Att leva ett meningsfullt liv: #Minimalism? #Vanlife?

Permalänk
Skrivet av CrossPorter:

Och är det så dåligt egentligen? Kaptialism och konsumtion är en självuppfyllande profetsia.

Om ingendera fanns så skulle definitivt värden se annorlunda ut, men är annorlunda per definition sämre?

Skickades från m.sweclockers.com

Det är möjligt att många håller med, men folk vill inte själva vara den generation som tar smällen av de problem som en sån övergångsperiod innebär.

Visa signatur

Dator 1: MSI Tomahawk Max, Ryzen 3700X, Sapphire Pulse RX 5700 XT, Ballistix Elite 4x8 GB 3200 MHz cl15, Corsair Force MP510 960 GB, Scythe Kaze Master Pro, Plusdeck 2c Dator 2: Lenovo ThinkPad T480s

Permalänk
Avstängd
Skrivet av CrossPorter:

Och är det så dåligt egentligen? Kaptialism och konsumtion är en självuppfyllande profetsia.

Om ingendera fanns så skulle definitivt värden se annorlunda ut, men är annorlunda per definition sämre?

Skickades från m.sweclockers.com

Exakt, om folk inte behöver systemet för att man kan försörja sig utan hjälp av det etablerade monetära systemet (vilket man gör i tex delar av Afrika och Asien) så minskar ju också negativa effekter som krig (Jag är fast övertygad om att konflikter skulle minska så länge det finns mark att odla), miljöförstöring, etc.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Skrivet av CrossPorter:

Och är det så dåligt egentligen? Kaptialism och konsumtion är en självuppfyllande profetsia.

Om ingendera fanns så skulle definitivt värden se annorlunda ut, men är annorlunda per definition sämre?

Skickades från m.sweclockers.com

Du har ju rätt i sak. Jag skrev inte att det skulle vara dåligt eller att masskonsumtion är något eftersträvansvärt. Jag själv är superirriterad på exempelvis Riksbankens penningpolitik och hela j-vla kapitalismen. Vad hände med att spara innan vi konsumerar något? Jag har exempelvis ingen bil (har aldrig ägt en trots körkort i evigheter). Har en gammal Iphone 6 (som jag lappar ihop). Inga krediter eller lån utan bara kontantbetalning. Jag har bekanta som bor i borätter och ser det som självklart att de lånar pengar i att med att värdet på borätten ökar. Hur länge kan vi hålla på så? I all evighet? Nej.

Visa signatur

Bärbara [ Nada ]
Jobbets [HP Elitebook]
Stationära [ kaputt ]
Övrigt [LG OLED65C2] [PS5] [Xbox One X] [Xbox One Series X]

Permalänk
Medlem

Minimalism är inte fel, gjort av rätt orsaker.

Som det skrevs tidigare så finns det inte ett universellt svar, även om minimalist-förespråkare gärna vill påstå det. För många fungerar det bra, men för andra kan det mycket väl leda till mer stress och ångest.

2017 levde jag i tre månader i ett rum på ett vandrarhem med en säng, en tv, en stol och ett kylskåp. Jag hade med mig en dator, ett par byxor, fyra t-shirts/, sex kalsonger, de kläder och saker jag bar på kroppen samt min ryggsäck. Tre månader i sträck, jag var inte hemma en enda gång under den tiden. Det var en upplevelse, en mestadels positiv sådan och faller väl in i din definition av minimalism. Datorn hade jag kunnat skippa, jag använde den sällan. Jag köpte också två saker på plats som stod för rekreation när jag inte jobbade, dels en chromecast och dels ett PS4 på plats för att kunna spela några spel som kom ut i den vändan, men hade det inte varit releaser som jag verkligen ville spela hade jag skippat det också.

Min rekommendation är att du börjar lätt, exempelvis genom lite onebagging. I praktiken var det det jag gjorde och det fungerade bra för mig.
Det är uppfriskande att inse att man inte behöver fyra väskor för en weekend. Jag ler lite för mig själv när jag ser vänner och bekanta packa för en weekend i någon huvudstad och de har två-tre proppfulla väskor. Själv hade jag tagit en av mina ryggsäckar och gått.

Men det är inte för alla, när det kommer på tal så är den vanligaste reaktionen "det hade jag aldrig kunnat göra". Vilket förstås inte stämmer, alla kan göra det om man inte har något val. Men det man menar är att man inte skulle vilja göra det. Jag valde att göra det igen, jag spenderade 90% av 2018 iväg, i små lägenheter, källare, vandrarhem och liknande. Jag vill inte ha familj, jag har aldrig velat ha barn och har inget intresse av ett fint hus. Allt det skulle innebära att jag blir bunden på ett sätt jag inte önskar. För mig fungerar det väl som singel eller med en flickvän. Andra vill ha en (stor) familj och ett hus de kan bo i tills de blir gamla. Och det är helt ok, så länge man inser att det inte är något för alla.

Hemma är jag inte minimalist direkt, även om jag har funderat på att skala av i sommar, främst på småprylar som bara ligger och skräpar. "Bra att ha saker". Samtidigt har jag ett antal olika prylar som jag inte vill göra mig av med, inte för att det finns något sentimentalt över dessa utan för att jag uppskattar det funktionella och estetiska.

Angående lycka, beskriver mig väldigt väl:
https://theoatmeal.com/comics/unhappy

Ett annat tips på reddit:
https://www.reddit.com/r/vagabond/

Tiny Houses på youtube:
https://www.youtube.com/user/tinyhousegj/videos

Visa signatur

Intel Core i5 3570K @ 4.2GHz | Hyper 212 EVO | 12 GB DDR3 |GTX 1070 8GB ROG STRIX DC3 | Fractal Design Tesla R2 650W | Fractal Design Define R4 Titanium | 370 GB SSD totalt | ~2TB HDD totalt
+ Acer Predator Helios 300 GTX 1060
Båda kör MS Röj i minst 50 FPS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CrossPorter:

Jag har seriöst börjat fundera på att trycka på 'Reset' knappen på min biologiska dator och installera om operativsystemet till någon distro med mindre fokus på 'consumerism' & som är mer minimalistisk, av flera anledningar men där dom största är korrupta system rutiner och allt för mycket skräp på disken.

Aight, Take 2!

Detta började för 1-2 månader sedan när min kollega på jobbet ställde den oerhört originella frågan 'Om det hus/bostad höll på att brinna ner och du kunde rädda en sak/låda, vad skulle du rädda?' (Förutsätter att alla människor redan är i säkerhet), utan ettt bra svar gick jag hem den dagen och ställde mig och tittade runt i mitt rum (ja, bor fortfarande hemma trotts vuxen ålder och bra jobb).

Jag kunde inte nämna en enda sak i mitt rum som jag skulle rädda som inte var av praktisk natur (typ bankdosa/laptop/legitimation så man inte är strandad). Det satte igång en hel episod av hopplöshet och förtvivlan, så som vilken annan människa i modern tid som söker svar så började jag Googla.

Eftersom jag redan hade hört om minimalism sedan tidigare så tog det mig inte lång tid att komma hit: TEDx: Sell your crap. Pay your debt. Do what you love..

TLDR: Samhället lovar att den som jobbar hårt får det livet den vill, genom att köpa (saker, resor, datorer you name it). Problemet är att vi Lånar, så istället för att jobba hårt för det vi vill ha, så jobbar vi hårt för att betala det som vi har lånat oss till (som inte alls gör oss lyckligare), men eftersom vi jobbar hårt så köper vi ytterligare med skit för att belöna oss själva.

TEDx: This Is Not Your Practice Life
TEDx: Life is easy. Why do we make it so hard?

De 2 ovan nämna TEDx föreläsningarna tar det längre, det viktigaste jag fick ut av dessa är följande:

  • Vi måste själva definiera vad lycka är, vad frihet är. Om vi inte vad det, hur ska vi annars kunna skapa ett liv runt det? Och det är DIN definition som gäller, inte vad reklamen säger, inte vad politikerna säger.

  • Livet är inte svårare än vad vi gör det, både som samhälle och individer.

"The more things you own, the more they own you." - Chuck Palahniuk?

#Minimalism #DebtFree #Freedom #SimpleLiving... #Vanlife?

Sista TEDx, lovar! TEDx: Why I Spent a Year Living in a Van denna ledde mig in på Vanlife på riktigt, med ett uppfriskande perspektiv, hade hört talas om detta förut men då tyckte jag det bara lät konstigt.

För mig känns det som svaret på många frågor.

  • Minimalism kommer naturligt, man har inte plats till mer.

  • Maximal Frihet, det är bara att lägga in växeln och köra.

  • #CashPaid

  • Och framförallt, det ger utrymme och möjlighet att leva att liv fullt av erfarenheter: "Fill your life with experiences, not things. Have stories to tell, not stuff to show".

Vad tycker ni?

läste om någon kille i ett repotage i metro för några år sedan som hade allt: bra jobb, bostadsrätt mitt i stan, vänner, bra välbärgad fru, hade bra med pengar själv och allt såg bra ut.
En dag så kände han bara att: vad håller jag på med, är det här det jag vill göra med mitt liv?

han sålde allt, dumpade frun och flyttade ut i skogen i en hemma gjord, tält/koja med ett par marin batterier och en solcell för el till en dum telefon och lampor till kvällen.

han jobbade 2 dagar i veckan som personlig assistent för pengar till mat och nödvändigheter. det fanns även 2-3 till personer i samma skog men långt mellan varandra som han besökte ibland.

han hävdade att det var det bästa beslut han tagit och mådde jätte bra.

men det finns inget som säger att alla blir lyckliga av sådant även om det finns flera fall av folk och familjer som bara sagt "fuck it" och flyttat långt bort sluppit stadens stress och jäkt och njutit av lugnet och närheten till naturen.

om du gillar det så kanske du ska göra det, man kan alltid pröva?

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CrossPorter:

Att resa runt i större husbil/vagn/båt med camping etc är absolut konsumtion i någon form, men att göra det (i mitt fall) med en Van utan dusch och riktigt kök (främst säng, förvaring & nödtoalett) är ju bland de absolut minsta man kan klara sig med i vårt samhälle.

En skåpbil du kan stå i och som får plats med säng kostar minst 300-400 tusen i nypris i enklare modell, ett tio år gammalt fordon kostar alltså drygt 100 000. Campingplatsen är lika dyr som för den färdigbyggda husbilen för 800 000 kr. Det är inte lagligt att campa i fordon ute i skogen eller liknande, allemansrätten gäller inte dig där och du får inte bo på parkeringsplatser i dagar eller veckor. Fricampa kan du i princip aldrig göra mer än 24 timmar i våra trakter.

Utan dusch, tvätt och ordentliga faciliteter så är en campingplats med dessa nödvändig för att du ska kunna duscha, diska, tvätta, för att få el till enklare kök, ladda dina prylar, titta på TV eller vad du nu vill göra. Bara att bygga ut skåpbilen för sängplats och förvaring får du nog räkna med att lägga 25 000 på. Utan belysning eller teknik då, värme och ventilation kanske du behöver lägga minst 10 000 på också. Portabel toalett kostar inte så mycket, men det kostar ofta att tömma dessa. Har du ett billigare fordon utan bekvämligheter får du ju istället bara betala för att få tillgång till grundläggande faciliteter. Kyl och frys kan du inte driva på bilbatteriet och det skulle jag räkna som ett grundläggande behov om du inte ska bo illegalt på en ICA-parkering. I USA kan du campa gratis på statlig mark upp till två veckor, så där har de helt andra förutsättningar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olsson80:

Är det bara jag som reagerar på att TS redan kör enligt detta? Ts bor ju hemma... då bör man ju ha typ 0 lån, ägodelarna får plats i en större ryggsäck eller 2, vill man kan man packa och dra på dagen..

Eller missar jag poängen?

Nej det är det inte, hemmabyggd husbil betyder sannolikt fler ägodelar för TS och mycket högre kostnader än ens om han bodde själv i ett hus på 150 kvm. TS kan troligen inte downsiza, skulle han bygga en husbil skulle han ju istället bara ha köksprylar och annat som behövs för att leva i fordonet istället för 15 par sneakers i garderoben. Har TS inte sparat i 10+ år har han troligen inte pengar till att köpa fordonet och bygga om det heller. Ska han fortsätta på sitt jobb så måste han stå permanent på den lokala campingen, vilket kostar mer än att hyra en mindre lägenhet eller månadskostnaden för ett mindre hus.

Meningen med att minska antalet prylar är ju inte direkt att öka kostnaden, men det verkar vara åt det hållet TS lutar.

Permalänk
Medlem

Jag är också nyfiken på att leva enklare, jobba mindre och vara i naturen mer.
För mig löser det sig genom att jag har en otroligt bra arbetsgivare som går med på att jag är ledig då och då. Så 2017 var jag fyra månader i USA och vandrade, och jag ska tillbaka i höst igen och cykla mtb och åka skidor i fyra månader.

Nu har ju inte alla det så enkelt/bra, men jobba ihjäl sig i ett år och sen vara lååååångledig är en metod som fungerar bra för mig.

Permalänk
Medlem

Jag förstår vad TS menar och känslan. Jag har i släkten haft flera som byggt timmerstugor och hus professionellt mitt ute i ödemarken och jag har själv varit med i mina ungdomsår och hjälpt till med fällning, barkning, mura, finsnickeri osv. Men trots att det var hårt jobb har jag ännu inte känt mig så tillfredställd och bekymmersfri som när man bodde i ödemarken och jobbade månader i sträck.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

MSI K9N SLI Diamond | MSI Diamond HDMI 7600GT | AMD X2 4200+ | 1GB Kingston HyperX| 32" LG 5000:1 screen | Asus EeePC 701

Permalänk
Medlem

-"Livet är inte svårare än vad vi gör det, både som samhälle och individer." naturligtvis en ogenomtänkt floskel.
Säg så till barnet som växer upp i ett dysfunktionellt hem med droger, alkohol och våld, eller till den hemlösa.

Klättraren i Free Solo bor i en van, jag håller med om att det känns lockande men det är i en annan kontext. Du får tänka på att det är kallt större delen av året och att Sverige är väldigt analt när det kommer till normer, att svensken har väldigt lätt att bli orolig när något sticker ut (https://www.youtube.com/watch?v=f397zrwXkok), du skulle kanske se dig själv som en "free spirit" men samhället skulle se dig som en hemlös, smutsig kuf. Försök förklara på arbetsintervjun att du valt att bo i en van utan dusch eller toalett.

Börja lite mjukt och se om natur ger dig mening.
prova på att fiska, plocka svamp, tälta eller vandra.

Permalänk
Medlem

@coae: Som sagt, i stora delar av staterna får du bo på samma plats upp till två veckor gratis på federal mark, nationalparker är inte gratis men billiga o.s.v. Här måste du äga mark eller ha tillåtelse av markägare, eller betala 300-500 kr/dygn.

Permalänk
Avstängd

Det är ju dock gratis att tälta ett dygn på samma plats i Sverige.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mizzarrogh:

Det är ju dock gratis att tälta ett dygn på samma plats i Sverige.

Du får tälta ute i skogen, men du får inte parkera ute i skogen.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Petterk:

Du får tälta ute i skogen, men du får inte parkera ute i skogen.

Stämmer, glömde skriva det.
Man får inte framföra motorfordon utanför härför avsedda leder och motsvarande utan markägarens tillstånd.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Jag bor redan ganska minimalistiskt. Har en liten etta med min dator och TV och låg levnadskostnad. Pengarna hamnar bara på banken. Det är snarare friheten man saknar. Vore trevligt att inte behöva tänka på jobbet, och typ kunna göra vad man vill jämt. Men så rik är jag inte än så jag kan släppa allt

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mizzarrogh:

Stämmer, glömde skriva det.
Man får inte framföra motorfordon utanför härför avsedda leder och motsvarande utan markägarens tillstånd.

Man kan ofta parkera ute på vägen, men även småvägar ute i skogen kan ha parkeringsförbud och de i husbil vill säkert inte vara mitt ute i vägen. Funkar ju för kortare semestrar att fricampa med husvagn/bil, men inte om man jobbar i området att behöva hitta ny plats varje dygn.

Men du kan inte köra eller ställa din husbil i terrängen även om du äger marken, terrängkörningslagen gäller så det måste vara på tomtmark. Så länge du inte ska ut och exempelvis röja skog eller plöja åkern får du inte köra i terräng alls.

Tältning är alltså enkelt att få tillstånd för av markägare om man vill tälta en längre period, och man får ju faktiskt tälta på naturmark. Du får aldrig campa med husvagn eller husbil på naturmark. Så det som blir kvar är vanliga parkeringsplatser och rastplatser för de i husvagn eller husbil, eller att du har lov att stå på tomtmark vilket oftast betyder regelrätta campingar om du inte står på någons garageuppfart eller i något industriområde.

I USA får du däremot ofta använda federal mark, och t.ex. stå två veckor ute i öknen. Det är inget som går att efterlikna här.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Petterk:

Man kan ofta parkera ute på vägen, men även småvägar ute i skogen kan ha parkeringsförbud och de i husbil vill säkert inte vara mitt ute i vägen. Funkar ju för kortare semestrar att fricampa med husvagn/bil, men inte om man jobbar i området att behöva hitta ny plats varje dygn.

Men du kan inte köra eller ställa din husbil i terrängen även om du äger marken, terrängkörningslagen gäller så det måste vara på tomtmark. Så länge du inte ska ut och exempelvis röja skog eller plöja åkern får du inte köra i terräng alls.

Tältning är alltså enkelt att få tillstånd för av markägare om man vill tälta en längre period, och man får ju faktiskt tälta på naturmark. Du får aldrig campa med husvagn eller husbil på naturmark. Så det som blir kvar är vanliga parkeringsplatser och rastplatser för de i husvagn eller husbil, eller att du har lov att stå på tomtmark vilket oftast betyder regelrätta campingar om du inte står på någons garageuppfart eller i något industriområde.

I USA får du däremot ofta använda federal mark, och t.ex. stå två veckor ute i öknen. Det är inget som går att efterlikna här.

Jepp, dessutom har den ansvarige rätt att helt stänga av privata vägar från all motortrafik, så det är i praktiken ofta bara vissa rastplatser som är avsedda för detta man kan använda som jag tolkade... Det var ett av huvudskälen till att jag lade ned mitt husbuss projekt då.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Skrivet av Fulgano:

känns lite som att du har för mycket fritid över om du lägger ner såhär mycket tid på att tänka på detta ämne. Prova att skaffa familj och barn så ska du se att det där med för mycket fritid löser sig av sig själv. Och när du håller ditt nyfödda barn i famnen första gången, då inser du vad den riktiga "meningen med livet" egentligeb är! Lycka till

Skickades från m.sweclockers.com

Jag undrar om en del känner sig lite stressad av detta inlägg med tanke på att en del alltid kommer att vara singel hur mycket man än vill annat i livet...
#17343773

"Prova att skaffa familj" det låter som att det är världens enklaste grej men det är klart, det bättre att ljuga sig fram och vara en skitstövel jämfört med att vara sig själv det lurar ju alltid någon.

Visa signatur

An application program (sometimes shortened to application) is any program designed to perform a specific function directly for the user or, in some cases, for another application program.
https://www.userbenchmark.com/ Talar om vad du har!

Permalänk
Medlem

@CrossPorter: när jag läser inlägg som din trådstart brukar jag rekommendera "Industrial Society and Its Future" som kvällslektyr.

Givetvis är det Kaczynski gjorde fullständigt förkastligt, och hans revolutionsidéer fullständigt befängda i och med att majoriteten av jordens befolkning i slutändan väljer det moderna samhällets bekvämligheter framför det Kaczynski menar att vi offrat för att få dem, men han visar samtidigt rent otrolig klarsynthet när det kommer till analysen av det moderna teknologiska samhället, de bakomliggande mekanismerna, och vad tusan det är vi håller på med i stort. Kort sagt det du tycks ha tagit första steget mot att försöka fjärma dig från med de medel som står dig till buds.

Det tar en kväll att läsa igenom det, otroligt väl spenderad tid om du frågar mig. Det värsta som kan hända är att du mot förmodan tycker Kaczynski på alla plan är en komplett galning, men då har du ändå kommit under skinnet på en sådan, vilket är intressant i sig

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Skrivet av Nioreh83:

Jag bor redan ganska minimalistiskt. Har en liten etta med min dator och TV och låg levnadskostnad. Pengarna hamnar bara på banken. Det är snarare friheten man saknar. Vore trevligt att inte behöva tänka på jobbet, och typ kunna göra vad man vill jämt. Men så rik är jag inte än så jag kan släppa allt

Skickades från m.sweclockers.com

Är ungefär i samma situation men har investerat pengar. Ett tips är att investera pengarna så kan du nå ekonomisk frihet långt innan pensionen. Något annat du kan fundera på är att göra något du vill göra, försök hitta ett jobb inom något du skulle göra även om du inte fick betalt för det. För mig personligen är det programmering men du har säkert något annat sånt som är en hobby men skulle kunna vara ett jobb

OnT: intressant ämne, ett bra sätt att skala av är att bo litet. Ett annat är att åka bort några månader och ha endast en ryggsäck/väska med sig men inte mer och se hur man klarar sig.

Tanken med minimalismen är som jag ser det att ha det man behöver men inte ha saker som man tyngs ned av. Man har till exempel cykeln som man behöver till jobbet men kanske inte bilen som mest är en genväg och som man måste ta hand om och betala för. Många av er har säkert andra exempel på det som passar in på er situation.

Permalänk
Medlem

Livet är väl till för att levas. Pengar är väl till för att spenderas. Jag älskar att ha små byggnadsprojekt och andra typer av projekt igång hela tiden. Blir jag klar med nåt börjar jag genast planera inför nåt annat. Det är kul tycker jag, det är livet tycker jag. Finns inget nöje med att minska på sånt jag tycker är roligt?

Visa signatur

#1: Z370N ITX | i7 8700k | GTX 1080 | 32GiB
#2: P8Z77-M pro | i7 3770k | GTX 1050ti | 16GiB

Server: Z370-G | i5 8600T | 64GiB | UnRAID 6.9.2 | 130TB
Smartphone: Samsung Z Flip 5 | Android 13 | Shure SE535

Permalänk
Medlem

Leva efter någon annans tankar och idéer mindre genomtänkt.
Följer man personer som detta så har man troligen inga mål i livet själv och lär ändå inte bli lycklig.

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk
Medlem

"Vi måste själva definiera vad lycka är, vad frihet är. Om vi inte vad det, hur ska vi annars kunna skapa ett liv runt det? Och det är DIN definition som gäller, inte vad reklamen säger, inte vad politikerna säger." Och inte vad TED talks säger, inte vad livsstilsmagasin säger, inte vad polare säger, inte vad klyftiga citat säger... etc etc Men ta för all del intryck av vad dom säger för att undersöka möjligheter till din väg till lyckan.

Jag tror (högst personligt) att frihet innebär att man kan omdefiniera sin egen lycka vid behov och realisera den, utan att känna svek mot den tidigare lyckan. Låter kanske lätt men många av oss begränsar oss själva i våra val, och med rätta ibland.

Tex du bor i en etta i förorten och du får för dig att bo i husbil är det som gör dig lyckligast av allt. Efter 2 år av lycka inser du att du kanske inte är så lycklig trots allt och inser att bo i en etta i förorten hade gjort dig lyckligast.
Vågar/kan du byta din livsstil eller har du investerat för mycket i den? Med investerat menar jag både ekonomiskt och känslomässigt. Du har kanske en fru som gick med på det hela för att göra dig lycklig, vad kommer hon att tycka, och bryr du dig? Hon kanske är lycklig där ni är, ställer du då upp och avstår lite av din lycka för hennes, eller? Du kanske har raljerat för dina vänner att du är så himla lycklig i din husbil och hela ditt sociala flöde bygger på det, kan du skrota allt och börja om?
Så lösningen kanske inte är att jaga 100% lycka och frihet utan att hitta en balans där de bra sakerna i livet du valt ger så pass mycket att de olyckliga sakerna i ditt liv blir bagateller.

Jag har själv gjort aktiva beslut om förändring i mitt liv, vissa mindre och vissa större, och dom flesta (alla) kommer med en prislapp av något slag. För att ta sig vidare måste man ibland överge sina tidigare ideal och beslut, och skapa nya. Att våga och kunna förändra sig själv är en bit frihet.

Att vara lycklig och fri kan vara så enkelt som att känna att man har kontroll över sitt liv och att man kan göra vad man vill, om man vill, även om vissa saker tar lite tid att uppnå.
Pengar och makt ger dig möjligheter, inte lycka och frihet.

</2c>

Visa signatur

Oldschool [å:ldsku:l] adj. Användandet av datorprodukter som är äldre än 3 månader.

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

*Tog bort ett gäng inlägg som inte följde tråden utan pratade om ett annat ämne.*
/Mod

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fulgano:

känns lite som att du har för mycket fritid över om du lägger ner såhär mycket tid på att tänka på detta ämne. Prova att skaffa familj och barn så ska du se att det där med för mycket fritid löser sig av sig själv. Och när du håller ditt nyfödda barn i famnen första gången, då inser du vad den riktiga "meningen med livet" egentligeb är! Lycka till

Skickades från m.sweclockers.com

Om du har tid att hänga på sweclockers och säkert en hel del andra hobbys, så kan jag tycka att han borde ha tid att fundera på motsvarande oavsett barn eller inte. Sen är inte den "riktiga" meningen med livet att skaffa barn för alla, vissa vill göra det tidigt, vissa sent, vissa aldrig. Gissar att du inte blir så glad om din son eller dotter kommer hem vid 15års ålder och säger grattis farfar.

Skrivet av CrossPorter:

Inte specifikt gällande minimalism, men jag håller med om att det finns mycket saker i livet som tar energi och inte riktigt bidrar, vissa prylar tar mer energi och proppas med reklam etc. Köper man tjänster så går man med på att bli kontaktad av alla möjliga samarbetsparners, oavsett var vi rör oss i samhället så blir vi konstant påminda om att vi måste konsumera mer. Vilket i sin tur kräver att vi jobbar mer, eller utbildar oss för att ha råd med den livsstilen. Samtidigt bygger systemet på en oändlig ekonomisk tillväxt, tror inte systemet håller för att alla ska bli minimalister samtidigt kan vi inte konsumera oändligt, i någon form måste det bli förändringar antagligen löser man problemen med ny teknik men hoppas att framtidens samhäller är mer "minimalistiskt"

Permalänk
Medlem

Hade jag inte haft familj och jobb som jag gillar och vill behålla (både familjen och jobbet xD) så hade jag sålt allt och rest jorden runt på MC. Men så har jag också fastnat i Adventure Riding Radio podcast sen en tid tillbaka.

Men lite kortare resor på en månad i eller två i stöten ska jag väl kunna få till inom ett par år, även utan att offra allt.

Visa signatur

He who hasn't hacked assembly language as a youth has no heart. He who does so as an adult has no brain.
~John Moore

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Jag har grannar i mina hemtrakter som är såna. De unnar sig absolut inte det minsta, snålar till den förbannelse, jobbar 7 dagar i veckan, kör runt med bilar vars skick de borde vara olagliga. Och allt för att kunna köpa mest fastigheter.

Alltså inget fel att ha mycket pengar för att kunna göra precis vad man vill och njuta av livet. Men vara rik som ett troll och leva som de som lever på "existensminimum" så förstår jag ej poängen.

Hur de har lyckas övertala deras fruar att gå med på detta begriper jag ej.
Hej älskling nu vi har vi varit gifta i 10år, ska vi fira det med att köpa en lyxbåt för 5 miljoner eller ännu en extra skogsmark? Varvid frugan säger, självklart mer skog, det blir att skryta med selfis för mina väninnor på facebook med all denna skog vi äger..

De kanske gillar att sova tryggt om natten med vetskapen att om det blir ekonomisk kris så har de sitt på det torra med alla skogsfastigheter som eventuell hyperinflation inte kommer att äta upp? Har de barn verkar förklaringen vara given: De kommer att kunna lämna efter sig ett ordentligt arv, och skulle de lyckas inspirera sina barn till liknande beteende skulle det kunna leda till en ordentlig familjeförmögenhet.

Skrivet av Petterk:

Utan dusch, tvätt och ordentliga faciliteter så är en campingplats med dessa nödvändig för att du ska kunna duscha, diska, tvätta, för att få el till enklare kök, ladda dina prylar, titta på TV eller vad du nu vill göra. Bara att bygga ut skåpbilen för sängplats och förvaring får du nog räkna med att lägga 25 000 på. Utan belysning eller teknik då, värme och ventilation kanske du behöver lägga minst 10 000 på också. Portabel toalett kostar inte så mycket, men det kostar ofta att tömma dessa. Har du ett billigare fordon utan bekvämligheter får du ju istället bara betala för att få tillgång till grundläggande faciliteter. Kyl och frys kan du inte driva på bilbatteriet och det skulle jag räkna som ett grundläggande behov om du inte ska bo illegalt på en ICA-parkering. I USA kan du campa gratis på statlig mark upp till två veckor, så där har de helt andra förutsättningar.

Jag är inte så säker på att man behöver varken kyl eller frys. Jag har sedan länge haft min frys avstängd eftersom den drar ~100 kr/mån i elkostnad, och jag förvarade ytterst lite fryst mat i den. I kylen förvarar jag förstås en del, men inget jag inte skulle kunna vara utan. Det går nog alldeles utmärkt att köpa mat som är färdig att konsumera: Bröd, potatissallad, skagenröra, grönsaker och frukt.

Och vill man komplettera med lagad mat räcker det säkert med lunchbuffé en eller två gånger i veckan. Och vips behöver man inget kök. Ladda prylar kan man säkert göra lite var som helst om man har tid att sitta och vänta på att de ska laddas klart. Jag var på det lokala biblioteket och där fanns det eluttag. (Fast jag frågade inte om man skulle kunna få ladda en telefon eller surfplatta där.)

Duscha kan man göra på ett gym om man är villig att betala för ett medlemskort. Aningen dyrare med månadskort på vårt lokala badhus, men då slipper man binda upp sig på ett helt år. Diska och tvätta kan man säkerligen göra i handfatet på en toalett. Eller i duschen. Om man inte lagar någon mat blir det inte så mycket mer disk än några bestick, väl? Kanske en tallrik, men eftersom man inte har en kyl kommer man inte att kunna spara potatissalladen, och då kan man lika gärna äta den direkt ur burken. Och kläder kan säkert tvättas med vanlig tvål och kramas ur med handkraft.

Det enda man borde behöva skåpbilen till är som sovplats med skydd mot väder och vind, och förvaring av sovsäck/sängkläder och madrass och annan skrymmande eller kanske tung utrustning. Och då behöver man inte kunna stå upp i den.

En potta borde räcka som nödtoalett för fast avföring, vilken borde kunna tryckas ut direkt i en plastpåse som sedan skyndsamt förpassas till ett lämpligt sopkärl. Jag vet inte om hundbajspåsar är tillräckligt breda för att kunna träs runt kanten på en tillräckligt vid potta, men om det går så borde det inte vara till något större besvär för någon om ytterligare en sådan påse hamnar i sopkärlen för just hundbajspåsar? Annars kanske det går att bädda pottan med tillräckligt mycket toalettpapper och sedan plocka upp avföringen och toalettpappret med en påse, som folk får göra efter sina hundar? Men usch vad äckligt?! Ja, men det är ju bara i nödfall. I vanliga fall får man väl se till att befinna sig på platser där det finns toaletter.

Visa signatur

I'm a slacker, hear me snore...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gillsing:

De kanske gillar att sova tryggt om natten med vetskapen att om det blir ekonomisk kris så har de sitt på det torra med alla skogsfastigheter som eventuell hyperinflation inte kommer att äta upp? Har de barn verkar förklaringen vara given: De kommer att kunna lämna efter sig ett ordentligt arv, och skulle de lyckas inspirera sina barn till liknande beteende skulle det kunna leda till en ordentlig familjeförmögenhet.

Jag är inte så säker på att man behöver varken kyl eller frys. Jag har sedan länge haft min frys avstängd eftersom den drar ~100 kr/mån i elkostnad, och jag förvarade ytterst lite fryst mat i den. I kylen förvarar jag förstås en del, men inget jag inte skulle kunna vara utan. Det går nog alldeles utmärkt att köpa mat som är färdig att konsumera: Bröd, potatissallad, skagenröra, grönsaker och frukt.

Och vill man komplettera med lagad mat räcker det säkert med lunchbuffé en eller två gånger i veckan. Och vips behöver man inget kök. Ladda prylar kan man säkert göra lite var som helst om man har tid att sitta och vänta på att de ska laddas klart. Jag var på det lokala biblioteket och där fanns det eluttag. (Fast jag frågade inte om man skulle kunna få ladda en telefon eller surfplatta där.)

Duscha kan man göra på ett gym om man är villig att betala för ett medlemskort. Aningen dyrare med månadskort på vårt lokala badhus, men då slipper man binda upp sig på ett helt år. Diska och tvätta kan man säkerligen göra i handfatet på en toalett. Eller i duschen. Om man inte lagar någon mat blir det inte så mycket mer disk än några bestick, väl? Kanske en tallrik, men eftersom man inte har en kyl kommer man inte att kunna spara potatissalladen, och då kan man lika gärna äta den direkt ur burken. Och kläder kan säkert tvättas med vanlig tvål och kramas ur med handkraft.

Det enda man borde behöva skåpbilen till är som sovplats med skydd mot väder och vind, och förvaring av sovsäck/sängkläder och madrass och annan skrymmande eller kanske tung utrustning. Och då behöver man inte kunna stå upp i den.

En potta borde räcka som nödtoalett för fast avföring, vilken borde kunna tryckas ut direkt i en plastpåse som sedan skyndsamt förpassas till ett lämpligt sopkärl. Jag vet inte om hundbajspåsar är tillräckligt breda för att kunna träs runt kanten på en tillräckligt vid potta, men om det går så borde det inte vara till något större besvär för någon om ytterligare en sådan påse hamnar i sopkärlen för just hundbajspåsar? Annars kanske det går att bädda pottan med tillräckligt mycket toalettpapper och sedan plocka upp avföringen och toalettpappret med en påse, som folk får göra efter sina hundar? Men usch vad äckligt?! Ja, men det är ju bara i nödfall. I vanliga fall får man väl se till att befinna sig på platser där det finns toaletter.

Har du befunnit dig i Sverige? Det är svindyrt med mat om man inte kan förvara och tillaga på något vettigt sätt. Det går snarare rakt mot minimalismen också. Ska du lägga så mycket på mat behöver du ett heltidsjobb. Har du ett heltidsjobb behöver du en långtidsplats nära jobbet som kommer kosta multum också. Leva dyrt och slösaktigt var väl inte vad tråden utgick från? Skulle du inte lägga massor pengar på mat (utan kyl och någon form av kök) så handlar det om ätstörningar och det är inget att förespråka.

Portabel toalett kostar inte mycket alls så du behöver inte hålla på med hemmameck, men det kostar för det mesta att tömma toalett och gråvatten om du ska göra det på ett ansvarsfullt sätt.

En skåpbil du kan stå i kostar mellan 80 000 till 600 000 kr, det går inte riktigt att komma runt det och du får ingen komfort i en liten skåpbil. Mindre skåpbilar är ofta inte tillräckligt långa eller breda för att sova i ens, om du inte är liten och gillar trångt.

Kommer du in med kläder och disk till köpcentret för att tvätta och diska inne på en toalett kommer du bli tvångsavvisad från platsen. För att diska behöver du bara en diskho och en vattenbehållare, och en gråvattenbehållare. För att tvätta om du har egen maskin behöver du el, vatten och avlopp vilket finns på en del campingplatser. Måste du ändå stå på en camping finns det ingen anledning att vara utan. Många campingplatser har toaletter, diskställe, duschar, vatten för att fylla tanken med eller koppla in i bilen, och många har såklart också tvättmaskiner, men du betalar ju också för det.

Toalett, dusch, kök, kyl och annan permanent inredning så du kan sova i en skåpbil kostar inte mycket, kanske 30-40k om du kan bygga själv, men bilen kostar och campingplatsen kostar. Lånar du till en ny skåpbil kostar det ca 6 000 kr/m för bara finansieringen och du behöver en hyfsad kontantinsats för att kunna låna. Campingplats kan kosta över 10 000 kr/m.

Billigast om du vill bo i en skåpbil är att köpa en tomt med tomtmark du får stå på, som har el och VA du ansluter dig till och du står där i princip permanent. Det är dock förmodligen billigare att bygga en liten stuga på samma mark...

OT: För de flesta drar bara deras frys el för 10-30 kr/m. En Dometic med dubbla temperaturzoner drar för den delen kanske el för i snitt 10 kr/m om du är ansluten till elnätet och har normal taxa, har man el finns det ingen anledning att inte ha någon form av kyl och frys. I en Dometic med dubbla temperaturzoner kan du använda hela som kyl när du inte behöver frysa något, går t.o.m. att använda båda facken som frys om man så behöver.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Skulle du inte lägga massor pengar på mat (utan kyl och någon form av kök) så handlar det om ätstörningar och det är inget att förespråka.

Jag får väl göra ett försök och se hur det går.

Skrivet av Petterk:

Portabel toalett kostar inte mycket alls så du behöver inte hålla på med hemmameck, men det kostar för det mesta att tömma toalett och gråvatten om du ska göra det på ett ansvarsfullt sätt.

Poängen med 'hemmameck' är att slippa tömma en toalett, eftersom det tydligen kostar. Dessutom är det bara för nödfall, så kanske skulle det inte kosta så mycket? Men antagligen ta upp en massa onödig plats.

Skrivet av Petterk:

En skåpbil du kan stå i kostar mellan 80 000 till 600 000 kr, det går inte riktigt att komma runt det och du får ingen komfort i en liten skåpbil. Mindre skåpbilar är ofta inte tillräckligt långa eller breda för att sova i ens, om du inte är liten och gillar trångt.

Hur korta är skåpbilar egentligen? De måste väl ändå vara två meter långa bakom förarsätet? Och det måste väl räcka för en normallång människa? Och ska man sova behöver man inte stå upp. Man bor inte i skåpbilen, man sover bara där, och lever sitt liv någon annanstans.

Skrivet av Petterk:

Kommer du in med kläder och disk till köpcentret för att tvätta och diska inne på en toalett kommer du bli tvångsavvisad från platsen.

Så gå inte till köpcentret då? Där vakter tydligen håller utkik efter folk som har en sked, en kniv och en gaffel och kanske ett glas som inte ser helt rena ut, som de med sina röntgenblickar (Stålmannen!) kan se i den påse eller väska du bär dem i? Och ajabaja om du har lite använda underkläder och en t-shirt i en påse. Då blir du avvisad från platsen. Det här är faktiskt Sverige, och här är det hårda bud som gäller. Kroppsvisitering!

Påminner om den där kommentaren jag fick om att lortiga hemlösa i sjabbiga kläder skulle portas från gym i USA, och därför skulle det inte gå att bo i en skåpbil och använda ett gym för att tvätta sig och en tvättomat för att tvätta sina kläder. Varför tänker folk alltid på den värsta stereotypen de kan komma på? Tänkte du att man skulle gå in med en matkasse full med odiskade tallrikar, kastruller med mera, plus en hel tvättkorg? Och inte några mindre prylar som är lätta och bekväma att bära med sig i en väska eller påse, och som ingen rimlig människa skulle lägga märke till?

Skrivet av Petterk:

För att diska behöver du bara en diskho och en vattenbehållare, och en gråvattenbehållare. För att tvätta om du har egen maskin behöver du el, vatten och avlopp vilket finns på en del campingplatser. Måste du ändå stå på en camping finns det ingen anledning att vara utan. Många campingplatser har toaletter, diskställe, duschar, vatten för att fylla tanken med eller koppla in i bilen, och många har såklart också tvättmaskiner, men du betalar ju också för det.

Driver du månne en campingplats, och är det därför du envisas med att en sådan absolut behövs? Är det verkligen så omöjligt att tänka sig att man kan undvika att göra det så bekvämt och dyrt för sig?

Skrivet av Petterk:

Billigast om du vill bo i en skåpbil är att köpa en tomt med tomtmark du får stå på, som har el och VA du ansluter dig till och du står där i princip permanent. Det är dock förmodligen billigare att bygga en liten stuga på samma mark...

Ja, har man råd att köpa lite mark behöver man ingen skåpbil. Då kan man tälta där. Men det kan bli lite svårt att flytta sig till en annan stad om man skulle känna för det.

Skrivet av Petterk:

OT: För de flesta drar bara deras frys el för 10-30 kr/m. En Dometic med dubbla temperaturzoner drar för den delen kanske el för i snitt 10 kr/m om du är ansluten till elnätet och har normal taxa, har man el finns det ingen anledning att inte ha någon form av kyl och frys. I en Dometic med dubbla temperaturzoner kan du använda hela som kyl när du inte behöver frysa något, går t.o.m. att använda båda facken som frys om man så behöver.

Min frys är nog från 1984. Kylen också. Kanske borde jag ha skrotat båda och ersatt dem med något som är billigare i drift? Jag har dålig koll på vitvaror.

Visa signatur

I'm a slacker, hear me snore...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gillsing:

Jag får väl göra ett försök och se hur det går.

Poängen med 'hemmameck' är att slippa tömma en toalett, eftersom det tydligen kostar. Dessutom är det bara för nödfall, så kanske skulle det inte kosta så mycket? Men antagligen ta upp en massa onödig plats.

Hur korta är skåpbilar egentligen? De måste väl ändå vara två meter långa bakom förarsätet? Och det måste väl räcka för en normallång människa? Och ska man sova behöver man inte stå upp. Man bor inte i skåpbilen, man sover bara där, och lever sitt liv någon annanstans.

Du kan köpa en nödtoalett som inte inte är mer än en påse och en ring på en campingbutik eller byggvaruhus, men kommer du med en påse innehållandes avföring till kommunens avfallsanläggning kommer de såklart inte ta emot det. Att tömma en kassettoalett är oftast enklare även om man behöver göra det på en campingplats eller rastplats. En Dometic för 1700-1800 kr har en avfallstank på 18,9 l, men det finns givetvis mindre och billigare modeller när det gäller bärbara toaletter. Inget du behöver tömma varje dag hur som helst.

En vanlig skåpbil typ Renault Kangoo har 1,092 m lastlängd, 1,347 m längd nere på golvet, 1,227 m i höjd i lastutrymmet, är mellan 1,045-1,218 m bred. De flesta skåpbilar är för korta att ligga i om du inte tar bort passagerarsätet. En bil du kan stå i och som har gott om plats för säng och annat kostar 3 till 4 gånger så mycket. Bygger man en husbil så är det väl för att bo i den.

Tror du kommer tröttna på mjukost på tub och sur potatissallad ganska snabbt. Ska du äta frukost, lunch, middag och mellanmål utan kök och utan kyl så kommer det bli dyrt. Gå till salladsbaren i närköpet och du kommer komma ut med en salladsskål för 80 kr o.s.v.

Det finns ingen möjlighet att fricampa längre perioder i Sverige därav behov av campingplats eller mark med tomtmark, särskilt om du ska stanna inom samma område för att ta dig till jobb. Jobbar du är det inte praktiskt att hitta ny plats att stå på varje dag.

USA är en helt annan fråga, du kan stå i öknen på federal mark i två veckor och sen flytta dig, nationalparker är billiga o.s.v., men om du försöker bo i husbil inne i städerna så ja, du får problem i många städer, du får där böter, blir väckt mitt i natten och blir ombedd att flytta dig, fordon beslagtas med mera. Det finns med andra ord anledning till att du ser folk stå mitt i ingenstans i staterna. Jag föreslår att du respekterar privat mark och lagen även i Sverige och då är campingplats ett av de bättre alternativen om du inte har mark alltså tomtmark och inte känner någon som har ledig tomtmark.

Problemet med ditt förslag om att diska och tvätta i handfat är att det är så krånglig lösning på ett enkelt problem, vatten och gråvattentank är allt du behöver för att diska eller tvätta. Finns givetvis tvätterier att lämna in tvätten till också, om man har pengar att bränna. En egen maskin lönar sig, om man står så man har tillgång till el och vatten/avlopp emellanåt.

Visst kan du bygga en husbil för 100 000 kr om du köper en skåpbil som är mer än tio år gammal, men du kommer lägga så mycket mer på att bo i en egenbyggd husbil än om du bodde i en liten lägenhet. Resa kan du göra vilket som och kommer ändå bara göra när du är ledig. De där två veckorna i öknen gratis har vi inte här, pensionärerna står på långtidsplatser och hyr per säsong istället. Det TS pratade om var att bo i ombyggd skåpbil, det är inget som handlar om att göra livet enklare med färre prylar, istället för en lägenhet har du ett fordon att sköta, extra batterier att sköta, vatten och gråvatten att sköta, el eller gas att sköta, nytt kök att sköta, och allt du stoppar in. För TS handlar det om att skaffa så mycket mer saker än om han fortsatte att bo kvar hemma eller flytta till en egen hyresrätt.