Jag känner mig blåst

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Miska:

De har dragit de 3707kr från totala skulden, ja, men utöver de 3707kr har jag lagt ca 1500kr + ränta på köpet, dvs amortering, som jag borde få tillbaks. Annars måste de dra av ytterligare 1500kr från totala skulden.

Hmm. Well. De pengarna du lagt på ränta tror jag inte du kommer få tillbaka.

Det du har gjort är att du har köpt två grejer här.
Dels har du köpt en produkt i form av en NAS från webhallen.
Dels har du köpt en tjänst från klarna.
En finansieringstjänst där du använder klarnas pengar för att köpa en produkt och denna tjänst betalar du på med ränta samt amorteringen för lånet.

Webhallen kommer inte ge dig pengar för tjänsten du slutit med klarna.
Webhallen kommer bara ge tillbaka pengarna för priset på NASförsäljningen (pengarna kom från klarna). Alltså 3707:-. Det är den summan Wenhallen fått in och det är den summan de kommer betala ut igen.

Du har valt att betala pengar till klarna för en belåningstjänst här också. Vill du ha tillbaka räntebeloppet så tror jag du får ta fighten med klarna, inte webhallen för webhallen är inte inblandade i ränteupplägget du och klarna kommit överens om.

Följdfrågan är då vad det står i kontraktet du har skrivit på med klarna. Jag skulle gissa på att klarna tänkt på detta och att du skrivit under på att du inte kan få tillbaka räntebelopp oavsett vad du gör med din hårdvara. Pengarna är lånade ändå och klarna vill ha ränta på det utlånade beloppet.
Det skulle jag gissa på iaf.
Men som sagt. Läs mer om vad som står i avtalet för avbetalningen på lånet.

Edit:
Mitt råd är att undvika att köpa finansieringstjänster. Alltså undvika att handla på avbetalning.
Det är en generell regel. Klart det finns undantag om man vet precis vad man gör men ja, bra som grund iaf.

Främst för att det blir en dåligt deal för en själv och man betalar mer än vad grejerna kostar.
Men även för att det blir trassligare. Tjänsten man köper gör allt mer komplext vilket kan leda till både tråkigheter och besvikelser. Tråden är ett bra exempel på detta.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lodisen:

Det måste du väl förstå själv? Om du går och köper en TV för 50 000:- på ett ställe där du redan har avbetalningar på 50 000:- (Tot 100), och lämnar tillbaka TV'n efter du betalat hälften så skall de ju inte dra av 50 000:- på avbetalningen och ge dig 25k i näven.

Missuppfattade din text.

Håller med efter att ha läst igen.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Miska:

Vi säger att jag köper något för 5000kr som läggs på "nuvarande" skuld á 15000kr och jag väljer 24 mån avbet.plan på de 5000kr. Men efter 12 mån görs ett återköp och jag har hunnit betala ca 3000kr inkl ränta till kreditgivaren. Då ska alltså dessa 5000kr dras av från totala skulden och backa ner till ca 15000kr igen och jag ska enl lag få tillbaka ca 2500kr som är amortering av skulden.

Det är den biten som jag pratar om, som Webhallen vägrar ge tillbaks. Amorteringen av hela avbetalningsplanen.

I det här fallet hann jag inte ens göra ett skit. Fanns ingen möjlighet att stoppa processen, stod varken Cancel eller Stop nånstans, den bara drog iväg och slopade allt och slängde ut mig. Jag kom åt inloggningssidan, men vidare där gick inte varken med eget eller default lösenord.

Det är inte Klarnas kontoavtal som jag har i det här fallet utan det är Webhallens kontoavtal som använts. Men enligt Klarna så görs ett avdrag på det belopp som köpts och återbetalning på amortering sker till bankkontot som man betalat med inom 10 arbetsdagar.

Du tänker nog lite fel där bara, du förlorar inte några pengar förutom ränta och fakturaavgifter om du får tillbaka "hela summan":

Vi säger att du sedan tidigare har en skuld på 15 000kr och du köper till något för 5 000kr och får en total skuld på 20 000kr
Efter 12 månader har du hunnit amortera 3 000kr, då har du ju bara en skuld kvar på 17 000kr och inte 20 000kr. Och det är dessa 17 000kr som du "får tillbaka" 5 000kr på. Så efter du fått tillbaka dina 5 000kr så är din skuld nere på 12 000kr istället för 15 000 som du började med, alltså de 3 000kr du amorterat har ju gått till ditt "första" lån.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Miska:

Men då är det ju rätt?
Du betala 3707kr och du fick tillbaka 3707kr. Sen att du lagt det på avbetalning så är ju räntan en kostnad utöver som man betalar för att du lånat pengarna .

Hoppas du hittar någon bra ersättare till denna NAS:en😊👍

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Kostade själva produkten/produkterna 3700 (vad det nu var) så är det bara det beloppet du har möjlighet att få tillbaka. Inte ränta och andra avgifter som kostat pga delbetalning.

Visa signatur

MSI B450 | Ryzen 7 5800X3D, Hyper 212 EVO | 16GB 3600MHz | GTX 1070 | Seasonic 750w | Asus MG279Q | Sony MDR-1A

Permalänk

Jag har varit med om storage system krascher några gånger på jobbet, sista gången försvann alla band i bandroboten och bara hälften gick att återställa (vilket var en rejält nedtystad katastrof) så för mina privata data hemma kör jag minst 3 nivåer:

1. Data på disk
2. Data på OneDrive (ok CIA får gärna kolla på mina löjliga partybilder )
3. Data på externt media mest usb diskar, har 3 st 2TB usb diskar.

Får jag en bra deal (>30GB) på någon annan molnlagring så kommer jag gå upp till 4 nivåer

Visa signatur

Bärbar: Dell G7 17-7790, i7-9750H, RTX2060, 144Hz ips
Mobil: Samsung Galaxy A71
Mediaspelare: Apple TV 4K 32GB

Permalänk
Medlem

Med tanke på mängden data jag haft på mina diskar (3.5TB) så är det nästan omöjligt att hitta en lämplig cloud för dem. Det tog ett tag tills jag fann Jottacloud i Norge som erbjuder oändligt med datalagring för en rimlig summa peng, men då hade katastrofen redan hunnit äga rum innan.

Just nu har jag spridit ut alla mina foton, gamla som nya, över mina 6TB diskar i datorn. Kopia på kopia varav en hårddisk används som "nylagringsenhet" där jag lägger in nya bilder och redigerar. Färdiga RAW/JPG hamnar sen på de andra.

Visa signatur

Nikon Z6 • Nikkor AF-S 14-24/2.8G ED • Nikon Z 24-70/4 S • Nikkor AF-S 200-500/5.6E ED VR • Manfrotto BeFree Advanced Twist • Benro TMA47AL • iOptron GEM28 • William Optics Redcat 51 v2 • Lunt LS50THa/B600 • Player One Neptune-M • Player One Apollo-M Mini • Player One Mars-C • GSO 6" Classical Cassegrain

Permalänk
Medlem

Edit: Missade att du fått hjälp i nacka med att återskapa filerna, så glöm nedan.

Ska vara ext4 på diskarna. Kör du spegling eller stripe på den?

"File system support:
Internal HDD: EXT4
External HDD: NTFS, EXT2, EXT3, EXT4, FAT32, HFS+ (read only), exFAT"

. Isf borde du kunna stoppa i dem i en stationär dator, boota en ubuntu skiva och montera diskarna. Jag antar dock att det är raidade diskar. Finns info om hur man gör från en synology här:

https://www.synology.com/en-au/knowledgebase/DSM/tutorial/Sto...

Sen hittar jag detta specifikt för zyxel: How to see data from NSA RAID 1 or JBOD array on Linux?:
https://kb.zyxel.com/KB/searchArticle!gwsViewDetail.action?ar...

Du får byta ut /dev/sda2 och /dev/sdb2 mot vad diskarna hittas som

Något att testa?