Vad är egentligen doseringen för en kopp kaffe i matskedar?

Vad är egentligen doseringen för en kopp kaffe i matskedar?

Knasig fråga kanske men här kör vi!

Efter en timmes sökande så får jag en uppsjö av olika svar men knappt något relevant i normala köksmått.

Kaffejättarna säger alltid 7 gram kaffe per 1,5 deciliter vatten. Jag har ingen köksvåg så detta är grekiska för mig. Vad är 7 gram i matskedar? Kaffemaskinens egna skopa är väl 15 milliliter så alltså en matsked? Det kaffe jag kör med är mellanmörk, (Arvid Nordquist Svea).

http://recept.se/content/mattomvandlingstabell

Brukar köra kaffemåttet rågat till en mugg kaffe.

Blir kaffet för starkt tar du bara mindre.
Alla har olika smak.

Jag använder en köksvåg till nästan all tillagning. Väger upp kaffepulver för varje kopp. Väger mjöl och mjölk när jag gör sås. Väger nästan alla ingredienser vid bakning (mjöl, socker, mjölk, bakpulver, kakao, m m). Volym funkar sämre eftersom saker kompakteras olika. Jag gillar att det blir likadant varje gång, och det är också lättare att justera recept när man utgår från exakta siffror.

Kör på en rågad matsked kaffe per kopp, brukar bli ganska bra

Kör på 1.25-1.5 rågad/kopp

En rågad skopa per kopp verkar sitta bra. Så då blir det ungefär en matsked kaffe för varje 1,5 deciliter vatten. Jag ska införskaffa mig en hushållsvåg någon gång så jag kan prova den perfekta blandningen men detta blev gott i alla fall. Tack så hemskt!

Skrivet av SUMITOMO:

http://recept.se/content/mattomvandlingstabell

Brukar köra kaffemåttet rågat till en mugg kaffe.

Blir kaffet för starkt tar du bara mindre.
Alla har olika smak.

Jag gillar starkt kaffe, brukar köra ett mått per kopp plus en extra till maskinen.

Lite som den klassiska "hur långt är ett snöre" man får testa sig fram, många variabler inblandade. Men som flera skrivit tidigare är ett bra första försök ett rågat kaffemått.

Lagom