Vad ska man automatisera?

Permalänk
Medlem
Skrivet av downup:

Den dagen kylskåpet kan registrera allt som finns där inne så man slipper tänka på om man har det hemma eller inte.

Mitt kylskåp har en bra finess som gör att man kan se innehållet: en dörr !

Permalänk
Medlem
Skrivet av Svensktiger:

En vanlig sketen timer gör jobbet.

Det gör den visserligen, men om du inte vet när du vaknar/går upp är den inte så bra.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Buffer:

Jag har en Fibaro Wall Plug som sitter i eluttaget, precis innan tvättmaskinen. Sen har jag en Raspberry Pi med Aeotec Z-stick för att prata z-wave (som Fibaro Wall Plug också pratar). I min Raspberry kör jag Node-RED för att hantera all logik (inkl. skicka notifieringar till min telefon och visa meddelanden på min TV).

Har du inte andra grejer som kör Z-wave så fungerar det säkert utmärkt med en WiFi smart plugg, men där har inte jag några erfarenheter.

Vad används för att visa notifikation på tv?

Visa signatur

13700K & GTX 3070

Permalänk
Medlem

Skulle vilja se spis och ugn. Kan man ett recept och det är samma tillagning varje gång utan att man behöver göra så mycket manuellt som till exempel att röra om så kan mycket automatiseras. Att se till att spisen och ugnen är avstängd när den inte används men gissar på att det redan finns.

Visa signatur

Citera för svar

MSI Z490 MAG TOMAHAWK | Intel Core i7 10700K | Corsair 64GB DDR4 3200MHz | Asus GeForce RTX 3060 Ti TUF Gaming OC | Samsung 970 EVO Plus 1TB | WD Black 6TB Desktop Drive | Corsair RM750X 750W | Fractal Design Define R6

Permalänk
Medlem
Skrivet av Svensktiger:

Mitt kylskåp har en bra finess som gör att man kan se innehållet: en dörr !

Så du kan se vad som är inuti ditt kylskåp när du är i butiken genom att öppna kylskåpets dörr?

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av jOnÄTÄn:

Så du kan se vad som är inuti ditt kylskåp när du är i butiken genom att öppna kylskåpets dörr?

Då använder jag i första hand inköpslistan.
Och i andra hand minnet !

Permalänk
Relik 📜

Jag har ganska lite automatisering, däremot en hel del övervakning..

Ren automatisering är egentligen bara belysning. Den tänds, släcks och blinkar (!) beroende på olika saker som händer. Soluppgång, nedgång, rörelse i olika rum olika tider och så vidare.

Däremot övervakning, där har jag en hel del. Temperaturmätning, dörr- och fönstersensorer,. sensorer om kyl/frys lämnas öppna, närvarosensorer för att styra larm etc. Allt det pratar med varandra genom diverse regler och logik.

Vad det ger är väl framför allt nörderi (haha), men också quality of life. Är skönt att vissa saker bara sköter sig själva, att jag inte behöver tänka på om kyl/frys är öppen/för varma, om jag kom ihåg att stänga fönster eller dörrar. Eller att det tänds lite lampor när man går på toa på natten, som sedan fint släcks efter några mintuer.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem
Skrivet av Password:

En annan sak kanske skulle vara att slå av strömmen helt till saker som onödigt drar ström i standbyläge.

Min TV/stereo drar runt 60-70 watt i standby. Satte ett likadant fjärruttag där som jag har till alla mina lampor. Kör på några billiga från Kjell & Co. Har alla lampor i huset på kanal A och stereo/TV på kanal B. Har fjärren liggandes på vardagsrumsbordet bredvid fjärren till TV/stereo så det blir inget extra jobb för mig. Räknar med att jag borde kunna spara runt 400-500kWh/år på det.

Har nyligen köpt Netatmo Smart Radiator Valves till hemmet. Har fem element på övervåningen som ska få sådan termostater. Har tre element nere i källaren men dom har någon annan sorts termostat så vet inte om det går att köra Netatmo på dom. Jobbar skift med ett femveckors rullande schema, så någon standardlösning med jobb mellan 8-17 inprogrammerat går inte för mig. Med Netatmo kunde jag skapa olika veckoscheman för mina fyra olika jobbveckor samt ett veckoschema för frivecka. Med IFTTT och Google Calendar så sköter det sig själv nu. Drar ner temperaturen när jag är på jobbet samt när jag sover (vilket t.ex är mellan 21-04:45 på dagskiften, mellan 06:30 och 14:30 på nattskiften, mellan 01-10 på vändskiften, och på friveckorna vanligtvis runt 01-09). Har även gjort så att temperaturen ställs ner när jag är och tränar (via GPS-postition och IFTTT).

Nästa steg blir nog rullgardiner i vardagsrummet och eventuellt i sovrummet också.

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Medlem

personligen använder jag det mest för 3 saker, 1:när vi går hemifrån så släcks lampor, uttag stängs av, fönster,kameror mm larmas och dörren låser sig, och dammsugaren börjar städa 2: när vi går och lägger oss, allt släcks ner och lamporna i golvnivå aktiveras så går någon upp tänder dom, rullgardiner åker ner, dörren låser sig och skal larm aktiveras.bilen låser sig. 3:när jag går upp, spelas musik i ett antal högtalare,rullgardiner går upp halvvägs, när jag sedan går ner aktiveras, ac,tv,dator osv. och musiken tystnar.

just det, vi har den för en 4 sak, på natten vattnas gräsmattan och efter det aktiveras gräsklipparen. (helt glömt bort det)

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Inkomst

Permalänk
Medlem

Enda jag "behöver" automatiserat är att projektor, reciever, slutsteg och streamingbox startar med en knapptryckning. Allt strunt med Google assistant eller Alexa är fånigt fluff imho.

Visa signatur

Das Haus, det bästa inom House.

| Asrock X670 SL | Ryzen 7800X3D | 32GB 6000mhz CL30 | Radeon 6950XT Red Devil | Kingston KC3000 2tb M.2 | 20tb+ HDD | Dell UP3017 30" 2560x1600 |

Permalänk
Medlem

För er som sökte sånt så har många kaffemaskiner inbyggd timer så man behöver inte timer i eluttaget. Sätt timern och sätt i kontakten bara, done.

Visa signatur

MSI Z370 PRO // Intel i5 8600K // GTX 3070 // 16 GB DDR4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Svensktiger:

Då använder jag i första hand inköpslistan.
Och i andra hand minnet !

Så kan man göra men jag hade gärna sluppit. Om en kyl som har kamera invändigt som gick att nå via en app. Skulle jag i alla fall kunna lägga några tusenlappar extra på den om det vore dags för ny kyl, men inget jag hade skrotat en fungerande kyl för.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av kokkojambo:

Enda jag "behöver" automatiserat är att projektor, reciever, slutsteg och streamingbox startar med en knapptryckning. Allt strunt med Google assistant eller Alexa är fånigt fluff imho.

fast det är mycket häftigare att säga, "computer, turn on tv" och sedan aktiveras anläggningen, lampor dimmas, osv.
enda gången det inte är en fördel är när man tittar på star trek (ville fan mörda skiten då) tog inte lång tid innan man bytte väck ord

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Jag automatiserar eller håller på att få ordning på följande:

Belysning - jag har ett system baserat på Philips Hue som slår av all belysning när varken min eller min sambos telefoner är anslutna till nätverket. Dessutom är garderobernas belysning rörelsetriggade.

Musik - musiken är multiroom som är baserad på Google chromecast jag har en radda med knappar som startar olika spellistor på dessa från Spotify. Detta åstadkommas mha en raspberry pi som skickar kommandon till en androidtelefon som jag kör just för detta. Funkar utmärkt.

TV:n - när jag slår på TV:n så startar min receiver. Denna har en USB-port som då blir strömförande vilket triggar en Raspberry Pi att i sin tur sänka belysningen och stoppa eventuellt spelande musik.

Kaffemaskin - jag har en Jura som man kan styra via bluetooth med en tilläggsmodul. Denna har dock inget API som är öppet vad jag vet så jag håller på i att efterforka om det går att få den att göra kaffe när man stiger upp. Rätt låg yield på denna idé dock då man måste ställa en kopp där och maskinen praktiskt taget är automatisk redan. Min bryggare är redan ansluten via ett uttag jag kan programmera och om jag förbereder med kaffe i filtret kvällen innan så kan jag ställa in den så att jag vaknar till nybryggt.

Dammsugare - har en xiaomi s6 som håller hemmet rent när man ej är hemma. Den kör idag på schema, men jag försöka få den att köra igång endast vissa tider, givet att ingen är ansluten med mobilen till det trådlösa nätverket.

Bevattning - håller på att bygga en bevattningsrobot som skall baseras på en raspberry som kommunicerar trådlöst med pumpar och funöktsensorer i varje kruka. Inte kommit så långt än, men har börja koda och bygga tillfälliga fuktmätarstationer för att sampla hur vi vattnar blommorna över några månader för att ha underlag till när jag är klar med pumpsystemet. Detta projekt har vuxit så mycket med nya idéer så det kommer ta ett bra tag innan jag är klar.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheBodyLotion:

Kaffemaskinen

Vakna upp till en varm kaffe utan att behöva göra något än att sätta en kopp natten innan vore ju drömmen.

Philips hade för en kaffebryggare med alarm man ladda den på kvällen sen ställde man in tiden när man skulle upp kaffet var klart
den hade max tid som bryggaren var på var 2 timmar timer där 5 - 120 min
den sålde dom på 1980-talet en dyr rackare..
En kompis till mig hade en sån bryggare de bar de bästa han hade

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz

Permalänk
Medlem

Barnpassning

Visa signatur

Antagligen en bättre dator än vad du har!

Permalänk
Datavetare

Kommer nog, i alla fall initialt, använda "smarta hemmet" funktioner för övervakning.

Har som lite rekreation snickrat på ett RPi/Arduino-baserat system för övervakning av allt från husets totala elförbrukning, temperatur inne/ute, etc. Alla sensorer går till en RPi som kör en MQTT-broker (specifikt denna), är därför trivialt att hänga på funktioner för lagring till databas (kör InfluxDB), övervakning via webbläsare eller andra RPi/Arduino-system etc.

Ett uppenbart nästa-steg är att byta ut alla radiatorer och kombinerat med mätdata samt saker som min nuvarande position styra måltemperatur (det med t.ex. IFTTT som redan nämnts).

Funderar lite på solceller på taket. Tagit in offerter... Känns som det är något man primärt gör för att det är kul än för någon ekonomisk vinning, i alla fall inom överskådlig tid.

Så i korthet handlar det mest om att det är en rolig övning, klarade mig nog ungefär lika bra med som utan detta...

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Min robot fru.... punkt!

Visa signatur

Lightsaber - Black armour - and balls!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Svensktiger:

Då använder jag i första hand inköpslistan.
Och i andra hand minnet !

Och du har förstås automatiserat inköpslistan och minnet? För annars hade du ju inte skrivit i den här tråden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MH25:

Lås kan du ju ha trots att du bor i lägenhet. Det är en icke-destruktiv modifiering av låset som behövs i de flesta fall, lätt att återställa och syns inte utifrån.

Annars har du ju det klassiska med lampor, vägguttag, starta datorn och så vidare.

Kan du utveckla detta? Allt jag har sett är destruktiva medel. Bor också i lägenhet och det vore guld värt att veta att man kan komma hem även om man glömt nyckeln. Nu har det aldrig hänt, men oroar mig lite för mycket. Har faktiskt hänt att en kompis glömt sin nyckel medan jag varit på resa och en reservnyckel till kompisen fanns hemma hos mig... hade velat fjärröppna min dörr, men icke.

Finns det alltså nåt som med motor bara vrider på låshandtaget? Hur fäster man den i dörren och hur låser man upp manuellt?

Permalänk
Skrivet av downup:

Den dagen kylskåpet kan registrera allt som finns där inne så man slipper tänka på om man har det hemma eller inte.

Min tanke va att ha en app där man ställer in vad man vill ha i kylen / frysen / skafferiet. Dels definierar man "basvaror" som alltid ska finnas hemma, övrigt är sådant man kan vilja äta nån gång ibland.

En automatisk inventering görs dagligen (eller löpande) och letar upp varor från butiker man kan beställa hem från.
När man börjar få slut på någon basvara eller variationen på övriga varor är bristande så får man en förfrågan från appen om att lägga en beställning med tre alternativ: minimum, standard eller extra. Alla kan sedan självklart justeras manuellt.

Minimum är endast de viktigaste varorna.
Standard är det viktigaste plus ett urval av extra varor för mer variation (beroende på hur mycket man redan har hemma)
Extra är tillräckligt för att fylla ut kyl, frys och skafferi, ja kanske vinkällaren också!

När beställningen ska läggas ger appen förslag om varifrån det ska beställas och du får ange när du vill att det ska anlända.
Med ett klick (och kanske signering med bankid) läggs beställningen och du kan gejma vidare på ett kick!

Permalänk
Medlem
Skrivet av ajp_anton:

Kan du utveckla detta? Allt jag har sett är destruktiva medel. Bor också i lägenhet och det vore guld värt att veta att man kan komma hem även om man glömt nyckeln. Nu har det aldrig hänt, men oroar mig lite för mycket. Har faktiskt hänt att en kompis glömt sin nyckel medan jag varit på resa och en reservnyckel till kompisen fanns hemma hos mig... hade velat fjärröppna min dörr, men icke.

Finns det alltså nåt som med motor bara vrider på låshandtaget? Hur fäster man den i dörren och hur låser man upp manuellt?

Icke-destruktiva i meningen att de kan reverseras. Man måste dock i alla jag sett plocka bort själva insidan av låset och ersätta låsvredet. Men det går som sagt att återställa enkelt.

Danalock är ett sådant.

Visa signatur

Intel Core i5 3570K @ 4.2GHz | Hyper 212 EVO | 12 GB DDR3 |GTX 1070 8GB ROG STRIX DC3 | Fractal Design Tesla R2 650W | Fractal Design Define R4 Titanium | 370 GB SSD totalt | ~2TB HDD totalt
+ Acer Predator Helios 300 GTX 1060
Båda kör MS Röj i minst 50 FPS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Buffer:

Äh, den behöver inte vara uppkopplad. Mät strömförbrukningen på den istället. Kollar du på förbrukningskurvan från ett par tvättar så kan du sedan skriva enkel logik för att avgöra om maskinen tvättar eller precis blivit klar med programmet. Jag har gjort precis så, det fungerar utmärkt!

fast, den är ju uppkopplad då

Visa signatur

vad gör man inte för massorna med en
"riktigt stor digital penis"

Permalänk
Medlem

Detta är redan automatiserat (som fungerar bra):
Kaffebryggare (mer än att man måste ladda den) - Kan ställas på schema, sättas igång från mobilen eller säga till Google Assistant att slå på "kaffebryggaren". Kopplat med en TP-Link smart plugg
Hemlarm + övervakningskameror + dörrlås - Behöver dock sätta upp IFTTT så att allt görs i ett samt dörrlåset behöver kopplas in på Wifi via en styrenhet (idag endast på blåtanden men har stöd för Z-wave). Somfy + Arlo + Danalock V3
Dammsugare med mopp - Kan styras till specifika rum genom Google Assistant eller app. Ecovacs Deebot OZMO 930
Dörrklocka - Mycket smidigt att se vem som är vd dörren när man inte är hemma och säga till brevbäraren att lägga paketet på specifikt ställe! Ring Doorbell V2
Luftvärmepumpen - Använder inte mycket inställningar idag men skulle kunna dra ner på värmen när jag inte är hemma eller via IFTTT när larmet slås på/av automatiskt. NIBE

Detta vill jag automatisera:
Rullgardiner i TV-rummet för mörkläggning
Belysning (även parkopplat med larm + kameror + dörrlås)
Bevattning

Permalänk
Medlem
Skrivet av folke123:

Hej!

Jag söker efter förslag på saker att automatisera. Jag tycker hela "Smart home" tanken är väldigt spännande, men det måste ge värde för mig för att vara värt det och inte bara autmatisera för automatiserandets skull.

Det enda "smarta" jag har idag är en robotdamsugare, som fungerar väldigt väl.

Jag bor i en hyreslägenhet, en 3:a, så varken robotgräsklippare eller smartalås är någon grej att fixa.

Det enda jag kommer på på rak arm är lampor, och vet inte hur mycket värde det ger jämfört med att trycka på brytaren när man går in/ur rummet.

I framtiden så kanske ett odlingsystem vore häftigt, men med känns som att det är mycket att fixa oavsett mängd automation.

Så! Hit me with your best shots!

Vad är värt att automatisera/Vad har ni automatiserat som faktiskt gett värde i erat liv?

Jag har samma tankar som dig, dom bitarna jag ville automatisera var vissa lampor och att hemmabio'n skulle stänga av sig om tv'n var i standby och styrning av golvvärme
- Lamporna löste sig via rörelsesensorer istället, (kök, hall, toa) har inte bestämt om vardagsrum/sovrum behöver någon styrning bor i liten 1'a
- Hemmabio'n löste sig via grenuttag istället som känner av om tv'n är på eller av/standby och bryter då strömmen till dom uttagen, finns även några uttag som alltid har ström för dom enheter som alltid behöver det. Eventuellt gör jag samma sak med datorns kringutrustning också
- Golvvärmen löste sig via inställd timer istället.

Utövöver det andra tankar
- Smartlås till lgh dörr men då försäkringsbolag inte riktigt täcker för detta så går det bort, bor även i bostadsrätt med entredörr så behöver ha med mig nyckeln oavsett.
- Smartlås till förråd, cyklar samma som ovan plus vad händer om batteriet dör ut, funderar på att byta ut cylindrarna istället och ha samma nyckel till allting.
- Styrning av temperatur element, går bort lite då föreningen reglerar det själv och har inte riktigt hittat något anv område för det.
- Sensor som varnar om det brinner eller läcker vatten, kan nog vara bra gäller ju bara att hitta något vettigt , kanske med någon form av vattenavstängning men kommer då inte att styras via någon smarthem's hub.
- Vill inte ha massa olika system, dom flesta smarthemen kräver ständig molnuppkoppling och slutar fungera om internet eller servrarna går ner, man kan då inte tända släcka lampor etc, ett fett nej , största stoppern för smarthem enl mig.

Tycker att du har bra tankar, ser du något mervärde automatisera men mycket går att lösa på andra sätt och slipper då nackdelarna som ett smarthem medför.

Permalänk
Avstängd

Ölhandlande.

Permalänk

Vad jag behöver automatisera är
- Fånga barn från träd när det är läggdags
- Tandborstning av dessa barn
- Självtankande bil
- Sortering av leksaker, legobitar etc

Vad jag har automatiserat är
- Window blinds (på svenska???)
- Bevattning av trädgårdsland
- Ventilation badrum
- Golvlampor (passiv IR)

Endast de minst krävande sysslorna är automatiserade med andra ord. Bittert

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av moreempty:

fast, den är ju uppkopplad då

Jag skulle säga att pluggen som sitter mellan eluttaget och tvättmaskinen är uppkopplad. Tvättmaskinen i sig känner inte till vad som händer och är således inte uppkopplad. Den är bara inkopplad...

Visa signatur

| 4 Wheels Move Your Body, 2 Wheels Move Your Soul |

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

Jag har samma tankar som dig, dom bitarna jag ville automatisera var vissa lampor och att hemmabio'n skulle stänga av sig om tv'n var i standby och styrning av golvvärme
- Lamporna löste sig via rörelsesensorer istället, (kök, hall, toa) har inte bestämt om vardagsrum/sovrum behöver någon styrning bor i liten 1'a
- Hemmabio'n löste sig via grenuttag istället som känner av om tv'n är på eller av/standby och bryter då strömmen till dom uttagen, finns även några uttag som alltid har ström för dom enheter som alltid behöver det. Eventuellt gör jag samma sak med datorns kringutrustning också
- Golvvärmen löste sig via inställd timer istället.

Utövöver det andra tankar
- Smartlås till lgh dörr men då försäkringsbolag inte riktigt täcker för detta så går det bort, bor även i bostadsrätt med entredörr så behöver ha med mig nyckeln oavsett.
- Smartlås till förråd, cyklar samma som ovan plus vad händer om batteriet dör ut, funderar på att byta ut cylindrarna istället och ha samma nyckel till allting.
- Styrning av temperatur element, går bort lite då föreningen reglerar det själv och har inte riktigt hittat något anv område för det.
- Sensor som varnar om det brinner eller läcker vatten, kan nog vara bra gäller ju bara att hitta något vettigt , kanske med någon form av vattenavstängning men kommer då inte att styras via någon smarthem's hub.
- Vill inte ha massa olika system, dom flesta smarthemen kräver ständig molnuppkoppling och slutar fungera om internet eller servrarna går ner, man kan då inte tända släcka lampor etc, ett fett nej , största stoppern för smarthem enl mig.

Tycker att du har bra tankar, ser du något mervärde automatisera men mycket går att lösa på andra sätt och slipper då nackdelarna som ett smarthem medför.

Jag började min smarthem-resa via TelldusNet V2 = molnlösning som klarar 433Mhz (bla. nexa) och Z-wave.
Nu har jag gjort mig av beroendet av molntjänster (och TelldusNet V2). Kör en Raspberry Pi 3 med Conbee (för att prata Zigbee med ikeas trådfri-produkter), Z-Stick (för att prata Z-wave) och en egenbyggd RFLink (för att prata 433Mhz). Alla protokoll styrs via mjukvaran på min RPi och är helt molnfritt!

Visa signatur

| 4 Wheels Move Your Body, 2 Wheels Move Your Soul |