Permalänk
Medlem

Det bara bålstyrkeövningar jag fått av nuvarande sjukgymnast blandad med akupunktur, men det har inte hjälpt.
Fick svar direkt på morgonen av ortopedmottagningen där dom avslog min ansökan och skrev att mitt vc ska hjälpa mig istället, vilket är ju lite skoj..

Ringde till Kulanic faktiskt idag men dom hade inga tider, och skulle ringa på torsdag när dom får nya så provar där en gång till.

Permalänk
Medlem

När det gäller vården handlar det om 2 saker, att man har en bra husläkare och att man står på sig.

Att vara listad på vårdcentraler där man får ny AT läkare då och då är meningslöst.

Själv skrev jag mig på en "privat" klinik och fick en fast bra läkare.
Han är inte rädd för att kolla upp allt noga.

Hade lite problem med hosta en längre period, han skickade mig på alla sorters röntgen till Sjukhuset, fick träffa en KOL specialist som utredde mig osv.

Som sagt, det handlar om att ha en bra läkare som vill hjälpa en, och att man själv ibland för kräva lite (har jag inte behövt nu med denna läkaren dock, frågar jag om något så hjälper han mig)

Nackdelen är ju att det ofta är längre väntetid att få träffa han om det ej är akut, jämfört med "statliga" vårdcentraler där man fick tid samma dag typ alltid pga massor av AT läkare.

Permalänk
Medlem

Har du diskbråck och det är någorlunda akut hjälper inga leksaksåtgärder som akupunktur, massage eller sjukgymnast. Säger någon något annat så gå därifrån.

Det som hjälper är piller och vila. Orudis retard eller Gabapentin (eller motsvarande) i kombination med lite annat är det du ska få om du hittar en läkare som lite koll. Detta är för att få bukt med de galna smärtorna, få ner bråck/svullnad och få en på fötter igen. TENS fungerar ofta som kortvarig smärtlindring. Sedan kan man i förlängningen börja träna upp sig. I många fall blir kirurgisk ingrepp aktuellt.

Permalänk
Medlem

Jag sympatiserar med dig. Själv gick jag till olika läkare i nästan 15 år innan jag fick min diagnos och fick testa allt mellan himmel och jord i medicinväg och övningar. Till slut kom jag till en läkare som faktiskt kändes genuint hjälpsam, och han lyckades till slut diagnosticera mig med Bechterews (ankyloserande spondylit). Tar nu en spruta i månaden (Simponi) och tränar stretching vilket har ökat min livskvalitet något enormt.

Ihållande rygg/höftvärk kan verkligen slita ur livsglädjen ur själen. Jag minns dagar som jag bokstavligen inte kunde komma ur sängen. Jag hoppas du lyckas hitta den hjälp du behöver!

Permalänk
Medlem
Skrivet av babgjyshi:

Hej, jag har ont i nedre på höger sida rygg och ut i höften och undrar om ni känner till en bra sjukgymnast i malmö/Lund området. Jag har provat två sjukgymnaster men tyvärr ingen av dom har varit kunniga eller ens intresserade av sina jobb. Den första sa att jag skulle köra gym som vanligt trots att det blev värre, och den andra ville att jag hellre skulle köra akupunktur än övningar. Gått till kiropraktorer men hon kunde inte hjälpa mig alls. På vc sa dom att jag skulle ta två Alvedon fyra gånger om dagen tilla det slutar. Dvs sen jag var sist på vc, tills idag hade jag fått ta 1920 st Alvedon.

Så har ni sweclockare gått till en bra sjukgymnast eller känner ni någon som gått till en sjukgymnast som fått hjälp och kan rekommendera? Börjar ta psykiskt nu efter ett års problem där man slutat med en del grejer, knappt gått en dag utan att det gör ont, vc som inte ens tar en seriöst. Har ni några andra tips eller ska man helt ge upp om allt?

Vet inte hur din situation ser ut, men jag har haft ryggroblem efter skada i barnålder. Det som verkligen hjälpt är styrketräning och stretch. har provat allt vad heter ackupunktur, dry needling, massage etc. träning är det som hjälpt. skulle försöka undvika medicin. din lever kan ta skada på sikt.

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Bildexpert 📺

Så gott som alla drabbas någon gång av ryggproblem i livet. Andra tillfälligt och andra mer konstant. Det finns tusentals orsaker och förklaringar och det är notoriskt svårt att peka ut en orsak, särskilt som det hänger ihop med kropp, livsföring, hur man rör sig, sitter, sover och allt annat utöver mer medicinska förklaringar. Där allting dessutom hänger ihop och på verkar varandra. Det är ett pussel för ryggen.

Och det finns ingen specialist som annat än genom lyckträffar kan peka ut exakt vad som gör att du har ont. Var och en du träffar kan endast bidra med pusselbitar. Därför är det enda du kan göra är att söka vidare, lära känna din kropp, samla på dig pusselbitar och på sätt jobba dig närmare orsakerna. Allt vi och alla andra kan bidra med är våra snäva personliga synfält på saken.

Jag har efter 15 år kommit fram till att det enda som hjälper är träning. Först trodde jag det var min övervikt och total brist på träning. Men idag när jag aktiverar mig ca 20 ggr i månaden på gym är det fortfarande samma problem. Vad jag lärt mig är kontrollerade och tekniskt väl genomförda klassiska övningar som utfall, marklyft och knöböj stärker mig. Där problemen tycks börja i för svag gluteus medius och höftböjaren, mycket en kombination av min sovställning och allt sittande vid datorn. Håller jag koll på dem kan jag till och med hoppa upp ur sängen på morgonen. Lite ont har jag så gott som hela tiden, men det var tack och lov länge sedan det gjorde alldeles för ont.

Men det är bara min historia. Hoppas det löser sig, ge inte upp och fortsätt lära känna din kropp.

Permalänk
Medlem

Känner igen mig i situationen. Jag skadade mig för 3 år sedan i samband med träning som slutade med ett besök på akuten. Fick paracetamol, paraflex och naproxen utskrivet som jag knaprade i 10 dagar. Blev av med ryggskottet men kände fortfarande att något var tokigt i ryggen. Gick till vårdcentralen ett par gånger som inte trodde mig när jag misstänkte diskbråck. Fick fortsatt medicinkur. Provade naprapat, sjukgymnastik, akupunktur men det blev inte bättre. Lånade även en ryggsträckare som man hänger upp och ner i. Lyckades efter ett halvår via egenremiss att få komma på magnetröntgen som då visade diskbråck L4-L5 och L5-S1. Frågade då min läkare på vårdcentralen hur jag ska gå vidare där det enda svaret blev att jag skulle undvika tunga lyft. Bytte då vårdcentral och fick via en ny läkare komma på besök hos ortopeden. Där fick jag valet att steloperera ryggen eller att fortsätta med träning. Jag valde att fortsätta med träning. Fick även komma in på smärtrehab. Fick lite hjälp men dom rekommenderade fortsatt sjukgymnastik samt erbjöd även möjlighet till att prata med psykolog (mestadels pga besvär i vardagliga situationer).

Har blivit lite bättre på två år, mest pga anpassning i vardagen med höj/sänkbart bord, formgjutna sulor men även träning har hjälpt mycket. Tränar 3 till 6 gånger i veckan beroende på energinivå. Har dock fortfarande stora besvär med att sitta ner. Träning och aktiviteter har sällan upplevts som problem för mig men det sociala blir ofta lidande pga svårigheter med att sitta ner, även om det går mycket bättre med det nu än för två år sedan.

Tror dock att stress har varit en stor orsak till att det har gått långsamt framåt för mig. Läser på universitet och är nu inne på mitt femte och sista år. Att behöva gå på föreläsningar och skriva tentor som innebär mycket sittande har troligen påverkat min rygg en hel del. Såhär i efterhand hade det troligen varit klokare att ta ett uppehåll från studierna och satsa på att ryggen ska bli bra igen men det är lätt att vara efterklok.

Nu blev det en lång historia här men för att dra en slutsats: Försök att få en magnetröntgen, via egenremiss eller tjata på hos läkare. Försök att hitta sätt att slappna av. Fortsätt med träning i den mån du kan, det är viktigt att röra på sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av babgjyshi:

Diagnos från första sjukgymnasten: diskbråck, men jag skulle köra gym som vanligt för det finns inga vetenskapligt bevisade övningar för dicksbråck.

Vårdcentralen, första läkaren säger att har inte diskbråck, och säger att sjukgymnasten jag var hos är dum, och rekommenderar mig att jag ska köpa ett maskin där man står upp och ner så ryggen avlastas. Två veckor senare, samma vårdcentral, annan läkare säger att jag har rygginflammation och ger mig antiinflammatorisk tabletter och 2 Alvedon fyra gånger om dagen tills jag blir bra.

Tredje gången skickar jobbet mig till företagshälsan och han skickar mig till ct-skan(inte mr) för att se om det fel på skelettet. Inget fel på skelettet, och han diagnoserar mig med att jag är trång mellan ryggen(?), och skickar mig till deras sjukgymnast som har över 30 års erfarenhet. Sjukgymnasten provar lite grejer och säger att jag är dålig stretchat i baksida lår, där jag får stretch övningar och andra bålövningar blandat med akupunktur. Hos henne har jag gått från november fram tills för tre veckor sen.

Jag har försökt göra så mycket det går, läst på som fan, kollat en massa grejer men snart vet jag inte vad mer jag kan göra! Det tar på psyket som fan också att bara tänka på smärtan, knappt kunna gå ut och göra något fysisk aktivitet. Kan man bara boka tid till vc och kräva att dom ska göra något mer än att ge alvedon? Hota med någon myndighet om de skiter i?

Jag har varit i en liknande situation, det är nu ca 8 år sedan som jag började få ont i ryggen och emellanåt ryggskott i nedre delen av ländryggen. Gick till VC, dom konstaterade inget och sa att det antagligen bara är muskulärt så fick piller och blev hemskickad. Gick sedan till en sjukgymnast som kände och klämde och mobiliserade ryggen, en rejäl smäll och ordentligt skönt efteråt. Kändes som att ena benet blivit 5kg lättare.

Då trodde ingen att det var ett diskbråck då jag inte svarade på klassiska ischias-test.

Smärtan gick över delvis men hade ofta en gnagande känsla nere i ryggen och ut mot muskelfästet på höften. Ryggskotten kom som ett brev på posten så fort jag gjorde något oergonomiskt lyft eller körde knäböj (med helvetes bra teknisk ska påpekas) på gymmet.
Detta pågick i 2-3 år innan jag träffade en läkare på VC när jag ännu en gång kommit in för att bli undersökt och få mer smärtstillande, jag svarade fortfarande inte på ischias-test men stod på mig att jag vill ha en MR. Fick en remiss och 7 månader senare fick jag det bekräftat.

Träffade läkaren som kollat på resultaten från MRen och jag blev erbjuden att göra en operation om jag ville (fuck that, steloperera ryggen som 25åring, nej tack), samtidigt sa han att det inte är farligt och jag kan göra allt så länge det inte gör ont.

Nu får jag sällan ryggskott längre men jag är extremt försiktig i vissa situationer och vågar fortfarande inte köra knäböj. Den gnagande känslan nere i ryggen kommer och går beroende på aktivitet.

Jag tror tyvärr inte du har så mycket mer att hämta hos vården förutom om du själv går bokar tid hos en sjukgymnast för att få hjälp med hur man ska träna, för klart som fan det finns saker som är bra att göra, oerhört viktigt att man tränar upp bålen och ryggen ordentligt. Rörlighet är också viktigt, är jag stel i höftböjaren blir besvären mycket värre.

tldr: stå på dig, få en utredning för diskbråck (om CT-scan inte kan visa det??), träffa en kompetent sjukgymnast OMT-utbildning är nog ett minimum.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pusher:

Strålar smärtan ner i något ben? I så fall låter det som diskbråck.

diskbrock kan yttra sig på VÄLDIGT många sätt, beroende på vilken disk, vilken nerv eller område som påverkas. känner en kompis som hade disk bråck i flera år utan att märka av det så mkt alls. var PGA ett annat problem som de även såg bråcket. men oftast får man smärta och eller tillfällig förlamning.
det här kan mycket väl vara diskbråck.

Du måste få en vettig diagnos annars vet du inte vad du kan göra eller ska göra för att det ska bli bättre? i dagens samhälle får man dessvärre ibland gå till flera läkare innan man hittar rätt. hade vissa problem och jag av verkade säkert 10 läkare MEN ingen hittade det med 2 ville verkligen hjälpa och skickade mig på alla möjliga tester. nu är problemet borta, får hoppas det håller sig så.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

diskbrock kan yttra sig på VÄLDIGT många sätt, beroende på vilken disk, vilken nerv eller område som påverkas. känner en kompis som hade disk bråck i flera år utan att märka av det så mkt alls. var PGA ett annat problem som de även såg bråcket. men oftast får man smärta och eller tillfällig förlamning.
det här kan mycket väl vara diskbråck.

Du måste få en vettig diagnos annars vet du inte vad du kan göra eller ska göra för att det ska bli bättre? i dagens samhälle får man dessvärre ibland gå till flera läkare innan man hittar rätt. hade vissa problem och jag av verkade säkert 10 läkare MEN ingen hittade det med 2 ville verkligen hjälpa och skickade mig på alla möjliga tester. nu är problemet borta, får hoppas det håller sig så.

Kanske lite grov förenklat från min sida. Har opererat mig två gånger för diskbråck. Senast den 10e jan i år. Det jag menade så klart var om bråcket har börjat trycka på ischias. Det var det jag menade med strålsmärta ner mot benet. Den smärtan är för jävlig vill jag lova.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R4 Nätagg: Cooler Master v700
Processor: AMD Ryzen 5600X Moderkort: Gigabyte B550M DS3H
Kylare: Cooler Master Hyper 212 Black Edition Gpu: Gigabyte GTX 1080
Ram: HyperX 16GB DDR4 3600MHz CL17
SSD: Kingston M2 512GB Skärm: Gigabyte M27Q

Permalänk
Medlem

@griid: Innan jag fick detta så har jag tränat i gym i över 5 år, och detta var en anledning till att jag slutade träna för det gick inte mer.

Men är det bara försöka tjata hos läkaren eller? Kan han inte bara säga nej!, fortsätta med sjukgymnastik. Jag ringde till företagshälsan igår och ville boja en tid med läkaren, då bara sa han ringer dig tillbaks senare för han bokar sina egna tider men ingen har ringt. Var samma skit hos vc i höstas när jag ville boka tid hos läkaren då fick lägga ner mobilen och lista mig hos dom, massa sånt skit. Läkarna verkar ha en kvart på sig...

Era svar har varit hjälpsamma och så förstår man att man inte är ensam om detta skitet heller. Det börjar bli psykisk också, på jobbet kan jag inte jobba ordentligt och ge 100, vilket har resulterat i en del fel dom senaste månaderna, gått upp i vikt minst 15kg då jag har alltid hållit på med någon aktivitet och ätit efter det. Ringde till

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pusher:

Kanske lite grov förenklat från min sida. Har opererat mig två gånger för diskbråck. Senast den 10e jan i år. Det jag menade så klart var om bråcket har börjat trycka på ischias. Det var det jag menade med strålsmärta ner mot benet. Den smärtan är för jävlig vill jag lova.

ajfan ja får man ett sådant bråck är inget att rekommendera till någon, jag har klarat mig hittills men diskbråck kan man tydligen inte skydda sig mot...det bara kommer.
hur fixar dom ett diskbråck? syr man ihop disken?

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

ajfan ja får man ett sådant bråck är inget att rekommendera till någon, jag har klarat mig hittills men diskbråck kan man tydligen inte skydda sig mot...det bara kommer.
hur fixar dom ett diskbråck? syr man ihop disken?

Nej, dom snittar en i svanken och avlägsnar själva bråcket. Det är ju den geléaktiga massan mellan diskarna som har läckt ut (därav namnet diskbråck). Oftast kan det läka av sig själv men ibland inte kan kroppen hantera bråcket och då är det stor risk för att gelémassan börjar trycka på ischiasnerven = PAIN.

Skumt nog så direkt efter operation så är strålsmärtan borta direkt. Läkningstiden varierar men runt 2 mån för full läkning bör man räkna med.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R4 Nätagg: Cooler Master v700
Processor: AMD Ryzen 5600X Moderkort: Gigabyte B550M DS3H
Kylare: Cooler Master Hyper 212 Black Edition Gpu: Gigabyte GTX 1080
Ram: HyperX 16GB DDR4 3600MHz CL17
SSD: Kingston M2 512GB Skärm: Gigabyte M27Q

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pusher:

Nej, dom snittar en i svanken och avlägsnar själva bråcket. Det är ju den geléaktiga massan mellan diskarna som har läckt ut (därav namnet diskbråck). Oftast kan det läka av sig själv men ibland inte kan kroppen hantera bråcket och då är det stor risk för att gelémassan börjar trycka på ischiasnerven = PAIN.

Skumt nog så direkt efter operation så är strålsmärtan borta direkt. Läkningstiden varierar men runt 2 mån för full läkning bör man räkna med.

trodde man försökte få in massan igen, fast kroppen kanske gör nytt eller klarar sig med mindre i disken? tack för infon, bra o veta eftersom man antagligen kommer åka på det någon gång i livet

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

trodde man försökte få in massan igen, fast kroppen kanske gör nytt eller klarar sig med mindre i disken? tack för infon, bra o veta eftersom man antagligen kommer åka på det någon gång i livet

Den delen av massan som sticker ut är den delen man opererar bort. Tror återstående massa reparerar sig själv sen.

Som sagt, om det strålar ner i benet (nästan alltid ett ben, ej båda samtidigt) så sök hjälp omedelbart. Smärtan är outhärdlig. Sen bör man insistera på att få magnetröntgen för dom kommer försöka med medicin först (i mitt fall funkade det inte). Endast MR ser bråcket, ej vanlig röntgen.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R4 Nätagg: Cooler Master v700
Processor: AMD Ryzen 5600X Moderkort: Gigabyte B550M DS3H
Kylare: Cooler Master Hyper 212 Black Edition Gpu: Gigabyte GTX 1080
Ram: HyperX 16GB DDR4 3600MHz CL17
SSD: Kingston M2 512GB Skärm: Gigabyte M27Q

Permalänk
Medlem

Diskbråcksoperation är en operation för att få bort smärtan i första hand. I andra hand se till att symtomen inte blir sämre.
Det man gör är att man går genom kotbågen till nivån diskbråcket är på, knipsar bort detta och lokaliserar själva bråcket. Då försöker man ta bort den bit av disk som buktar ut och ger besvär.
Det finns risker. Det finns inga garantier. Många är nöjda, förutsatt att de har rätt diagnos innan ingreppet, och vissa är missnöjda.
Smärtan ska försvinna eller bättras direkt medan domningar och svaghet kan vara kvar lång tid efteråt.

Googlar ni på tex Stockholm spine centre så har de där fina animationer angående detta.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Finns såklart olika tillvägagångssätt vid op. av diskbråck. I mitt fall var disken som ett russin. Hela disken togs bort, en liten kil sattes in och de två kotorna över och under stelopererades med stag i en sk. Fusionsoperation. Efter 4-6 månader hade de växt ihop. Vanligast är nog att man tar bort utstående delar av disken dock. Mina "odds" var 75% att det blev bättre, 20% ingen förändring och 5% att jag skulle få mer besvär. Med tanke på min ålder(34) kände jag att jag hade många år av smärta att genomlida utan operation. Så det var ett enkelt val för min del.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

8600k @5Ghz - 1.23V - NH-D15 - z370 strix gaming-f - 1070ti strix binned@2150Mhz/9250Mhz - Corsair vengeance 16Gb@3200Mhz - Define R5 - PG279Q - Strix flare - Logitech G502 - Logitech G633

Permalänk
Medlem

På pappret av ct-scan står detta, läkaren sa att allt är som det ska men hittar inget på nätet. Fattar ni något av detta, eller kan man läsa mer om detta.

Rtg ländrygg: '' Korta revben th12. Fyra fria länd kotor. Ländlordosen uträtad. Normalhöga kotkroppar och diskar. Intervertebralledsartros lumbosakralt". Sistnämnda fattar jag nada iaf.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av babgjyshi:

Intervertebralledsartros lumbosakralt

Tolkar det som:
Utslitning (Artros) av Disken (Intervertebralled) i Ländryggen (lumbosakralt).

Men har du kollat upp att göra en Egenremiss (eller vad ditt landsting kallar det) som jag tipsade om innan.
Är nog den enda lösningen ifall du har tröttnat på vårdcentralen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av loefet:

Tolkar det som:
Utslitning (Artros) av Disken (Intervertebralled) i Ländryggen (lumbosakralt).

Men har du kollat upp att göra en Egenremiss (eller vad ditt landsting kallar det) som jag tipsade om innan.
Är nog den enda lösningen ifall du har tröttnat på vårdcentralen.

Ja, skrev skriket efter att ha läst att man kan döra det men blev nekad och att jag borde låta vc hantera det

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@babgjyshi: Synd att det blev så. Har bara goda erfarenheter av att göra en egenremiss, men då är det i mitt landsting istället.

Permalänk
Medlem

Jag går hos en riktigt duktig napprapat när min rygg blir riktigt orolig.

Annars så finns det muskelavslappnade medecin samt arcoxia som jag tar om ryggen bråkar för mycket.

Så rekomenderar en duktig napprapat

Visa signatur

Dator: CPU:INTEL 12700KF , RAM: 32GB 4800 MHZ, MB: ASUS Prime Z690-P, Samsung 980 PRO, CPU-kylare: Custom Loop 360mm, GPU: Gigabyte 1080TI

Permalänk
Medlem
Skrivet av babgjyshi:

På pappret av ct-scan står detta, läkaren sa att allt är som det ska men hittar inget på nätet. Fattar ni något av detta, eller kan man läsa mer om detta.

Rtg ländrygg: '' Korta revben th12. Fyra fria länd kotor. Ländlordosen uträtad. Normalhöga kotkroppar och diskar. Intervertebralledsartros lumbosakralt". Sistnämnda fattar jag nada iaf.

Skickades från m.sweclockers.com

Du har artros mellan sidoutskotten på kotorna, en vanlig orsak till kronisk ryggsmärta. Brukar göra ont vid igångsättning och efter långa arbetsdagar. Normalhöga diskar = inte massor med diskbråck i alla fall.

Domningarna ut i stortån + bilden ovan kan vara förträngning t.ex. höger L4-rot, kan ofta behandlas med rotblockad om man har mycket nervsmärtor, men förstår det som att ryggsmärtorna är värst.

Efter 6-12 veckor övergår styrningen av smärtor från enbart smärtcentrum, till att till stor del skötas i känslocentrum, dvs man får ont när man mår psykiskt dåligt också.

Du behöver inte undvika rörelse för ryggens skull. Långvarig låggradig fysisk aktivitet brukar minska kroniska smärtor, liksom i vissa fall antidepressiva. Antiinflammatoriska, paracetamol och morfinliknande preparat har som bäst måttlig effekt. Bäst resultat brukar man få om man accepterar smärtan och fokuserar på att uppnå dem vardagssaker man vill.

Lycka till!

Permalänk
Medlem

Jag kanske har missat någon detalj, men kom smärtan plötsligt, eller kom den smygande? Det låter som att det pågått ett tag?

Ville fråga mest för att när jag hade det som jävligast så hörde jag gissningar från läkare och sjukgymnaster av allt alltifrån brutna revben till diskbråck. Man behöver tyvärr stå på sig, och ha turen att få tag i en läkare som har en kvalificerad gissning, och kan remittera dig vidare. I mitt fall så hade jag lyckan att bli remitterad till en reumatolog, där jag fick diagnosen AS. Det bästa som hänt mig, då det finns grymt effektiv medicinering.

Visa signatur

| Errare humanum est |

Permalänk
Medlem

Kan bero på mycket, diskbråck eller svag ländrygg kombinerat med svag baksida lår. Låter som om din sjukgymnast har get dig ett antal övningar - 15-20 rep, att du minst ska göra dessa varannan dag med full koncentrisk och excentrisk fas (fokuset blir då att bygga uthållighet i muskel) vilket kan förvärra problemet och i ditt fall bidra till ledbesvär. Antingen har du ett allvarligt problem eller så kan det vara så enkelt som att en monoton arbetssituation bidragit till förminskande av särskilda muskelgrupper. Då bör fokus ligga på att bygga muskelmassa snarare än än uthållighet och styrka även om det förstnämnda självklart bidrar till det senare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av heande:

Jag kanske har missat någon detalj, men kom smärtan plötsligt, eller kom den smygande? Det låter som att det pågått ett tag?

Ville fråga mest för att när jag hade det som jävligast så hörde jag gissningar från läkare och sjukgymnaster av allt alltifrån brutna revben till diskbråck. Man behöver tyvärr stå på sig, och ha turen att få tag i en läkare som har en kvalificerad gissning, och kan remittera dig vidare. I mitt fall så hade jag lyckan att bli remitterad till en reumatolog, där jag fick diagnosen AS. Det bästa som hänt mig, då det finns grymt effektiv medicinering.

Den började med stickningar mellan höftet och ryggen, och det har blivit värre och värre.

Skrivet av Fiklm:

Kan bero på mycket, diskbråck eller svag ländrygg kombinerat med svag baksida lår. Låter som om din sjukgymnast har get dig ett antal övningar - 15-20 rep, att du minst ska göra dessa varannan dag med full koncentrisk och excentrisk fas (fokuset blir då att bygga uthållighet i muskel) vilket kan förvärra problemet och i ditt fall bidra till ledbesvär. Antingen har du ett allvarligt problem eller så kan det vara så enkelt som att en monoton arbetssituation bidragit till förminskande av särskilda muskelgrupper. Då bör fokus ligga på att bygga muskelmassa snarare än än uthållighet och styrka även om det förstnämnda självklart bidrar till det senare.

Jag har ingen monoton arbetsställning, och hade tränat gym i över 5 år fram tills detta började.

Efter att ha tjatat hos arbetsläkaren, så fick jag till slut remiss till MR och den ska göras om tre månader.

Permalänk
Medlem

Haft problem sedan 20 års åldern vilket är snart 40 år. Ibland är man bra och ibland inte. Men ju äldre man blir ju stelare blir kroppen och precis tvärtemot vad folk tror minskar smärtan. Dock fick jag lägga ner styrketräning för 2 år sedan för att kunna sova. Testar nu att springa 1 mil 3 ggr i veckan och gå 0.7 km resten av dagarna. Sitta så lite det är möjligt på arbetet och fritiden. Nya rön från sjukgymnaster att löpning är bra men första året fick jag ge upp många gånger men nu fungerar det okej, Får se om det hjälper i långa loppet och konditionen ökar ju enormt.

Någon som vet varför jag får ont i ryggen av att stretcha vänstra framsida av lår (Quadriceps)?

tog bort sida som var under uppbyggnad och fick vist med ett citat av misstag jag gillade.
Visa signatur

[AMD Ryzen 9 3900X] [ASUS GeForce RTX 2080 Ti] [LG OLED 55 C9 som skärm] [Samsung HW-Q96R till ljudet]

Permalänk
Medlem

Gjorde MR och det visar sig att jag har två diskar som är helt slut, att dom ser ut som dom brukar vara på 60-70 åringar med dåliga ryggar. Fick tid hos ryggspecialist och fick kolla bilderna och och han förklarar att det finns ingenting att göra än att leva vidare och fortsätta träna.

Efter tipset av @LnitraM, så bokade jag tid hos Kulanic i Malmö och tack o lov så träffar äntligen professionellt folk som faktiskt vet vad dom pratar om. Började träna där direkt varenda vecka, fick övningar hem som jag skulle göra. Fyra månaders senare med konstant träning 3-4 gånger i veckan och en gång hos sjukgymnasten så är ryggen till 90% bra igen. Jag har inte ont hela tiden längre och det sticker till ibland när jag göra dumma böjningar framåt eller liknande. Jag går fortfarande hos gymnasten varje månad och får då olika övningar men jämfört med förra året så är det 1000 gånger bättre och det är tack vare tipset jag fick av @LnitraM

felr
Permalänk

Ja svenska vården är helt fantastisk.... Tyvärr är det bara privat försäkring som gäller nu om man vill ha vård.
Har själv precis fått reda på att jag har diskbråck i nacken. Det tog bara 5 år för läkarna att fatta att jag faktiskt hade ont och inte bara hade muskelspänningar. Så det gäller att stå på sig. Tur att man inte har hoppat framför tåget inom denna tid då smärtan har varit jävligt jobbig vissa stunder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av babgjyshi:

Gjorde MR och det visar sig att jag har två diskar som är helt slut, att dom ser ut som dom brukar vara på 60-70 åringar med dåliga ryggar. Fick tid hos ryggspecialist och fick kolla bilderna och och han förklarar att det finns ingenting att göra än att leva vidare och fortsätta träna.

Efter tipset av @LnitraM, så bokade jag tid hos Kulanic i Malmö och tack o lov så träffar äntligen professionellt folk som faktiskt vet vad dom pratar om. Började träna där direkt varenda vecka, fick övningar hem som jag skulle göra. Fyra månaders senare med konstant träning 3-4 gånger i veckan och en gång hos sjukgymnasten så är ryggen till 90% bra igen. Jag har inte ont hela tiden längre och det sticker till ibland när jag göra dumma böjningar framåt eller liknande. Jag går fortfarande hos gymnasten varje månad och får då olika övningar men jämfört med förra året så är det 1000 gånger bättre och det är tack vare tipset jag fick av @LnitraM

Kul att det blev bättre, och ja, tyvärr är det så att det är rätt svårt att hitta bra rehab... Bra för dig att du fick tid hos kulan, som någon sa här ovan så är det personer som inriktar som på idrottare man ska söka sig till om man är relativt ung och vill ha ordentlig rehab, och inte bara få ett papper med 5 övningar och en burk ipren/alvedon.

Det du skriver här är också väldigt viktigt, det finns inga genvägar! Många verkar tro att det ska ta några veckor med behandling för att bli frisk. Men sanningen är att de flesta rehabtider är betydligt längre än så! Ska man "träna sig frisk" så bör man räkna med rätt lång tid av konsekvent och ordentlig träning!

Skrivet av Bobokrull:

Ja svenska vården är helt fantastisk.... Tyvärr är det bara privat försäkring som gäller nu om man vill ha vård.
Har själv precis fått reda på att jag har diskbråck i nacken. Det tog bara 5 år för läkarna att fatta att jag faktiskt hade ont och inte bara hade muskelspänningar. Så det gäller att stå på sig. Tur att man inte har hoppat framför tåget inom denna tid då smärtan har varit jävligt jobbig vissa stunder.

Fast så var det ju inte i TS fall? Han hade ryggproblem, kliniken han sökte sig till och där han fick hjälp kan man få tid hos utan remiss och det täcks av högkostnadsskyddet. Han hade i princip kunnat sökt sig dit direkt utan att hålla på med vare sig VC eller privat försäkring.