Huawei avtäcker operativsystemet Harmony OS

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cooling23:

Har inte Samsung velat länge att hoppa av Android och göra eget operativsystem istället? Tizen tror jag det hette. Vad hände med det?

Tizen används idag främst på Samsung’s klockor, men det finns ett gång telefoner också - Samsung Z1-Z4. Aldrig använt någon av dem, men baserat på specarna så handlar det om lågprismodeller. Det var också lite liv för nåt år sen om att säkerheten i det OSet är undermålig.

Det verkar som om Samsung fortsätter att utveckla Tizen som nån form av backup till Android, om Google skulle hitta på något, men att Android är huvudspåret.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av NutCracker:

Den amerikanska kan jag leva med.

Skickades från m.sweclockers.com

Du menar att du redan lever med den oavsett

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Karaff:

Du menar att du redan lever med den oavsett

Absolut, har inte mycket som är värt att dölja, så det står "Welcome NSA, but stay out PRC" på min dörr;). Skämt åsido, ALLT som kränker integriteten är allvarligt oavsett vem som kränker den, men avsikten med kränkningen spelar stor roll. Handlar det enbart om att ta reda på mina köpvanor så är det ok om än otrevligt, betydligt värre är det om det handlar om politisk kartläggning som kan rendera i förföljelse och trakasserier exempelvis!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Detta låter onekligen spännande, ett modernt os skrivet från grunden med alla möjligheter det innebär. Jag köper säkerhetsaspekten rakt av och möjligheten att köra det på olika sorters hårdvara utan ansträngning ligger helt rätt i tiden, inte minst då kina säkert snart har egna arkitekturer de vill nyttja.

Men. Inte förrän kina är ett öppet land med sund demokrati kommer jag använda ett os utvecklat i kina.

Nej personligen längtar jag tillbaka till den tiden då man kunde köra ett riktigt linux os på mobilen (N900). Både pinephone och fxtec 1 pro ser lovande ut.

Visa signatur

Lenovo Thinkpad T14 gen 2 - i7 1165G7 - 32Gb ram - 512Gb OPAL2 ssd - 300 nit 1080p

Permalänk
Medlem

oavsett intressant med ett till operativsystem för mobiler och andra små saker framtiden får utvisa.. på sin hemma marknad kommer dom nog att klara sig sen får vi se hur populärt den blir .

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz

Permalänk
Medlem

För gemene man gör det ingen skillnad att USA är en "demokrati". Staten är i hand på kapitalet. Valen riggade. Informationsutbudet tungt kontrollerat genom privata ägandeförhållanden vars ärenden staten går och som beskyddas av den. Det räckte inte med slavägarnas revolution. Den har bara befriat jänkarna halvvägs.

Visa signatur

Propaganda syftar till att göra det politiska opolitiskt.

Permalänk
Medlem

Ett kinesiskt OS som inte bygger på Linux. Känns inte direkt som en given hit.

Permalänk
Medlem

Tror att de är chanslösa i västvärlden. Kolla bara på deras implementation av Android, EMUI, vilken är den sämsta varianten jag någonsin prövat. Lyckas man inte med det har jag svårt att se att man lyckas skapa ett fullgott OS.

Visa signatur

7800X3D//4090

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cooling23:

Har inte Samsung velat länge att hoppa av Android och göra eget operativsystem istället? Tizen tror jag det hette. Vad hände med det?

Tizen kommer från LiMo, Samsung har arbetat med Linux på mobiltelefoner sedan innan Google släppte Android. Samsungs Linux-plattform körs på deras smarta klockor, deras TVs o.s.v. I praktiken var det Samsungs Linux-satsning som blev Tizen, men för telefoner valdes ju Android istället för LiMo som plattform. Ett försök att gifta ihop BADA och Tizen gjordes, och några telefoner släpptes i Indien – men jag skulle inte kalla det något försök att ersätta Android. I praktiken ersatte Android både BADA och allt annat och således fanns det ingen anledning för Tizen att fortsätta i BADAs fotspår. Egen "feature phone"-plattform är ju inget som är intressant längre. Fokus på telefoner försvann nog i SLP ganska tidigt, runt 2009. De har andra produkter att utveckla för, och det var väl 2014 vi fick det varumärket på deras TV-firmware, och det är där samt klockor som fokus legat sedan sådär 2012-2013 och framåt.

Telefonerna som släpptes i Indien kunde köra vissa Android-appar i ett kompatibilitetslager. Så att bygga någon egen plattform har det inte riktigt varit tal om där.

Skulle de vilja utveckla en ersättare till Android så skulle nog väldigt lite tas från Tizen. Ramverken och verktygen de utvecklat för sina TVs för att hjälpa utvecklare att bygga appar kommer ju inte bära över till telefoner direkt.

Skrivet av NutCracker:

Jag vet - vet inte, flyttar väl ut i skogen och bor i en koja. Skämt åsido, det är ett stort dilemma, just att allt styrs av profit. De flesta globala företag har inga skrupler när det kommer till mänskliga rättigheter, se bara på miljökonsekvenserna i de länder som tillverkar; elektronikprodukter, kläder, leksaker etc. Ingen hänsyn tas heller till klimatet, det skövlas skog, torkas ut sjöar osv, man blir lätt deppig:(

Att företag inte förhåller sig till lagar och aktivt motarbetar sådant vi gemensamt kommer överens om i samhällen har nog större effekt på världen än Kinas kommunistiska parti.

Flyttar ett västerländskt företag produktion till ett land med brist på resurser så kommer såklart det landet att importera råvaror och energi, det betyder dock att avskogningen inte riktigt sker i länderna som producerar prylarna.

Tycker du inte väst skulle erkänt Kina och släppt in de i FN får du väl skylla på USA...

Permalänk
Medlem
Skrivet av terra33:

Eller hur! Land som land, styrelseskick som styrelseskick liksom. Västliga bolag är inte förgreningar av det styrande partiet och dess underrättelsetjänst är underordnad kongressen som i sin tur är underordnad folket.

Men om polisen får gripa människor, varför får inte människor i allmänhet gripa andra människor??? Va??? Är det för att polisen har särskilt förtroende och behäftats med våldsmonopol och är underkastade den lagstiftande församlingen utsedd av folket? DÅLIGT SKÄL!!!

Det är den, ärligt talat. Fiendepropagandan har nått långt när diktaturerna får fria människor att tvivla på sina egna demokratiska institutioner. Gaslighting deluxe.

Och Telia samarbetar med polisen. Ska man undvika Telia då? Är det skrattretande att man föredrar Telia framför kinesiska statens dito då? Eller att man föredrar att gripas av svensk polis framför kinesisk polis? Polis som polis liksom.

Detta OS kommer att faila eftersom marknaden inte bryr sig om eller betalar extra för att Huawei ska vara säkrare visavi USAs beslut. Varför ska man betala för det liksom. Här är vårt nya OS som underlättar för oss i internationell handel, det har inga appar men vi slipper rätta oss efter amerikansk lag och kan fortsatt stjäla intellektuell egendom från väst och profitera medan kapitalisterna säljer oss repet vi hänger dem med.

Mikrokernels är dock intressant, läs gärna om Minix och Andrew S. Tanenbaums texter om sådana OS.

Ja Kina är Kina, så är det.
Sen litar ju inte direkt USA på sina egna institutioner direkt heller.

Sen skiljer det sig så klart mellan "poliser" vad nu det var för en konstig jämförelse, men visst ska du dra det så är Kina knappast något speciellt gällande rättsväsen, det finns BETYDLIGT värre rättsväsen och "poliser" runt om i världen

Och ska vi jämföra poliser tar jag nog hellre Kinas då de inte skjuter hej vilt som USA

Sen kommer nog inte detta OS faila heller, de har inga planer att ersätta Android heller som de KLART och tydligt säger.

I vilket fall kommer det nog inte faila, Kina är EXTREMT stort, Huawei är EXTREMT stort i Kina. De kan gå runt väldigt bra på sin inhemska marknad bara, och det räcker.

Så nej, faila kommer det inte göra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NutCracker:

Du har rätt i det. Ändrar istället till att jag inte vill stödja ett nytt proprietärt OS, ägt av ett kinesiskt bolag, och därmed underställt den totalitära kinesiska regimen.

Samtidigt om man nu får dra en parallell till kalla kriget och den ideologiska konflikten mellan öst och väst var det på många sätt en guldålder för arbetarklassen, eller i det här moderna fallet konsumenterna. För det behövs en konkurrent till Android, närmast en absurd situation att ett företag kontrollerar 90 procent av smartphone-marknaden. Visst, finns många tillverkare av hårdvara. Men vad gör det när den viktigaste komponenten kontrolleras av ett enda företag.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Äntligen! Orkar ej med monopol, så jävla trött på västvärlden och norden som pratar om spionage osv. Ni har använt en av världens största övervakning plattform i år utan att protestera.... Facebook då, CIA, fbi's favorit plats att snoka på. För inte så länge sedan så upptäckte man att det ploppade upp reklam i Facebook, sådant man pratat om under en kopp kaffe osv. Jag vill att Huawei skall lyckas all eloge till dem, vi lever inte under demokrati staten har bara hjärntvättat oss till att vi gör det.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av NutCracker:

Den amerikanska kan jag leva med.

Skickades från m.sweclockers.com

Det där kan ju inte ha varit riktigt genomtänkt. Spioneri är spioneri är spioneri. Båda länderna skiter fullständigt i ditt privatliv och skulle få dig att försvinna spårlöst om det krävdes. Tro inget annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hakro807:

Samtidigt om man nu får dra en parallell till kalla kriget och den ideologiska konflikten mellan öst och väst var det på många sätt en guldålder för arbetarklassen, eller i det här moderna fallet konsumenterna. För det behövs en konkurrent till Android, närmast en absurd situation att ett företag kontrollerar 90 procent av smartphone-marknaden. Visst, finns många tillverkare av hårdvara. Men vad gör det när den viktigaste komponenten kontrolleras av ett enda företag.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag är totalt för open source när det handlar om system som näst intill alla använder, handlar det om mer begränsade allmänna system/tillämpningar är det att föredra om det finns konkurrens. Endast om det är specialiserade system (exempelvis applikation till en hårdvara) är det ok med en enskild mjukvaruleverantör. Men aldrig skall en allmän mjukvara kunna förknippas med en stat, vilket är fallet med Huawei.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Schrimp:

Nu är det ju ett öppet operativsystem vad det låter, alltså inte proprietärt. Så ev bakdörrar lär ju granskas och utplånas, om det finns några..

Skrivet av anon228747:

Alltid kul med nytt OS! Det blir kul att följa

Bakdörrarna sitter troligtvis inte i operativsystemet eftersom det är open source.

Skrivet av nickhe:

Öppen källkod? De kommer hittas snabbt...

Väldigt positivt att det släpps öppet, men tyvärr är detta ingen garanti för att det inte finns bakdörrar. Troligtvis kommer inga bakdörrar finnas i den öppna källkoden, men när du köper en enhet så är operativsystemet redan förinstallerat, och varken du eller jag vet om den förinstallerade koden verkligen motsvarar den öppna källkoden. Den som kompilerat koden kan ha ändrat någonting (t.ex. patchat in en bakdörr) innan den kompileras. Om du verkligen vill vara säker på att den koden som körs är densamma som den öppna källkoden så måste du själv ta hem källkoden, kompilera och installera innan du använder enheten. Nästan ingen kommer göra det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Maaxan:

Det där kan ju inte ha varit riktigt genomtänkt. Spioneri är spioneri är spioneri. Båda länderna skiter fullständigt i ditt privatliv och skulle få dig att försvinna spårlöst om det krävdes. Tro inget annat.

Medveten om vad du skriver, men det är ändå skillnad. Jag blir hellre eliminerad av CIA än kinas motsvarighet. Finns så mycket att säga om detta, och just nu så orkade jag inte med att svara bättre;)

Läs gärna mina övriga kommentarer så kanske du finner ett bättre svar.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av NutCracker:

Medveten om vad du skriver, men det är ändå skillnad. Jag blir hellre eliminerad av CIA än kinas motsvarighet. Finns så mycket att säga om detta, och just nu så orkade jag inte med att svara bättre;)

Läs gärna mina övriga kommentarer så kanske du finner ett bättre svar.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag fattar, ska inte dra det vidare, har egentligen inte orken heller.

Permalänk

Jag använder gärna huawei's os har jag tur övervakar dom mig enbart för eget intresse och så slipper jag en massa reklam. Ingen av oss lever i en demokrati vi är bara lurade till att tro det, staten och kapitalet styr alla människor.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Intel Core i5-4590 | Palit GTX 1660 StormX 6GB | 16GB G.SKILL RipjawsX | Samsung SSD 860 EVO 250GB | Phanteks TC12LS | Fractal Design Core 1100

Permalänk
Medlem
Skrivet av NutCracker:

Jag är totalt för open source när det handlar om system som näst intill alla använder, handlar det om mer begränsade allmänna system/tillämpningar är det att föredra om det finns konkurrens. Endast om det är specialiserade system (exempelvis applikation till en hårdvara) är det ok med en enskild mjukvaruleverantör. Men aldrig skall en allmän mjukvara kunna förknippas med en stat, vilket är fallet med Huawei.

Vägrar du Volvobilar?

Självklart kan programvara förknippas med en stat, statliga universitet står bakom massor med öppenkällkodsprojekt. Huawei har aldrig varit statliga däremot.

Om Huawei kör VxWorks eller Harmony OS på sina routrar spelar väldigt liten roll. Kommer vara enklare att granska källkoden till Harmony OS däremot, då man slipper betala dyra licenspengar och skriva massor NDAs, och det blir enklare för de att dela med sig eventuella proprietära delar för granskning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Vägrar du Volvobilar?

Självklart kan programvara förknippas med en stat, statliga universitet står bakom massor med öppenkällkodsprojekt. Huawei har aldrig varit statliga däremot.

Om Huawei kör VxWorks eller Harmony OS på sina routrar spelar väldigt liten roll. Kommer vara enklare att granska källkoden till Harmony OS däremot, då man slipper betala dyra licenspengar och skriva massor NDAs, och det blir enklare för de att dela med sig eventuella proprietära delar för granskning.

Med min skrivning "kunna förknippas med en stat" avsåg jag, att ingen stats regim, via sin; säkerhetstjänst, polisiära eller militära organisation, skall kunna ha påverkan på mjukvarans funktionalitet, och just vad beträffar detta finns det stor oro, och enligt vissa även fog för, att så kan det ske i kina.

Btw, jag kör Bmw;)
Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av gaminggubben:

Jag använder gärna huawei's os har jag tur övervakar dom mig enbart för eget intresse och så slipper jag en massa reklam. Ingen av oss lever i en demokrati vi är bara lurade till att tro det, staten och kapitalet styr alla människor.

Skickades från m.sweclockers.com

Känns inte som en helt genomtänkt kommentar. Logiken är alltså: vårt system är inte perfekt - > därför är det meningslöst att bry sig om vilket OS man kör.

Lite i samma anda som att då vetenskapen inte har svar på allt kan man lika gärna tro på godtycklig magisk pseudovetenskap.

Överblickar, liksom resten av medlemmarna här på SC, inte hur stor säkerhetsrisk detta nya OS utgör att köra, men Kina är inte kända för att värna om demokrati.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NutCracker:

Med min skrivning "kunna förknippas med en stat" avsåg jag, att ingen stats regim, via sin; säkerhetstjänst, polisiära eller militära organisation, skall kunna ha påverkan på mjukvarans funktionalitet, och just vad betröffar detta finns det stor oro, och enligt vissa även fog för, att så kan det ske i kina.

Btw, jag kör Bmw;)

Och Volvos bilar är full av programvara, köpet finansierades med hjälp av statliga banker och regionala fonder och Volvo Personvagnars kinesiska bolag samt ägarbolag och systerbolag i Kina står under kinesisk tillsyn. BMW har för den delen närvaro i Kina och komponenter därifrån. Med ett majoritetsägt dotterbolag så måste de spela efter myndigheternas regler...

Fog?

Permalänk
Medlem
Skrivet av john2376:

Skulle varit trevligt om de var ärliga för en gångs skull och drog till med en slogan som "Huawei - Let CCP into your private life!" Eller "Huawei - Let's be real, just Let us spy on you, come on and hope the party like's you!"

CCP? 🤔

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Och Volvos bilar är full av programvara, köpet finansierades med hjälp av statliga banker och regionala fonder och Volvo Personvagnars kinesiska bolag samt ägarbolag och systerbolag i Kina står under kinesisk tillsyn. BMW har för den delen närvaro i Kina och komponenter därifrån. Med ett majoritetsägt dotterbolag så måste de spela efter myndigheternas regler...

Fog?

Absolut fog, åtminstone för oro. Hänvisar till ett av mina tidigare inlägg där en mening var: "De flesta globala företag har inga skrupler när det kommer till mänskliga rättigheter", det som därpå följde hade en annan vinkling, men det kan lika gärna handla om profit och annat som gynnar bolaget. Man börjar dock nu notera att en del företag börjar dra öronen åt sig iom det som händer med Kina som en aktör, inte minst efter de senaste uttalandena om Hongkong. Jag personligen vill sätta upp ett varningens finger för att släppa efter för mycket till Kina, de är skickliga och det sker smygande (som utrycket säger, ger du lillfingret så tar de hela handen).

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Låter helt otroligt bra bortsett då från att kinesiska regimen visat sig vara rätt ivriga på att kartlägga och kontrollera människor. Deras sociala betygsystem baserat på offentlig övervakning, internetaktivitet, sociala kontakter och inköp är redan igång.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hank Solo:

CCP? 🤔

Chinese Communist Party (CCP)

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv

@anon78208:
Helt rätt. Jag utgår från att allt jag gör är bakdörrat. Fine mitt OS på jobbdatorn är open source. Är mina binärer utan bakdörrar? Alla firmwares som körs på moderkort? Varenda liten microkontroller i tangentborden? kameran? Ingen jävla aning. Jag har inte dom kunskaperna

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aleshi:

Låter helt otroligt bra bortsett då från att kinesiska regimen visat sig vara rätt ivriga på att kartlägga och kontrollera människor. Deras sociala betygsystem baserat på offentlig övervakning, internetaktivitet, sociala kontakter och inköp är redan igång.

Vilka andra länder inte övervakar, kartlägger och kontrollerar oss vanliga människor? Är Usa eller Ryssland något bättre? Hur många övervakningskameror finns inte i London? Vi är övervakade konstant utav våra länder vore sig vi vill tro det eller inte. Kina är precis som Usa, Ryssland, Storbritannien etc.. Alla vill ha total kontroll.

Visa signatur

AMD Ryzen 7800X3D, Asus TUF X670E, G.Skill 32Gb 6000mhz CL30, PowerColor 7900XTX Hellhound 24GB, Arctic Liquid Freezer II 360, ASUS TUF Gaming 1000W Gold, Kingston KC3000 1TB NVMe, Samsung 980 1TB NVMe, Antec Torque ATX, Acer Predator X34GS 180hz.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon228747:

@Brisse:
Helt rätt. Jag utgår från att allt jag gör är bakdörrat. Fine mitt OS på jobbdatorn är open source. Är mina binärer utan bakdörrar? Alla firmwares som körs på moderkort? Varenda liten microkontroller i tangentborden? kameran? Ingen jävla aning. Jag har inte dom kunskaperna

Visst, men samtidigt är det särskilt känsligt i fallet med Huawei. Det mesta som släpps som open source kommer från trovärdiga källor som oftast består av organisationer som drivs på ett transparent, öppet och demokratiskt sätt. Om jag exempelvis vill verifiera att min Debian-installation motsvarar den öppna källkoden så finns faktiskt den möjligheten. Detsamma kan inte sägas om Huawei, och det finns även västerländska företag som jobbar med open source som inte riktigt uppfyller det kravet.

Skrivet av Edin1984:

Vilka andra länder inte övervakar, kartlägger och kontrollerar oss vanliga människor? Är Usa eller Ryssland något bättre? Hur många övervakningskameror finns inte i London? Vi är övervakade konstant utav våra länder vore sig vi vill tro det eller inte. Kina är precis som Usa, Ryssland, Storbritannien etc.. Alla vill ha total kontroll.

Det finns problem överallt, men att dra alla över en kam är ett misstag. Usa, Ryssland, London och Kina fungerar inte på samma sätt. Alla har problem, men av olika sort och proportion. Även om det pågår ett enormt maktmissbruk i väst just nu så är det trots allt mer transparenta, välfungerande demokratier än motsvarigheterna i öst, och det är även en annan, mer beskyddande attityd bland befolkningen. Om myndigheter i t.ex. USA försöker påtvinga ett stort amerikanskt teknikföretag att införa en bakdörr så kan företaget säga nej, och till och med informera media om det vilket faktiskt har hänt i praktiken där t.ex. påtryckningarna på Apple att skapa en bakdörr i deras kryptering (vilket Apple nekat) har fått mycket uppmärksamhet i media. I Kina finns ingen pressfrihet (tvärtom, censuren är enorm), och om regimen säger till Huawei att skicka ut en bakdörr kamouflerad som en "säkerhetsuppdatering" till samtliga enheter så är Huawei tvungna att lyda, och om de inte gör det så kommer huvuden att rulla. Däri ligger det stora säkerhetshålet i Huawei. Det är inte att det för närvarande finns några bevis för att de planterat bakdörrar, men de kan när som helst och utan förvarning tvingas göra det av Kinesiska myndigheter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NutCracker:

Absolut fog, åtminstone för oro. Hänvisar till ett av mina tidigare inlägg där en mening var: "De flesta globala företag har inga skrupler när det kommer till mänskliga rättigheter", det som därpå följde hade en annan vinkling, men det kan lika gärna handla om profit och annat som gynnar bolaget. Man börjar nu notera att en del företag börjar dra öronen åt sig iom det som händer med Kina som en aktör, inte minst efter de senaste uttalandena om Hongkong. Jag personligen vill sätta upp ett varningens finger för att släppa efter för mycket till Kina, de är skickliga och det sker smygande (som utrycket säger, ger du lillfingret så tar de hela handen).

Hur kan det finnas fog om du inte specificerar vad det skulle handla om?

Fog betyder fullgott eller starkt skäl. En misstro utifrån politisk åskådning är inte fog. Drev från politiker i USA är inte fog, rapporter från ett enskilt lands underrättelsetjänster som inte specificerar några bevis eller demonstrerar några problem är inte fog.

Hongkongs problem skapades av Storbritannien, de lever med de problem och strukturer det koloniala styret skapade. Storbritannien krävde inte mer än "50 års regeln/garantin". Stöd för överlämnandet fanns i Hongkong, även idag så är det få som skulle stödja ett självständigt Hongkong. Dessutom tycks omvärlden försöka skynda på upphörandet av Hongkongs speciella status, egna handelsregler och liknande behövs nog för att de ska fortsätta fungera som självstyrande region och det var en del av fördraget. Just detta hotas ju att dras in.