Installera spel på NAS

Permalänk

Installera spel på NAS

Är det möjligt att installera spel på en nas, som flera
i nätverket kan använda?
Nu menar jag enskillt inte samtidigt.

Visa signatur

|: AeroCool VS92 Chassi |: Gigabyte Z97P D3 Mobo |: I5 4690K proc | Noctua NH-U12P SE2 Kylare |: 2x4Gb Savage 2400mhz CL11 XMP Ram |: Radeon R9 290X 4Gb D.CU II Grafik |: 1Tb Toshiba HDD |: BeQuiet Kraft 700w Nätagg |: Win10

BTW: https://www.inet.se/produkt/9990887/fraktfritt-sweclockers

Permalänk
Medlem

Nej det blir alldeles för lång latens.

Permalänk
Medlem

Vad är det för typ av spel det gäller? Och hur menar du med att flera kan använda? Är det flera olika datorer du syftar på?

Själv köra jag en stor mängd gamla spel som jag lagrar på NAS. Det funkar utmärkt. Dessa är knappast begränsade av bandbredd eller latens idag.

Nya spel låter dig inte alltid installera dem på nätverksresurser, men detta kan ju såklart kringgås med lite tricksande. Det finns ju dock en god anledning att inte tillåta detta då det finns en stor möjlighet att spelet kommer att flyta riktigt dåligt. Detta kan du ju alltid testa från fall till fall. Lagras spelet i RAM och sällan läser/skriver kan det funka utmärkt även om jag själv inte skulle gjort det¨med nya spel.

Permalänk
Medlem

Jag utgår från att TS menar ett modernt spel och inte ett 10 år gammalt på någon gig.

Permalänk
Medlem

Det funkar utmärkt men ditt NAS måste köra windows 10 och du måste ha steam installerat på ditt NAS.

Du väljer sen att streama spelen i ditt NAS. Youtuba "Streaming with Steam" får att få lite tutorials för hur man gör.

Visa signatur

MB Gigabyte X570 I AORUS PRO RAM Corsair 16GB DDR4 3200MHz CL16 SSD Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 500GB CPU Ryzen 5 3600 GPU ASUS GeForce GTX 1660 Ti Chassi FD Node 202

Permalänk
Avstängd

Hur skulle latens vara något problem för att ladda ett spel? Handlar väl mer om hur bråttom man har.

Finns dessutom flera nya spel som är på långt under 1gb, men man sparar ju å andra sidan inte så mycket plats på sin SSD av att flytta dem.

Både steam och origin har ju annars en "flytta installationsmapp"-funktion, så om det är nåt du inte spelar så mycket kan du ju flytta den mappen, blir du sedan sugen att spela igen så flytta tillbaks

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spiffman:

Jag utgår från att TS menar ett modernt spel och inte ett 10 år gammalt på någon gig.

Ok, det gör inte jag. Trådstarten är sparsam i information och genom att veta förutsättningarna så kan vi ge det bästa svaret.

Dessutom satt jag just och gjorde ett experiment. Kör just nu Cities Skylines som jag installerat på min NAS som jag kommer åt via en gigabit-kopparkabel. Detta är ett exempel på ett modernt spel som faktiskt funkar faktiskt utmärkt från en NAS. Jag valde det som proof-of-concept med tanke på att det är ett hyfsat modernt spel som jag vet har låg diskanvändning.

Permalänk
Medlem

Jag har installerat spel på en share på en annan dator en gång. Det var i stort sett oanvändbart.

Målet är ju att fria upp minne på sin egen dator, men de enda spelen som var i närheten av spelbara var typ age of empires som tar upp väldigt lite plats, och då kan man ju lika gärna spara dem på sin egen dator ändå.

CS GO, till exempel, tog över 5 minuter att ladda en karta.

Visa signatur

🎥 - Asus NVIDIA GeForce RTX 2060 Super
⚙️ - Intel(R) Core(TM) i7-9700K CPU @ 3.60 GHz (8 CPUs)
💾 - Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16
💽 - Samsung SSD 970 EVO 500GB + Corsair MP400 1TB

Permalänk
Hedersmedlem

Ni överdriver problemet.
Jag har en Windows surfplatta där jag satt i ett microSD modell större. Från detta microSD spelar jag tex Hearthstone. Det funkar helt ok. Prestandan ur detta microSD är ungefär den samma som jag får ut ur min NAS. Nu har jag iofs en NAS modell bättre som verkligen kan maxa sitt gigabitnätverk, men det kan helt klart vara värt att prova.

Det man kan prova är ifall man kan mappa en disk på NAS'en och sedan säga till Steam att använda den för att lagra spel. Om man gör det från flera datorer kommer Steam själv att fatta att spelen redan finns där och inte kräva att man laddar ner dem igen. Är inte säker på att Steam tillåter detta, men det är i så fall vägen man behöver ta.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk

Möjligt? Ja. Hur bra det fungerar beror på vilket spel du ska spela och varierar från fall till fall. Vi ser ju t.ex. på förstasidan en artikel om en NAS som har stöd för m.2 diskar just för att snabba upp åtkomsttider. Vad man har för nätverk spelar också in stort, det bör vara en lite mer påkostad router, särskilt med flera uppkopplade enheter i hemmet. Det går inte att svara ett svart eller vitt ja eller nej på frågan (annat än att det är tekniskt möjligt, och gångbart från fall till fall beroende på omständigheter och krav).

Visa signatur

Dator: ja
Tillbehör: ja

Permalänk
Moderator
Forumledare

@Andersson.M: Nu saknas det lite info om hur du tänker använda det men annars finns det ju steam in home streaming, dvs det du behöver är steam på enheterna samt en dator där spelen är installerade och körs ifrån. På sätt sköter en dator beräkningarna och du spelar på de andra. Kör det själv i hemmet och det fungerar väldigt smidigt!
I och med att du kan streama skrivbordet från huvuddatorn kan du köra spel från andra klienter som origin, Epic Uplay etc

Visa signatur

Forumets regler | Har du synpunkter på hur vi modererar? Kontakta SweClockers/moderatorerna

Jag stavar som en kratta

Gillar lök på discord

Permalänk

Om man har problem med att installera på en "share" går det alltid att lägga en virtuell hårddisk VHD i Windows och lägga den på en share, då blir det en volym som vilken.
Har 10Gbit nät och en massa SSD i "NASen" av just den anledningen.