låg volym och halvkasst ljud från realtek alc892 kretsen på mitt nya z390 moderkort

Permalänk

låg volym och halvkasst ljud från realtek alc892 kretsen på mitt nya z390 moderkort

tjena, körde med ett soundblaster audigy 2 PCI i väldigt många år sen 2012 typ eller något sånt, och i dagarna uppgraderade jag hela datorn med ny cpu/gpu/ram/moderkort, och fick tyvärr bli av med mitt kära audigy då nya moderkortet ej har PCI plats,
problemet är att realtek alc892 kretsen, eller åtminstone implementeringen av den på mitt moderkort, som iofs är en billig modell, suger rätt hårt vad gäller max ljudvolym man kan åstadkomma och även ljudkvalitet, låter typ rätt burkigt och går inte att höja/förbätttra ljudet alls knappt i realteks equalizer / hd audio manager utan att det låter helt knasigt

mina hörlurar är samma som jag använde på mitt förra system med mitt audigy och där kunde jag dels höja volymen ordentligt mycket mer än på detta moderkorts ljudkrets, samt att ljudkvalitén var typ ljusår bättre samtidigt, tror inte ens audigy 2 kortet hade en hörlursförstärkare som typ asus xonar korten har, osäker men tror inte det iaf, kanske någon form av förstärkare i alla fall,

hur som helst, har googlat som fan och testat både realteks egna drivrutiner och de som man kan ladda ner från mitt moderkorts tillverkares hemsida för just mitt kort (msi z390-a pro), och även de som följer med windows 10 1809 efter en färsk installation, de sistnämnda verkar hittills bäst men kasst resultat oavsett typ,

undrar vilket alternativ som är bäst här, köpa ett separat internt pci express x1 ljudkort typ soundblaster audigy, eller ett asus xonar dgx som har en uttalad hörlursförstärkare i specifikationerna? något annat typ externt usb-ljudkort eller kan man förstärka moderkortets ljud på något annat sätt och kanske även höja kvalitén på nåt sätt?

misstänker att ett riktigt ljudkort typ asus xonar/audigy är bästa valet iaf :S men tacksam för alla tips i alla fall!

mvh /

Visa signatur

9700K@5 ghz 1.296v
msi z390-a pro
corsair 3000mhz cl15-16-16-35@3600mhz cl16-17-17-38
msi gaming z rtx 2060

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Asus P9X79 | Xeon 1680v2@4.4Ghz | X61 Kraken | 24gb Corsair Dominator | Intel 750 400gb | XFX 6800XT Merc 319

Permalänk
Medlem

Jag väcker denna tråden till liv då jag själv har lite strul med Realtek HD drivarna.

Har ett asus ROG z390-F och efter ja la på de senaste drivarna så halverades ljudvolymen.
Enda sättet att lösa allt på var att avinstallera allt realtek relaterat och köra windows egna drivare, men ljudet låter lite sådär.

Någon av Er därute som upplevt samma sak och har någon bra ide om hur man får Realteks egna drivare att fungera bra?
Eller är windows 10 egna drivare det som gäller?

Permalänk
Medlem
Skrivet av alexander_1986:

tjena, körde med ett soundblaster audigy 2 PCI i väldigt många år sen 2012 typ eller något sånt, och i dagarna uppgraderade jag hela datorn med ny cpu/gpu/ram/moderkort, och fick tyvärr bli av med mitt kära audigy då nya moderkortet ej har PCI plats, problemet är att realtek alc892 kretsen, eller åtminstone implementeringen av den på mitt moderkort, som iofs är en billig modell, suger rätt hårt vad gäller max ljudvolym man kan åstadkomma och även ljudkvalitet, låter typ rätt burkigt och går inte att höja/förbätttra ljudet alls knappt i realteks equalizer / hd audio manager utan att det låter helt knasigt mina hörlurar är samma som jag använde på mitt förra system med mitt audigy och där kunde jag dels höja volymen ordentligt mycket mer än på detta moderkorts ljudkrets, samt att ljudkvalitén var typ ljusår bättre samtidigt, tror inte ens audigy 2 kortet hade en hörlursförstärkare som typ asus xonar korten har, osäker men tror inte det iaf, kanske någon form av förstärkare i alla fall, hur som helst, har googlat som fan och testat både realteks egna drivrutiner och de som man kan ladda ner från mitt moderkorts tillverkares hemsida för just mitt kort (msi z390-a pro), och även de som följer med windows 10 1809 efter en färsk installation, de sistnämnda verkar hittills bäst men kasst resultat oavsett typ, undrar vilket alternativ som är bäst här, köpa ett separat internt pci express x1 ljudkort typ soundblaster audigy, eller ett asus xonar dgx som har en uttalad hörlursförstärkare i specifikationerna? något annat typ externt usb-ljudkort eller kan man förstärka moderkortets ljud på något annat sätt och kanske även höja kvalitén på nåt sätt? misstänker att ett riktigt ljudkort typ asus xonar/audigy är bästa valet iaf :S men tacksam för alla tips i alla fall!

Skrivet av reverend benny:

Jag väcker denna tråden till liv då jag själv har lite strul med Realtek HD drivarna. Har ett asus ROG z390-F och efter ja la på de senaste drivarna så halverades ljudvolymen. Enda sättet att lösa allt på var att avinstallera allt realtek relaterat och köra windows egna drivare, men ljudet låter lite sådär. Någon av Er därute som upplevt samma sak och har någon bra ide om hur man får Realteks egna drivare att fungera bra? Eller är windows 10 egna drivare det som gäller?

Jag har också Realtek men upgraderade till ett externt USB ljudkort. Steinberg UR MK II är inte så värst dyr och höjde ljudkvalitén rejält!

Permalänk

ja kör med hörljudsutgången på mitt Scarlet 2i2 och tycker de funkar fint.

vet dock inte hur förstärkaren är men är iaf starkare än på mitt inbyggda realtek chip. har ett par 62ohm AKG lurar men märkte redan med mina gamla AKG lurar med 55ohm att realtek chipet var på gränsen och orkade inte dra på speciellt högt.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem

Jag levde lite i tron att dom inbyggda chippen räckte rätt långt.
Den gamla gamingriggen där var det sällan några problem, är lite överraskad över att det verkar funka sådär.

Konstigt att ett bolag som Realtek ändå inte kan fixa vettiga drivare till Windows 10?
Eller så kanske dom kan det men att Asus och många andra verkar dåliga på att paketera drivare.

Permalänk
Medlem

Kolla så att utgången är vald som hörlur. Annars får ni lägre å sämre ljud.

Permalänk
Medlem

Tråkigt! Jag har ASUS Prime Z370-P med Realtek ALC887 men känner inte igen problemen. Har testat Windows 10-drivrutinen i 1809 och 1903, även med äldre moderkortsdrivrutiner från 2017 när jag köpte kortet. Den som funkar bäst är den senaste moderkortsdrivrutinen från ASUS i mitt fall då den ger lägst latency uppmätt med LatencyMon och därmed högst FPS i ruttna CSGO-motorn Ljudkvaliteten har jag upplevt som lika.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Windows 11 Pro | Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 | Fractal Design Define S | Corsair RM750x | Hyper 212 EVO

Permalänk
Medlem

bra tips @ToirRisker och @Joppis

Windows drivarna funkar bra, då är volymen "normal" as in att man inte behöver köra full volym överallt för att få ok volym.
Med windowsdrivaren så kan man dra på loudness och förstärkning, då är man på banan igen.

Men ska dra på 1903 i helgen och testa lite, tipset rörande att säkra så att det är hörlur låter också logiskt.