TSMC inleder produktion på 5 nanometer

TSMC inleder produktion på 5 nanometer

I enlighet med tidigare uppgifter inleder nu TSMC produktion av kretsar på 5 nanometer, vilket ska ge en prestandavinst på 15 procent vid samma effektuttag jämfört mot produkter på 7 nanometer.

Läs hela artikeln här

Hur står sig den faktiska transistortätheten mot t. ex Inte's 10nm? Det här med nanometer betyder ju inget längre utan är bara marknadsföring, så det vore intressant att veta ifall de ligger före Intel eller om det är same same but different.

Meanwhile Intel: Gogo 14nm!

@Ozzed: Det var väl sagt att TSMC 7nm och Intel 10nm var "samma" förut. Men efter Intels problem med med deras 10 nm så är det väl inte säkert att så är fallet längre. Så att TSMC är före Intel nu med deras 5 nm är det ingen tvekan om.

Tätheten på Intels 10nm är väl till och med aningens högre än TSMCs 7nm

Skrivet av Lavaguden:

Tätheten på Intels 10nm är väl till och med aningens högre än TSMCs 7nm

https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2018/08/Intel-10nm-process-comparison-updated-typo.jpg

Fast spekulationen är att "fixen" för Intels 10 nm är att man backat densiteten till att motsvara TSMC 7 nm. Tror inte Intel kommenterat om detta, kanske blir lite klarhet senare i år när (om?) deras produkter med 10 nm hittar ut.

Orsak: Intels ursprungliga densitet kräver fler än fyra litografisteg för vissa delar, den densitet som TSMC använder klarar sig med fyra litografisteg som mest.