Har ni lyckats förstöra något med statisk elektricitet?

Permalänk
Medlem

Jag har sett många GPUer som har dött i förtid eller fått oförklarliga problem.
Många minnen som gått sönder. Dock inte mina egna av ovanstående.

Ibland märks problemen direkt, ibland inte. Varför chansa?

Idag sätter många tillverkare dock ESD skydd på kontakter med mer, men det är ofta inte 100%igt

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem

Nej, har aldrig "lyckats" med det. Däremot skruvmejslar som sluntit. Skruvmejslar är alltså enligt min erfarenhet farligare än statisk elektricitet.

Visa signatur

🖥️:Phanteks Evolv X | Ryzen 7 5800X3D | Noctua nh-d15 chromax.black | 8x Noctua NF-P14s Redux 1500 | Gigabyte x470 Aorus Gaming 7 Wifi | Kingston Renegade 32Gb 3600Mhz | Samsung 990 Pro | ASUS TUF 3080 12Gb | Cougar CM 700W | Acer XB27HU | Mionix Naos QG | CM Storm QuickFire TK MX Blue |

"Bättre bli motbevisad - än förklarad skyldig"

Permalänk
Medlem

Inte personligen, men min lillasyster dödade mitt moderkort när hon var i nedre tonåren och sprang omkring med benvärmare, kom in på mitt rum och pekade på mot datorn "Vad är det här??".
Jag använde inte ett chassi utan grejerna låg öppet på bordet.. Hon var så statiskt laddad från allt syntetmaterial att hon inte ens behövde ta i grejerna för att datorn skulle slockna direkt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mordekai:

Jag har aldrig säkerhetsbälte i baksätet och har inte varit med om en enda skada, är inte säkerhetsbälte i baksäten onödiga?

När jag var ung så var det endast lag på personerna i framsätet att ha säkerhetsbälte. Det betydde att på längre resor så satt mina systrar i baksätet och jag låg uppe på hatthyllan i en volvo 242. Hade vi då krockat så hade jag fått testa mina vingar kan jag tro.
Föräldrarna satt i framsätet och rökte för att göra det ännu lite bättre. Hade vi tur så var det varmt i bilen och de öppnade en springa där de kunde sticka ut cigaretten iallafall.

Men än så är jag inte död så det måste nog både bekräfta din teori och även att rökning är ofarligt

Svar OT: NEJ, använder ESD armband.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Entusiast

Det har hänt mig.

Dock har jag aldrig råkat ut för uppenbara fel. De fel jag har lyckats orsaka med ESD är mer diskreta fel som uppenbarar sig i form av instabilitet eller andra indirekta defekter.

1: En gång på den gamla goda tiden, då ord såsom "Pentium", "EDO" och "Socket 5" var det som låg i folks munnar:
Hade en maskin med 2 st 72 pins EDO minnen på 8 MiB vardera (Hela otroliga 16 MiB RAM). Moderkortet behövdes bytas ut på grund av trasiga ISA-platser. Allt fungerade för övrigt helt felfritt. Bara ett par defekta ISA kortplatser. Väl uttagen så flyttades CPU, cache och RAM-minnen över till det nya moderkortet. Oförsiktig som jag var, så lyckades jag skada ena EDO minnesmodulen. Högst troligt med en ESD-skada. Med nya moderkortet så uppstod vissa underliga fel, hängningar och krascher. Trodde först att det nya moderkortet var defekt, men efter flera dagars felsökande som kom jag fram till att en av de två minnesmodulerna var defekta. Var bara att köpa nya minnen, och på den här tiden kostade EDO-minnen två armar, tre själar och sju skjortor.

2: På den gamla goda 3Dfx tiden.
Hade precis skaffat ett sprillans nytt Voodoo Banshee kort till min AMD-maskin. Gamla kortet var ett S3 Trio3D.
Testkörde komponenterna utanför chassit för att säkerställa att allt fungerade. (Passade på att städa ur maskinen, därav var allt urplockat)
Det fungerade prima så jag stoppade sakerna tillbaks i chassit igen på sina respektive platser.
Startar upp maskinen igen och ser först ut som allt är prima. Men så fort Glide-baserade spel drar igång, så uppenbarar sig defekter och underligheter på CRT-skärmen. Vad i halva friden? Plockar ur sakerna igen då jag först misstänkte att någonting i chassit kan ha orsakat felen.
Testkör allt igen utanför chassit, och defekterna kvarstår. Efter felsökande visar det sig nu att det nya Voodoo Banshee kortet är skadat. Inga synlig skador alls. Troligen fick sig en eller flera minneskretsar sig en rejäl ESD-kyss när jag monterade in allt i chassit. Inget jag kände av själv så det var inget jag noterade.
Idiot som man var så visste man väl redan om ESD-farorna, men det händer ju aldrig en själv, eller hur? Det händer bara alla andra. Right? Vem behöver ESD-skydd? Bara en myt... Yup!
Bah! ... i #¤%& heller!

3: Relativt nyligen:
En lite äldre i7 3770 maskin tänkte jag uppgradera RAM-minnet på. Sagt och gjort. Skaffar nya DDR3-minnen och skall installera dessa. Orkar inte koppla ur maskinen för att flytta den till en ESD-anpassad arbetsplats. Viss försiktighet får man väl ändå utöva. Ett simpelt ESD-armband kopplat till chassit direkt där maskinen står. Ser också till att strömmen är urkopplad. Stadigt grepp i chassit innan man rör övrig elektronik för att neutralisera eventuella laddningsskillnader.
Greppar ESD-påsen med minnena och öppnar. Plockar ur minnet och skall montera det på sin plats på moderkortet. Fumlar till och tappar minnet på betong-golvet (En klassisk Linus-fumling ). Ach minnet håller ju. Bara att ta upp. Precis när jag böjer mig ner för att greppa minnet känner jag en lätt urladdning mellan fingret och minnets PCB.
-"Aaaaw.. .shiiii..."
Hoppas på det bästa och provar ändå. Maskinen startar upp utan fel och allt "verkar fungera", men för säkerhets skull testkör jag med memtest86 ... och mina farhågor besannas. Minnet ifråga har flertal defekta celler. <Rage>

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

Kom på en rolig sak jag hörde från min far i unga dagar.
Han är en envis teknik-vägrare av olika anledningar vilket jag gillar att göra narr av.
Så när Palm Pilot kom ut var hans kollegor snabbt ute och skaffade såna för att sen använda den till all mötesplanering etc, allt fanns på den.
Men pappa vägrade och hade sin pappers-kalender och kontaktinformation till på sån gammal pappers-snurra.

De jobbade på en plast-fabrik, framställde plastfilm från råmaterial.
Så en dag gick de ut i fabriken och skulle kolla nån rulle, kollegan drar fram sin Pilot och ska skriva nåt notat, lutar sig fram mot rullen, och ZAP så kommer det en fet jävla urladdning rakt in i Pilot'en, skiten stendog
Killen fick panik för nu visste han inte om när han hade möten, all kontaktinfo till folk var borta etc.

Galet med laddning i de där rullarna efter tillverkningen, plasten har gått kilometer mellan valsar och grejer så det är inte så konstigt.
Pappa var mycket nöjd med sina pappers-lösningar

Visa signatur

Citera för svar..

Permalänk
Medlem
Skrivet av CrepSek69:

Skulle det inte vara intressant om folk som youtubers, sweclockers grabbarna osv testade göra sitt bästa att döda delar med t.e.x ESD, eller bara testa köra en CPU på 85-90 grader i 1-2 veckor i sträck för o se om det finns någon riktig skillnad efter osvosv ?

Varför skulle detta vara ett problem? Helt normal temparatur som ligger inom spec för de flesta nyare cpuer.

Privat har faktiskt bara tre typer av komponenter rasat för mig inom mitt datorliv, nätagg, batterier och hårddiskar. Blygsamt försktig med ESD, tänker på ytor och kläder, och tar alltid i chassi först innan jag pillar på någon installerad komponent. Aldrig avänt band eller matta.

Sysslar med mycket gammal hårdvara på jobbet dock, mycket är end of life som man ofta är ordentligt oförsiktig med och löser mycket med våld (får man inte igång det så kanske det äntligen byts ut), fan lyckas aldrig paja något, elektronik är konstig på det sättet, ibland går det sönder av en liten blick och ibland överlever den en vattenflaska

Permalänk
Medlem

När jag var yngre dog komponenter jämt. Jag trodde ju att elementet var grejen när jag låg på golvet och grejade. Släpade mig längs golvet och fortsatte greja. Min tanke var att komponenter helt enkelt dör. Sedan några år kör jag med esd-matta och band och numera dör inte komponenter på något år eller två eller allmänt beter sig märkligt i form av blåskärmar.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

HRLD

Permalänk
Medlem

Ja, jag har dödat ett grafikkort. Fattade ingenting först men en liten snabbkurs hos Inet:s tekniker var väldigt upplysande. Det var dock när jag dammsög datorn, inte monterade.

Visa signatur

MoB: ROG B450-F Gaming | CPU: R7 3800X | GPU: RTX 3070 8GB | RAM: 2x16GB 3200MHz | SSD: V300 120GB | HD: Kingston A2000 M.2 500GB | Skärm: ASUS PG279Q| T.bord: Vulcan 120 | Mus: No-Name | Högt.: Logitech 5:1 | Chassi: FD Define R3 | PSU: RM750X V2 | CPU kylare: Arctic 34 | Multifunktions Dreamhack-hylla "DH-box" | Galleri DH-Box| Projekt T.E.B | Galleri T.E.B

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Jag har aldrig säkerhetsbälte i baksätet och har inte varit med om en enda skada, är inte säkerhetsbälte i baksäten onödiga?

Vad har det här med trådens ämne att göra?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av nukethenick:

Vad har det här med trådens ämne att göra?

Att om man inte använder antistat prylar kan man klara sig, kanske.

Permalänk

Lyckades chocka ett par ram-minnen i mitt första ryzen gen1 bygge som började uppföra sig lite knepigt(dock Ryzen så man vet aldrig), sen kommer jag helt osökt tänka på detta klipp från ca 1år bakåt i tiden.
https://youtu.be/xdzo-uAvz5Y

Permalänk
Medlem
Skrivet av nukethenick:

Vad har det här med trådens ämne att göra?

Det är en analog för logiken.

Permalänk
Skrivet av sKRUVARN:

Varför skulle detta vara ett problem? Helt normal temparatur som ligger inom spec för de flesta nyare cpuer.

Privat har faktiskt bara tre typer av komponenter rasat för mig inom mitt datorliv, nätagg, batterier och hårddiskar. Blygsamt försktig med ESD, tänker på ytor och kläder, och tar alltid i chassi först innan jag pillar på någon installerad komponent. Aldrig avänt band eller matta.

Sysslar med mycket gammal hårdvara på jobbet dock, mycket är end of life som man ofta är ordentligt oförsiktig med och löser mycket med våld (får man inte igång det så kanske det äntligen byts ut), fan lyckas aldrig paja något, elektronik är konstig på det sättet, ibland går det sönder av en liten blick och ibland överlever den en vattenflaska

Håller med helt, tycker vara nojjig och perfektionist över så kallade låga temperaturer är ofattbart. Tog bara det som ett exempel för att det skulle va lärorikt för de som är nojjiga över sånna siffror. Samt att se om 200 timmar i sträck på sådan temperatur skulle ha minsta påverkan. Annars höj siffrorna, ta 95 grader 200 timmar t.e.x osvosv

Känns som alla har ett ungefär vad man bör hålla sig kring men detta skulle ju kunna gå att ta reda på någolunda enkelt och inte sett någon göra liknande tester tidigare. Sedan på telefonsidan är bästa de har att erbjuda är sina helt ointressanta ' drop tests'.

Permalänk
Avstängd

Har försökt göra det medvetet dock aldrig lyckats.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Det är en analog för logiken.

Eh... analogi?

Ja det stämmer ju kanske om man värderar sitt eget liv lika högt som ett grafikkort.

Permalänk
Medlem

Inte än vad jag vet, men som så många redan har sagt så vet man inte alltid förrän långt senare att något är på tok.

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk

Ett moderkort som jag verkligen såg fram för när haswell var inne, fick vänta en vecka innan jag fick ett nytt.

Visa signatur

•Phanteks P400A •R7 3700x•MSI X570 Gaming Edge wifi•ASUS RTX 3070 TUF•
•Corsair RGB Pro 4x8GB@3000MHz•Kingston NVME @ 256GB•Kingston SSD @480GB•
•Corsair Platinum RM1000W•Deepcool Gammaxx 360•
•AcerPredator144Hz•Netonnet mekanisk•G305 lightspeed•
•Sennheiser HD559•Blue Yeti•

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av nukethenick:

Eh... analogi?

Ja det stämmer ju kanske om man värderar sitt eget liv lika högt som ett grafikkort.

Poängen är att många tror att ESD är en myt för att de "aldrig haft problem". Vissa av dem har haft flyt, andra har haft ESD-relaterade problem utan att inse det.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Bildexpert 📺

Stressad med dammsugare och dammvippa vid datorn runt min 7-portars USB-hubb. På direkten försvann tre anslutningar. Telefon slutade ladda etc. Sedan dog kontakterna en efter en.

Annars är det som skrivet en typ av skador som smyger sig på. Och jag har slängt mycket genom åren som gradvis slutat fungera. Omöjligt att säga vad som gör vad.

Har också haft en hel del problem med krypströmmar och olika jordpotential, särskilt förr. Koppling mot TV, projektor och andra jordpotentialer inblandade från exempelvis fastighetens antennuttag. Har pajjat grafikkort, HDMI-ingångar på diverse utrustning och fått några rejäla stötar med synliga blixtar innan jag insåg vad problemet kom ifrån.

Permalänk
Medlem
Skrivet av nukethenick:

Jag har grejat med datorer och komponenter i 27 år och jag har aldrig någonsin lyckats ha sönder något. Jag har aldrig något anti-stat band rund armen och jag behandlar grejerna rätt respektlöst. Sliter upp förpackningen och tjongar in grafikkortet, svårare behöver det inte vara.

Vad har ni för erfarenheter?

Många år sedan, 2st HDD. kör sedan dess alltid ESD-band.

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem

Nej. Har skruvat med datorer, mina egna då, i ca 15 år. Aldrig använt sådant där antistatiskarmband. Men när man läser denna tråd inser man att man måste köpa ett sådant. Var skaffar man de bästa sådana?

Permalänk
Medlem

Javisst. Ett gammalt grafikkort med vilje och några minnesmoduler av ren klantighet. Troligen även ett moderkort. Använder i stort sett aldrig armband, men behandlar prylarna med respekt för ESD i övrigt. Försöker ta i kanter, bära i "bracketen" och plastdetaljer, hålla i eller vila armen mot chassit osv.

Ja... Samt säkerligen en och annan TRU under den oinspirerade tiden som montör hos Ericsson.

Permalänk

Alltid noggrann med ESD-skydd och försöker komma ihåg att skynda långsamt så man inte gör nåt dumt för det går för fort.
Tänker ofta på att man monterar i saker som kan ha kondingar med laddning i. PSUer ffa. Det borde ju inte vara ett riktigt problem då det inte är så höga spänningar de laddas upp till under drift.

Någon mer som funderat på detta?

Permalänk
Medlem
Skrivet av hypermode:

Nej. Har skruvat med datorer, mina egna då, i ca 15 år. Aldrig använt sådant där antistatiskarmband. Men när man läser denna tråd inser man att man måste köpa ett sådant. Var skaffar man de bästa sådana?

https://www.inet.se/produkt/6901005/inet-esd-armband-for-mont... duger utmärkt.

Det är en billig försäkring.
Vill man säkra rejält så kör man ju även med ESD-matta men för de flesta räcker ett armband utmärkt, det handlar ju egentligen bara om att du ska jämna ut potentialen mellan dig själv och det du arbetar med.

Som svar på tråden så vet jag ärligt inte, men jag misstänker att en av mina burkar för ett gäng år sedan fick en skada, lyuckades aldrig få den helt stabil oavsett inställningar och den blåskärmade lite då och då.

Visa signatur

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Permalänk
Medlem
Skrivet av nukethenick:

Eh... analogi?

Ja det stämmer ju kanske om man värderar sitt eget liv lika högt som ett grafikkort.

Nej analog
https://www.ordguru.se/synonymer/analog

Permalänk
Medlem

Aldrig hänt och jag kör dammsugen i datorn varje gång jag gör rent!

Visa signatur

7800X3D - 4090 FE

Permalänk
Medlem

Lyckades bränna en krets i min Commodore 64 en gång när jag skulle flytta joysticken till port 2. Efter det skaffade jag en extra joystick så jag slapp byta.

Nuförtiden ser jag naturligtvis alltid till att fingra på elementet lite innan jag ska skruva i burken så jag vet att allt är lugnt.

Visa signatur

Idioter förbokar datorspel.

Permalänk
Medlem

Har nog faktiskt aldri forstörd något pga ESD på alla 25 år om jag har satt ihop datorer, någon har det ju blivit upp genom åren, men vill minnas ett modem en gång i tiden dog efter ett åskväder.

Skrivet av Haziza:

Aldrig hänt och jag kör dammsugen i datorn varje gång jag gör rent!

Jo samma her, fast det över ca 29 år eller så, rengör vid behov, om det blir 2 gånger i året på dom olika datorna är osäkert. Fast endå vill jag inte rekommendera det till folk som man inte helt vet hur dom gör. Min mor på 67 gör det med på sina speldatorer.

Visa signatur

Main: Acer X32FP Fortress II Ryzen 5900X ROG Strix B550-F Wifi II RTX 3080 Ducky Shine 6 SH HD650 O2 amp + DAC Audioengine 2+ Samsung 970 Evo Plus 1TB + Kingston FURY Renegade 2TB
Server: Lian Li PC-V354B X11SCH Xeon E-2176G 64GB ECC RAM LSI 9207-8i
Media: Sony KD-65XF9005 Sony HT-ZF9 nVidia Shield TV pro 2019
nVidia Shield TV pro 2015 SSD Yamaha HS-5

Permalänk
Medlem

Nopp aldrig. Inte heller använt ESD skydd någon gång i mitt liv, för orka.
Inte heller direkt brytt mig vart jag tar på kort o skit jag sätter i.

Sure jag ligger kanske inte och kelar med en heltäckningsmatta naken precis innan jag tar i prylar men, annars ne whatever