5-årsplan - först ut: Soundbar

Permalänk
Medlem

5-årsplan - först ut: Soundbar

Jag har spenderat ett par kvällar med att läsa tester och recensioner och känner att ju mer jag läser desto mer förvirrad blir jag.. Kanske kan få lite hjälp här och samtidigt hjälpa någon annan med liknande funderingar? De tester och recensioner jag hittat tenderar vara för tekniska och nördiga, och för lite fokus på grundläggande information som smidighet och fyllighet i ljudet.

Det första jag tänkt köpa är en Soundbar, som ska duga till tv, film och musik i ett par år. Med eller utan sub som minst simulerar surround (typ Samsungs Virtual-X). Jag ser sällan på film och är absolut inte audiofil när det gäller TV-ljud. Spelar ogärna högt eftersom barnen sover när det väl tittas. Däremot vill jag komma åt bra ljud på "normal" volym. Tydligt tal etc. Och den ska vara så bra den kan för musik! Allt ifrån barnmusik till ballader, Pop och elektroniskt (mest house). Snärtig och djup bas även på låg till normal volym är ett måste. Input är Podcaster eller Spotify från mobilen (Iphone). Bluetooth är väl okej, men helst något smidigare (wifi? Airplay2?)

På sikt vill jag kunna lägga till någon högtalare i köket och kanske i något annat rum - dvs multiroom.
På ännu längre sikt (4-5 år kanske) så vill jag lägga till ett par sterohögtalare i vardagsrummet som då tar över musikspelandet i det rummet. Soundbaren blir då bara en TV-högtalare. Dessa sterohögtalare ska vara multiroom med de små i köket/andra rum.

Jag förstår att ovan luktar Sonos Beam, några Play 1 eller One samt 2x Play5. Men jag är dels orolig för att Beam inte kommer vara tillräckligt för musik och dels bryr jag mig inte om röststyrning och all annan teknisk mumbo-jumbo. Dessutom tycker jag utifrån recensioner att det verkar finnas riktigt trevliga soundbars som fyller mitt syfte, t ex någon av Samsungs varianter med sub, Denon HEOS, Yamaha eller LG. Men kommer jag stöta på patrull när jag vill ansluta andra högtalare senare? Är det något märke som är bättre eller sämre när det gäller smidighet att spela musik från mobilen?

Budget för Soundbar: Gärna kring 5000, men upp till kanske 9000 är ok om det är motiverat.

Tacksam för all hjälp!

Permalänk

Finns det någon särskild anledning till att det just ska vara en soundbar? Jag tänker mig att en sonos connect:amp och ett par smidiga högtalare kan vara en vettig lösning annars, eller?

Sonos tycker jag väldigt mycket om, det är lätt att hantera och åtminstone den lilla play 1 låter väldigt bra för sin storlek. Har en sådan och en connect, den utan förstärkare.

Dock funderar jag över några saker själv. Kommer nog byta receiver under året och det blir förmodligen en Denon som ju har Heos. Frågan för mig blir huruvida jag ska behålla Sonos-prylarna eller byta ut till Heos.
Ungefär samma fråga uppstår ju för dig. Sonos högtalare låter väldigt bra, men om det ändå inte räcker till och du blir sugen på ett hifi-system så stöter du på en del begränsingar. Jag stör mig lite (lite alltså, det är inte hela världen) att behöva slå på förstärkaren separat jämfört med att bara starta musiken via appen.. Man är ju aningens lat.

Det är en del att fundera på. Undrar om inte en del av avgörande beror på ifall du vill ha 5.1 ljud så småningom, eller bara en ren stereoanläggning där du kan använda samma "infrastruktur", dvs spotify-konto, filbibliotek, spellistor osv som på dom små högtalarna.

I det ena fallet, med fin-tvåkanals-stereo med sonos som ljudkälla kommer det fungera utmärkt. Vill du köra flerkanalsljud i förlängningen är jag inte lika säker, då tror jag att Heos är bättre eftersom det finns inbyggt i Denon's receivers.

Visa signatur

.:bjorn

Permalänk
Medlem

Utan att ha någon personlig erfarenhet av Sonos (mer än att ha hört något system spela bakgrundsmusik) och utan att veta något om Yamahas soundbars specifikt så skulle jag ändå rekommendera dig att kolla in dem:
https://www.hembiobutiken.se/produkter/soundbars/soundbar/?ti...

Vad jag däremot har erfarenhet av är en Yamaha WXA-50 med MusicCast och jag tycker att det fungerar ursmidigt ihop med spotify! Sen verkar det vara ett väldigt kompetent system för att bygga ut med fler högtalare, förstärkare osv och det känns mer mångsidigt jämfört med Sonos där du är lite mer låst. Till exempel kan du ju skaffa en MusicCast-receiver och koppla in precis vilka högtalare du vill och få allt att lira i samma system.

Som sagt, jag kan inte ge några specifika råd mer än att du borde gräva lite i Yamaha och deras musiccast-produkter med tanke på ditt intresse för att bygga ut.

Visa signatur

| AMD Phenom II x6 1100T @ 4 GHz || Thermalright ultra 120 eXtreme || Asus Crosshair IV Formula 890FX |
| 8GB Corsair Vengeance LP @ 7-8-8-19 1500 MHz || Asus GTX 560 ti directCUII @ 1000/2300 MHz |
| Adata XPG SX900 512 GB SSD || Corsair HX Series 520W || Antec p182 |

Permalänk
Medlem

Om du planerar att skaffa stereohögtalare inom ett par år känns det bortkastat att köpa en soundbar. Speciellt om ditt största fokus ligger på musik.

Så... finns det någon anledning att inte köpa ordentliga högtalare på en gång?

Permalänk
Medlem

Denna har jag kikat på:

https://www.netonnet.se/art/ljud-och-bild/hogtalare/soundbar/...

Har inbyggd chromecast audio för enkel styrning av musik från mobil samt multiroom-stöd.

Permalänk
Medlem

Jag är på jakt efter liknande lösning.

En soundbar med sub till tv. Sedan tänker jag mig kanske två lösa högtalare som jag kan placera tex i köket.

Jag vill kunna spela samma på alla och olika på alla.
så ser jag på tv vill jag bara ha ljud i soundbar och sub och lyssnar jag på musik vill jag kunna spela på hela systemet. gärna från spotify då det är där mest musik spelas ifrån, men gärna även lokalt bibliotek (mp3 på NAS).

Kikat lite på denon heos, då det verkar uppfylla flesta av mina behov.
(varför är denons prylar så svåra att få tag på i sve? Finns det bara ett ställe som säljer?)

Såg här i tråden att det tipsades om yamaha musiccast också. Är det likvärdigt?

Kommer inte köpa stora golvhögtalare osv. så gör inget besvär att tipsa om detta

Permalänk
Medlem

Jag skulle kanske nämnt i första inlägget att jag inte vill ha någon reciever (sålde nyss den gamla), vill hålla det minimalistiskt. Ett par vettiga stereohögtalare har jag varit sugen på i flera år, men jag vill ju ha något för TVn också. Sonos connect amp, två hifi-högtalare och en center skulle säkert bli bra, men då har priset sprungit iväg och jag måste dessutom köpa allt på en gång.

En soundbar som är ”bra” till allt som jag sedan kan lägga till vad jag nu vill ha framöver känns som en klok lösning.

LG sk9 och 10y är så stora, och vad jag läst får inte 9an några särskilda plus på musik, samt att suben kan ta över ibland.

Har sett ett par bra Yamaha-recensioner. Är det lika smidigt och ”bara fungerar” som Sonos? Frun ska ju använda det också

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rodnt:

Jag skulle kanske nämnt i första inlägget att jag inte vill ha någon reciever (sålde nyss den gamla), vill hålla det minimalistiskt.

Tänkte bara flika in att det går att hålla det någorlunda minimalistiskt samtidigt som man har en receiver.

I TV-bänken så har jag en förstärkare, raspberry pi (plex + retropie), router och lite annat smått och gott. Allting kan styras bakom stängda luckor m.h.a. en fjärrkontroll och "hub" från Harmony. Har för mig de heter Harmony Companion + Harmony Hub. Ordinarie pris är lite väl saftigt om man frågar mig men de går hyfsat regelbundet på rea.

Permalänk
Medlem

Var och klämde och provlyssnade på Elgiganten idag. Svårt att avgöra förstås men Beam är jäkligt liten! Enda sättet är ju att köpa hem och provlyssna.

Re till posten ovan - du har absolut lyckats, men jag menar inte bara minimalistiskt estetiskt, vill ha så få prylar som möjligt.

Sonys ZF9 eller Yamaha Musiccast 400 bar känns som alternativen till Beam just nu.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Efter jag kollade igenom djungeln av soundbars i höstas så blev det tillslut Harman/Kardon Omni bar+ för mig.
Spelar riktigt bra tycker jag. Bose soundbars är trevliga också men de kostar för mycket (tycker jag).
Så min tv-hörna består utav tv, soundbar, Apple tv och tills jag kommit på nått bra sätt att få in alla barnens Disney/Pixar filmer digitalt så även Blu-Ray spelare.
Denna setup är jag väldigt nöjd med, suben till soundbaren har jag bakom soffan så den syns inte. Men hörs det gör den verkligen (den är dessutom väldigt tunn vilket är trevligt).

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Köpte en JBL bar 5.1 till stugan. Jäkligt smidigt med de avtagbara helt trådlösa satelliterna som laddas när de är dockade.

Hemma hade jag inte velat byta ut mitt riktiga 5.1 dock..

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

om du eller någon du känner kommer åt Benify så har denna varit nere på 8k, köpte själv en nyligen via en vän som köpte 2st, finns inget bättre för den summan.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?q=n960&p=4955171

Visa signatur

GAMING
XV252QF 390Hz|NR200P|SF750|ROG STRIX B650E-I|RYZEN 7800X3D|DOMINATOR TITANIUM RGB EXPO 32GB|RTX 4090|990 PRO 2TB|PLAYSTATION 5
MEDIA
SHIELD TV PRO|OLED77S90C|HW-Q995C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gilgamesh:

om du eller någon du känner kommer åt Benify så har denna varit nere på 8k, köpte själv en nyligen via en vän som köpte 2st, finns inget bättre för den summan.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?q=n960&p=4955171

Ser onekligen trevlig ut, kanske lite onödigt mycket med tanke på hur vi ser på tv. För 8k skulle det absolut va intressant. Men Benify har jag aldrig hört talas om ens. Googlade men blev inte klokare :/

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Skrivet av Gilgamesh:

om du eller någon du känner kommer åt Benify så har denna varit nere på 8k, köpte själv en nyligen via en vän som köpte 2st, finns inget bättre för den summan.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?q=n960&p=4955171

Vet du hur den står sig mot Sonos Playbar?

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Medlem

Enda nackdelen som jag ser på n960 är att man är hänvisad till bluetooth eftersom dom antar att man spelar mest från andra inputs och streaming via TVn. All musik vi spelar är från iOS och har (ännu) inte ens någon smart tv. Wifi känns betydligt mer stabilt.

Men som sagt, för 8k känns den inte alls dum!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Jag har denna https://www.philips.se/c-p/B5_12/fidelio-soundbar-soundbar-ho.... Ingen audiofil på något sätt men den är väldigt smidig och har tillräckligt bra ljud för mig både för film och musik. Börjar bli lite sugen på att bygga ut med några trådlösa typ sonos men vet inte om det går att få till. Ska börja rodda i det där när jag har tid.

Visa signatur

Lian-li PC-011 Dynamic Corsair RM750x ROG STRIX X570-E GAMING 5950X NZXT Kraken Z73 32GB Corsair Dominator 3200MHz Gigabyte 6800XT Master Corsair MP600 1TB + Toshiba NVMe 512GB Vertex Pok3r MX Brown Acer Predator XB323UGX Logitech G502+ & Powerplay ...lagrar gör jag på Synology 920 32TB.