Problem med hårddisk som lägger av

Permalänk
Medlem

Problem med hårddisk som lägger av

Ena hårddisken i servern har den senaste månaden plötsligt slutat fungera ibland. Hårddisken är runt 2 år gammal, och datorn har windows 10 pro.

Problemet är att efter 1-2 dagar så kan man inte längre öppna några filer på hårddisken, men klicka runt bland mapparna går bra. Startar man om datorn så försvinner hårddisken från Windows. Stänger man däremot av datorn några minuter och sätter på den igen så fungerar den perfekt i ytterligare 1-2 dagar.

Saker jag uteslutit:
- Inga lösa kablar
- SATA-kabeln är riktig.
- Inget konstigt med nätagget
- Har testat andra SATA-portar på moderkortet
- Har kört diverse hårddisktest, och allting verkar prima.

Min gissning idag är fel på hårddisken eller fel i Windows. Någon som har någon mer idé?

Permalänk
Medlem

du verkar ju felsökt lite jag skulle testat disken i en annan dator

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Fractal r4 5volt. Amd 965 3.4 ghz Noctua DH 14 Asus M4N68T LE
Ssd diskar Samsung 850pro/intel 730 /320 Crucial m4 /8 tb mx500
Nätagg Corsair vx 450 = Seasonic m12d

Permalänk
Medlem

Byt disk eller vart fall prova med en annan disk och se om felet kvarstår. Det kanske går att klona diskimagen från disken som krånglar till en lika stor och större ny disk så att du slipper att installera allt från början.

Somliga diskar ur bl.a äldre WD-book serie (och nu senast också wd passport för min del) har ett klassiskt beteende att diskarna fungerar så länge de är kalla men får problem när de är varma när de är några år gamla.

Sådana diskar får man ofta mjölka ut med tex. ddrescue under linux och kör så mycket det går och när det tar stopp, stänga av disken och låta det svalna och så nytt försök och ddrescue fortsätter från där det var sist, i mer desperata fall kyla med ispåsar (via en lager handduk och en lager plast mot närmast elektroniken för att inte riskera vattendroppar) för att hålla disken kall längre tid

---

det finns risk när det fryser sig som du beskriver att filsystemet kanske inte är helt frisk, filer som inte är färdigskrivna etc. speciellt om du har gjort detta gång på gång. när det gör sådär är ungefär samma som att plötsligt rycka strömmen för servern.

Permalänk
Medlem

Innan du fortsätter felsöka...
Gör backup på allt viktigt du har på disken, om du inte redan gjort det.

Visa signatur

“There will be people that are burdened by only having the capacity to see what has always been instead of what can be.
But don’t you let that burden you.”

Permalänk
Medlem

Jag ber om ursäkt att jag inte svarade tidigare, glömde helt bort det efter jag läst svaren och bestämde mig för att köpa en ny hårddisk. Blev påmind precis...

Utbyte av hårddisken löste problemet, så det måste ha varit något fel på gamla disken. Det lustiga är fortfarande att inget "hårddiskshälsoprogram" sa att det var något fel på disken, men det kanske var något mekaniskt fel på den, något som glappar inuti helt enkelt.