Tråden om bra filmer som få sett

Permalänk
Medlem

Tråden om bra filmer som få sett

Hej

Jag kom nyligen till insikten att jag sett de flesta riktigt bra filmer/serier som gjorts de senaste ~20 åren vilket kändes lite tråkigt. Jag började då leta efter andra filmer och numera har jag en lista på gamla filmer som jag betar igenom.

Nördar och filmtittande går ju ofta hand i hand så jag tänker mig därför att många här på sweclockers har några tips på riktigt bra filmer som man inte sett, därav denna tråd.

Så jag uppskattar om ni vill tipsa om bra filmer som gemene man inte sett. Kanske för att den gjorde för länge sedan, kanske för att den är från ett ”konstigt” land eller kanske bara för att den av någon anledning smugit under radarn på folk. Det är alltså helt fel tråd för att tipsa om senaste Hollywoodrullen.

Jag uppskattar om man skriver ett par rader om filmen/serien men det ör inget måste!

Som trådskapare ska man föregå med gått exempel så jag får väl säga två filmer jag sett ganska nyligen...

Witness for the Prosecution - Ett rättegångsdrama från 1957 i absolut toppklass, ingen överdrift. https://www.imdb.com/title/tt0051201/
Bortsett från några småsaker så är det här en oförskämt bra film, väldigt mycket, men inte uteslutande, på grund utav advokatens skådespelarinsats (som han också blev oscarsnominerad för). Denne sjuke advokat har precis kommit hem från en sjukhusvistelse och får ett intressant fall lagt på bordet, frågan är förstås om den påstådde gärningsmannen är oskyldig och hur det i så fall ska bevisas.
Något jag tycker är roligt är hur det finns en twist i filmen som jag inte kunde förutse. Lite gulligt är det också att man i eftertexterna blir ombedd att inte avslöja twisten för andra

Ett annat tips är ”Being There” - En dramakomedi från 1979. https://www.imdb.com/title/tt0078841/
En trädgårdsmästare som aldrig satt sin fot utanför sin herres ägor blir plötsligt exponerad för verkligheten då han inte längre kan vara anställd hos sin arbetsgivare.
Man får följa den här mannen, som de flesta nog skulle kalla smått utvecklingsstörd, i sin jakt att finna en ny trädgård att påta i. Av en slump hamnar han bland maktens elit där han gör ett ganska stort intryck.

Filmen är kanske inget mästerverk i sig men det är en av få filmer som jag skrattat så mycket att jag bokstavligen gråtit. Lägg därtill att den på ett halvfyndigt sätt ger en kommentar om det samhälle vi lever i. Såväl som när filmen gjordes och nu 30 år senare. Men som sagt, även om vi bortser från filmens filosofi så är den riktigt bra. Tappar lite i slutet tyvärr men men...
Filmen har Peter Sellers i huvudrollen så jag antar att många sett filmen, men för mig som föddes ett decennium senare så hade jag inte ens hört talas om den förrän ett par månader sedan.

Permalänk
Medlem

Tack för tipsen - Being There åker in på min se-lista.

War Machine (2017) med Brad Pitt. En film som (utifrån min erfarenhet) få hört talas om - en fantastisk parodi på amerikansk krigspropaganda.

Enemy (2013) regisserad av Villeneuve (Prisoners, Sicario, Arrival, Blade Runner 2049). Filmen handlar om en man som hittar sin dubbelgångare i en film och bestämmer sig för att söka upp honom. Väldigt intensiv och obehaglig film.

Permalänk
Medlem

Är A scanner darkly en för "stor" film för att plats här?
Förhoppningsvis inte
Udda sci-fi med väldigt cool celshadad stil.
Massor av bra skådisar (Keanu Reeves, Robert Downey Jr, Woody Harrelsson mfl) som gör sköna lite småöverdrivna insatser som passar filmen.
Handlar typ om en infiltration av ett gäng "pundare", för att försöka nå källan till en ny drog som kommit ut som håller på att lamslå hela landet...

Småputtrig, nojig, flummig, rolig, dyster, lite twistig.
Verkligen inte en actionfilm!
Vet inte riktigt hur jag ska beskriva den mer än så just nu

Skrivet av Trunk:

Ett annat tips är ”Being There” - En dramakomedi från 1979. https://www.imdb.com/title/tt0078841/

Kort bonusinfo: filmen hette "Välkommen Mr. Chance!" när den släpptes i Sverige.
(Själv har jag inte sett den, men borde kanske )

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Medlem

Bronson med Tom Hardy.
Fantastisk även om den blev lite mainstream när det var med på Netflix

Visa signatur

Dator:Ryzen 9 3900X, MSI B450 Tomahawk, 16 GB Ram, RTX 2070 Super.
Kameror: Panasonic G80, Canon G7xmk2 Gopro Hero7 black mm.
www.youtube.com/c/ronniejossan

Permalänk
Medlem

Bästa tråden på länge!

Bullet in the Head (1990) Regissör John Woo. Såg den första gången för ca 10år sedan. Är absolut utan tvekan världens bästa film. En film i kategorin äventyr, en blandning av Stand by me, Apocalypse now och Crank.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Confessions (Kokuhaku) - Japansk hämndfilm, skulle hävda att den är ganska unik och absolut sevärd. En av mina favoritfilmer.

The Skin I Live In (La piel que habito) - Tycker IMDB-texten förklarar rätt bra utan att ge iväg för mycket info: A brilliant plastic surgeon, haunted by past tragedies, creates a type of synthetic skin that withstands any kind of damage. His guinea pig: a mysterious and volatile woman who holds the key to his obsession. Väldigt mörk film.

Filmerna är varken på svenska eller engelska så man - såvida man inte kan japanska eller spanska - måste vara rätt uppmärksam när man kollar för att hänga med i svängarna, tycker det lyfter upplevelsen även om det blir en del textläsande.

Visa signatur

[Moderkort: Asus TUF X570-Plus Gaming] [Nätagg: Corsair AX 750W]
[Minne: G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600MHz 2x16GB] [Grafikkort: ASUS RTX 2070S]
[Processor: AMD Ryzen 7 3700X] [Hårddisk: Corsair Force Series MP510 960GB + SSDs + lagringsdiskar]

Permalänk

The man from earth (2007) https://www.imdb.com/title/tt0756683/?ref_=tt_urv
inte så många år på nacken, dock en film kanske inte alla känner till
Jag kör en copy/paste på en kort beskrivning då den är bättre än min.

" The Sci-Fi thriller goes places I've never dreamed of. The movie places the viewer in the backseat for a wild ride through history connecting it to the present. I was shocked at the ideal of a Cro-Magnum surviving until present day, and even more shocked how each professional almost validated the possibilities as the story unfolded. The most unique thing about the movie is who John Oldman has met, and has been (don't want to give it away, but he's been the most well known person alive) in his centuries of living, or who he could be in the future!

This film is great for anyone who likes movies that challenges the norm! The movie bewilders the mind yet challenges the heart of our beliefs! This amazing Sci-Fi film pays great homage to the late and great Jerome Bixby! Anyone who is a fan most go see this film!

Visa signatur

Får får får? Nej! Får får Lamm.

Permalänk
Medlem

Jag tänker genast på Pirates of Silicon Valley (1999) som skildrar Bill Gates (Anthony Michael Hall) och Steve Jobs (Noah Wyle) från 70-talet till sena 90-talet. Jag vet inte hur pass väl den överensstämmer med verkligheten, men underhållande är den.

Permalänk
Medlem

Jag vill tipsa om The Net (1995) eftersom detta är ett datorforum
Det kan hända att det är en känd film och alla redan sett den men jag visste inte om den föränn tidigare i år och ingen annan jag pratat med hade sett den heller.
Den nämns även i Seinfeld, så om man vill se alla filmer som nämns i Seinfeld - här är en ("it was called The Net, with the girl from the bus")

Den är iaf kul att se, mest för att se Sandra Bullock spela Wolfenstein 3D och hålla på med gamla beiga datorer. Hela filmen handlar egentligen om hur all vår information ligger på datorer och hur osäkert det kan vara. Med dagens samhälle där man oroar sig om att Facebook vet för mycket m.m. kan det vara lite relaterbart idag.

Är det en jättebra film? Nja... men ändå sevärd tycker jag pga de gamla datorerna

Visa signatur

13600KF, RTX 4070 FE, B760I, 32GB DDR4, NR200P

Permalänk
Medlem

12 Angry Men (1957). Handlar om en jury som ska komma fram till huruvida de ska döma en grabb till döden eller ej.

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem

Telefon är en intressant film om man intresserar sig för Kalla Kriget. Även om den kanske inte är lysande i alla aspekter så ger den litet att fundera på.

Seven Samurai är kanske allt för känd?

Monsieur Hulot's Holiday är utan tvekan helt absurd.

La Femme Nikita - en ganska "stark" film. Léon: The Professional är faktiskt en spinoff från La Femme Nikita.

Das Boot - kanske inte helt okänd.

Metropolis - det känns som om vi håller på att gå i denna riktningen.

Max Headroom - Vi är där nu... "Live and Direct" är dagens tema.

K-PAX - Även om Kevin Spacey har personliga problem är han bra som skådespelare, denna filmen är ganska udda och inte lik "The Usual Suspects".

Permalänk
Hedersmedlem

Adams æbler
https://www.youtube.com/watch?v=iuvG4gUUlL0

Mads Mikkelsen spelar en präst som tar emot folk för rehab från fängelse.
Folk är så jädra knäppa i den här serien.
Skönt dansk och ganska vrickad.

Samma regissör som för den mer kända danaks filmen Blinkande lyktor.
Har man inte sett blinkande lyktor förresten så kan jag varmt rekommendera denna komedi om danska smågangsters som får tag i en större mängd pengar. Karaktärerna är så jädra bra häri!

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

3 idots (2009) - en jädrigt bra film som jag har sett om många gånger. En välskriven och intelligent humorfilm.

Länkar trailern men det bästa är och se filmen utan att tjuvkika på den, som med de flesta filmer.
https://youtu.be/76zUROaoiEA
8,4 på imdb

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Ex Machina
Den föll lite under radarn eftersom att den lanserades samtidigt som Age of Ultron.
Men den är rätt intressant och häftig.

Calibre
En Netflix film. Den här blev jag överraskad över, sjukt spännande thriller!

Permalänk
Medlem

Många bra tips att anteckna! Tack.

Mitt bidrag blir The Making of '...And God Spoke som jag såg för länge sen när "Filmnet" sände den. Gillade den riktigt mycket.

Komedi i stil med vad Christopher Guest brukar/brukade göra, "mockumentaries". Två snubbar som bestämmer sig för att göra den ultimata filmen om Bibeln. Säger inte mer än så. Problemet är att den finns f-n i mig inte någonstans att finna! Så, lycka till att hitta den för att se den. Jag skulle kunna sälja min själ för att få se den igen.

Tv-serie. Finns oändligt många men tipsar om en som jag antar smugit under radarn för många. Versailles . Om Louis XIV´s hov och livet däri under tiden Versailles byggs. Riktigt bra serie. Cmore streamade två första säsongerna men inte den tredje så den missar jag tydligen om nu inte någon annan streamingtjänst tar upp den vilket jag hoppas rejält på.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Medlem

Får väl tipsa om den här filmen som jag såg för ett år sedan, som var mycket bra.
Ett polis drama som skildrar rasismen och fördomarna i 60-talets USA.

"In the Heat of the Night"
https://www.imdb.com/title/tt0061811/

Visa signatur

There is always a price to pay for convenient

Permalänk
Inaktiv

The Place Beyond the Pines (2012) med Ryan Gosling, Eva Mendez och Bradley Cooper, tycker jag var en kanonbra film som vad jag vet få har sett

Permalänk
Medlem

The Invention of Lying

Inte jättebra film kanske, men helt klart sevärd. Filmen leker med den udda tanken att alla alltid talar sanning, och plötsligt får en kille den spontana idén att "säga något som inte är...".

Permalänk
Medlem

Gillar filmer som inte går som man trodde.
Så vissa franska filmer kliar på precis rätt punkt.
T.ex:
Total Western med "Samuel Le Bihan" som ju alltid är bra.
En riktig antihjälte actionrulle som är trovärdig från första sekunden, inga övernaturliga fasoner mao.
Och:
Les aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec som i princip är indianen Jonas fast på franskt vis och bättre, och att huvudskådisen är riktigt ögongodis gör ju inte saken sämre direkt

Permalänk
Medlem

The Way Way Back (2013)
En härlig feelgood drama som jag blev riktigt överraskad över.

"Shy 14-year-old Duncan goes on summer vacation with his mother, her boyfriend, and her boyfriend's daughter. Having a rough time fitting in, Duncan finds an unexpected friend in Owen."

https://www.imdb.com/title/tt1727388/

The Kings of Summer (2013)
Ytterligare en härlig drama som påminner lite om klassikern Stand by me (1986) om än inte samma klass men ändå riktigt trevlig.

Three teenage friends, in the ultimate act of independence, decide to spend their summer building a house in the woods and living off the land.

https://www.imdb.com/title/tt2179116/

Hunt for the Wilderpeople (2016)
En dramakomedi med Sam Neill som utspelar sig i vildmarken i fantastiska Nya Zeeland.

A national manhunt is ordered for a rebellious kid and his foster uncle who go missing in the wild New Zealand bush.

https://www.imdb.com/title/tt4698684

The Nile Hilton Incident (2017)
Thriller som utspelar sig i Egypten precis innan arabiska våren, med Fares Fares i huvudrollen. Kammade hem nästan allt på Guldbaggegalan och vann jurypriset på Sundance.

A maid witnesses a murder at an upscale hotel and a policeman is assigned to the case, but it soon becomes clear that important people don't want the case solved.

https://www.imdb.com/title/tt5540188/

Visa signatur

Dator: Lian Li O11 Dynamic, R9 5900X, MSI X570 ACE, Corsair H150i Pro, G.Skill TridentZ@3733MhzCL16, ASUS RTX 3090 TUF OC, Firecuda 530 2TB, 990 Pro 2TB, Corsair RM850x.
Skärm: LG OLED 42C2

Permalänk
Medlem

The Burbs
https://www.imdb.com/title/tt0096734/
En mysig komedi med riktig feelgood känsla.

Permalänk

Minns när jag växte upp så sade man att Tequila Sunrise blev en flopp trots att man hade den tidens mest populära skådespelare med.
Så den borde väl få ha sett då.
https://www.imdb.com/title/tt0096244/

Men Hollywoodfilmer brukar många ha sett ändå, om man jämför med det som gjorts i Europa och i synnerhet österut. Jag håller mig till dem jag sett själv och tyckte var bra:

Lilja 4-ever. Svensk film och tyvärr verklighetsbaserad. Den här borde alla svenskar se.
https://www.imdb.com/title/tt0300140/?ref_=fn_al_tt_1

Ön i fågelgatan. Här kommer ni känna igen en tysk officer, spelas nämligen av Stefan Sauk.
https://www.imdb.com/title/tt0119389/?ref_=fn_al_tt_1

Admiral. Även om den innehåller en hel del krig så kommer man bli besviken om det är en krigsfilm man vill se. Det är en dramafilm och verklighetsbaserad.
https://www.imdb.com/title/tt1101026/?ref_=fn_al_tt_2

Rukajärven tie. Finsk krigsfilm.
https://www.imdb.com/title/tt0162625/?ref_=fn_al_tt_1

Nionde kompaniet (inte att förväxla med den svenska) Rysk verklighetsbaserad krigsfilm, men inte heller regelrätt krigsfilm på så vis att det är strid från början till slut. Upplägget påminner om Full Metal Jacket.
https://www.imdb.com/title/tt0417397/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr...

Visa signatur

NO MAAM

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blacksheep:

The man from earth (2007) https://www.imdb.com/title/tt0756683/?ref_=tt_urv
inte så många år på nacken, dock en film kanske inte alla känner till
Jag kör en copy/paste på en kort beskrivning då den är bättre än min.

" The Sci-Fi thriller goes places I've never dreamed of. The movie places the viewer in the backseat for a wild ride through history connecting it to the present. I was shocked at the ideal of a Cro-Magnum surviving until present day, and even more shocked how each professional almost validated the possibilities as the story unfolded. The most unique thing about the movie is who John Oldman has met, and has been (don't want to give it away, but he's been the most well known person alive) in his centuries of living, or who he could be in the future!

This film is great for anyone who likes movies that challenges the norm! The movie bewilders the mind yet challenges the heart of our beliefs! This amazing Sci-Fi film pays great homage to the late and great Jerome Bixby! Anyone who is a fan most go see this film!

Det här. The Man from Earth är en grymt underskattad film, som fick alldeles för lite exponering / PR / reklam innan den t.om. släpptes direkt på DVD. Dom lyckades göra en hel film som i princip utspelar sig i samma rum, med dialog som driver allt framåt. Tittar fortfarande på den regelbundet.

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova