Varför är Apple-datorer så dyra?

Permalänk
Skrivet av LudvigLindell:

Skärmar håller ju måttet längre än resterande komponenter, jag skulle aldrig köpa en stationär dator med inbyggd skärm av just den anledningen. Det är slöseri med pengar.

Sett från någons perspektiv som har en dator som inte behöver bytas ut oftare än vart 7-8 år händer det såpass mycket även med skärmteknik mellan bytena att när man ändå ska ha en ny dator vill man gärna även ha en förbättring i form av [högre uppdateringsfrekvens|bättre kontrast|bättre färgåtergivning|bättre ljusstyrka].

Sen är det klart att om skärmen är fristående så kan man välja i vilken takt man får del av dessa förbättringar, men jag känner många prylnördar som inte exakt sparar pengar genom att ha fristående skärm...

Permalänk
Medlem

Inte specifikt datorer, men LTT gjorde en video nyligen om många fördelar med Mac OS.
https://www.youtube.com/watch?v=MsMJeghxWnQ

Man får vad man betalar för ... det handlar inte endbart om hårdvara, men smaken är som baken ..

Visa signatur

- none -

Permalänk
Medlem

De flesta verkar missa att man betalar för att få Mac OS också. Ingår ett flertal bra programvaror, Garageband är den begripligaste DAW jag använt i alla fall. Har man en iPhone/iPad spelar datorn väldigt bra med dessa, etc.

Vissa kanske betalar en premie för att få ett rent skrivbord. Det är i princip en skärm med en strömsladd, inget annat.

Personligen gillar jag inte tanken på att betala ganska mycket för en skärm som är knuten till resten av datorn, hade nog hellre valt en Mac Mini ihop med en 5K-skärm i så fall.

Edit: En poäng till, Apples support tillhör den bästa i branschen.

Permalänk
Hedersmedlem

Det här med att en Mac räcker i 7-8 år är lite av en självuppfyllande profetia iaf på desktopsidan. Det är ju exakt samma komponenter i en Mac som i en PC, så rent prestandamässigt så är det inte så att Macar kan sträcka på benen längre, tvärtom snarare för samma pengar.

Skillnaden är att eftersom en PC är billigare så kan man motivera en uppgradering tidigare eftersom man inte behöver lägga lika mycket pengar bara för att uppgradera själva maskinen.

Det går fullt utmärkt att använda en äldre PC också. Stoppa en SSD i bara så går det att köra Windows 10 i OK fart på nästan vad som helst. Det är bara att många väljer att uppgradera tidigare, och många med Mac väljer att leva med äldre maskiner för att det är så dyrt att uppgradera. (Mina föräldrar sitter med nästan 10 år gamla MacBooks som är dyngsega som de inte uppgraderar för att det är för dyrt...)

På laptopsidan så är en MacBook mer välbyggd än en genomsnittlig PC, ja, men även här finns det väl byggda PC-laptops, särskilt om man shoppar i tillverkarnas företagssegment och inte i privatsegmentet. Beviset för detta är att det går utmärkt att köpa äldre rekonditionerade företagslaptops och köra med. Det är klart det mest prisvärda sättet att få tag på en billig laptop idag jämfört med något konsumentskräp som faller isär bara man tittar på det snett. Visst, batteriet brukar vara rätt utslitet, men det gäller ju på Mac också.

Sen är det ju så klart svårt att argumentera mot att macOS är bra för vissa. Själv tycker jag att macOS bara blivit sämre för varje version. Men jag inser ju också att jag inte är i Apples målgrupp just nu.

Permalänk
Medlem

Varför Apple kostar så mycket är också att dom investerar mycket pengar i att göra produkterna dåliga och forskar i nya metoder att ställa till med problem för sina kunder. Det som senast kommit upp är att även om du byter ut batteriet i en iPhone med ett batteri från en splitterny iPhone så säger fortfarande telefonen till att batteriet är dåligt. Det behövs alltså någon form av mjukvara att stänga av detta meddelande.

Se hur mycket Apple har pushat Touchbar-datorerna med att dom är tunna men kvaliten är katastrofal. Tangentbordet är skit, har T2-chipet som skapar problem. Apple lägger resurser för att stoppa andra att reparera DERAS (inte kundernas) datorer. T2 är nog döden för Hackingtosh.

RIP Apple

Permalänk
Medlem
Skrivet av Findecanor:

Det enda andra 5K-skärm jag kunde hitta på Prisjakt var denna: LG UltraFine 5K 27MD5KA för 13 390 SEK.

Samtidigt finns det starka argument för att påstå att en 5K-skärm på 27 tum är ordentligt overkill och att de flesta lika gärna skulle kunna använda en 4K-skärm. En sådan med tillräckligt hög kvalitet för all normal användning får man idag för ungefär 3000 kronor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hakro807:

Samtidigt finns det starka argument för att påstå att en 5K-skärm på 27 tum är ordentligt overkill och att de flesta lika gärna skulle kunna använda en 4K-skärm. En sådan med tillräckligt hög kvalitet för all normal användning får man idag för ungefär 3000 kronor.

Det är inte overkill när du tänker på hur du kör med High DPI-skalning som OSX gör default vilket ger en brutalt mycket bättre upplevelse för ögonen, speciellt för text.
Du får alltså en skalad upplösning som ger dig 2560 × 1600 i den upplösingen som Apple erbjuder på 5k-skärmarna där du dubblar upplösningarna i båda leden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gabriel15:

Ja då man man öppna plånboken och betala för sig.

Det är priset man får betala för slippa Microsoft men förmodligen värt i väldigt många fall.

Själv har jag både en macbook pro och en gamingdator med windows, en dator fungerar alltid utmärkt och den andra jävlas hela tiden du kan nog räkna ut vilken

Macbooken? har inte haft några problem med Windows sen jag gick över till Windows 7 år 2009.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Leoms:

RIP Apple

Dom skrattar hela vägen till banken åt sådana kommentarer.

Jag håller med om att många av deras produkter är överprisade men med tanke på hur mycket deg de tjänar så borde vem som helst förstå att min och din åsikt inte spelar någon roll. Så länge folk köper produkterna i tillräckligt stor mängd så är det bevisligen inget fel på prissättningen, om man tänker från Apples perspektiv.

Skrivet av hakro807:

Samtidigt finns det starka argument för att påstå att en 5K-skärm på 27 tum är ordentligt overkill och att de flesta lika gärna skulle kunna använda en 4K-skärm. En sådan med tillräckligt hög kvalitet för all normal användning får man idag för ungefär 3000 kronor.

Argumentet är väl bl.a. att 5k är att föredra vid videoredigering m.m. som har 4k som källmaterial. Då kan du jobba i äkta 4k plus att du ha utrymme med programmets verktyg m.m. Vet inte hur väl det stämmer men jag har i alla fall sett flera personer komma med det argumentet.

Permalänk
Skrivet av pv2b:

Det här med att en Mac räcker i 7-8 år är lite av en självuppfyllande profetia iaf på desktopsidan. Det är ju exakt samma komponenter i en Mac som i en PC. Skillnaden är att eftersom en PC är billigare så kan man motivera en uppgradering tidigare eftersom man inte behöver lägga lika mycket pengar bara för att uppgradera själva maskinen.

Viktigast av allt: Jobbar man med något där absolut maxprestanda i varje läge är värt pengar, så är en dators potentiella livslängd ett meningslöst mätvärde. Men jag hävdar att en kraftigt övervägande majoritet människor - så länge deras I/O-krav möts i övrigt - inte till vardags kommer märka påtaglig skillnad mellan en bra Intelprocessor från 2013 och en bra Intelprocessor från 2019 med samma antal kärnor.

Skrivet av pv2b:

Det går fullt utmärkt att använda en äldre PC också. Stoppa en SSD i bara så går det att köra Windows 10 i OK fart på nästan vad som helst.

Helt sant.

Skrivet av pv2b:

Även här finns det väl byggda PC-laptops, särskilt om man shoppar i tillverkarnas företagssegment och inte i privatsegmentet.

Absolut, men då sparar man inga pengar (nu jämför jag en nysläppt Apple-modell mot en nysläppt modell från andra kända tillverkare - Apple är som sagt ökända för att sällan sänka sina priser under en produkts livstid).

Skrivet av pv2b:

Sen är det ju så klart svårt att argumentera mot att macOS är bra för vissa.

Det tror jag är ett av de starkaste argumenten: Du får i princip alla fördelar av att köra en Unix med få av de vanliga nackdelarna. Det spelar ingen roll om du är ett proffs eller en glad amatör: Det är oerhört värdefullt att det inte straffar sig i längden om man inte lägger egen tid på att underhålla sitt operativsystem, och det är oerhört värdefullt att ha ett operativsystem där datasäkerhet inte är ett lager som klistrats på i efterhand: Jag vet hur man konfigurerar Windows för att risken för lyckade malwareattacker ska vara minimal, men min pappa vet det inte. Dessutom: han hade hatat en Windowsdator som hade konfigurerats att vara så angreppssäker som macOS är out of the box med rekommenderade inställningar, och på Appledatorn blir inte användarupplevelsen lidande på grund av detta.

Permalänk
Medlem

Kör mac book pro på jobbet. Förra fick jag köpa loss när den skulle bytas ut. Båda har överlägsen skärm och batteritid mot alla thinkpads(pc) jag tidigare jobbat på. Sen så är MacOS överlägset i mitt arbete.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd

Stationär dator i all ära, jag köper att folk vill ha den, dock har jag betydligt svårare att förstå varför någon skulle vilja betala över 14K för en jädra mobiltelefon/surfplatta, oavsett märke...

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zargoz:

Vem fan köper sådana datorer?

Skulle säga att det finns en handfull skäl till att Apples produkter kostar så mycket:
1: De har väldigt hög vinst. Var fjärde krona de får in är ren vinst. Detta i en bransch där några få procent vinstmarginal är det normala.
2: De har för de som bor i större städer väldigt god service vilket många betalar lite extra för.
3: De har ett väldigt stark ekosystem där det mesta de säljer fungerar oerhört väl tillsammans.
4: De säljer produkter som är svåra att jämföra pris på, istället för rå prestanda satsar de på "gimmicks".
5: De säljer ofta väldigt välbalanserade produkter. Ni har säkert sett en "speldator" från Asus eller HP med en i9-9900K och ett GT 1030 eller liknande vansinnig konfiguration. Apple skulle inte välja att sälja något sådant.
6: Estetiskt väldigt tilltalande design (om än inte alltid så praktisk).
7: Likvärdiga lösningar från andra tillverkare kostar ungefär lika mycket.
8: Högt andrahandsvärde gör att för den som byter dator (eller telefon) ofta blir slutkostnaden ungefär samma oavsett om man satsar på Mac eller PC.
9: De har en de facto monopolsituation. Till skillnad mellan de som hoppar mellan olika tillverkare på Windows- eller Android-sidan så finns det bara en tillverkare som erbjuder iOS/OS X.

Permalänk
Medlem

(En annan sak som kan berättiga ett högt inköpspris är att andrahandsvärdet är generellt sett märkbart högre än konkurrenternas.)

Permalänk
Avstängd

Skall väl inte säga så mycket mer här då det står North Face och liknande på merparten av mina friluftsartiklar... Ehm...

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Absolut, men då sparar man inga pengar (nu jämför jag en nysläppt Apple-modell mot en nysläppt modell från andra kända tillverkare - Apple är som sagt ökända för att sällan sänka sina priser under en produkts livstid).

Javisst, om du jämför nysläppt mot nysläppt är det ingen skillnad. Men det är inte nysläppt man handlar om man vill få en bra deal, utan en äldre prissänkt modell. Då kan man få samma kvalité billigare, dock att det är en äldre modell med inte riktigt lika hög prestanda. Men som du själv sade så spelar ofta inte prestandan jättestor roll för de flesta. En lite äldre modell är helt okej.

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Det tror jag är ett av de starkaste argumenten: Du får i princip alla fördelar av att köra en Unix med få av de vanliga nackdelarna. Det spelar ingen roll om du är ett proffs eller en glad amatör: Det är oerhört värdefullt att det inte straffar sig i längden om man inte lägger egen tid på att underhålla sitt operativsystem, och det är oerhört värdefullt att ha ett operativsystem där datasäkerhet inte är ett lager som klistrats på i efterhand: Jag vet hur man konfigurerar Windows för att risken för lyckade malwareattacker ska vara minimal, men min pappa vet det inte. Dessutom: han hade hatat en Windowsdator som hade konfigurerats att vara så angreppssäker som macOS är out of the box med rekommenderade inställningar, och på Appledatorn blir inte användarupplevelsen lidande på grund av detta.

Jag förstår ärligt talat inte vad du menar. Datasäkerhet är varken mer eller mindre påklistrat i Windows eller macOS.

För de som vill ha en Unix-liknande miljö vill jag faktiskt påstå att Windows Subsystem for Linux är minst lika användbart, om inte mer användbart än att macOS är ett Unix. Till skillnad från macOS får man då en Linuxdist som faktiskt är tänkt att användas som en terminaldriven miljö med bra quality of life-grejer som pakethanterare etc.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Zargoz:

En kompis till mig bad mig att kolla upp en imac till honom. Jag kan inget om IMac´s för att vara ärlig men kollade priser och en "värsting" kostade nästan 30000 kronor.
Man kan ge 30 tusen för dator om man vill ha det grymmaste men när jag kollade på spec så kunde jag bara inte tror det. Jag menar skojar Apple eller vad van?
Man fick bara en i5a.. och bara 8gb ram...
Och hårddisken?? 2TB av en förbannad HDD 5400 rpm. HAHAHAHA ÅR 2019. LOL

Jag var tvungen att kolla vidare. Sen är det tydligen så att de klistrar delarna mot själva skärmen så man kan inte byta ut den.

https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/stationar...

Vem fan köper sådana datorer?

forskare, universitet etc

Datorspelare? Nä

Skrivet av crew seven:

Hypa journalister och video-editerare dom älskar mac inte för hårdvaran men för märket.

Eller universitet, forskare och datavetare som föredrar UNIX.

Skrivet av Jumpcut:

Skulle säga att det är mycket företag. Vet en arkitektfirma i Stockholm som kör 70 st iMac 27" i5, 16GB. Många reklamfirmor, mediabolag etc kör också ganska enkla iMacs då dom inte behöver så mycket kraft i maskinerna men uppskattar (och ofta behöver) dom fina skärmarna. Tror det också är en combo av att dom gillar utseendet (ser bra ut i kontorslandskaet typ) samt att dom gillar att använda OS:et.

Skrivet av Trunk:

Att man betalar premium för Apple borde inte vara en nyhet för någon, att starta en sådan här tråd är lite som att sparka in varenda öppen dörr som finns i västvärlden...

Men...
Det folk verkar ignorera när det kommer till priset på iMac är att det mesta du betalar för är skärmen.
Du kan ju roa dig med att sätta ihop ett paket med likvärda komponenter och en likvärdig skärm, du blir nog lite förvånad.

Sen finns det andra anledningar att vilja betala extra för en Apple-produkt. T.ex. så är deras ekosystem fullkomligt oslagbart, windows m.fl. kommer inte ens i närheten (om de inte gjort drastiska ändringar den senaste tiden). Eller varför inte betala lite extra för att få tillhöra den grupp som gång på gång tillhör de som är mest nöjda över sina produkter enligt undersökningarna.

Missförstå mig inte, jag tycker också att deras priser är hutlöst dyra för datorerna men som tur är har jag valet att köpa någonting annat, precis som du och din vän har.

Skrivet av Frazeur:

Jag har lite funderat på detta. Jag tycker att det är lite orättvist mot Windows att detta ofta poängteras när man jämför Windows med Apples OS. Jag skulle istället säga att Apple och Microsoft har olika approaches. Microsoft har satsat på att försöka göra Windows kompatibelt med så mycket som möjligt, vilket betyder att dom offrar en massa stabilitet, smidighet etc. för att få dåligt gjord mjukvara av diverse andra aktörer att fungera bra på Windows. Apple har igen skapat ett otroligt smidigt och stabilt OS genom att nästan uteslutande tillåta mjukvara av företaget självt. På så sätt är det ju mycket lättare att se till att allting fungerar smidigt ihop.

Jag generaliserar ju nu en massa såklart, men i alla fall.

Du kan köra vilka program du vill på MacOS. Vad pratar du om?

Skrivet av snajk:

Många fokuserar på skärmen och visst hade det varit trevligt med en 5K-skärm, men det är extremt dyrt i dagsläget. Du får en bra 4K- eller varför inte någon trevlig UW 3440x1440, med TB, grymma färger osv. för väldigt mycket mindre pengar. Visst är det något av en nedgradering jämfört med Imacens 5K-skärm men jag tror de flesta hade varit precis lika nöjda med 4K eller så.

Det är dock ofta så när man diskuterar med Apple-användare, de tar fasta på en liten detalj som antingen inte finns till alternativen eller som är väldigt dyr och säger att Apples produkt är prisvärd på grund av det när de allra flesta inte bryr sig så mycket om denna detalj. Exempelvis "haptic engine", "retina upplösning" på telefoner och datorer (för några år sedan), touch baren på macbook pro, "världens minsta proffsdator" i Mac Pro eller den stora touchplattan. Jag säger inte att apples produkter inte har fördelar men dessa detaljer är inte viktiga för de allra flesta.

Fast samtidigt är det ju samma komponenter, Apple tillverkar inte minnen exempelvis utan det är samma skit som på en PC, de bara kostar väldigt mycket mer (om man köper de från Apple som man ofta är tvungen att göra). Sen har de förstås vissa saker som är faktiskt bättre, som deras minnesprestanda i telefonerna exempelvis.

Inte bry sig om retina på telefoner och surfplattor? De produkterna är ju liksom bara skärm, upplösning är avgörande. Apples systemkretsar springer åttor kring allt som finns i konkurrerande smartphones.

Alltså, MacOS är UNIX och bara det är ett tungt vägande skäl för många. Många delar av OSet är open source, att Apple har hård kontroll över vad som får köras på MacOS är ju tjurskit av rang, det är bara att installera och köra vilket program du vill.

Här är källkoden till kärnan: https://opensource.apple.com/source/xnu/xnu-4903.221.2/

Så snygga, snabba datorer med UNIX är ju en dröm för många.

Att målgruppen skulle bestå av idioter med hög inkomst som köper för att impa på grannen är ju bara trams.

Att det mest prisvärda och lovvärda man kan göra med en processor skulle vara att låta den exekvera Windows 10 och allt annat är snobberi och bortkastade pengar är ju en ganska inskränkt inställning.

Permalänk
Avstängd

@pv2b: MacOS är UNIX och är ett fullgott sådant.

Permalänk
Avstängd

Måste faktiskt också försvara Mac OS (även om jag personligen verkligen aldrig gillat användar interfacet och enklicks modellen, mindmapping, mm men det är ju en fråga om personliga preferenser.)

UNIX är ju även grunden (eller i vart fall inspiration) för bland annat Linux, som ni säkert vet.

Även om jag hatar Mac OS så anser jag att UNIX fortfarande är ett av de bästa som någonsin gjorts.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av terra33:

@pv2b: MacOS är UNIX och är ett fullgott sådant.

Jag har aldrig påstått något annat.

Permalänk
Permalänk
Medlem
Skrivet av Sidde:

Det är inte overkill när du tänker på hur du kör med High DPI-skalning som OSX gör default vilket ger en brutalt mycket bättre upplevelse för ögonen, speciellt för text.
Du får alltså en skalad upplösning som ger dig 2560 × 1600 i den upplösingen som Apple erbjuder på 5k-skärmarna där du dubblar upplösningarna i båda leden.

2560*1440 om vi nu ska vara petiga. Sedan är det givetvis så att högre upplösningen generellt sett är bättre, mitt argument baserar sig på att det för de flesta inte är värt merkostnaden med en 5K-skärm utan lägre pris eller i övrigt bättre komponenter skulle vara ett bättre alternativ. Nu finns ju givetvis även en Imac med 4K-skärm, men då med en 21-tums skärm. Ett betydande steg ned. Men då återkommer vi till detta med gimmicks som jag nämnde tidigare. Istället för att välja att sälja datorn med en 4K-skärm, vad som kan ses som en oerhört prisvärd kompromiss, så väljer de istället en lösning med tredubbla kostnaden trots en tveksam förbättring.

Permalänk
Skrivet av pv2b:

Jag förstår ärligt talat inte vad du menar. Datasäkerhet är varken mer eller mindre påklistrat i Windows eller macOS.

OK; förtydligande:
Moderna Windowsversioner har en bas som ända från början var designad som ett fleranvändarsystem, så grunden finns där. Men många applikationer - till och med sådana tillverkade av Microsoft själva, exempelvis Office - har eller kräver så djupgående rättigheter till systemet att du måste välja mellan en integrerad och transparent användarupplevelse och risken att ett nerladdat dokument bokstavligen kan trasa sönder ditt system som om året var 1998 - macromalware är fortfarande en grej i den här världen. Missförstå mig rätt: UAC har gjort mycket gott, men det har inte tagit bort standardinställningen att första användaren är ett verkligt administratörskonto och därför bara en Tillåt-knapptryckning ifrån katastrof i varje läge även när systemet fungerar optimalt. På en Mac har du normalt sett sudorättigheter, vilket är snarlikt, men lösenordsrutan kommer upp så sällan att en användare kommer att fråga sig varför en nerladdat och exekverad fil orsakar att den dyker upp.

Skrivet av pv2b:

För de som vill ha en Unix-liknande miljö vill jag faktiskt påstå att Windows Subsystem for Linux är minst lika användbart, om inte mer användbart än att macOS är ett Unix. Till skillnad från macOS får man då en Linuxdist som faktiskt är tänkt att användas som en operativmiljö med bra quality of life-grejer som pakethanterare etc.

Det finns inget som varit så bra för Microsofts system som att de försökt slå sig in som en leverantör av Internettjänster. Varje ny version av Windows Server blir mindre irriterande att jobba med och ger mig fler av de verktyg jag förväntar mig ur box.
WSL är.. ett bekvämt sätt att köra Windows-motsvarigheten till Wine (i version 1) eller en bekvämt paketerad VM (i version 2). Båda kommer med quirks, och båda kommer med påtagligt långsam UX i alldeles för många fall.
Vill jag ha pakethantering i macOS slänger jag in Homebrew; men det viktigaste av allt är att vill jag ha vettiga nätverks- och scriptverktyg finns de på vilken maskin jag än sätter mig.
Och naturligtvis: Vill jag ha en linuxdist som är tänkt att användas som en operativmiljö så använder jag naturligtvis varken Windows eller macOS på den datorn/VM:en. Men jag kommer att kunna fjärrstyra den från en mac rakt upp och ner, medan jag måste hämta hem programvara för att kunna göra det samma från Windows.

Permalänk
Medlem

Man betalar 50% mer för märket och MacOS.

Apple kan ta bra betalt då de vet att de också har kontroll på hela flödet maskinen OS:et vilket gör att sakerna också allt som oftast fungerar väldigt bra med varann.

Oftast färre problem med Mac och Macos än tex valfri dator och Windows.
Tom valfri dator och Linux så är antalet fel ofta lägre i Mac + Macos så det man köper för mer pengar är allt som oftast en problemfri upplevelse och användande.

Visa signatur

Acer Swift 1 Intel Celeron N4100 8GB Ram Intel HD 600 256GB SSD Asus VP278H
MSi CR720 Intel i3 370M 2,4Ghz 8GB ram GMA HD 500GB

Permalänk
Medlem

Som många skrivit redan, märket, samt ekosystemet.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Skrivet av Grabben_83a:

Man betalar 50% mer för märket och MacOS.

Återigen: Speca upp en Mac, och speca upp en så motsvarande maskin som möjligt från en av de stora premium-PC-tillverkarna utan att snåla på komponenterna, och det kommer att skilja en obetydlig summa mellan dem - ibland till och med till Macens fördel. Så nej: Du betalar för att slippa bry dig (som med övriga tillverkare), och du betalar i stor utsträckning för premiumkomponenter som inte är billigare från andra motsvarande leverantörer.

Men jo, du betalar betydligt mer än om du själv plockar ihop delar exakt utifrån vad du själv behöver, själv står för efterforskningarna, och själv står för riskerna och jobbet.

Skrivet av Grabben_83a:

Oftast färre problem med Mac och Macos än tex valfri dator och Windows.

IBM har konkreta siffror: De räknade för ett par år sen med tre gånger högre kostnad för en Windows-PC än för en Mac över datorns livstid.

Permalänk
Medlem

Så länge folk köper så kommer de självfallet att ta betalt. Den dagen deras kunder börjar vända sig annorstädes, med priset i åtanke, så kommer även Apple att få bita i det sure äpplet.

Men saker kostar det som folk är beredda att betala för det

.

Visa signatur

AMD Thunderbird 1.33 GHz (133 MHz Bus), Epox 8K7A, 1 x 256MB Corsair PC2100 DDR SDRAM, 20.5GB 7200 RPM Western Digital EIDE, Visiontek GeForce 3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Återigen: Speca upp en Mac, och speca upp en så motsvarande maskin som möjligt från en av de stora premium-PC-tillverkarna utan att snåla på komponenterna, och det kommer att skilja en obetydlig summa mellan dem - ibland till och med till Macens fördel. Så nej: Du betalar för att slippa bry dig (som med övriga tillverkare), och du betalar i stor utsträckning för premiumkomponenter som inte är billigare från andra motsvarande leverantörer.

Men jo, du betalar betydligt mer än om du själv plockar ihop delar exakt utifrån vad du själv behöver, själv står för efterforskningarna, och själv står för riskerna och jobbet.

Nja, det där köper jag inte fullt ut. Jag gick till apple.com och dell.com och letade up deras 15" Macbook Pro med i9-processor, dvs deras toppmodell, och sedan en likadant specad Dell (jag fick uppgradera processorn på Macen då Dellen inte hade den lägre specade i9:an). Macen kostade drygt 12 000 kr, eller 48%, mer.

I övrigt hade Dell-datorn högre skärmupplösning och touch-skärm (svårt att jämföra skärmarna i övrigt på specs, men båda har i alla fall bra rykte), samt ett grafikkort som är överlägset även uppgraderingsalternativen på Macen.

Detta är knappast vad jag kallar obetydligt. Det kan säkert vara så att någon komponent håller högre kvalitet på Macen, jag har inte orkat göra någon djupdykning, men inte något som kommer göra stor prisskillnad. Det kan såklart vara att jag hade "tur" och tog ett exempel som är ovanligt, då jag tog en Macbook Pro eftersom det var vad jag senast ägde i Mac-väg.

Råkade skriva på tok för liten procentuell prisskillnad.
Permalänk
Medlem
Skrivet av SweMerlin:

Så länge folk köper så kommer de självfallet att ta betalt. Den dagen deras kunder börjar vända sig annorstädes, med priset i åtanke, så kommer även Apple att få bita i det sure äpplet.

Men saker kostar det som folk är beredda att betala för det

.

Sedan har Apple alltid varit mycket dyrare utanför USA än i USA, och de verkar enbart fokusera på hemmaplan och även Kina.
Så att vi får betala bra mycket mer i Sverige har aldrig Apple brytt sig om.

Permalänk
Medlem

Jag har aldrig förstått Apple hatet, låt folk köpa vad dem vill.

Visa signatur

Louqe Ghost S1 + L TopHat | ASRock Phantom Gaming ITX | Intel Core i9-9900K | Corsair Vengeance LPX 32GB | Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti 11GB | Corsair SF750 Platinum | Samsung 970 EVO Plus 500GB | Intel 660P 2TB | Custom Vattenkylning CPU/GPU | Windows 11 Pro x64