Permalänk
Medlem

Dags för lite bilder igen, odlar just nu tomater, chili och mangold inomhus på min inglasade veranda samt mynta, rosmarin och citrontimjan utomhus. Tomaterna växer på rätt bra just nu, börjar få lite frukt på två av tre plantor. Chilin och mangold växer på fint också.

Visa signatur

Arch | Samsung S20 FE 5G

Permalänk
Medlem

Har en aji mango och en aji pineapple (kanske samma som lemon drop) i minidrivhus..de växer ifrån rocoton planterad samtidigt med sådan fart att jag funderar på att kanske ha en mindre chilisort av annuum-sort eller möjligen en tobaksplanta tillsammans med ajiarna i 80*80*160-tältet...ev. Aji ska visst bli ganska höga och spretiga.

Finns det någon så liten tobaksplanta ens? De flesta verkar bli minst en meter och ha blad breda som ekor.

(Fick ett antal 7 pot brain strain och bhut jolokia chocolate från första försöket, frysta och torkade, grejen med att torka var att skära en skåra i och sedan köra i torkmaskin, utan skåra blev de hemska vattenballonger)

Ställde en Royal Black (chili) på balkongen i ett plastväxhus med metallram, tänkte att kissarna kanske som av ett mirakel skulle låta bli det. Fel, de kom på inom en vecka att man kunde hoppa upp på tältet från borde på andra sidan balkongen och gick sedan på det tills det gick sönder. Lät växten stå i metallramen men de klättrade i den och åt på växten så att allt blev ruin tämligen snabbt. Ingen utomhusodling mer sålänge jag bor i lgh.

Lär skaffa elektriska bäddar åt dom också och ställa i lgh så att de inte hoppar upp på tältet igen för att de tycker att det är varmt där. Har redan tejpat ena sidan av tältet en del.

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk

@Kolsvart Katt: Blomstertobak brukar vara små, det lägsta sorterna blir runt 25 cm höga men det finns även högre sorter runt tex 50 cm eller högre beroende på sort.

Permalänk
Medlem

Kör en liten update ṕå mitt lilla odlingsprojekt..
Tomaterna och chilin har vuxit sedan senaste posten rätt bra.

Visa signatur

Arch | Samsung S20 FE 5G

Permalänk
Medlem

Fina tomater och chiliplanta! Trevligt med syre inomhus : )

Jag var på väg att driva upp en chiliplanta som jag försökte dölja i ett hörn av ett fönster, bakom ett litet växthus och en spegel efter att den blivit för stor för det lilla skyddande drivhuset. Det fungerade i en och en halv vecka och plantan växte väldigt snabbt. Imorse vaknade jag av att kattan har hittat den, den tjugondel av plantan som återstod låg som ett omen på köksgolvet, fann ett halvtuggat löv vid fönstret och jord överallt. Så har nån nåt tips på en slags "kåpa" eller kupol av nåt slag för inomhusväxter av viss storlek? Eller får jag skaffa fler miniväxthus av glas?

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem

Kul att ni postar!

Själv har jag ju varit hemskt usel på att uppdatera.......

Har flyttat till Jönköping nu till en liten lägenhet med enbart ett fönster riktat Norrut så får ju inget solljus alls :/
ÄN så länge har inge växt dött. Eller en slingerväxt har gett upp sen jag flyttade för 1 månad sedan, och ni kommer se en tegelkruka med 4 små RedWood-träd som tyvärr tagit lite stryk och halvt dör.

Men har lite roliga nyheter Jobbade på LIDL i somras så då såg man ju ständigt blomleveranserna och vad som erbjöds, kan defintivt tipsa om LIDLs blomsterhylla. Nästan alltid något roligt, de satsar mycket på bonsaiträd, kaktusar och andra roliga grejer till exremt bra pris.

Köpte 2st bananplantor (de i gula plastkrukor) för 25kr st

Fick även en Aloe vera växt av en kär gammal bekant som är sååååååå cool!

Listade även ut under sommaren skillnaden på Giant Sequia och Redwood-träden. Det visar sig att de 4 små "tallarna" jag har kvar efter att typ 10 st dött.. De är så kallade "Redwood" från Kalifornien.

Och den andra växten jag enbart har ett utav, det som jag tidigare inte haft någon aning om. Är det så kallade "Giant Sequioa" också från Kalifornien Och den har vuxit något enorm i somras! Hade den ute i växthus hela sommaren och gud vad bra den mådde i solsken och varmare klimat

Alla dessa små träd har fått skott på stammen som förhoppningsvis blir fina grenar De växer otroligt långsamt.

Kan även uppdatera om en annan fantastiskt rolig sak
I början av den här tråden var jag besatt av bonsaiträd och det var lite snack om att knycka en och annan ek, tall och björk utomhus.

Sagt och gjort, tog med mig brorsorna en sommarnatt mitt i mörkret en sopsäck och spade. Gick och knyckte lite små börjar, tallar och ekar i varierande storlekar.

Kanske totalt 15-20st. Hade dessa i en vattentunna först tills jag orkade ta hand om det. Hade en 1 meter hög tall som jag satte i en stor kruka, men den tog omgående tyvärr.

Planterade det på bilden nedan och typ allt dog.... Tallar är omöjligt att sätta i kruka Allting dog, MEN!! 2 små ekar kom tillbaka från de döda och fick ny skott i roten. Så själva stammen/trädet är dött, men nya skott kommer ifrån rötterna Samma med en av björkarna! Dock mår björken sämre inomhus då den kräver riktigt direkt solljus.

Aja, det är vad jag har o bjuda på Är otroligt stolt över min samling, hade givetvis velat utöka med diverse granar osv, men skrivbordet är nästan fullt och tror inte jag blir gladare om jag lägger till fler växter just nu. Behöver istället jobba på bättre växtbelysning.

Permalänk
Medlem

Kul tråd, den här får man försöka plöja igenom nån gång när man har ork

Jag har ett problem hemma i min lägenhet som oroar mig.
Bakgrunden är att jag har fått ta över en nattblommande bladkaktus (morsan har alltid kallat den nattens prinsessa men det är nog en annan släkting) som funnits i min släkt sedan mitten på 1800-talet vad vi vet, alltså den här är enda skottet som vi vet härstammar från originalblomman. MEN det har kommit små kryp som attackerar henne och jag vet inte hur jag ska bli av med dem. De är runt millimetern långa och svart-bruna i färgen, bild kommer nedan.

Jag har försökt med såpa vilket rekommenderats när jag försökt googla mig till en lösning, morsan sa att hon fått död på växtattackerande småkryp genom att sätta en plastpåse över växten och sen blåsa in cigarettrök och låta en cigg glöda upp under plastpåsen i 10 minuter vilket jag i desperation testade härom dagen (och duscha den noggrant efteråt så klart) men det resulterade bara i att det stank askkopp. Jag kollade nyss och hittade fortfarande två stycken och det lär krypa omkring fler som man inte ser för tillfället.

Hur kan jag göra? Det finns ju inget ekonomiskt värde i blomman men sentimentalt värde och jag vill verkligen att den ska bli frisk. Det verkar som att de skadar de friska bladen och svarta döda områden sprids där. Här är ett foto på en under en lupp:

Permalänk
Medlem

Sådana där suckulenter tycker jag är najs, jag misshandlar dom som fan när dom blir stora o bara klipper av allt men trots allt vill jävlarna inte dö på flera år!

Har en aloe vera på typ 4 år som jag bara klippt ner konstant så det ser ut som en jävligt lång stubbe vid det här laget xD