra den noga så du får bort eventuella rester från bivaxet (det är dock inget farligt). Sen för att steka in pannan finns lite olika metoder. Det tillverkaren rekommenderar är att fylla pannan med 1mm olja och värma på rejält tills det börjar ryka, och sen hälla ur detta och torka ur pannan.

Vissa tycker det räcker, andra tycker att man bör upprepa processen tills man får den mörka beläggning man är ute efter i en kolstålspanna. Jag följde instruktionerna, pannan blir ju ändå bättre ju mer man använder den så jag orkade inte köra flera gånger

EDIT:

Skrivet av Bellerefon:

Eh, folk är tramsiga med diskmedel, går alldeles utmärkt att diska en ordentligt instekt panna i diskmedel,

Vet inte hur det är med gjutjärnspannor, men man bör inte använda diskmedel i kolstålspannor. Då förlorar man patinan man byggt upp vid användning av pannan.

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunder:

Fick du inte ett litet brunt häfte med stekpannan? Där står instruktioner från tillverkaren.

Innan första användning för du rengöra den noga så du får bort eventuella rester från bivaxet (det är dock inget farligt). Sen för att steka in pannan finns lite olika metoder. Det tillverkaren rekommenderar är att fylla pannan med 1mm olja och värma på rejält tills det börjar ryka, och sen hälla ur detta och torka ur pannan.

Vissa tycker det räcker, andra tycker att man bör upprepa processen tills man får den mörka beläggning man är ute efter i en kolstålspanna. Jag följde instruktionerna, pannan blir ju ändå bättre ju mer man använder den så jag orkade inte köra flera gånger

EDIT:
Vet inte hur det är med gjutjärnspannor, men man bör inte använda diskmedel i kolstålspannor. Då förlorar man patinan man byggt upp vid användning av pannan.

beställde den precis så har inte fått den än. vad är det för olja man ska använda, vanlig matolja eller något speciell? man behöver väll ingen gasspis för att steka in pannan eller?

Visa signatur

artstation: @anessabanovic
instagram: @anessabanovic_
twitter: @anessabanovic_
soundcloud: @anessabanovic

Permalänk
Keeper of Traditions
Skrivet av korbevel:

beställde den precis så har inte fått den än. vad är det för olja man ska använda, vanlig matolja eller något speciell? man behöver väll ingen gasspis för att steka in pannan eller?

Japp, jag brukar köra vanlig rapsolja. De funkar på alla spisar.

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av korbevel:

beställde den precis så har inte fått den än. vad är det för olja man ska använda, vanlig matolja eller något speciell? man behöver väll ingen gasspis för att steka in pannan eller?

Youtube!

https://youtu.be/u7zxQg2nmS0

Visa signatur

Det var bättre förr men det var inte bra då heller

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunder:

EDIT:
Vet inte hur det är med gjutjärnspannor, men man bör inte använda diskmedel i kolstålspannor. Då förlorar man patinan man byggt upp vid användning av pannan.

Jo, i början var den lite grinig, men inte i närheten av den no-name kolstålspanna jag försökt med, den vägrar stumt tåla likadan behandling som gjutjärnspannan. det där med att bränna upp en grundyta i dem, gjort det länge, men första riktiga urdiskningen och man är tillbaka på ruta ett. (jag har helt enkelt inte tålamod nog, eller så är noname kolstål inte bra nog)

Egentligen "bör" man inte, men även med rent diskmedel hällt direkt i pannan och sen varmaste varmvatten så är det inte nog för att få den fettfri/torr.
Den är såpass instekt att det är först efter längre reducering av sås/vätska, och sen hårt diskande som den börjat bli torr, men det är snabbt/enkelt åtgärdat, grundpatinan ger den aldrig upp.

Visa signatur

Win 12 pro | AMD i7 tolvsjuhundraX 1.2ghz | Asus Mode kort delux Fashion Gucci | 32 GB 1337 MHz
AMD 2020 Corona GPU | 1GB HDD Seagate Expansion | ~3 KB SDD
Fractal design K3 | motionscykel 850W | Dell 32 ventiler överliggande kam
mbturbo.com

Permalänk
Medlem

Kolstålspannor är mindre känsliga för diskmedel än gjutjärn.

Rena gjutjärnspannor/grytor har jag märkt drar åt sig diskmedel om man använt det, ger en viss bismak nästa gång den används. Detta har inte hänt med kolstålspannor när jag testat.
Vad gäller att man tar bort beläggningen man byggt upp, så steker jag nästan alltid in min kolstålspanna efter diskning (tar ju inte mer än 5minuter att steka på lite matolja i pannan)

Visa signatur

| Moderkort: Asus Maximus VIII Gene | CPU: Intel I7 6700k | Ramminne: Corsair 16GB | Grafikkort: XFX NANO 4Gb HBM | PSU: EVGA SUPERNOVA P2 850W | Chassi: Phanteks Evolv | Skärm: ASUS MG279Q

Permalänk
Medlem

Jag diskar med diskmedel och gör inget särskilt efteråt. Har den stått i kylen med mat i först så att den ser lite trött ut hettar jag upp den lite innan jag använder den nästa gång. Funkar trots denna misshandel jättebra.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

i5 750@3,6GHz(vatten), 4GB DDR3, HD6870@1000/1100(vatten), 1TB, Proton AM10 + Dynavoice Challenger S5
Asus U36SD
FreeNAS - Intel G620, MSIH67MA-E35, 8GB DDR3, 5x2TB RAIDZ, Intel PRO 1000GT Desktop

Permalänk
Medlem
Skrivet av Airwolf:

Röstar för en
*stekpanna i gjutjärn, för den håller i evigheter, släpper ifrån sig järn, bra för blodet.

Bara om man har järnbrist. Överdosering av järn är inte hälsosamt (precis som all annan överdosering), särskilt inte om man tillhör de ca 1% av oss skandinavier som är genetiskt överkänsliga (och män löper 24 ggr så hög risk som kvinnor att drabbas):

https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_overload

Gjutjärnsstekpannor kan tydligen ge ifrån sig rätt mycket järn:

https://www.livestrong.com/article/279174-what-are-the-danger...

OBS att jag inte påstår att det är "farligt", själv bryr jag mig inte ett skvatt om käket tillagats i gjutjärn eller ej, men att påstå att det på något vis är hälsosamt med extra järn är inte sant (om man inte har järnbrist).

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Vi köpte ny teflonpanna för ett tag sen efter att min titan 2000 givit upp efter nästan 20 år. Denna gång gick vi på en AMT Gastruguess på Cervera. Den funkar alldeles utmärkt tycker iallafall jag.
Jag var lite inne på en rostfri panna först men de ska tydligen vara rätt svåra att använda då det krävs lite teknik.
Har förståss en pannkakslagg i gjutjärn och även en grillpanna i gjutjärn annars. Att steka pannkakor i annat än gjutjärn går inte, blir inte rätt yta i en teflonpanna. Nackdelen med gjutjärn annars är tyngden, annars är det som många säger, den lever i en evighet.

Har 2 AMT Gastruguess och är helt otroligt nöjd med dom så rekomenderas.

Visa signatur

Intel I7 8700k |Asus Z370-Prime A | Ballistix Elite | GTX 1080 |Samsung SSD | HX1000 |
980x
531 920
"If it aint broke.....Fix it untill it is"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Psydrop:

Har 2 AMT Gastruguess och är helt otroligt nöjd med dom så rekomenderas.

Efter fyra år med AMT pannan så började det fastna i den och det var helt hopplöst att steka. Jag tror jag värmt den för hårt. Hon i butiken sa att dennatyp av beläggning håller ca tre till sex år innan den blir dålig.
Det var bara att skutta till lokala köksbutiken igen och denna gång blev det en rostfri panna. Då det ska vara lite speciellt att steka i den och mat kan fastna så googlade jag en hel del. Hittade lösningen att om man häller i olivolja i pannan så det täcker hela botten och sen låter man det värmas upp tills det nästan bubblar för att sen stå och svalna så bränner inget alls fast i den. Jag gjorde detta en gång men läste om kockar som gjort det tio gånger för att verkligen steka in pannan. Enda sättet att få bort beläggningen är att köra den i diskmaskin.
Tycker dessutom att maträtter man steker i den får bättre färg och bättre smak.

Den ska dessutom hålla resten av livet och kräver ingen specialvård på något sätt. Jag kommer köra denna panna länge.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Efter fyra år med AMT pannan så började det fastna i den och det var helt hopplöst att steka. Jag tror jag värmt den för hårt. Hon i butiken sa att dennatyp av beläggning håller ca tre till sex år innan den blir dålig.
Det var bara att skutta till lokala köksbutiken igen och denna gång blev det en rostfri panna. Då det ska vara lite speciellt att steka i den och mat kan fastna så googlade jag en hel del. Hittade lösningen att om man häller i olivolja i pannan så det täcker hela botten och sen låter man det värmas upp tills det nästan bubblar för att sen stå och svalna så bränner inget alls fast i den. Jag gjorde detta en gång men läste om kockar som gjort det tio gånger för att verkligen steka in pannan. Enda sättet att få bort beläggningen är att köra den i diskmaskin.
Tycker dessutom att maträtter man steker i den får bättre färg och bättre smak.

Den ska dessutom hålla resten av livet och kräver ingen specialvård på något sätt. Jag kommer köra denna panna länge.

Det finns tre typer av stekpannor som fungerar bra. Rostfria, gjutjärn eller kolstål. Sköter man dem rätt så håller de i flera generationer.

Övriga varianter som finns förstår jag inte riktigt vitsen med... vad ska man använda dem till? Teflonpannor som inte tål ett skit i stort sett. Använder man för hög värme så blir botten skev på dem.

Permalänk
Medlem

Hej!
Kock till yrket här. Har gått igenom alla märken som finns mer eller mindre. För induktion så är Scanpan ctx överlägset bäst. Gjutjärn är inte att föredra på induktion då det blir extremt varma och kan skada hällen.
Jag har en scanpan ctx som jag har kört i 6 år samt diskat i diskmaskin vilket dom tål extremt väl. Fortfarande som ny, bästa stekpannan jag använt för induktion.
Och då har jag testat över 30 märken.

Skickades från m.sweclockers.com