Permalänk
Medlem
Skrivet av PsyCor:

Det enda rätt är att man brer på den gropiga sidan, som tidigare sagt är den platta sidan gjord för att vara nedåt mot bord/tallrik etc.

Jag förstår inte riktigt det här "botten-tänket" på en hårdmacka. Är det någon som nånsin haft problem att balansera en brödbit med håliga sidan nedåt? Den är väldigt stabil i båda fallen
(Om något tror jag den håliga sidan är flexiblare för ett ev ojämnare underlag)

Plana sidan uppåt för min del:
- Den är lagom skrovlig vilket gör det lätt att välja en lagom spridning av smöret. Vill man lyxa med lite tjockare lager så går det alldeles utmärkt, eftersom det finns en yta för smöret att bita fast i. Vill man köra lite mer lean, så kan man fixa det med, med lite striktare hårdare skrapande.
- Den är jämn och plan, vilket gör att man får en fin fördelning utan konstiga små klumpar av smör.

Inte svårare än så!

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk

Jag brer (givetvis) på den platta sidan, då den upperbart är anpassad för pålägg med tanke på att den är platt. Såg att flertalet även brer tekakor (?!?!?!?!) på den runda sidan, wtf?? Det är för mig obegripligt hehe.

Permalänk
Avstängd

Plana sidan, men kör mestadels rågrut till vardags så det är inte så stor skillnad. På Hönökaka så blir det dock den håliga men på polarkaka beror det på ifall jag ska pålägg eller ej (och i viss mån hur torrt brödet är), inget ytterligare pålägg eller torrt bröd: Den håliga sidan.

Permalänk
Medlem

Platta sidan såklart!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

ROG Strix Z790-E/Intel i7 13700K/Noctua NH-D15 Black/MSI RTX 4080 Suprim X/32GB Corsair vengeance 6200mhz/Lian Li O11 Air Mini/Seasonic Vertex 850/Kringutrustning: Keychron Q2
Alienware AW3423DWF/Klipsch R-41PM/G-Pro X Superlight/Fidelio X2HR

Permalänk
Medlem

Platta sidan tror jag. Man vill ju ha ett jämntjockt smörlager

Permalänk

Jag ser tydliga paralleller mellan att smöra den gropiga sidan och att hänga toalettrullen åt fel håll. Visst går det, men man får ägna sig åt detta i ensamhet om man inte vill bli permanent stämplad som ärkeplanta.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Tänker aldrig på vilken sida, brer på den som råkar hamna upp. Finns större frågor att ägna min uppmärksamhet åt.

Permalänk
Medlem

Sambon brer på gropiga sidan och så undrar hon varför vi inte är gifta efter 20 år

Permalänk
Medlem

Bryr mig inte vilken sida smöret hamnar på, försök lämna det bakom dig istället och gå vidare!

Visa signatur

7800X3D - 4090 FE

Permalänk
Medlem

Haha vilket unikt svenskt problem, den här är en av de bästa trådar jag läst!

Gropiga sidan för mig - då blir det mer smör och mindre torr!

Permalänk
Medlem

Vad för sorts galenpanna smörar den gropiga sidan?!

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem

Självklart smörar jag en plana sidan. Jag är ju ingen psykopat!

Visa signatur

”Det är en myt att det inte finns arbete att söka i svåra tider. Det finns alltid lediga platser. […] En viktig orsak till att ungdomar inte får jobb är att de inte söker jobb.” ~ Fredrik Reinfeldt , 2010

Permalänk
Medlem

På den plana sidan, annars blir det en massa smörklumpar i brödet. Jag säger dock att det inte finns något rätt och fel i frågan – det är trots allt inte som "ostbågar vs ostkrokar", där ostkrokar är uppenbarligt och otvetydigt fel.

Visa signatur

i7 8700k – Scythe Mugen 5 Rev.B-kylare // Galax RTX 3080 SG // 16GB G.Skill DDR4 3200 // Corsair RM750i // Phanteks Eclipse P400 TG

Permalänk
Avstängd
Skrivet av anon25463:

Med en smörkniv!

Äru galen människa? Man använder ju en vanlig kniv från serverings-sättet?!

Permalänk

Då jag ytterst sällan "bara" tar 1st knäckeskiva, utan kör oftast på 2st direkt, så för att ingen av dem skall känna sig utesluten eller bortglömd, får den ena sin fina sida smörad, och den andra en solklar smörad ovansida.

Alla nöja , alla glada, även jag som sedan får äran att smaka på dem båda.

Visa signatur

Får får får? Nej! Får får Lamm.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Naga:

Den platta sidan är platt av en anledning, det är undersidan, som är gjord för att ligga nedåt. Givetvis brer man den gropiga sidan.
nackdel: det blir smörgropar
fördel: man gör rätt.

Smörgroparna är ju det man vill ha!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Lenovo Legion 5 pro
5800H
RTX 3060
16bg

Permalänk
Avstängd

Jag är glad att vi är många som brer rätt.

Permalänk
Medlem

Plana sidan, smör är inte gott, bara bra som "klister" till pålägget.
Snart kommer tråden "Kex eller chex" .... Om det inte redan finns.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Plana sidan. Det blir ju så sjukt mycket smör när man kör på gropiga sidan, att man lika gärna kan äta ur smörpaketet med en sked.

Visa signatur

Dator: ASUS Prime 470x PRO - AMD 5800X3D - MSI RTX 2070 ARMOR OC - EVGA SuperNova G3 650W - Fractal Design Define R5 - Noctua NH-D15 - ASUS Xonar DGX. Kringutrustning: Corsair M65 Pro - Qpad MK-90 - Sennheiser 350 SE. ASUS MG279Q.

Permalänk
Avstängd

Varför blir jag inte det minsta förvånat att denna fråga dyker upp på detta forum...

Påminner mig om att Mormor berättade att hon blev tillsagd när hon var liten att de bredde på fel sida när de skulle bre mackor i skolan vid någon tillställning, måste ha vart på 1930 talet, Så diskussionen verkar ju knappast ny...:D

När jag var liten bredde jag således alltid på "fel sida" med flit...

Officiellt sett verkar det vara vad jag alltid uppfattat som undersidan/avigsidan, dvs den sida brödet har legat då det bakades man skall bre tydligen, orsaken verkar ha varit att smör ansågs dyrbart och inte fick slösas i onödan, så när man var bortbjuden skulle man således visa sig litet fin i kanten och bre på den sida där det ansågs att det gick åt minst mängd smör...

Hur man förväntades göra med symmetriskt format knäcke som tex rågrut (som också är min favorit) förtäljer dock icke historien...

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Gropiga sidan är ju framsidan så det känns mest naturligt att bre på den tycker jag, sen blir det ju mer smör på mackan då, kanske inte uppskattas av alla.

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem

Givetvis den gropiga sidan! Det är bara pöbeln som brer på UNDERSIDAN? Enda som respass på att bre på undersidan är australienare.

Visa signatur

..:: trickeh2k ::..
Windows 11 Pro - Ryzen 7 7800X3D - ASUS TUF B650-PLUS - Kingston FURY Beast DDR5 64GB CL36 - MSI MAG A850GL - MSI RTX 4080 VENTUS 3X OC - Acer Predator XB271HU - ASUS VG248QE - QPAD MK-85 (MX-Brown)/Logitech G PRO Wireless - Samsung 960 EVO 250GB, Samsung EVO 860 500GB, SanDisk Ultra II 480GB, Crucial MX500 1TB, Kingston KC3000 2TB - Steelseries Arctic 5 - Cooler Master Masterbox TD500 Mesh V2

Permalänk
Medlem
Skrivet av cider123:

Äru galen människa? Man använder ju en vanlig kniv från serverings-sättet?!

https://i.imgur.com/BteB7Es.png

Vad är en ovanlig kniv? 🤔
Nej men vissa har ju sådana knivar som smörknivar.
Jag har ju både i plast och utan de vassa taggarna på som smörkniv
Den du länkade har ju taggarna på bilden och dessa har jag till middagen när man ska dela maten,annars kan man ju inte dela maten 😎

Permalänk
Medlem
Skrivet av iller:

Finns inget som är fel.

Smör, bröd och pålägg.

Vilken sida eller ordning ni tar det i gör detsamma. Allt blandas i magen.

Spara tid genom att köra allt i en mixer.

Permalänk
Medlem

Ni som brer på den gropiga sidan måste ju ha någon bokstavskombination. Fast på knäckebröd har man bara kaviar så behöver aldrig bre något.

Permalänk
Medlem

@Aktsu (och alla andra som anser att man måste bre gropiga pga. hur de bakats):
Tillämpar ni det när ni äter den övre frallhalvan också?

Jag brer smör på plana, men använder gropiga för t.ex. leverpastej och annat man vill ha ett tjockare lager av då det är lättare att smeta av en lagom mängd (då utan smör under).

Dock så brukar jag inte bre alls för det mesta nu för tiden. Jag föredrar knäckebröd med smör, och endast smör, och då jag är singel är det ingen i hushållet som ha något emot att jag bara skrapar smör på knäckebrödskanten innan varje tugga istället. Så behöver man inte ödsla tid på att bre sina knäckebröd, eller diska efteråt #99problems

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Avstängd

Den sidan som hamnar uppåt brer jag på.

Livet är för kort.

Visa signatur

-Stäng av snabbstart i ditt Windows.

Permalänk
Medlem

Man brer väl på den platta för där är det lättast att bre och går åt minst mängd smör för att täcka. Så vida man inte vill ha extra mycket smör.

Att knäckebrödet ligger mer stabilt med platta sidan låter helt galet. Spelar väl ingen roll...

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define C || Processor: Intel i7-8700K || Grafikkort: ASUS GeForce GTX 1080Ti ROG Strix Gaming || Moderkort: Gigabyte Z370 AORUS ULTRA WIFI || Minne: Corsair Vengeance LPX DDR4 3000MHz 32 Gb || Lagring: Samsung 860 EVO 1TB SSD || PSU: Seasonic Focus+ 850W 85+ GOLD PSU || Skärm:Samsung Odyssey G9 || Windows 10

Permalänk
Inaktiv

Fast ibland bryter jag mindre bitar av knäcket och drar i smörpaketet så man får rikligt med smör på biten.
Typ som att dippa.

Permalänk
Medlem

Det händer att jag brer på den platta sidan, men bara på nattmackor när ingen ser det...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|