Bankomat kan införa avgift vid kontantuttag

Permalänk
Inaktiv

Är många butiker som inte tar kontanter, flera här i Umeå som gör de och har gjort de i ett par år.

Permalänk

Undrar varför de är så oerhört måna om att tillverka nya mynt och sedlar om de ändå vill ha bort dem.

Visa signatur

Dator 1: MSI Tomahawk Max, Ryzen 3700X, Sapphire Pulse RX 5700 XT, Ballistix Elite 4x8 GB 3200 MHz cl15, Corsair Force MP510 960 GB, Scythe Kaze Master Pro, Plusdeck 2c Dator 2: Lenovo ThinkPad T480s

Permalänk
Medlem

Oavsett vilka ideologiska tankar man har kring anonym hantering av pengar så är nyckelordet "smidigt". Det är smidigare att inte pyssla med kontanter, både för näringsidkare och för privatpersoner (utom de allra äldsta), därför tror jag att kontanter kommer att avvecklas. Historiskt är det alltid de smidigaste lösningarna som vinner.

Vad gäller äldre är det ju snudd på obegripligt varför inte ett företag snappat upp idén att tillverka en liten dosa med lååång batteritid och stor, pålitlig fingeravtrycksläsare som kan kopplas till bankID och bankkonto, med en lättläst skärm med saldo osv. Sälj in denna dosa till kommuner som kan distribuera denna till äldre och tillhandahåll även en supporttjänst som konfigurerar allting åt användaren samt svarar på frågor via telefon.

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem

Tidigare var jag som många andra i tråden helt inne på att skippa chash helt och hållet, har inte handlat med kontanter på länge.
Jag är fortfarande inne på att det kontantlösa samhället är framtiden, men tekniken för det finns inte på plats än.
En del av styrkan hos kontanter är också dess svaghet, ett samhälle som skulle använda dagens tekniker och helt avskaffa kontanter skulle som många påpekat bli otroligt sårbart.
Kontanter är robusta, pålitliga och till stor del ospårbara. Kontanter fungerar alltid och kan sparas länge, de kan även överföras mellan individer utan någon övervakning.

Just den förmågan är vad som gör kontanter till ett attraktivt betalmedel för kriminella, men hur bra nöjda skulle medborgarna vara om ALLA dina betalningar spårades och skulle lyda under varenda lag som Sverige har angående betalningar/ekonomiska transaktioner?

Antingen behöver lagarna grundligt ses över och anpassas till digital valuta innan vi skrotar fysiska betalmedel, eller så behöver vi någon teknik (blockkedja?) som tillåter medborgarna att överföra en begränsad mängd pengar utan övervakning.

Den sista invändningen är väl att denna teknik också måste fungera utan internet, det måste gå att överföra digitala pengar även om internet är nere i åtminstone veckor.

Jag är inte intresserad av att avskaffa kontanterna som det ser ut just nu.

Visa signatur

"Jag är så gammal att jag brukade styra med piltangenterna"
StoppaCopySwede
Fraktrfitt:Inet

Permalänk
Medlem

Kommer inte ihåg senast jag hade kontanter eller betalade med kontanter.
Vet faktiskt inte hur de nya mynten och sedlarna ser ut ens..

Jag ser fram emot den dagen då det försvinner helt från samhället, sen förstår jag att andra känner annorlunda och det får man göra, men jag ser inga fördelar med kontanter.

Permalänk
Medlem

Största nackdelen med att kontanter försvinner är att etablissemanget har då helt kontroll över befolkningen ekonomi. Det går bra i ett samhälle baserat på frihet men inte det vi lever i nu och går in i. Tankebrottslingar kan lätt med kontantlösa samhället kan lätt störas. Med ett klick så försvinner dess betalningsmöjligheter via bankkort, swish, paypal och andra. Se hur media för något år sedan på några timmar tog bort Alex Jones från flera plattformar på några få timmar.

Vi går inte mot ljusare tider. Folket ifrågasätter maktkoncentreringen i EU och stora företag. Detta gillar klart inte etablissemanget och måste, med folkets egen fria vilja, minska sin frihet för att gå in i fängelset.

Kommer klimathotsskeptiker snart klassas för tankebrottslingar och möjligen terrorister för "dom vill förstöra miljön"?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Kreditkort?

Du kan sätta in pengar på ditt kundkort från Coop och ICA. Du behöver ingen VISA/MasterCard eller kredit.

Hjälper givetvis inte om det handlar om någon annan kedja.

Som du skriver så förbinder jag ju mig att alltid handla i samma kedja vilket jag inte gör. Handlar i iaf 4 olika kedjor under månaden.

Permalänk
Medlem

Den faktiska valutan har samma legitimitet som den digitala å är skyddad enligt lag.
Därför ska ej någon summa utgå vid ev uttag då det är förvägrande av ditt värde.

Faktisk valuta kommer alltid finnas behov av oavsett tid å plats!

Visa signatur

Det du inte hinner idag hinner du inte imorgon med.

Permalänk
Inaktiv

Jag är extremt kluven. I grunden gillar jag kontanter, de ger till skillnad från betalning med kort och liknande en bättre uppfattning om värde. 1000kr i sedel/sedlar håller jag lite extra i, 1000kr på kortet knappt en axelryckning. Jag använder inte kontanter idag, mer än runt 100kr i plånboken om kortet skulle strula. Använde kontanter till 2013 eller så men slutade därefter.

Att kontanthanteringen kostar är uppenbart och måste finansieras. Finner det lite tveksamt att belasta uttag med en sådan kostnad med tanke på hur totalt värdelösa och usla bankerna blivit på 2000-talet. De vill inte hantera pengar, kan man ens kalla sig en bank då? De lägger ner kontor i rasande takt, de som är kvar måste man boka tid för att förhoppningsvis komma in. För att inte tala om snokandet i vart små summor kommer ifrån, vilket möjligen inte helt är bankens fel pga penningtvättslagstiftningen.
Bankerna måste börja sköta sig och inte bara roffa åt sig. Även kontanter måste kunna finnas till, och användas.

Där jag bor har de flesta, även åldringar, börjat använda kort. Men självklart sammanfaller det alltid att någon blockerar kassan när de försöker minnas sin kortkod eller letar mynt i portmonän när man har som mest brottom. Typ när man måste in och handla på lunchen.

De olika betaltjänsterna måste för övrigt se till att ha fungerande tjänster och bra tillgänglighet. Nu berörs jag lite av avbrotten som sker men uppenbart har exempelvis Swish samt Swedbank och Nordea väldigt ofta problem. Eller så är det medvetet för att försöka dölja penningtvättning.

Riksbanken bör även den ses över, känns som den äventyrar landets välbefinnande. Inte för intet de kallas Riskbank...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Leoms:

Största nackdelen med att kontanter försvinner är att etablissemanget har då helt kontroll

Inte vid en ev krasch eller nåt så enkelt som strömavbrott?

Visa signatur

Det du inte hinner idag hinner du inte imorgon med.

Permalänk
Inaktiv

Rör inte mina kontanter!

Permalänk
Medlem

Var väl minst 3-4 år sedan jag använde kontanter, så för min del kan dem slopa dessa.

Skulle betalkort utav någon naturkatastrof sluta att fungera så får man hitta en lösning till detta då.

Visa signatur

Core i7 6700K | Asus Prime Z270-A | Enermax ETS-T40 | Corsair Vengeance 16GB @3000Mhz | 275GB Crucial MX300 | 1TB WD Blue 7200RPM | Define C | Corsair RM650x | Asus VG278H 1080p @60Hz | Nvidia RTX 2070 Super

Permalänk
Skrivet av Överklockad_gasklocka:

Undrar varför de är så oerhört måna om att tillverka nya mynt och sedlar om de ändå vill ha bort dem.

Vikten och värdet på de nya mynten är mindre, de samlade in metaller och värde. De som finns nu är billigare metall och sedlarna kan liknas vid leksakspengar så då känns det mindre intressant att använda de nya. Allt för att vi ska motiveras att inte använda de nya sedlarna och mynten.

Visa signatur

An application program (sometimes shortened to application) is any program designed to perform a specific function directly for the user or, in some cases, for another application program.
https://www.userbenchmark.com/ Talar om vad du har!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Findecanor:

Du visar inte riktigt vad staplarna står för.

Det är viktigt att vara källkritisk, kolla vad det egentligen är som mäts och att inte dra förhastade slutsatser.
Kontanter används mest för små transaktioner: inte för "kapitalvaror": och därför blir det kanske många tillfällen men en liten totalsumma.

Att folk tycker att andra betalmedel är enklare att använda beror också på att kontanter har blivit svårare att använda:
* VISA har officiellt utlyst ett "krig mot kontanter". Det är deras ord, inte mina. De gör vad de kan för att folk ska gå över från det till deras betalmedel.
* Många butiker, restauranger, muséer och andra inrättningar som blivit "kontantfria".
* Riksbanken bytte ut sedlar och mynt under en ganska kort tid. Inte bara var det dålig timing just nu när kontanter är i motvind utan man bytte nästan alla valörer under en för kort tid. Folk vande sig inte vid dem. En och tvåkronorna går knappt att skilja från varandra. etc.
* Många Bankomater som man inte längre kan ta ut mindre valörer i. 200-kronorssedeln ställde också till det: man ser ofta folk som gör flera uttag i rad för att kunna få ut pengarna i 100-kronorssedlar. Om det ens går: det är ofta som det bara finns 500-kronorssedlar i dem. Som sagt: kontanter används mest för små transaktioner. Om en butik inte kan ge växel för en 200-kronorssedel så är det inte smidigt.

Källan är Svenska Riksbanken "Svenska folkets betalningsvanor 2018", mer trovärdig källa än så på frågan tror jag inte man kan få Men det är bra att du är källkritisk och frågar efter det!

Frågorna som har ställts tycker jag att jag har klargjort korrekt: Vad har du använt för betalningsmedel senaste månaden, vad har du använt för betaningsmedel i butik (och siffrorna bredvid är procent). Möjligen lite oklart men jag utgick från att det var tillräckligt enkelt för de flesta att förstå.

Eftersom frågorna handlar om vilka betalningsmedel man använt, har det alltså inget med summa att göra. Argumentet "bättre vid små transaktioner" försvinner därmed. Tvärtom hade många små tillfällen isf. synts väldigt tydligt i statistiken då frågorna som ställs handlar om antal transaktioner och helt ignorerar summorna på transaktionerna.

Och som jag skrev tidigare så har jag inte lagt fram någon som helst argument, förklaring eller åsikt kring varför utvecklingen ser ut som den gör. Det jag har konstaterat, är att det inte går att jämföra dagens situation med år 2001 då Swedbank försökte ta bort bankomater första gången (vilket personen jag citerade gjorde).

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Till alla som är oroliga för att folket tappar makten över sina pengar genom digitalisering så finns det faktiskt lite ljus i tunneln.

Eftersom allt färre kommer använda kontanter så tror jag det kommer så småningom bana väg för sakta ökad användning och acceptans av kryptovalutor.

Kanske inte en form av kryptovaluta som existerar idag, men om några år kanske både tekniken och användbarheten mognat till den grad att det kommer finnas något lättanvänt som kan användas överallt.

Då skiftas maktkoncentreringen till folket på en nivå som aldrig hänt förut i historien.

Så det finns inte bara nackdelar om man tänker lite på möjligheterna i framtiden

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon301768:

Dumt att inte använda ica eller andra kort, du för över pengar från ditt bankkonto och du tjänar bonus på matköpet, för mig brukar de bli några hundra i bonus varje månad, de får man inte med bankkortet.

Nej det är inte dumt. Alla vill eller kan inte handla i samma kedja varje gång, själv sprids mina inköp ut i 4 olika kedjor pga av olika orsaker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gargamelo:

Till alla som är oroliga för att folket tappar makten över sina pengar genom digitalisering så finns det faktiskt lite ljus i tunneln.

Eftersom allt färre kommer använda kontanter så tror jag det kommer så småningom bana väg för sakta ökad användning och acceptans av kryptovalutor.

Kanske inte en form av kryptovaluta som existerar idag, men om några år kanske både tekniken och användbarheten mognat till den grad att det kommer finnas något lättanvänt som kan användas överallt.

Då skiftas maktkoncentreringen till folket på en nivå som aldrig hänt förut i historien.

Så det finns inte bara nackdelar om man tänker lite på möjligheterna i framtiden

Detta tvivlar jag starkt på. I så fall kommer det vara digitalvaluta som ges ut och styrs av riksbanken. Mängden stölder och scams inom kryptovärlden gör att "vanliga" människor inte har förtroende för fenomenet. Samt att volatiliteten är extremt hög vilket gör att man ena dagen kan köpa en Ferrari för sina coins och andra dagen en hushållsost.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

.Konspirationsteorier om hur banksektorn bedrivs betalar inte för Bankomat ABs verksamhet. De får såklart välja, gör tjänsten dyrare överlag så det blir dyrare för dig att betala just räkningar, eller inför en separat avgift för kontantuttag. Tyvärr går det inte att göra så mycket åt att kontanthanteringen blir dyrare.

Kontanthanteringen görs inte dyrare, den har alltid varit dyr men även en förutsättning för att banken ska ens kunna bedriva verksamhet. Nu har banken ett alternativ, så de vill bli av med en kostnadspost.

Är det en konspirationsteori? Utveckla gärna.

Bankerna driver bankomat tillsammans eftersom det är kostnadseffektivare än att ha egna automater som de hade tidigare.
Avgifterna höjs för de som vill göra sina ärenden fysiskt hos banken, och kontanthantering försvåras och beläggs med avgifter.

Sen stryper man pengatillförseln till Bankomat så de kan skylla på "sviktande ekonomi", för att kunna höja avgifterna igen.

Hjulet snurrar runt.

Jag använder inte kontanter för att storebror ser mig, jag älskar enkelheten alla digitala lösningar erbjuder.

Men jag anser samtidigt att bankerna bör tvingas tillhandahålla kontanter utan straffavgifter, åtminstonde tills våra äldre digitalt handikappade dör.
Bankerna kan inte i makroperspektivet skylla på sviktande ekonomi. Det handlar bara om intern prioritering.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Har en kompis från Singapore som hälsar på ibland, sist förra året. Hans kort funkar för det mesta inte i Svedala och "ingen" tar emot kontanter i Stockholm. Jag är inte helt hundra på varför hans kort inte funkar, men vet att de kräver 6-siffrors PIN vilket verkar ställa till det ibland.

Han har kort från två banker i Singapore, DBS och Citibank. Det ena är ett bankkort, det andra ett kreditkort. Ett Visa, ett Mastercard. Kontaktlöst fungerar för det mesta (har hänt nån gång att det inte gjort det), men hans kort har en låg gräns för kontaktlösa köp, 25 SGD = 175 kr.

Han har haft problem med sina kort även i andra EU-länder som har 4-siffrors PIN, men i de flesta är kontanter en enkel lösning.

Permalänk
Medlem

Använder i stort sett bara bankomater när jag är utomlands. Har inte använt en bankomat i Sverige på säkert 8år. Har aldrig ägt någon av de nya sedlarna eller mynten.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon159643:

Nu skrev du bara en mening där jag citerade, nen du har säker skrivit en längre uppsats längre upp i tråden. Men det är inte att antagligen vara en late adapter eller vara en pionär.

Kan du t.ex ge ett enda exempel på när man idag kan ha behov av att använda sedlar om man är en person som hänger med i utvecklingen.
Jag själv kommer på två tillfällen. Som en liten backup, jämnt så man klarae sig om ens prylar skulle ktångla. Och sedan handla amnonymt.
Några större summor pengar när rån i hem och liknande ökas vill jag ej ha.

För min egen del har jag ej använt sedlar på nästan 10år, jag skulle inte ens ta emot sedlar idag då jag ej vet exakt hur de ser ut. Alltså man aka vara så insatt så man kan skilja en falsk från en äkta.

För domedagstroende så är sedlar kass, se som sagt på Venezuela. Guld däremot är mer säkert.

Fast guld ses som en värdebevarare, medan kontanter är inte det. Givetvis kan ju alla stater default:a och då är ju kontanter inte mer värda än pappret eller metallen som finns i den. Dock så har ju kronan aldrig defaultat så vitt jag vet, medan grekerna har gjort det ett flertal ggr. Domedagen så är mat viktigare än guld eller någon annan ädelmetall eller mineral.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Jag har inte använt en bankomat på snart 2 år och tycker de är otroligt smidigt utan kontanter men jag tycker definitivt inte att vi ska sträva efter ett kontantfritt samhälle. Jag har alltid en femhundring med mig om mina 2 kort mot förmodan inte skulle funka när jag ska handla mat eller tanka.
Sen tycker jag att banker som har i uppgift att hantera pengar och som täljer guld på folks insatta pengar självklart ska hantera kontanter och även ha avgiftsfria bankomater för dom som vill kunna ta ut sina pengar. (Även om de är bökigt med säkerhet och kostar lite)

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon2110:

Fast guld ses som en värdebevarare, medan kontanter är inte det. Givetvis kan ju alla stater default:a och då är ju kontanter inte mer värda än pappret eller metallen som finns i den. Dock så har ju kronan aldrig defaultat så vitt jag vet, medan grekerna har gjort det ett flertal ggr. Domedagen så är mat viktigare än guld eller någon annan ädelmetall eller mineral.

Skickades från m.sweclockers.com

Toapapper och kaffe kan nog vara hårdvaluta när/om samhället/världen går under.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av hurrai:

@darkshippo: ja, tur att jag är en ärlig person

Ärlig enligt vem? Det där.med rent mjöl i påsen har ju visat sig vara riktigt dåligt när makten bestämmer sig för att ditt mjöl är orent. Sen hoppas jag att man fråntar affärsbankernas.möjlighwt att öka penningmängden och låter Riksbanken bestämma via E-kronan hur mycket m3 ska vara i omlopp..

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

@Leoms: Förstår inte riktigt argumentet för "etablissemanget" kan ju lika gärna med ett knapptryck göra dina kontakter värdelösa.
Är man konspiratoriskt lagd så finns det både guld och kryptovaluta.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon5930:

Toapapper och kaffe kan nog vara hårdvaluta när/om samhället/världen går under.

Har ju minst 5 helbalar med Lambi hemma och 10 paket kaffe. Just in case

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Jag om kontanter även om jag inte använder de ofta. Men det finns tillfällen då man inte vill dra sitt kort. Dumt att riskera att kortet kopieras när man köper pizza på något skumt ställe. Och de få gånger jag är ute o dricker kör jag alltid kontanter.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon56869:

I ett kontantfritt samhälle är du 100% beroende av två utländska företag Visa och Mastercard. Som konsument IDAG är det oftast inga större problem. Visst skulle dessa två företagen kunna stänga av dig från omvärlden om de ville, men det ligger inte i deras intresse. Däremot är det inte så svårt att se hur man t.ex skulle kunna neka vissa dissidenter bankkort eller ledare av politiska partier för att de har fel åsikter.

Något som är mycket värre och redan aktivt utövas är företagssidan. Hur ska man kunna bedriva verksamhet om man inte kan ta betalt? Så tanken är alltså att det är två globalistiska bankägda bolag som ska bestämma vilka och vad slags verksamhet som får bedrivas av Svenskar i Sverige?

Bra inlägg men det är mycket värre än så

Efter finanskrisen 2007 är det mycket som hänt som gått åt fel håll på finansmarknaden. Vad de passade på att göra efter denna kris som troligen var medvetet skapad var att rensa på finansiella bolag (banker, fonder mm) för att socialisera hela näringslivet. De man ville ha bort fick inte någon hjälp av staten, de man ville ha kvar fick massor av hjälp. Exempelvis i form av bailouts.

Viktigaste åtgärden för att socialisera näringslivet var att ta kontroll över folks pensionssparande. Där finns massor av pengar och kan staten använda de här pengarna för att styra näringslivet, då kommer till och med kommunister titta på av avundsjuka och det är precis det som hänt.
USA lät framförallt en fondförvaltare växa extremt efter finanskrisen - BlackRock. Det demokratiska partiet kunde styra pengar genom att kontrollera avgifter skatt mm så vissa fondbolag kunde växa. I USA är det framförallt tre bolag, som fått växa ohämmat. De är BlackRock, Vanguard och State Street. De här bolagen är så kallade passiva fonder, det är inte samma sak som att de inte har åsikter men deras främsta uppgift är att låta vissa aktiva fonder få bestämma. Välj valfritt bolag på börsen i USA, man hittar de här fonderna som största ägare på nästan alla bolag. De är även stora ägare i bolag runt om i världen.
De kontrollerar så stora summor att det blir omöjligt för andra bolag som vill konkurrera att kunna göra det. Genom att kontrollera folks pensionspengar kan staten styra precis som den vill.

Detta är orsaken till varför så mycket idag är upp och ner i världen, Hela näringslivet håller på att socialiseras. Man tillåter monopol och monopolen skapas genom att antingen använda pensionspengar för att bygga upp jättebolag som de första ~10 åren går med miljardförluster men plockar marknadsandelar för att de är "billiga". När bolagen slagit ut all konkurrens, då börjar de ta betalt och då är monopolet ett faktum. Bolagen skyddas sedan genom att man kontrollerar hela infrastrukturer av andra bolag via fondbolagen. Skulle det dyka upp en konkurrent till facebook som kan bli farlig, då kan de bara stänga av finansieringen och betalningar till användare där. Samma med de andra techjättarna

Vi sitter i ett järngrepp och vi såg aldrig hur de "tog över"

Permalänk
Medlem

Jag tycker inte att ett helt kontantlöst samhälle är något att sträva efter.
Det är för mycket som kan gå fel. Som tex. Servercrashar eller angrepp mot betalningssystemer.

Sen vet jag inte, om jag skulle vilja lägga mycket tillit i dagens regimer som vi har i våra européiska länder. Vi alla vet hur dom med små steg inskränker vår frihet, sparar på våran data och hittar på alla slags argument om varför dom nu är "tvungna" till att göra si och så.

Och att kontanthanteringen är nu så jävla dyr dom påstår låter jag vara osagt.
Men en sak är säker:
Jag kan ställa upp alla möjliga irrelevanta och dumma kalkulationer för att bevisa att något är obärbart dyr. Men historian visar att banker i dåtiden inte gick konkurs för dom hade kontanthanteringen under tider där kortbetalning inte ens fanns.
Hur gjorde dom då?
Bankerna kör med miljardvinster och har sänkt antalet anställda med nästan varje år. Dom har stängd filjaler, tog bort bankomater, har allt fler filjaler där kontanter inte alls tas emot eller hanteras på annat sätt och dom är fortfarandet på antikontant-gnälltåget. Plus att dom har i många fall höjt avgifter för dittan eller dattan och aldrig ger dig som kund någon vettig ränta.
Jag köper inte deras struntprat längre.

Jag kan ochså påstå att det är för dyrt för tex fotbollsproffsen att knyta sina skor.
Jag stödjer argumentet med årssumman och därefter timmeslönen jag räknat ut som tex Zlatan har och säger att det kostar fotbollslaget runt 75.000 SKR varje år bara för att Zlatan knyter skor.
Lösningen är antingen slippers/sandaler/tofflor eller köra barfot helt.
Vilket pucko som helst skulle se nonsensargumentet i denna kalkulation, trots att den med all säkerhet är kalkulatoriskt korrekt.

Det finns bra argument att ha kvar kontanter.
Jag skulle inte vilja dra kortet i skumma butiker utomlands eller i vissa butiker även här i Sverige eller Tyskland.

Visa signatur

iMac "27" Late 2013

Permalänk
Medlem
Skrivet av SideShowMicke:

@Leoms: Förstår inte riktigt argumentet för "etablissemanget" kan ju lika gärna med ett knapptryck göra dina kontakter värdelösa.
Är man konspiratoriskt lagd så finns det både guld och kryptovaluta.

Men du är medveten om att banker och tex PayPal har sagt upp konton för folk som har åsikter om vissa saker som uppenbarligen motsträvar globalisternas agenda?
Bland dessa finns det journalister som försöker på egen hand, bloggers och även youtubers.
Det behövs inga konspirationsteorier för att hamna i knipan. Det räcker helt med "fel" åsikter.

Visa signatur

iMac "27" Late 2013