Visa ditt Raspberry Pi-projekt och vinn färska Raspberry Pi 4 med 4 GB RAM

Permalänk
Medlem
Skrivet av mls-m5:

Jag gjorde den här digitala skrivmaskinen för att kunna skriva utan att bli störd. För mig var det ett problem att alla vanliga operativsystem hade notiser som kom upp hela tiden och att det inte gick att blockera webbläsaren på något sätt så jag hacka lite så att raspberrian bara visade programmet jag skrev och inte gav tillgång till något annat. Den är liknande en Freewrite, men jag kunde inte ha någonting som synkroniserade mot någon annans server till mitt arbete så jag fick göra en egen.

https://lh3.googleusercontent.com/Q5qjxdFY5DKdJEjA9wSYHCVkp6s7-gYlvmzocFbx-c9UtgXVsX_TaIyFOBUc2OHmSaIP5hV_VJDpJL_ZBPwKhrzSzE5jmFSl1JgKuypkiJStJDrw_Y01okMNJTrYfAOVjghh9Cv6UxQ=w1308-h981-no

https://lh3.googleusercontent.com/NWuX3xBp8Fu1VfFYV0q72Kl2LrZfloQEGmgTrtTeG0FZ3_mlSTyj0JFZUvpvkEfFYaEwMbmCoVdPMpBSGsUeop_mnjiVHpAz9b4WV0oaYoWQBZfJf5QE9hpJyjTSyiIv9jqCp8VZ3-s=w1308-h981-no

https://lh3.googleusercontent.com/Cn0TWyyXx2_HPgYPIjGKoj3H91DDmq2nJzWcRG4F8YaiNXy2oJ1y_4ls6V7jezGuP5GPsYvXMMraFr4ETfNM059HQsloMycAdxrDIofcfK2cs5JP-jNrXTcsG8ri4A-nV0w4_eb7oag=w1308-h981-no

Nu är jag lite sugen på att bygga en självkörande bil från en radiostyrd bil, och jag tänker att den nya raspberryn skulle vara en bra grund för någonting sånt.

Wow! Det är något jag också skulle kunna tänka mig att göra. Jag har också haft det problemet att produktiviteten sjunker med alla störningsmoment som finns i en fullfjädrad dator.
Skulle kunna modifiera för olika projekt. Tex kodning, etc.

Permalänk
Medlem

Tävligen fick mig att plocka fram det här gamla projektet som jag aldrig riktigt slutförde, men nu ska jag faktiskt ta tag i det.
Rent funktionsmässigt så fungerar det hyggligt, men det är en del visuella grejer som behöver fixas. Maskinen kör Volumio, med tillägg för Spotify Connect.

Just nu är styrningen två stycken Rotary Encoders (minns aldrig vad de heter på svenska), de är dock väldigt opålitliga och istället för att fixa mjukvaran har jag börjat bygga knappar som inte bara är för syns skull, utan knappar som har funktioner. Prototyp för knapp i bild.

Plockad bort baksidan och ut allt löst för att visa själva Pi:en. En Pi 3, med en hatt med D/A och förstärkare kopplat till två koaxialhögtalare som uppgraderat den gamla mono-radion till stereo med lite mer tryck.

Framtida fixar:

  • Knapparna (som nämnts tidigare)

  • Belysning av gamla frekvenstavlan

  • Bluetooth

  • Snygga till skalet (slipa, lacka)

Permalänk

Jag gjorde en Plex server av min Raspberry Pi tillsammans med en 4TB hårddisk så att jag kan titta och lyssna på alla mina media filer vart och när som helst så länge jag kan komma åt internet.
https://imgur.com/a/4gXxAob

Permalänk
Medlem
Skrivet av kingoddjob:

Jag gjorde en Plex server av min Raspberry Pi tillsammans med en 4TB hårddisk så att jag kan titta och lyssna på alla mina media filer vart och när som helst så länge jag kan komma åt internet.
https://imgur.com/a/4gXxAob

Har du några problem med att driva hårddisken direkt via raspberryn?
Vilken version har du på din pi?

Tack på förhand!

Permalänk

Jag och en kompis har gjort en expansion till Amiga 500 som vi kallar för A314. Expansionen gör att en Raspberry Pi agerar som en koprocessor till Amigan, och kan användas till diverse olika saker. Mer beskrivning och all information för att bygga ett eget kort finns här: https://github.com/niklasekstrom/a314.

Permalänk
Skrivet av Auo:

Har du några problem med att driva hårddisken direkt via raspberryn?
Vilken version har du på din pi?

Tack på förhand!

Nope, inte stött på några problem med det. Hårddisken fungerar utmärkt att driva genom raspberryn.
Raspberry Pi 3 Model B+.

Permalänk
Medlem

Retropie fullsize Star wars arcade

mitt pi projekt spårade ur lite.Kabinett byggd från scratch för att slimma ner den lite för en lcdskärm. Emulerar allt upp till dreamcast.mer specs i galleriet
https://www.sweclockers.com/galleri/14874-raspberry-pi-fullsi...

Permalänk
Medlem

I mitt projekt Echo base som jag byggde för att tävla med i Case mod championship på DHS19 så byggde jag in en RPI i chassit med en 5" touch display. Eftersom grafikkortet är vertikalt monterat så moda jag chassit och satte pien där grafikkort och pci-portar normalt är. Allt med full insyn via en plexiglasskiva. Displayen sitter på sidan vid hålet där man normalt ser PSUn och är förstorat för att snyggt få in displayen.
Pien används för att köra filmer samt att spela retrospel på, vilket var en uppskattad gest på utställning på DH då förbipasserande kunde ta upp handkontrollen och spela lite Empire strikes back från 1993. Pien är konfigurerad att starta Kodi vid uppstart och stänger man ned Kodi så startar emulatorn. Ett framtida projekt blir att programmera pien att sköta alla fläktar samt belysning i datorn.

Länk till datorn på galleriet finns här: https://www.sweclockers.com/galleri/14861-echo-base

Permalänk
Medlem

Mitt retropie projekt.
Pac-Man baserat arcade kabinett för 2 spelare med myntinkast.

Permalänk
Medlem

SidAR

I nutiden där AR och VR är det hetaste och raspberryPI är den smidigaste energisnåla datorn är det givna att bygga ett AR och VR headset utav en raspberryPI, så det gjorde jag. Det är lite bråkigt och jag har inte fixat någon riktigt snygg mjukvara som nyttjar det, men bara att ha en terminal på ena ögat ger mycket stora möjligheter.

Ursäkta de suddiga bilderna. Det är svårt att ta bra bilder igenom headsetet.

Bild med användarnamn.

Hur det bärs.

Kameran är utan IR filter och dioderna är IR, så det ger en grad av mörkerseende.

Då dioderna styrs från en GPIO pinne kan de moduleras och skicka IR signaler. Jag har hittils testat det på diverse RGB slingor.

Bild på vad det vänstra ögat ser, kameraflödet. I detta fallet ser man igenom kameran på det trådlösa tangentbord jag använder till headsetet.

På andra ögat har man en helt vanlig terminal. i3wm används då muspekaren är svår att följa på de avstånden (och mellan ögonen) samt för att fullskärm är det enda som riktigt fungerar (då skärmen har 800x480 totalt).

Båda ögonens perspektiv med extra mycket reflektioner.

Kärnan i det hela är, som ni nog kan ana, en raspberryPI 3B. Den är kopplad till en raspberryPI kamera utan IR filter, några IR dioder anslutna via transistor med egen strömförsörjning (så att potentiella kortslutningar inte dödar pajen) och en 5 tums USB driven HDMI display från eBay med egentligen för låg upplösning för jobbet (men inga vettiga alternativ har hittats).

Hela paketet drivs med en powerbank och har en batteritid på ca 12 timmar (även om jag bara använt kontinuerligt i 6h).

Som en typisk linux nörd har jag desutom skrivit diverse scripts som kan aktivera kameran med eller utan att spela in (om den spelar in delas filerna upp och syncas till min nextcloud) och för att tända samt släcka dioderna. Detta istället för att skapa ett snyggt UI för det hela, då jag inte har tillräckligt bra upplösning på skärmen för att det ska kännas vettigt.

Visa signatur

Protonmail: enkel krypterad mail gratis
BitWarden: krypterad lösenordshantering man kan, men inte måste, köra på egen server

Permalänk

Mitt lilla sommarnöjje: https://m.sweclockers.com/galleri/14875-mitt-rpi-spotting-sys...

Ety spottingsystem för bl. a skytte.

Tyvärr är jag ute och reser just nu så jag kan inte visa en handskriven lapp. Kan man lösa det på något sätt?

Permalänk
Medlem

Jag använder en Raspberry Pi Zero W med en Raspberry Pi Kamera för att hålla reda på min vattenförbrukning.
Hittade inspirationen och koden från ett blogginlägg som m.nu hade för flera år sedan https://blog.m.nu/vattenmatning-med-raspberry-pi-och-webkamera/

Har ändrat lite i koden så att jag skickar allt via MQTT för att lättre koppla ihop den med Home Assistant
Gjorde min egna mall och 3d printade ut den för att passar till min vattenmätare.

Ändrat länkarna till bilderna
Permalänk
Medlem

Mitt lilla pi-projekt, inte så mycket byggande som kodande.

Tråkig standardlåda, Raspbian med Apache, MariaDB och PHP7.2 som körs från ett USB-minne.
Inte mycket att se, faktiskt inget alls brukar sitta fastsatt bakom TV:n.

Själva projektet då, en liten PHP-baserad hanterare för OMXplayer.
Eftersom jag kör den via Apache kan jag komma åt att spela upp video på TV:n eller musik på stereon (jo jag har en där bakom också) via webbläsaren på valfri dator/platta/fån.

Ja in action då, med en gammal bärbar och Pi:n som tillfället till ära fått krypa fram framför TV:n.

Hela projektet (massor med bilder mest) och all källkod har jag lagt upp på: https://knytpunkt.com/mediapi

Visa signatur

Asus C6H | R9-3900XT | 4x8GB G-Skill Ripjaws V 3600@3466 CL14 | Asus Radeon RX 580 8GB Strix Gaming OC | Asus Strix Raid DLX | Corsair Obsidian 750D AE

Permalänk
Medlem

Mitt projekt

Detta måste vara den tråkigaste projektbilden.

Mitt projekt är en utomhustermometer, som tillstörsta delen är skriven i C++. Pi:en läser av en sensor (DS18B20) och publicerar data med MQTT till en MQTT broker (cloudmqtt.com). På frontend sidan har jag en väldigt enkel websida som som hämtar temperatuern samt historiken för de senaste 24 timmarna. Historisk data lagras på pi:en i en enkel sqlite databas. Just nu är databasen endast tillgänglig lokalt.

Live demo: websida
Källkod github

Permalänk

Raspberry pi3 med dold kamera

Används för övervakning av egen lägenhet (förhindra stöld osv) samt som webbkamera.
Bygget består av en Raspberry pi 3 dator med en kameramodul inkopplad, Placerad i en plastkruka, samt en Ikea växt längst upp för att dölja datorn.
Kameralinsen sitter i ett av hålen som borrats ut. Även sladden döljs av en kartongskiva när den placerats i fönstret (filmar vänd mot datorrummet)

Kolla bygget i galleriet:
https://www.sweclockers.com/galleri/14380-dold-kamera-overvak...

Ursäkta bildkvaliten, hade problem med att fånga texten på handskrivna lappen xD

Permalänk
Medlem

Man undrar ju lite grann hur många puckon som har en dold kamera i sovrummet när de har dam/herr-besök...

Måste säga att det är en riktigt kul tråd. Har själv en raspberry 3 liggandes hemma som inte används längre. Har funderat på vad jag ska göra av den, får se om jag fastnar för något av förslagen här i tråden.

Permalänk
Medlem

Egen GPS till hojen

Jag har en GPS-hållare på min motorcykel, men jag vill inte spendera pengarna på en tråkig "riktig" GPS. Så jag valde att bygga en egen med en RPi3 och den officiella RPi 7"-skärm. För närvarande kör jag med crankshaft som gör att man kan göra Android Auto från telefonen. Skalet är en kombination av ett kontaktskal för GPS-hållaren, ett av de oändligt många skal för skärmen som finns ute på nätet och lite av mina egna justeringar för detta projekt.

Det här är första versionen som är helt beroende av en extern strömkälla, men jag hoppas att jag orkar att skapa en version 2 som har internt batteri, ljussensor och utnyttjar motorcykelns egna strömkontakter för original-GPS:en.

Visa signatur

Citera mig om du vill att jag ska hitta tillbaka!

Permalänk
Medlem

P1-R2

https://i.imgur.com/SE6bYES.jpg

https://i.imgur.com/V5RzOrY.jpg

https://i.imgur.com/7DgC6W6.jpg

https://i.imgur.com/B5x3vNV.jpg

https://i.imgur.com/stTwcLH.jpg

https://i.imgur.com/fiwOW3h.jpg

https://i.imgur.com/h4EaBiP.jpg

https://i.imgur.com/sPPNDdj.jpg

Pidroid som återger hurtiga men obegripliga filmcitat när den detekterat närvaro. Känner både den ljusa och mörka sidan.

En Zero hade kanske varit en vettigare ingrediens. Men man tar den Pi man har, som Kajsa Warg sa.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint