Jony Ive lämnar Apple – mannen bakom utseendet på Iphone och Mac

Permalänk
Proffsmoddare

Tråkigt. Det var ganska bekvämt när hans designfilosfi var begränsad till produkter man aldrig skulle få för sig att köpa.

Visa signatur

"Computer games don't affect kids, I mean if PacMan affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching pills and listening to repetitive music." - Kristian Wilson, Nintendo 1989

Permalänk
Medlem
Skrivet av raQblad:

Märkligt val...

Jo, det kan man tycka. Jag tror att han har barn i skolåldern och vill att de skall gå i skola där och inte i USA.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem

Känns som alla som gjorde Apple till Apple har lämnat företaget. Det är mest bara "Made in China" med Apple-branding numera.

Visa signatur

Ryzen 7 3800X, Asus Prime X370 Pro, 32 GB LPX 3600, Gainward RTX 3060 Ti Ghost, 7 TB SSD + 4 TB HDD

Permalänk

@Soir:

Det är ju rätt så välkänt att han fått aktier ända sedan han blev designchef, och att han tjänar mycket på dem. Som konsult har du svårt att ta så extra mycket pengar betalt, och du kan inte få aktier i belöning heller.

Och vad jag förstått har han fått mycket under årens lopp, och inte hört att han lever något extremt slösande liv.

Så jag tror det är mer att han vill fokusera , som han nämner.

Jag ser fram emot det, Apple kanske kan få lite tuffare designchef, som vågar pröva utanför boxen lite mer. Tycker själv första kombon av Apple Watch UI och dess design med crown osv fungerade sådär, inget jättespeciellt mot konkurrenterna, så kul om det kommer lite nytt blod som kan våga tänka steget längre och jobba mer med design som den kommer vara om några år , inte design som den alltid varit med lite extra flärd på. Mer av tänket bakom eMate 300 och iMac G4, i nya mobila lösningar förstås.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hank Solo:

Varför inte bara läsa artikeln och få svaret?

Självklart har jag läst artikeln, och det framgår bara att han startar sitt eget företag. Jag är intresserad av den bakomliggande motiveringen. Vill han få tid att designa andra saker än dom Apple gör? Ändå ska Apple vara en stor framtida klient? Vore som sagt intressant att få höra från honom direkt varför han väljer denna väg. Kanske står i artiklen i FT som man ska betala för.

Men eftersom det inte explicit skrivs ut, så tror jag man vill vara försiktiga med att ge anledningar/motiveringar, och istället fokuserar på meddelandet att han fortfarande kommer vara mycket inblandad i att forma Apples produkter. Antagligen för att lugna aktieägarna.

Skrivet av mpat:

Han har egentligen sagt det: han vill bo i Storbritannien och inte i Californien, och han vill designa alla möjliga olika sorters prylar. Det här är nog vägen att göra det.

Det kan också vara så att han inte vill vara inblandad i designen av gränssnittet som han varit nu senast. Det har väl inte varit någon succé.

Jo, känner till att han hade önskan att återvända till England. Detta kanske blir en bra kompromiss för honom, i slutändan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

130 miljoner 2013 enligt Forbes, så uppskattningen om 400 miljoner är högst rimlig - särskilt som mycket av det lär bestå av aktier i Apple.

Du spekulerar rätt vilt. En enklare förklaring är att han vill jobba med lite andra projekt och prova nåt nytt efter 30 år hos samma företag. Han har tillräckligt med pengar för att varken han eller familjen ska behöva jobba en enda dag i hela deras liv.

Trådar om Apple tenderar att snabbt ha illa dold avundsjuka som huvudtema och denna tråd verkar inte vara något undantag

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Leoms:

Kommer Apple nu skapa datorer som går att uppgradera? Bärbara datorerna dom har nu är dom sämsta dom skapats någonsin. Inget går att uppgradera, dåligt tangentbord, spiller vatten på moderkortet så kommer du inte ens åt datan på disken, touchbar, T2-chipet och annat.

Nya Mac Pro är bra men kostar tyvärr mycket för mycket.

Öppna iMac och iMac Pro är mycket svårt. Varför inte skruv på baksidan eller ovankant och underkant? Uppgradera grafikkort är att glömma, finns utrymme men dom har inte skapat flera platser för NVMe-diskar. Gör dom aningen tjockare och gör dom uppgraderingsbara, enklare att hantera.

Tillägg
Apple som utstrålar att dom är så miljövänliga och tänker på miljön men gör allt för att motverka användare att reparera sina telefoner och datorer.

Flera tvivlar nu på om deras nästa dator skall bli en Apple. Detta är nackdelen att låsa sig fast vid mjukvara som bara finns på deras operativsystem. Då är man tvungen att använda deras hårdvara oavsett hur dålig den än är.

När Apple slutar stödja datorer som inte har T2-chipet, säg hejdå till Hackintosh. Det kommer som tur va ta ett par år.

Apple gräver sin egna grav med att försöka kontrollera hela sitt imperium, tvinga sina användare som i tron har köpt en dator och äger den som Apple tvingar på användaren att inte kunna reparera den. Apple censurerar på deras supportforum hur söndriga iPhones går att få fram datan även om enheterna inte startar, badat i havet, blivit överkörd.

Gräver sin egna grav är väl att ta i. Jag köper inte Macs av ovan skäl, men att påstå att den vanliga datorköparen väger in reparation/uppgraderingar i ett köp tror jag inte på. De hade lämnat in datorn oavsett om den gick att skruva isär eller ej. Jag tycker inte Apple gör rätt men jag tror inte deras primära kunder bryr sig nämnvärt, om ens övht.

Permalänk
Medlem

Heter han inte Jonathan Ive?

Visa signatur

Lenovo Thinkpad T14 gen 2 - i7 1165G7 - 32Gb ram - 512Gb OPAL2 ssd - 300 nit 1080p

Permalänk
Medlem
Skrivet av murak:

Heter han inte Jonathan Ive?

Sir Jonathan Ive, om man ska vara helt korrekt. Av någon anledning har det blivit populärt att använda smeknamnet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon34034:

[.video]https://youtu.be/tnEbPm8mATQ?t=170[/video]
10+ År sedan, än idag bästa designed på workstation

Den där designen har verkligen åldrats väl. Apple skulle kunna lansera den idag utan att den känns utdaterad, och det får man säga är att riktigt gott betyg. Återstår att se om den nya designen kommer hålla lika väl. Jag gillar den lite råare industriella looken på nya MacPro och skärmen.

Permalänk
Medlem

History Will Not Be Kind to Jony Ive

Citat:

Jony Ive, the man most often credited with Apple’s visual, industrial, and product design, is leaving the company. He leaves a legacy of pushing its products toward disposability and unrepairability, a choice that has reverberated across the consumer electronics industry.

With Ive as Chief Design Officer, Apple released the iPod, iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods, and various iterations of the iMac, Mac Pro, MacBook, and MacBook Pro. He was there for, and key to Apple's transformation from a computer company to the most valuable company in the world. Under his watch, Apple’s products became thinner, lighter, and sleeker. They also became steadily less modular, less consumer friendly, less upgradable, less repairable, and, at times, less functional than earlier models. These design decisions extended beyond Apple: Ive’s influence is obvious in products released by Samsung, HTC, Huawei, and others, which have similarly traded modularity for sleekness.

Citat:

But history will not be kind to Ive, to Apple, or to their design choices. While the company popularized the smartphone and minimalistic, sleek, gadget design, it also did things like create brand new screws designed to keep consumers from repairing their iPhones.

Under Ive, Apple began gluing down batteries inside laptops and smartphones (rather than screwing them down) to shave off a fraction of a millimeter at the expense of repairability and sustainability.

Permalänk
Medlem
Skrivet av raQblad:

Märkligt val...

Varför är det märkligt att man vill bo någon annanstans än i kalifornien? Storbritannien är ett förbannat fint land med betydligt mycket mildare klimat.

OT: Inte en aning om vem han är men t.om jag som aldrig gillat Apple har ändå historiskt uppskattat deras designspråk. På senare år verkar däremot allt ha blivit en aning.. oinspirerat. Så jag tror det är bra om det kommer en ny som framförallt vågar gå ifrån normen lite igen

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Han har en förmögenhet på runt 400 miljoner USD. Det är nog annat än pengar som driver hans beslut.

Tror inte jag, handlar om skatt såklart.

Permalänk
Medlem

Om nu Apple göra livet surt för folk som vill skruva i deras prylar måste de rökt jäkligt konstiga svampar för att inte inse att någon kommer tillverka mejslar som passar. Snarare så talar det för ett fokus även på små detaljer, med skruvars om har jämnare trådning, mindre huvuden och ett mönster som gör dem mindre benägna att bli rundade. Fördelar som tydligen andra tillverkare ser (bland annat Huawei använder samma typ av skruv).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

Tror inte jag, handlar om skatt såklart.

Du tror han vill betala mer skatt? "Capital gains tax" i UK är 28% och inkomstskatten för honom skulle hamna på 45%, mot 20- respektive 12,5% i Kalifornien.

Permalänk
Avstängd

Han skulle behöva komma till Intel och hjälpa dom med utseendet till deras grafikkort.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk

Vad är det som är bra med Apples design? Det som var "rent och fräscht" för 10 år sen har ju blivit urtråkigt och förutsägbart nu, och varje ändring verkar innebära en försämring i form av mer begränsad användning. Fritt färgval, mellan grå och en annan grå.

Notch, touch bar, noll portar och hoplimmade aluminiumklumpar som är döda om 4 år är objektivt dåliga designbeslut. Och i och med customchip har Apples tunnelfokus på att låsa in sina användare blivit del av hårdvarudesignen också. De tänker inte stödja något. De tänker inte vara kompatibla med något.

Jag tycker Apple är bäst på högtalare och tyst luftkylning, men det är svårt att hitta vilka designer som Ivy gjort.

Och trots att tangentbordet är värdelöst för att det offrats på tunnhetens altare, sitter det i alla fall i mitten på deras laptops. Det är bra. Det vore trevligt om alla andra apade efter det istället för att apa efter alla de dåliga designbesluten.

Visa signatur

[4790k@4.6]+[RTX 3070 OC]+[16GB]+[4x SSD]+[NZXT+700W Gold]+[Win7]+[2x Samsung SA27950D <3]+[Topre TKL]+[G403 Hero wired]+[HyperX Cloud Alpha S]+[KingKong 2 Pro]. ZBook 17 G5, Quadro P3200, Win11.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cyberz:

Det kanske inte handlar just om pengar men om att få kunna jobba med andra med

Skrivet av DasIch:

130 miljoner 2013 enligt Forbes, så uppskattningen om 400 miljoner är högst rimlig - särskilt som mycket av det lär bestå av aktier i Apple.

Du spekulerar rätt vilt. En enklare förklaring är att han vill jobba med lite andra projekt och prova nåt nytt efter 30 år hos samma företag. Han har tillräckligt med pengar för att varken han eller familjen ska behöva jobba en enda dag i hela deras liv.

Skrivet av Felix:

Jony Ive gör redan designprojekt för andra företag. Se hans samarbeten med kameratillverkaren Leika, det där stora fancy varuhuset i London mfl. Tror snarare att det handlar om att han vill få jobba mer med design och lägga mindre tid på att styra folk.

Jag köper alla argument ni skriver, och tror att det rör sig om en blandning av det hela.

Mer frihet (även om det inte är en jätteenkel sak att driva ett bolag men det kanske han överlåter till någon annan), större variation, fler intäktskällor, och även något han kan lämna vidare.

Pengar som ligger förlorar värde med tiden, och behöver således investeras. Det är fint oavsett om man har 130 eller 400 miljoner dollar i förmögenhet (aktier, fonder, egendom, eller likvida medel), men jag hade tippat på att han är medveten om att pengar bör fortsätta rulla in, och inte enbart räkna på ränta och investeringar. Det kan gå lite hur som helst för Apple en dag. Går det bra för hans företag, som förhoppningsvis blir för det mesta självgående vid något tillfälle, så är det något han kan lämna över till en familjemedlem en dag. Med rätt kompetens är inte det beroende av att han ska vara närvarande, precis som med Apple och Steve Jobs.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Så det är denna snubbe som skapat Apples "runda kanter" som de tydligen var först med? :>

Nja, han var först med att plagiera Brauns design.

[...] Steve Jobs said that while it was being developed he kept in mind a quote from Pablo Picasso.
Good artists copy. Great artists steal.

;oP

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem
Skrivet av Soir:

Jag köper alla argument ni skriver, och tror att det rör sig om en blandning av det hela.

Mer frihet (även om det inte är en jätteenkel sak att driva ett bolag men det kanske han överlåter till någon annan), större variation, fler intäktskällor, och även något han kan lämna vidare.

Pengar som ligger förlorar värde med tiden, och behöver således investeras. Det är fint oavsett om man har 130 eller 400 miljoner dollar i förmögenhet (aktier, fonder, egendom, eller likvida medel), men jag hade tippat på att han är medveten om att pengar bör fortsätta rulla in, och inte enbart räkna på ränta och investeringar. Det kan gå lite hur som helst för Apple en dag. Går det bra för hans företag, som förhoppningsvis blir för det mesta självgående vid något tillfälle, så är det något han kan lämna över till en familjemedlem en dag. Med rätt kompetens är inte det beroende av att han ska vara närvarande, precis som med Apple och Steve Jobs.

Alltså, han lär knappast vara ekonomiskt efterbliven. Han verkar i varje fall inte vara typen som bränner pengar på kokain och prostituerade. Så visst lär han vara intresserad av att både förvalta det han har och bygga vidare på det. Endast fattiga eller blivande fattiga gör annorlunda.

Den stora motivationen hos någon med hans resumé och tillgångar lär dock inte vara pengar. Hade du själv tänkt det om du hade hans förmögenhet? Jag hade då absolut inte gjort det. Däremot hade jag lätt riskerat åtskilliga miljoner för att starta ett företag inom något som verkligen intresserade mig. Och Sir Ive hade då inte varit där han är idag om han inte varit väldigt passionerad gällande design.

Att ha företaget som passiv inkomstkälla är förmodligen en dålig idé också. Det lär kräva massor av arbete att komma dit, även om man är Sir Ive. Han har förvisso massor av erfarenhet som ledare och även tidigare erfarenhet av att driva en designbyrå men det lär inte få företaget att bli självgående på nolltid, och karln börjar ändå bli rätt gammal nu. Det lär snarare bli frågan om att jobba hårt fram till pension.

Om det bara handlade om pengar och lämna efter sig ett arv skulle han gott kunna sälja alla aktier och sätta in allt på ett sparkonto. Visst skulle han förlora en del på inflation men det skulle finnas tillräckligt med pengar för att han och hans familj, barnbarn inkluderade, skulle vara ekonomiskt oberoende. Detta oavsett om det är 130 eller 400 miljoner USD.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dr.Mabuse:

Nja, han var först med att plagiera Brauns design.

[...] Steve Jobs said that while it was being developed he kept in mind a quote from Pablo Picasso.
Good artists copy. Great artists steal.

;oP

Nej, det var han inte. Han har tagit vissa element från Dieter Rams och han delar Dieters designfilosofi men det är knappast som att han kopierat. Det är ren tjurskit.

Permalänk
Medlem

Och ett bevis för att Apple inte var först med rundade hörn. Ive stal även det från Dieter Rams.

Permalänk
Medlem

Förövrigt så delar Samsung och Xiaomi Apples designfilosofi. Och de har tagit några element från dem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Nej, det var han inte. Han har tagit vissa element från Dieter Rams och han delar Dieters designfilosofi men det är knappast som att han kopierat. Det är ren tjurskit.

Jag var mestadels sarkastisk men det är ändå i slutändan en definitionsfråga.

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem
Skrivet av HolyFather:

Vad är det som är bra med Apples design? Det som var "rent och fräscht" för 10 år sen har ju blivit urtråkigt och förutsägbart nu, och varje ändring verkar innebära en försämring i form av mer begränsad användning. Fritt färgval, mellan grå och en annan grå.

Notch, touch bar, noll portar och hoplimmade aluminiumklumpar som är döda om 4 år är objektivt dåliga designbeslut. Och i och med customchip har Apples tunnelfokus på att låsa in sina användare blivit del av hårdvarudesignen också. De tänker inte stödja något. De tänker inte vara kompatibla med något.

Jag tycker Apple är bäst på högtalare och tyst luftkylning, men det är svårt att hitta vilka designer som Ivy gjort.

Och trots att tangentbordet är värdelöst för att det offrats på tunnhetens altare, sitter det i alla fall i mitten på deras laptops. Det är bra. Det vore trevligt om alla andra apade efter det istället för att apa efter alla de dåliga designbesluten.

Vissa verkar iaf gilla designen

Apple annual/quarterly gross profit history and growth rate from 2006 to 2019. Gross profit can be defined as the profit a company makes after deducting the variable costs directly associated with making and selling its products or providing its services.

Apple gross profit for the quarter ending March 31, 2019 was $21.821B, a 6.84% decline year-over-year.
Apple gross profit for the twelve months ending March 31, 2019 was $98.357B, a 3.8% increase year-over-year.
Apple annual gross profit for 2018 was $101.839B, a 15.48% increase from 2017.
Apple annual gross profit for 2017 was $88.186B, a 4.66% increase from 2016.
Apple annual gross profit for 2016 was $84.263B, a 10% decline from 2015.

https://www.macrotrends.net/stocks/charts/AAPL/apple/gross-pr...

Permalänk
Medlem
Skrivet av filbunke:

https://i.imgur.com/2rXQHjk.jpg

Och ett bevis för att Apple inte var först med rundade hörn. Ive stal även det från Dieter Rams.

Rundade hörn ? 3310 hade rundade hörn Hajfennan också.

Visa signatur

Meshilicious, Amd 7950X3D, Asus X670E-I ,96 GB DDR5 6000,RTX4090 FE, Corsair 2TB m.2 / 4TB, Samsung 57" G9

Permalänk

Var väl han som förstörde hela iphone IOS unika och användarvänliga UI iom IOS 7 dyngan. Och indirekt bidrog till att förstöra windows 7 som blev metro/modern UI katastrofen "surfplatta på en dator" UI skiten som plågar win10 även idag. Han har jag inget till övers för.

Visa signatur

Kaffe Sjön: 9700K @ 5.1GHz | H150i Pro RGB 360 | Aorus Gaming 7 | Vengeance RGB Pro 32GB | XFX Merc 319 6960 XT | Xiaomi 3440x1400 | Samsung 4k VA | HX850i | K95 Platinum RGB | H500P "HAF II" | Oculus Quest 2 | S22 Ultra | Galaxy Watch 5
HAF: 2700K @ 5.1Ghz | Noctua NH-D14 | EVGA 1080 Superclocked | Asus Maximus IV Extreme Z | Dell 27" Ultrasharp | HX850i | Vengeance 32GB | Samsung EVO 850 256GB 3x | HAF 932 "Pitch black" | (+ 8st Amiga, A500 till 4000T Cyberstorm PPC)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Palme_570:

Rundade hörn ? 3310 hade rundade hörn Hajfennan också.

3310:an må vara uråldrig, men Dieter Rams design är från 1958. Riktigt så gammal är nog inte Nokias telefon.

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Sh/\rK=-:

Var väl han som förstörde hela iphone IOS unika och användarvänliga UI iom IOS 7 dyngan. Och indirekt bidrog till att förstöra windows 7 som blev metro/modern UI katastrofen "surfplatta på en dator" UI skiten som plågar win10 även idag. Han har jag inget till övers för.

Saknar verkligen hur UI såg ut innan IOS 7, sen de ändrade så ser det riktigt illa ut. Förstår fortfarande inte varför de gjorde så.
Folk har säkert glömt hur det såg ut innan, googla och se. Vackra ikoner kristallklara färger, inte fula ikoner och matta färger som nu.

Permalänk
Medlem

IOS efter 7;an har ju blivit väldigt mycket snyggare och bättre. Gamla iOS känns lite som att titta på webbsidor från 90-talet.

Skickades från m.sweclockers.com