Permalänk
Medlem
Skrivet av PuMaH:

Jag förstår inte ditt resonemang här. Man går alltid i vinst på att köpa sin bostad, men det är bara rätt att belåna sig till en viss gräns? Finns det ett fast belopp? Procentsats på lägenhetens värde? Ett visst antal gånger årslönen? Hoppas att du förstår vad jag är ute efter här, trots att jag är en aning provokativ.
Jag kan mycket väl se att det är mindre risk att köpa en lägenhet om man är två välutbildade personer med fast jobb inom en sektor som tål konjunktursvängningar, men det är knappast verkligheten för alla. Därför tror jag inte att bostadsrätt är den rätta vägen för alla heller.

Jag åkte utomlands. Tror inte att jag hade fått behålla lägenheten för banken (klart det går att undanhålla saker, men man kanske inte ska diskutera med utgångspunkten att begå kontraktsbrott). Hade jag inte åkt utomlands hade jag ändå förr eller senare velat skaffa barn, då har man helt enkelt inget annat väl än att flytta om man inte vill bo en familj i en tvåa.

Lite provokativ kanske så du får två svar, jag hoppas du förstår det smått ironiska i första svaret:
1:
Vad förstår du inte? Tycker du tar det till ytterligheterna. Det finns mening med hyresrätt som sagt men jag har svårt att se en långsiktig mening med att bo i hyresrätt. Alla kan belåna sig hur mycket de vill men det är inte vettigt att maxa då minsta lilla extra utgift kan paja ekonomin. Blir nästintill omöjligt att förklara på ett vettigt sätt för tydligen kommer det ekonomiska kriser när man ska sälja och om inte det så skiljer man sig när man får sämst betalt för sitt boende men...jag provar igen. Med all denna nya infon som jag lärt mig och som de närmaste sörjande ljuger för mig om. :P.

Denna tråden handlade om första boende och det finns två vägar.
1: Hyreslägenhet, vilket överlag har högre boendekostnad/månad, som (av andra i tråden att döma) kräver att man stått i kö hela sin uppväxt och lite till innan man får tag på något. Men hyresrätter påverkas inte av ekonomiska kriser, förlorat jobb eller att man skiljer sig. Perfekt!

2: Bostadsrätt, kräver att man har 15% av det man köper i faktiska pengar, men lugn det finns blancolån också. Lägre boendekostand/månad. Men de flesta går i förlust vid försäljning då man säljer i ekonomisk kris där man förlorat jobb eller skiljer sig.
Och att ha is i magen och sälja vid rätt tillfälle/ med vinst är en bråkdel som gör så länge man inte är 2st välutbildade 20-24 åringar i sitt första boende.

2:
Min bild jag har fått av både föräldrar, syskon, släkt, vänner och det jag har läst mig till så är en bostadsrätt det enda rätta valet (även som första boende). Att bo hemma den extra tiden det tar att få ihop till sin lägenhet är överlag värt det.
Hade jag bara fått infon från vänner så förstår jag risken som kommit upp om kris på 90-talet osv.
Men då jag har både föräldrar, syskon och släkt (i väldigt varierande åldrar och utbildningar/jobb) som köpt/sålt bostäder under längre tid än 90-talet så har jag lärt mig att är det dålig tid så sälj inte. Och ingen jag känner har behövt sälja pga några av alla kriser (bortsett från separation men det har löst sig helt ok i de fallen också) som nämnts ovan utan de har isåfall haft is i magen och bott kvar tills priserna har stabiliserats igen vilket det hitintills alltid har gjort. I framtiden kan det så klart bli krig och ekonomiska kriser och massa annat som påverkar också men bortsett från krig så tror jag faktiskt på att de flesta kan klara sig om man inte gör dåliga val, bara en sån sak som att amortera på sina lån är ju att trygga sin egna framtid så att om man nu absolut måste sälja iallafall har kapital att röra sig med. Vilket är svårt att få ut av en hyreslägenhet.
Anledningen till att jag haft 3 boende sen 2013 har varit pga att jag fått barn. Senaste flytten blev lite halv spontan då vi egentligen bara ville få lägenheten värderad men han var så övertygad att vi skulle få mer än vi först trodde vilket gjorde att vi valde att sälja (mäklarens gissning var dessutom i underkant av vad priset blev i slutändan).
Jag är på riktigt överraskad av den negativitet det finns i denna tråd om bostadsrätt. Faktiskt inte upplevt det tidigare.
Så kanske bättre att jag sätter punkt och fortsätter vara ovetande lycklig över att det funkat för mig och mina nära och kära.
Sen kommer jag tillbaka i denna tråd vid nästa ekonomiska kris när sambon+barn har lämnat mig och jag står utan jobb och beklagar mig över ett lån jag har på huset som jag då inte äger?

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av MrMadMax:

Jag är på riktigt överraskad av den negativitet det finns i denna tråd om bostadsrätt. Faktiskt inte upplevt det tidigare.
Så kanske bättre att jag sätter punkt och fortsätter vara ovetande lycklig över att det funkat för mig och mina nära och kära.
Sen kommer jag tillbaka i denna tråd vid nästa ekonomiska kris när sambon+barn har lämnat mig och jag står utan jobb och beklagar mig över ett lån jag har på huset som jag då inte äger?

För min del handlar det ingenting om en generell negativitet gällande att köpa och äga sitt boende. Tvärtom är jag väldigt positiv till det! Möjligheterna att själv förändra sitt boende på det sätt man vill är något jag strävar efter vilket är svårare i en hyresrätt

Det jag däremot är negativ till är den drömska bild vissa personer ger över att köpa en bostadsrätt. Det gäller att vara realistisk i dagens marknad. Experter har varnat för en potentiell krasch i ett par år nu, ja den har inte kommit ännu men det betyder inte att den inte kan vara nära oavsett.

Det gäller att förstå vikten av att verkligen ha egna pengar att sätta in i sin potentiella bostad. Och att se till att det verkligen finns marginaler för att klara de stora svängarna som kan komma. Och förstå att det inte är någon garanti att när du säljer om X år att du kommer göra vinst även om "alla" du känner tidigare har lyckats med det.

Så länge man är införstådd med de risker som finns (på samma sätt som om du köper en aktie kan du förlora pengarna) och är villig att acceptera dem så tycker jag absolut man ska köpa!

Permalänk
Medlem

@MrMadMax: Som ett exempel skulle jag vilja nämna min kollega som har lyckats förvärva en ansenlig mängd pengar genom att köpa och sälja aktier. Personen ägde tills för ett gäng månader sen sin bostad i ett extremt populärt område i en stor studentstad. Den lägenheten köptes för många år sedan till ett helt annat pris än dagens priser. När stagneringen kom och det sågs en del sjunkande priser och framförallt mycket mindre budkrig som det länge har varit, speciellt innan åtstramningarna på bolånemarknaden, så bestämde han sig för att sälja och frigöra kapitalet och flytta till hyreslägenhet.

Personen är ekonomiskt väldigt intresserad och han tror på riskerna med en krasch på bostadsmarknaden och valde att dra sig ur med en stor vinst för att invänta en krasch. Då han ägt sin lägenhet väldigt länge så hade han väldigt bra kötid och kunde välja en billig hyresrätt.

Om detta är rätt eller fel spekulerat av honom kommer bara tiden att utvisa

Permalänk
Medlem

OnTopic:
Jag har en bostadsrätt som jag köpt, jag fick ta lån på hela slanten.
Blancolån på handpenningen till ganska dyr ränta, och vanligt bottenlån på resten. Har sen amorterat som en tok. Lånat pengar på lägenheten till en renovering och amorterat som en tok igen. Nu är den belånad till 62% och jag har planerat att amortera ned till 50% och sen bromsa till fördel för mer aktiespar.

OffTopic: Jag har läst hela tråden och tänkte dela med mig av min åsikt om Bostadsrätt/Hyresrätt.

Ska man bo i ett första boende, kanske innan man har flickvän och familj, är osäker på om man ska bo kvar i samma stad eller kortsiktigt av annan anledning, man kanske har en osäker anställningsform - Hyresrätt.

Har man någon form av stabilitet planerad för sig själv - Bostadsrätt.
Och anledningen till det är så enkel som att alla Sveriges städer är redan byggda, och vill man bo centralt någonstans får man betala för det. Det fina i kråksången är att vi blir allt fler människor i Sverige, och allt fler vill bo centralt eller iallafall i städer. Den gamla ramsan "tillgång och efterfrågan" är faktiskt inte så dum ibland. Det innebär att om man köper något i en stad som lever, där folk flyttar in, så kommer man ha pengar "säkrade". Man ska nog inte räkna med att värdet ökar som det gjort, men så länge inte regeringen ändrar några lagar som gör om hur vi i Sverige äger lägenheter (tänk ägarlägenheter, tex.) så kommer man inte förlora pengar. Kortsiktigt finns det absolut en risk för det, men sälj inte när priserna är låga då.

Jag tycker dock naturligtvis att man inte ska låna för mycket och vara smart, att amortera ned lånet till 50% av värderingen på lägenheten är till exempel fortfarande säkrare än aktiehandel.

Permalänk
Medlem

Fick mitt första egna förstahandskontrakt i söder närförort i Stockholm som 30-åring, ca 10 år kötid i kommunala bostadskön (detta var mer än tio år sedan). Hade då levt med mitt ex i åtta år som hade en hyresetta i innerstan som vi successivt kunde växla upp i närförort. Separation och egen lägenhet, ny dam med förstahandskontrakt -> byte till 4:a mot våra två. Sen vann vi på lotto (ombildning) och kunde casha in nästan 2 Msek i vinst när vi sålde för att flytta till huset vi bor i idag. Har aldrig sett mig som en turknutte men helt klart har bostadsguden lett mot mig. Jag hade inget kapital, inga rika föräldrar eller något annat. Ställde mig i bostadskön som relativt ung och fortsatte pröjsa trots relativt stabil familjebildning och det var ju ett vettigt beslut men i övrigt har det varit mycket tur.

Visa signatur

Lian-li PC-011 Dynamic Corsair RM750x ROG STRIX X570-E GAMING 5950X NZXT Kraken Z73 32GB Corsair Dominator 3200MHz Gigabyte 6800XT Master Corsair MP600 1TB + Toshiba NVMe 512GB Vertex Pok3r MX Brown Acer Predator XB323UGX Logitech G502+ & Powerplay ...lagrar gör jag på Synology 920 32TB.

Permalänk
Skrivet av Maarus:

Kan du sätta personer i kö innan de är myndiga? Låter helt befängt. Är det inte bättre de sätter någon månadskostnad/skatt för att köa, det hade definitivt minskat köerna.

Man får betala en engångssumma på typ 2500sek, sen är det en årsavgift som sätts in som sparande, men det är inte så mycket, man betalar 50% för de under 18år.

Visa signatur

WS1: | Gigabyte X670 G AX | Ryzen 9 7950x3D | 32GB G.Skill Trident Z5 NeoRGB | Sapphire RX 7800XT Pure | Corsair RM650i | Lian-Li O11 | EK Nucleus CR360 | WS2: | Asus RoG Strix X470-F | Ryzen 7 5600x | 16gb G.skill Trident Z Neo 3600mhz | Asus RoG Strix 3070 | Lian-Li Lancool 205 | ESX Srvr1 | MSI B450-A Pro Max | Ryzen 7 3700x | 64GB Corsair Vengence | Jonsbo UMX4 | Srvr2 MacMini | ClearOS

Permalänk

Min första hyresrätt fick jag genom en vän. Sedan skaffade jag en flickvän med en bostadsrätt och flyttade in med henne XD Bor dock i Karlstad och här är det inte särskilt svårt att få tag på boende.

Visa signatur

MSI Z370 TOMAHAWK | MSI GeForce GTX 1080 8GB Armor | Intel® Core™ i7-8700K @ 4,7 GHz | Samsung 16GB DDR4 2133 MHz | M.2 PCIe SSD Intel 256 GB | Western Digital 1TB 7200 rpm | FSP 500W 80+ Silver | MSI Codex

Permalänk
Medlem

Fick faktiskt inbjudan till visning av nybygge i Mölndal från privat hyresvärd idag! Sökt 55 lägenheter i Göteborgs närområden sedan jag skapade denna tråd, inklusive ett gäng som främst går på ens profil och ej antalet dagar i kö. Detta var alltså en hyresvärd som tittar på profilen.

Jobbar knappa kilometern bort och har verkligen velat bo i denna kommun ett tag nu, så har redan nu anmält mig som intresserad till alla 17 lägenheter (1:or på 34-38 kvm) utan att ens gå på visning. Dyrt, men jag sparar ju in ca 800kr på trängselskatt + säkert 1000kr i bensin i månaden om jag hamnar så nära arbetet, så hade varit samma sits ekonomiskt om jag fick tag på en lite billigare äldre lägenhet så långt bort som jag bor nu.

Tack för all diskussion, har lärt mig en massor!

Visa signatur

GPU: GTX 1080 CPU: i7 4790k Ljud: DT990 250Ω, HD600, HE4XX, PC360, Schiit 2U-Stack, Fiio E10K & Logitech Z-5500

Permalänk
Medlem

Har haft turen att ta över en lägenhet efter min mamma som hittade partner. Så bor i centrala city i Västerås. Det skulle varit 10-15 års väntan på denna lägenhet i köpöäng via Mimer annars...

Har en bra hyra men det är ju inte superfräscht, en riktig 70-talsinrädd lägenhet vitvarumässigt och med heltäckningsmattor. Men jag överlever det!

Visa signatur

Stationära Primära: Intel 3570K, STRIX GTX 1070 8gb, Maximus V Gene,Samsung 820 250gb, Intel 520 120gb, 16gb ram, CM Silent Pro 600w, WDGreen 1,5TB, WDGreen 3TB, SS TJ08B-E
Övrigt/Kringutrustning: Zowie FK1, Logitech G240 , AudioTechnica ATH-m50x , SS 6gv2, OnePlus 2