Vi som har bytt/vill byta till Linux från Windows

Permalänk
Medlem
Skrivet av NodCommander:

Har stött på liknande problem. Är det så inpräntat hos folk att det ska komma från just Microsoft och heta Word/PowerPoint/etc?

Personligen tycker jag Ribbon-interfacet för Office är överlägset och mycket mer lättarbetat. Vet att LibreOffice införde ett Ribbon-alternativ i senaste versionen och det verkade ganska bra när jag lekte runt med det så det kanske äntligen kan bli ett alternativ. Dessutom har Office en väldigt stabil auto-save funktion med OneDrive och generellt stabil cloud-integration. Älskar även det lättillgängliga "Save to copy"-alternativet så man lätt kan forka olika dokument, finns det ett sånt alternativ i LibreOffice än? Dessutom är jag alltid nojjig om jag sitter med något slags professionellt dokument som jag ska skicka vidare till företag eller skola att formateringen kommer fucka ur om jag gjort det i LibreOffice. Det är såklart MS fel men du kan ju lita på att mottagaren kommer sitta på Office och om inget får bli fel med dokumentet/formateringen så tar jag helst inga risker. Med hela MS move till plattforms-agnostiska services och "vi älskar Linux" så förstår jag inte varför dom inte bara kan porta Office till Linux också. ItsBeen84Years.gif

Permalänk
Medlem

Tror det är dags att delge mina erfarenheter nu.

Jag kan börja med att säga att jag länge velat byta till Linux och har aktivt försökt flera gånger under de senaste åren, det har dock alltid varit något problem jag stött på som jag inte kunnat lösa och som varit en deal-breaker. Det jag testat tidigare har allt varit baserat på Debian, d.v.s Ubuntu och Linux Mint, men denna gång har jag testat på Manjaro Cinnamon och Manjaro KDE istället.

Angående problem så har det troligen varit lika många denna gång som alla gånger innan, skillnaden är att jag spenderat sjukt mycket tid på att faktiskt lösa dem nu, så nu har jag äntligen ingen mus-acceleration och fungerande 120hz utan tearing samt relativt "smooth" (dock inte lika smooth som i Windows.)

Jag började med Manjaro Cinnamon för att jag gillade utseendet, tyvärr så var det ett sådant problem med stuttering att det blev oanvändbart i längden, jag kan helt enkelt inte acceptera att fönster uppdaterar en gång varje ~5 sekund om man flyttar fönstret tillräckligt snabbt. Så fort jag flyttade ett fönster så började det lagga och det verkade som att det blev värre och värre desto snabbare jag rörde fönstret.

På grund av ovan bytte jag till Manjaro KDE istället och det finns så klart fördelar och nackdelar med båda men KDE verkar i alla fall flyta på rätt bra till skillnad från Cinnamon. Det tråkiga med KDE, i alla fall för mig, är att mörka temat verkar lite mindre väl anpassat för andra applikationer. Exempelvis så är progressbar i deluge utan färg, vissa applikationer har svart text på mörk bakgrund... sådana saker. Also, holy shit vad mycket skit som lades in med KDE till skillnad från Cinnamon, tog bara någon timme att rensa upp en del saker.

Den största anledningen till att jag tänkte testa på Linux igen var för att testa Steam Proton för att se hur bra det fungerade, kan väl egentligen bara säga att jag inte är imponerad, från cirka ~80-100 fps i Windows till ~40-70 FPS i Linux i Hellblade samt med en skopa micro-stutter. Dock började jag kolla runt lite i samband med detta och hittade Looking Glass vilket verkade lovande och bestämde mig för att testa på det då jag hade ett backup-grafikkort som jag ändå annars inte använder. Detta var typ en vecka sedan jag började kolla på och först idag har jag fått det att fungera, för min del finns det dock några begränsningar: 1) Mitt moderkort kör PCIe på 16x <-> 4x i dual GPU mode; 2) 16x är alltid boot GPU; 3) 4x är inte sin egen IOMMU grupp.
Ovan betyder att det i princip var omöjligt för mig att skicka in den jävla GPUn till den virtuella maskinen, löste det dock med ACS patch som då får skiten att tro att PCIe 4x är i sin egen IOMMU grupp men som i sig var ett projekt då jag var tvungen att bygga om Manjaro kernel med denna ACS patch applicerad, vilket inte var helt lätt att hitta information om måste jag säga, var tvungen att pussla ihop information från cirka 6 sidor för det.

Hur som, jag skippade Looking Glass delen och kör helt enkelt med en dedikerad input på min primära skärm istället, det betyder att jag måste aktivt byta input istället för att ha ett fönster i Linux, är personligen helt okej med det.

Nästa var att speltesta Hellblade .. .. .. ~50-70FPS i Linux och Windows, antagligen för att mitt GTX 780 kör i x4 istället för x16 eller x8. Slutsats: måste skaffa ett annat moderkort som kör x8 <-> x8 i dual GPU istället.

Om vi går vidare till management eller vad man nu vill kalla det så är jag väl fortfarande besviken över att Linux inte har något fungerande svar på Microsoft's VSS vilket underlättar skapande av snapshots enormt. Visserligen finns det flera program som exempelvis Timeshift, vilket jag nu använder, men jag ifrågasätter deras pålitlighet då de inte verkar bygga på någon sådan bas som VSS annars är. Visst finns det experimentella filsystem som btrfs eller vad det nu heter, men de är ju som sagt experimentella.... vet inte om jag vill förlita data till något experimentellt. Hur som så fungerar Timeshift i alla fall, vet som sagt inte om det är pålitligt men det har redan räddat mig ~3 ominstallationer i samband med byggandet av kernel grejen ovan.

Det jag lärt mig:

  • Arch wiki-sidor antyder på vad du ska göra, det är ditt jobb att följa alla tiotals länkar för att få mer eller mindre tydliga instruktioner på hur du faktiskt gör det.

  • Att applicera nvidia inställningar och sådant i Cinnamon är en PITA då det verkar skrivas över mellan boot och inloggning så det som appliceras vid starten går förlorat.

  • Något så standard som mus-inställningar är ett helvete i Linux, varför finns det inte "Nej jag vill inte ha mus-acceleration" utan att behöva ändra filer som ska appliceras vid uppstart vars innehåll inte på något sätt får dig att tänka på att acceleration stängts av utan bara sats till värden som minimerar effekten av den.... Seriöst, är det inte programmatiskt enklare att inte göra acceleration än att göra acceleration? Så varför finns det då inget på/av värde för accelerationen?

  • Mycket måste göras via terminalen, vilket jag dock inte har mycket emot då jag gillar terminalen - det jag har något emot är att helt normala inställningar som ovan inte går att göra via GUI.

  • Spotify avskyr auto-start, måste starta det manuellt varje uppstart. Steam är väl 50/50. Inte hela världen.

  • Linux kan absolut fungera för mindre avancerade användare som mest bara använder webbläsare etc - Kan dock krävas någon insatt för att sätta upp det som personen vill ha det.

  • Linux kan absolut fungera för mer avancerade användare som annars är vana vid Windows, kan dock krävas stort felsökningsarbete som kan ta lång tid i och med att man inte är van vid Linux, samt ett öppet sinne.

Vägen framåt för mig: Fortsätta använda Manjaro KDE, skaffa nytt moderkort för att bättre stödja GPU passthrough och helt enkelt så hur länge jag kan använda det innan stöter på nästa stora problem.

Kanske ska påpeka att jag personligen gillar problem att att lösa dem - så länge det faktiskt går att lösa och inom en rimlig tid! Det är nog där Windows-vana användare har problem med Linux generellt, för mig är det i alla fall inte att det är svårt som är problemet, utan att det tar sådan tid att förkovra sig informationen som sedan måste verifieras för alla bara skriver gör si gör så men nämner så klart inte vilken distribution som används och på just din dist så är det helt annorlunda. Speaking of which, i Manjaro så ska nvidia.conf läggas i /etc/X11/mhwd.d/ och inte någon annanstans - det tog mig kanske 3 timmar att få till korrekt (Cinnamon gjorde det inte enklare heller.)

Det finns säkert en hel del jag skulle kunna skriva med det jag lärt mig, skulle nog kunna skriva minst 6 olika guider, om det inte var för att GPU passthrough problemet tagit så mycket tid att det i princip överskrivit minnet av alla andra tidigare problem. Aja, om någon fastnar på att bygga in ACS override patch i Manjaro kernel så kan ni skicka ett PM i alla fall.

/rant

Edit: Mitt absolut största tips är att börja använda något verktyg som exempelvis Timeshift redan efter installation av en distro - Som en nybörjare är det väldigt enkelt att helt plötsligt inse att Linux inte längre startar eller att andra problem uppstått, att ha en fungerande punkt att kunna gå tillbaka till kan vara skillnaden mellan flera timmar/dagars arbete förlorat och återgång till Windows, och någon timmes arbete förlorat men enkelt att få tillbaka igen - förutsatt bra användning av backups.

Permalänk
Medlem

Bra skrivet @SanyaIV

Känns lite som om GNU/Linux passar utmärkt till den totala nybörjaren som skriver textdokument, och den riktigt advancerade användaren som bygger egna Linux-kärnor. Sitter man mitt i mellan, som jag och många andra här, så är det jobbigare.

Fick aldrig min Qnix-skärm att fungera i 100 Hz under Linux heller, trots timmar med sökande efter info. På Windows kör jag bara två .exe filer så är det klart.

Ska det behöva vara så svårt att bara göra fler steg för steg guider med hur man ska göra olika saker? Med en backup för eventuella fel på vägen. Jag är personligen verkligen den att få problem på steg 7 av 10, som inte omnämns i guiden jag råkat följa för tillfället och så fastnar jag helt utan en aning om hur jag fortsätter.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem

@SanyaIV:
De saker du vill göra och få att fungera i Linux, är om jag förstår rätt, gamingrelaterat. Eftersom de flesta spel är gjorda för Windows så läggs det inte så mycket energi från Linuxutveklare eller community att lösa sådana problem. Jag vet inte exakt hur många som använder Linux, men det rör sig runt 1% beroende på vem du frågar och sedan kan man fundera på hur många av den procenten som är utvecklare och användare som löser gamingrelaterade saker. Korta sagt, det finns inte lika många som löser problem som i Windows. Nu börjar det visserligen komma lite lösningar för att få Windowsspel att funka på Linux, men det är ändå speciallösningar och då kan man inte förvänta sig någon prestanda.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B450-F GAMING - AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 35MB - Cooler Master - Hyper 212 Black Edition - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz CL16 Vengeance LPX - Kingston A2000 500GB M.2 NVMe - Fractal Design Define C Svart - 2 X Noctua NF-P14s redux-1200 140mm PWM - Corsair RM650X 650W v2 - ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC - Raijintek Morpheus II Heatpipe VGA Cooler - 2 X Noctua NF-P12 120mm PWM - OS Debian 10 Stable

Permalänk
Expertgissare

Det jag tycker är så tråkigt med alla som provar Linux (av de olika slag) är att man förväntar sig kunna göra allt som man kan i Windows. I Windows kan jag ju bara köra det programmet så funkar det, i Windows kan jag bara starta det spelet så funkar det, Linux är dåligt för det går inte att göra/köra/spela som i Windows och det är de som utvecklar Linux som gör fel/är dåliga och det bara klagas.

Men det är inte de som utvecklar Linux, eller de som utvecklar till/för Linux fel att det är så mycket lättare i Windows.
Felet ligger mycket hos alla de som INTE utvecklar till och för Linux. Knappast Linux fel att de spel och program för Windows inte fungerar i Linux, det är de som bara utvecklar för Windows fel, klaga på dem istället så det händer något.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

FD Meshify C -|- X570 AORUS ELITE -|- Ryzen 7 3700X -|- FD Celsius S24 -|- Crucial Ballistix Sport 32GB -|- Radeon R9 380X -|- WD Black SN750 1TB

Permalänk
Medlem

En av orsakerna till att det finns så knapphändig information är ju att det tar tid att skriva. Sedan vet jag inte riktigt om det anses svårt.

Med en stor mängd aktiva distributioner så sprids eventuella ansträngningar och alla instruktioner fungerar inte överallt.

Sedan är takten på utvecklingen hög varför livslängden på instruktioner blir lägre.

Det är alltså flera faktorer som samverkar.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem

Angående spel i Linux har det blivit mycket bättre.
Jag kör Ubuntu på min gaming laptop och har inga problem alls, fick testa några olika versioner av drivrutiner för gpu innan jag blev av med stuttering dock.

Stream och Lutris löser mycket men med det sagt så kan man inte förvänta sig att alla Windows spel kommer gå att köra.

Har förståelse för att man inte orkar krångla med att sätta upp allt men när det väl är på plats är det ruskigt stabilt (enligt mig).

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Edvin-89:

Det jag tycker är så tråkigt med alla som provar Linux (av de olika slag) är att man förväntar sig kunna göra allt som man kan i Windows. I Windows kan jag ju bara köra det programmet så funkar det, i Windows kan jag bara starta det spelet så funkar det, Linux är dåligt för det går inte att göra/köra/spela som i Windows och det är de som utvecklar Linux som gör fel/är dåliga och det bara klagas.

Men det är inte de som utvecklar Linux, eller de som utvecklar till/för Linux fel att det är så mycket lättare i Windows.
Felet ligger mycket hos alla de som INTE utvecklar till och för Linux. Knappast Linux fel att de spel och program för Windows inte fungerar i Linux, det är de som bara utvecklar för Windows fel, klaga på dem istället så det händer något.

Skickades från m.sweclockers.com

Ingen vill ha en försämring när de byter utan en förbättring. Och då är det heller inte konstigt att folk också tröttnar och går tillbaks, antingen permanent eller kanske för att göra ett nytt försök senare. Skyll inte plattformens brister på användaren.

Ansvaret ligger på Linuxfolket att göra Linux attraktivt för de användare man vill attrahera, ingen annan. Ingen kommer lägga ner resurser om de inte kan räkna med att få ut något för det. Att skylla ifrån sig ansvaret på andra kommer inte bidra till något konstruktivt.

För övrigt är jag gammal KDE'are/buntuist.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pålis:

Personligen tycker jag Ribbon-interfacet för Office är överlägset och mycket mer lättarbetat. ... Dessutom är jag alltid nojjig om jag sitter med något slags professionellt dokument som jag ska skicka vidare till företag eller skola att formateringen kommer fucka ur om jag gjort det i LibreOffice.

Själv har jag gått över till FreeOffice/SoftMaker Office nu. Precis som du är inne på, så vill jag inte att formateringen skall flippa ur bara för att jag sparar om ett dokument utanför MS Office. Har kört LibreOffice i många år, men tycker att FreeOffice/SoftMaker Office är ett bättre alternativ om man vill behålla formateringen från MS Office. Faktiskt så nöjd med deras paket, så att jag hostade upp 200:- för deras fullversion. Nu behöver jag aldrig använda MS Office längre!

https://www.freeoffice.com
https://www.softmaker.com

Permalänk
Medlem

Jag gör som många, kör en Linux-server men Windows på huvudburk och laptop.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Medlem

Har faktiskt i samband med flytten till Linux också installerat det på min Laptop. Har dock inte orkat sätta upp det än, tänker att jag vill bli färdig att sätta upp det på min stationär så att jag har en ide om hur jag vill sätta upp det. Det jag dock märkt är att det inte stöder Lenovo Yoga tablet läge så bra, avsaknad av automatiskt on-screen-tangentbord och auto-rotering, har dock inte kollat upp det än så mycket möjligt att det finns sätt att sätta på det på, men tänkte bara kolla om det är någon i tråden som vet med sig hur det ser ut på den fronten?

Märkte dock igår ett problem... Jag verkar inte kunna hålla in ´ knappen för att göra ´e ... ja... som ni ser går det ju som sagt inte... Någon som vet vad det kan bero på? Tänkte börja söka nu men när jag redan är här och skriver tänkte jag nämna det på en gång.
Insta-edit: Hittade problemet, tangentbordet var inställt på 'no dead keys', måste råkat välja det, byte till default fixade detta problem. Proof: é

Permalänk
Medlem

Känns hyfsat relevant.

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Skrivet av SanyaIV:

Märkte dock igår ett problem... Jag verkar inte kunna hålla in ´ knappen för att göra ´e ... ja... som ni ser går det ju som sagt inte... Någon som vet vad det kan bero på? Tänkte börja söka nu men när jag redan är här och skriver tänkte jag nämna det på en gång.
Insta-edit: Hittade problemet, tangentbordet var inställt på 'no dead keys', måste råkat välja det, byte till default fixade detta problem. Proof: é

Ah, jag har exakt samma problem, inte orkat gräva i varför än. Tack för tipset!

Permalänk
Skrivet av anon5930:

Ingen vill ha en försämring när de byter utan en förbättring. Och då är det heller inte konstigt att folk också tröttnar och går tillbaks, antingen permanent eller kanske för att göra ett nytt försök senare. Skyll inte plattformens brister på användaren.

Ansvaret ligger på Linuxfolket att göra Linux attraktivt för de användare man vill attrahera, ingen annan. Ingen kommer lägga ner resurser om de inte kan räkna med att få ut något för det. Att skylla ifrån sig ansvaret på andra kommer inte bidra till något konstruktivt.

För övrigt är jag gammal KDE'are/buntuist.

Håller helt med. Däremot tycker jag att det är riktigt kul hur snabbt det går frammåt för Linux på sistone. Desktopmiljöerna har tagit stora kliv, och framför allt Wine / gaming. Själv spelar jag rätt lite, och det jobb jag gör är utveckling och använder browser-apps (google docs/sheets/slides t ex). De spel och program jag använder finns antingen native eller funkar bra i Wine, så ett byte för mig är inga större problem. Visst är vissa saker mindre polerade och vissa program saknar man, men det går hitta vettiga alternativ till det mesta eller i värsta fall ha en VM nära till hands. Överlag känns linux nära "on par" med win / macOS nu för mitt use-case.

Så det känns som att det bästa jag kan göra för plattformen är att byta, bara för att bidra till statistiken. Om fler använder linux för t ex steam, webbrowsing osv så bidrar det till att visa att populariteten ökar, och fler kanske blir motiverade att stödja linux. Bara att hålla tummarna att fler gör samma sak

Permalänk
Medlem

Detta var intressant. Fick idag min beställning på ett Asus Prime X370 Pro (som ersatt mitt Prime B350 Plus) och när jag skulle start upp så hittade den ingen partition för Manjaro... Den hittade Windows partitionen helt utan problem men det tog mig timmar och följande av massa olika guider för att tillslut hitta en som fungerade. Så nu är jag tillbaka i Linux igen! Ska testa spela lite senare för att se om x8 PCIe jämfört med x4 gjorde någon skillnad för spelande i virtuella maskinen med GPU pass-through.

Permalänk
Medlem

Hej, tänkte dela med mig av denna commands sheet för linux.
Den har hjälpt mig en del när jag var ny med linux.
Kanske nån som behöver den :)?

( för att få den större, öppna i ny flik > klicka på bilden )

Visa signatur

[ Fractal Design Define S Svart ] [ ASUS ProArt X670E-Creator WIFI ] [ Amd Ryzen 9 7950x3D ]
[ G.Skill Trident 64GB DDR5 6000MHz ] [ Noctua NH-D15 Chromax Black ]
[ Western Digital Black SN850X 1TB Gen4 ] [ Samsung 870 QVO 2TB MZ-77Q2T0BW ]
[ ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB Gaming OC ]
[ Corsair AX860 80 Plus Platinum ] [ Gigabyte 32" M32U IPS 4K 144 Hz HDMI 2.1 ]

Permalänk

Har lugnat ner mig lite nu, tagit tag i Mint 19 igen, hållit mig borta från att säga mer, samt installerat det ordentligt på en exteriör SSD, fått in alla drivrutiner, till Nvidia kort och Keyboard osv, fått Nordvpn att fungera automatiskt, och hittat en bra layout på min desktop. Har spenderat åtskilliga timmar på nätet och youtube, för att hitta hjälp då det har behövts.

Och har fått en hel del program installerade o fungerande, lärt mig flytta o fästa o ändra ikoner mm mm.

Nu har det rullat på i 4 felfria dagar och jag börjar känna mig bekväm med det och kan för tillfället bara vara nöjd, behövde nog få det där spelet, och ta tag i det igen...

bara se hur länge det tar nu tills Mint hamnar inne i burken och win 10 på den exteriöra disken...

tack.. den där command sheet var en riktig julklapp
@Zidichy

Visa signatur

Får får får? Nej! Får får Lamm.

Permalänk
Medlem

Skaffade elementary OS förra veckan och har installerat det på en portabel SSD, för att börja litet och se om det verkligen är något för mig i längden. I dag använder jag systemet mer än vad jag använder Windows. Använder Windows till endast spelandet och att kunna titta på videos jag har på min NAS via Windows Share.

Vissa videos kan köras genom metoden, men inte alla av någon konstig anledning. Finner det väldigt irriterande i längden, då Windows klarar av detta hur bra som helst. VLC startar videoklippet som normalt, men så fort den ska börja räkna antalet spelade sekunder, så stoppas videon. Går jag till nästa videoklipp, så funkar det hur bra som helst.

Sen vill jag att min externa hårddisk ska monteras så fort elementary OS startas, inklusive ansluta till min NAS genom den redan nämnda metoden (vill gärna köra genom SSH för en säkrare anslutning, men det är tydligen inte någon delningsmetod på så vis). Det är "lite" mer småpill jämfört med Windows och därmed en omställning, men än så länge älskar jag den här distributionen

Någon här som vet hur man låter Ubuntu (som elementary OS bygger på) montera en extern hårddisk och även ansluter till NAS'en så fort man loggar in i systemet? Vill väldigt, väldigt gärna låta systemet ansluta till mitt VPN vid uppstart, så att jag slipper klicka på nätverksikonen och manuellt ansluta till VPN-servern.

Visa signatur

Citera mig om du vill att jag ska hitta till ditt svar.
airikr.me /device:desktop. Andra projekt: Keizai, Koroth & Serenum.

Permalänk
Skrivet av Airikr:

Skaffade elementary OS förra veckan och har installerat det på en portabel SSD, för att börja litet och se om det verkligen är något för mig i längden. I dag använder jag systemet mer än vad jag använder Windows. Använder Windows till endast spelandet och att kunna titta på videos jag har på min NAS via Windows Share.

Vissa videos kan köras genom metoden, men inte alla av någon konstig anledning. Finner det väldigt irriterande i längden, då Windows klarar av detta hur bra som helst. VLC startar videoklippet som normalt, men så fort den ska börja räkna antalet spelade sekunder, så stoppas videon. Går jag till nästa videoklipp, så funkar det hur bra som helst.

Sen vill jag att min externa hårddisk ska monteras så fort elementary OS startas, inklusive ansluta till min NAS genom den redan nämnda metoden (vill gärna köra genom SSH för en säkrare anslutning, men det är tydligen inte någon delningsmetod på så vis). Det är "lite" mer småpill jämfört med Windows och därmed en omställning, men än så länge älskar jag den här distributionen

Någon här som vet hur man låter Ubuntu (som elementary OS bygger på) montera en extern hårddisk och även ansluter till NAS'en så fort man loggar in i systemet? Vill väldigt, väldigt gärna låta systemet ansluta till mitt VPN vid uppstart, så att jag slipper klicka på nätverksikonen och manuellt ansluta till VPN-servern.

Vet inte om detta gäller för dig och elementary, men jag har Mint som också är byggt på ubuntu. Efter instalation så lärde jag mig att:

klicka på nätverksikonen nere i högra hörnet, sedan välj network connections, markera wired connection, sedan klicka edit connection (kugghjulet)
sedan gå till första tabben "general" där kan man sedan klicka i och välja automatically connect to network when available och automatically connect to vpn /om sådan finns installerad )

detta gör att min nu direkt vid inlogg kopplar om till min ovpn anslutning..

hoppas det var detta du sökte, för mycket mer vet jag inte då jag själv just sitter o lär mig... kanske får bli mitt allra första hjälpa någon med Linux..

Visa signatur

Får får får? Nej! Får får Lamm.

Permalänk
Medlem

Den dagen man kan spela obehindrat på Linux hoppar jag över direkt.
Frågan är när - eller rättare sagt om?

//C

Visa signatur

Jonsbo D31 Mesh
MSI B450M Mortar
AMD Ryzen 5800X3D
Corsair LPX 2x16Gb 3600MHz
AMD Radeon 7800XT Nitro +

Permalänk
Medlem
Skrivet av pålis:

Personligen tycker jag Ribbon-interfacet för Office är överlägset och mycket mer lättarbetat. Vet att LibreOffice införde ett Ribbon-alternativ i senaste versionen och det verkade ganska bra när jag lekte runt med det så det kanske äntligen kan bli ett alternativ. Dessutom har Office en väldigt stabil auto-save funktion med OneDrive och generellt stabil cloud-integration. Älskar även det lättillgängliga "Save to copy"-alternativet så man lätt kan forka olika dokument, finns det ett sånt alternativ i LibreOffice än? Dessutom är jag alltid nojjig om jag sitter med något slags professionellt dokument som jag ska skicka vidare till företag eller skola att formateringen kommer fucka ur om jag gjort det i LibreOffice. Det är såklart MS fel men du kan ju lita på att mottagaren kommer sitta på Office och om inget får bli fel med dokumentet/formateringen så tar jag helst inga risker. Med hela MS move till plattforms-agnostiska services och "vi älskar Linux" så förstår jag inte varför dom inte bara kan porta Office till Linux också. ItsBeen84Years.gif

Man brukar väl typ alltid skicka iväg dokument i PDF-format? Det är väl sällan man skickar word-dokumentet, såvida inte någon annan ska redigera det?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

WS: Mac Studio M1 Max | 32 GB | 1TB | Mac OS
WS: Intel i5 12600K | 64 GB DDR4 @3600 Mhz | 2x1TB nvme 2x1TB SSD SATA | Windows 11 & Manjaro Linux
Bärbar: Macbook Pro 14" | M1 Pro | 16GB RAM | 512GB SSD | Mac OS
Servrar: Intel i7 10700K | 64 GB DDR4 @3600Mhz | 3 TB SSD + 22TB HDD | Unraid |
4x Raspberry pi 4b 8Gb | Dietpi |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blacksheep:

Vet inte om detta gäller för dig och elementary, men jag har Mint som också är byggt på ubuntu. Efter instalation så lärde jag mig att:

klicka på nätverksikonen nere i högra hörnet, sedan välj network connections, markera wired connection, sedan klicka edit connection (kugghjulet)
sedan gå till första tabben "general" där kan man sedan klicka i och välja automatically connect to network when available och automatically connect to vpn /om sådan finns installerad )

detta gör att min nu direkt vid inlogg kopplar om till min ovpn anslutning..

hoppas det var detta du sökte, för mycket mer vet jag inte då jag själv just sitter o lär mig... kanske får bli mitt allra första hjälpa någon med Linux..

Det där löste det problemet ^^, Tackar så mycket!

Visa signatur

Citera mig om du vill att jag ska hitta till ditt svar.
airikr.me /device:desktop. Andra projekt: Keizai, Koroth & Serenum.

Permalänk
Medlem

6 Things to Know When Switching to Linux from Windows

Visa signatur

Nerd is the new Cool

Permalänk
Skrivet av Juus1:

Den dagen man kan spela obehindrat på Linux hoppar jag över direkt.
Frågan är när - eller rättare sagt om?

Beror lite på. Med Steam och Lutris tycker jag att det är rätt obehindrat som det är. Flera tusen spel funkar 100% felfritt och är inga problem alls att varken installera eller spela. Men det är klart, Wine / Proton är inte perfekt än och det finns spel som buggar eller inte fungerar alls, ofta pga kopieringsskydd och liknande. Så bäst är väl att kolla upp de spel du brukar spela och se hur bra de fungerar och sedan se om det är värt besväret.

Vill man verkligen köra linux går det alltid att sätta upp en VM med GPU passthrough för att spela alla spel i native windows-hastighet, men det är ju absolut en omväg, då känns det bättre att boota till windows direkt :P.

Permalänk
Medlem
Skrivet av stingray454:

Vill man verkligen köra linux går det alltid att sätta upp en VM med GPU passthrough för att spela alla spel i native windows-hastighet, men det är ju absolut en omväg, då känns det bättre att boota till windows direkt :P.

Jag kör själv med VM och GPU passthrough och tycker det fungerar riktigt bra. Vet inte varför det skulle vara bättre att boota till Windows direkt om man annars vill använda Linux? Personligen föredrar jag att inte behöva starta om datorn flera gånger om dagen samt att inte bli av med alla andra program medan man spelar. Alternativ lösning på det är ju att ha alla program i Windows också, men varför ens använda Linux då? Skulle personligen starta in i Windows hela tiden då utifall att jag vill spela. Att starta min virtuella maskin med Windows 10 går dock på några sekunder och jag har bara det absolut nödvändiga i den.

Linus
Permalänk
Inaktiv
Skrivet av SanyaIV:

Jag kör själv med VM och GPU passthrough och tycker det fungerar riktigt bra. Vet inte varför det skulle vara bättre att boota till Windows direkt om man annars vill använda Linux? Personligen föredrar jag att inte behöva starta om datorn flera gånger om dagen samt att inte bli av med alla andra program medan man spelar. Alternativ lösning på det är ju att ha alla program i Windows också, men varför ens använda Linux då? Skulle personligen starta in i Windows hela tiden då utifall att jag vill spela. Att starta min virtuella maskin med Windows 10 går dock på några sekunder och jag har bara det absolut nödvändiga i den.

Hur fungerar detta i dagsläget, går det att dela grafikkort och skärm med Linux och VM eller måste man ha en separat uppsättning?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Skrivet av anon5930:

Hur fungerar detta i dagsläget, går det att dela grafikkort och skärm med Linux och VM eller måste man ha en separat uppsättning?

Nu är jag inte superuppdaterad och det kan ha hänt saker senaste tiden, men vad jag förstått är det fortfarande problematiskt att dela på en GPU. Det ska gå att få vissa guest-vms att köra med hostens 3d-acceleration, men om jag minns rätt är det halvkasst stöd (typ DX9 only) och inte så snabbt. Så för att det ska fungera vettigt rekommenderas GPU passthrough.

Det innebär att du har en dedikerad GPU till din VM. T ex kör du linux-desktopen på din integrerade gpu (typ intel hd graphics 620 el dyl), och reserverar ditt fetare grafikkort till VM:en. Det innebär då att kortet är "osynligt" för linux, så det används uteslutande till din VM. Antingen kan du koppla en skärm direkt till outputen från det grafikkortet, eller köra ett program som Looking Glass.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon5930:

Hur fungerar detta i dagsläget, går det att dela grafikkort och skärm med Linux och VM eller måste man ha en separat uppsättning?

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av stingray454:

Nu är jag inte superuppdaterad och det kan ha hänt saker senaste tiden, men vad jag förstått är det fortfarande problematiskt att dela på en GPU. Det ska gå att få vissa guest-vms att köra med hostens 3d-acceleration, men om jag minns rätt är det halvkasst stöd (typ DX9 only) och inte så snabbt. Så för att det ska fungera vettigt rekommenderas GPU passthrough.

Det innebär att du har en dedikerad GPU till din VM. T ex kör du linux-desktopen på din integrerade gpu (typ intel hd graphics 620 el dyl), och reserverar ditt fetare grafikkort till VM:en. Det innebär då att kortet är "osynligt" för linux, så det används uteslutande till din VM. Antingen kan du koppla en skärm direkt till outputen från det grafikkortet, eller köra ett program som Looking Glass.

Visa signatur

Marantz NR1605, Rotel RB1090, Ino Audio piPs
SMSL SP200 THX Achromatic Audio Amplifier 888, SMSL M400, Audio-Gd NFB-11 (2015), Objective2+ODAC RevB, Audeze LCD-2 Rosewood, Monoprice M1060, ATH-M40x, Sennheiser HD660S, DROP X KOSS ESP/95X, Koss KPH30i, DROP X HiFiMan HE4XX

Permalänk
Medlem
Skrivet av SanTeoX:

Man brukar väl typ alltid skicka iväg dokument i PDF-format? Det är väl sällan man skickar word-dokumentet, såvida inte någon annan ska redigera det?

Skickades från m.sweclockers.com

Det är iofs sant, tänkte inte ens på det Skickar typ bara PDF:er. Problemet då blir väl kanske alla legacy word-dokument man har som man kanske måste göra om ifall formateringen kukar ur. Men är sant som du säger, man kan iaf se till att det ser rätt ut innan man skickar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon5930:

Hur fungerar detta i dagsläget, går det att dela grafikkort och skärm med Linux och VM eller måste man ha en separat uppsättning?

Skickades från m.sweclockers.com

Vet inte hur det är med att dela på ett grafikkort mellan host och guest, som stingray454 säger så är det GPU passthrough som används för det mesta i denna setup och det är vad jag använder. Det kan vara väldigt bökigt att sätta upp men när det väl satts upp så fungerar det väldigt bra tycker jag.

Personligen har jag satt upp det så att båda mina grafikkort är anslutna till min primära 120hz skärm. Jag använder sedan mjukvara i Linux för att byta skärmens input (för att kringgå skärmens meny) och kopplat det till tangentbordet så att vad som skulle vara Windowsknappen och upp ändrar till Linux och Windowsknappen och ner ändrar till Windows. Använder också evdev i qemu för passthrough av tangentbord och mus så för att byta mellan host och guest så är det bara att klicka höger och vänster control samtidigt - det är dock hårdkodat verkar det som så verkar inte finnas något sätt att göra det med en hand utan special setup.

Så i dagsläget är det två grafikkort som krävs men det krävs enbart en skärm förutsatt att den har två ingångar som kan användas. Tekniskt sätt skulle en kvm-switch fungera också, har dock inte sett någon prisvärd sådan för höga uppdateringsfrekvenser, har dock inte letat allt för djupt då jag i princip gav upp redan när jag såg priset för de sämre modellerna.

Rätta mig om jag har fel men detta är ett grafikkort ämnat för företag och datacenter som kostar väldigt mycket mer än ett konsumentgrafikkort där den stora skillnaden är att kortet stödjer SR-IOV vilket konsumentgrafikkort ej stödjer? Personligen hoppas jag på att SR-IOV stöds för konsumentgrafikkort från AMD snart, Nvidia är nog bara att glömma med tanke på hur de hanterar virtualisering av grafikkort i dagsläget (blockering i drivrutiner om den märker av att den körs virtuellt)