Dator vägrar starta med ny CPU kylare, gamla fungerar dock.

Permalänk
Medlem

Dator vägrar starta med ny CPU kylare, gamla fungerar dock.

Hej!

Jag köpte en dator av en kompis då jag skulle ha den som backup dator, datorn funkade prima då precis hade testat den. Hade en hyper 212 evo liggandes hemma som jag hade använt i tidigare dator byggen helt utan problem. Bytte ut stock CPU kylaren ifrån Intel samt att jag satte in en bättre CPU (I5 4670k). Satte även in den nya cpu kylaren från cooler master, till min förvåning började datorn pipa cirka 40 gånger och sedan starta om, detta fortsatte i en loop. Felsökte datorn i cirka 4 timmar där jag bytte till den gamla CPUn (i5 4460), körde utan grafikkort, drog in och ut kablar, bytte ram minne, testade att köra utan cpu fläkten igång, byte av CMOS batteri, varpå ingenting fungerade. Tänkte mig att något ifrån den andra CPUn förstört något men såg inga böjda pins eller dylikt.

Jag valde därför att sätta tillbaka den gamla CPUn och stock intel kylaren i datorn och till min förvåning startade datorn upp igen! Det stod att bios hade resettas och jag behövde loada nya defaults. Vet någon vad som hände? Varför fungerade plötsligt datorn med den gamla CPU kylaren?? Vad jag läste så ska moderkortet i mitt fall kunna hantera 4670K men kan den ha behövt en bios update? Moderkortet är ett GIGABYTE GA-Z87P-D3 med socket 1150.

4670K:n satt tidigare i en kompis dator som helt plötsligt inte ville starta, han köpte därmed en ny och jag fick hans gamla dator gratis. Kan det vara så att 4670K:n fått fnatt och gör lite vad den vill och förstör mjukvara i typ moderkortet?

GIGABYTE GA-Z87P-D3
BeQuiet 600W
GTX 780 Zotac
HyperX Fury 2*4GB
Corsair 2*4GB

Visa signatur

Fractal Design Meshify C, ASUS ROG Strix B450-E, AMD Ryzen 5800X3D
Palit GeForce RTX 2080 Ti 11GB GamingPro OC, DDR4 32GB

Permalänk
Medlem

Testa att använda EvO kylaren nu med din gamla cpu. Kan ju vara något problem med den så datorn inte upptäcker att den är inkopplad. Bara en tanke. Annars testa uppdatera biosen

Visa signatur

HAF 932 | Corsair H100i Pro RGB | Asus Z370-G Gaming | Intel i7 9700K @4.9GHZ | Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4 3200mhz | Gainward Nvidia RTX 3080 10GB | Samsung 970 EVO PLUS 250GB

Permalänk

jag tror att det som stod att bios hade blivit resettat var för att du bytte CMOS batteri. har för mig att det är den som håller uppe och fixar med BIOS. jag har själv haft problem med BIOS en gång och då resettade jag dom (testade först att kortsluta några pinnar på moderkortet, men tog sedan bort batteriet helt i några sekunder, då resettades alla BIOS inställningar) om det fungerade med Intel stock cooler och inte cooler master kylaren kan du kanske testa om det är den som är söndrig. testa att koppla ur stock kylaren från moderkortet (bara FAN headern) och koppla in cooler master fläkten och se om den startar helt då. kör inte datorn för länga då om du inte har inkopplat intel fläkten, då står intel kylflänsarna och samlar en massa värme. annars kan du testa att byta ut till cooler master fläkten i din vanliga dator om du vågar det och testa om det går då. hur mycket kyl pasta hade du på cooler master kylaren när du instalerade den? snurrade cooler master fläkten igång när du startade datan och den bara pep?

Visa signatur

-:INTEL CORE I7 7700K:-:MSI GEFORCE RTX 2070 ARMOR:-:G.SKILL TRIDENT Z RGB 2X8GB 3200MHz DDR4:-:AORUS Z270X-GAMING 5:-:CORSAIR RM750X V2:-:SAMSUNG 850 EVO 500GB SSD:-:MICROSOFT WINDOWS 10 HOME:-:NZXT KRAKEN X72:-

Permalänk
Medlem

@Jesper_TJ: Yes fläkten var igång och allt såg ut som att det fungerade, pep i cirka 10sekunder sen startades datorn om. Under alla byten och flyttningar av Coolermaster kylaren bytte jag alltid kylpasta och torkade av den gamla.

Visa signatur

Fractal Design Meshify C, ASUS ROG Strix B450-E, AMD Ryzen 5800X3D
Palit GeForce RTX 2080 Ti 11GB GamingPro OC, DDR4 32GB