Permalänk
Medlem
Skrivet av Findecanor:

Jag började plugga datavetenskap i slutet av 90-talet. Då hade vi en gästföreläsare från ICA.
Han lovade dyrt och heligt att de aldrig någonsin skulle lagra vad folk faktiskt köpte för enstaka varor med sina ICA-kort. Det skulle vara på tok för stora datamängden. Det skulle aldrig vara praktiskt genomförbart, inte ens i framtiden, sade han.
Kvittot jag fick från ICA i dag har en lista på "Mina varor" som jag får rabatt på för att jag köper dem ofta. Och det där är inte något nytt, utan har funnits i några år nu.

Världen förändras. Det som var "omöjligt" för tjugo år sedan är idag rutin, och tas för givet.
Du har inte en bättre kristallkula än någon annan.
Men man kan sätta stopp för saker innan de händer.

Frågan är väl snarare varför du inte kommer med några argument. Gäller Kontantupproret och så vidare också, det förs inte fram några riktiga argument.

På den gamla goda tiden kanske du handlade i handelsboden mot kredit och blev uppskriven med namn, adress och allt och alla köp registrerades. Arbetsgivaren kanske t.o.m. visste hur mycket cider du tog ut för din "lön". Självklart har handlarna hela tiden vetat om vad du köper för något i den mån du tillåter dem att veta. Skulle du ha återbäring hos Konsum förr i tiden var du tvungen att ta dig till butiken med alla dina kvitton en gång om året istället. Kontanter har inget med privatliv att göra egentligen.

Permalänk
Medlem

funderar ibland på dessa kortavgifter. de ligger väl runt 1%. det blir SJUKT mycket pengar om man bara ser till en dag eller varför inte bara en sekund om man tänker ett helt land. för att göra väldigt lite. borde inte EU starta ett eget kortbolag som kan konkurrera med visa och mastercard? litet sidospår (:

i butiken jag jobbar så kan ibland komma in och köpa något för 1500. 15kr i kortavgift då. sen dagen efter så kommer de tillbaka med prylen och vill ha pengarna tillbaka på kortet. då kostar de oss samma kortavgift igen. alltså 30 kr utan att ha sålt något. i ett sådant fall så är kontanter att föredra. det händer inte hela tiden som tur var.

Visa signatur

Rgeek L65, hdplex 200w, 4650G, Asrock a520 ITX, Crucial 32gb 3600 cl16, Black ridge.

Permalänk
Medlem

@Emrik: Många butiker har inlösenavtal som är lägre än 1 %. EU har satt en gräns på 0,2 % för bank- och betalkort.

Permalänk
Skrivet av Petterk:

Det är det ju inte då girobetalningar kostar mer. Kostar alltid extra med girobetalning.

Hur har du gjort uträkningen? Vad har du t.ex. räknat med för avgift för kursen att lära sig hur en dator fungerar och kurserna för att med jämna mellanrum fräscha upp minnet? Glöm inte heller att tid är pengar.

Skrivet av Petterk:

Har du inte Swedbank eller sparbankerna som samarbetar med dito så får du inte sätta in mynt i bankomats maskiner heller.

Det är väl endast enstaka automater som tar mynt? Senast jag tittade efter, fanns det en sådan automat i Stockholms län (i Norrtälje) och inte en enda i Uppsala län.

Skrivet av Petterk:

Kan inte vara svårt att ordna så att de kan köpa förbetalda betalkort på flygplatsen och komma överens med danskarna att de kan ta betalt med MobilePay. Kan man inte betala med ens kort (VISA/Mastercard eller dito via NFC på telefon/klockan) på lokaltrafiken eller ens köpa resekort så har de fallerat någonstans.

Ska man skaffa kort till lokaltrafiken i Danmark, ska man fylla i två blanketter, visa upp bevis på var man bor i utlandet och uppge en dansk postadress. Mycket krånglig process.

För några år sedan försökte jag titta på någon Naver-sida. Det visade sig att man måste ha uppnått en viss ålder för att få titta på sidan och ålder måste styrkas med sydkoreansk e-legitimation. Har du något förslag på hur man löser det?

Skrivet av Emrik:

borde inte EU starta ett eget kortbolag som kan konkurrera med visa och mastercard? litet sidospår (:

EU valde istället att lägga sig i vilka avgifter kortutfärdarna tillåts ta ut av handlaren villet ledde till kraftigt sänkta avgifter för butikerna.

Om EU hittar på egna kortsystem, blir det istället en massa problem som att vissa butiker bara tar Dankort eller Union Pay och så strular det för folk som kommer från länder som använder andra system. Bättre att ha globala saker som Visa och Mastercard.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Findecanor:

Har du aldrig behövt stå extra länge i en kassakö därför att pensionären framför dig hade svårt att komma ihåg eller knappa in koden till sitt kort?
Det har i alla fall hänt mig ett otal gånger.

Om kontanter använts så hade kunden kunnat lämna fram lite för mycket och kassörskan ordnat upp det.

Hehe, i ärlighetens namn har man nog blivit stående i kö flera gånger och betydligt längre tid för att tantaluntan framför nödvändigtvis ska ha rätt på portmonnän och rota runt i den ett halvår efter växel för att betala exakt jämnt

----

För att återknyta till ämnet; bortser man från utlandsresor nyttjar jag enbart kontanter när det skramlas till födelsedags- eller pensionspresent på jobbet numera.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

Det råder ganska övergripande begreppsförvirring om vad är pengar och vad är valuta kopplat till en centralbank.

Ett kontantlöst samhälle kan vi inte ha, det vore ett sätt att att upplösa staten då valutan är ju ganska hårt kopplad mot statsskicket. Enligt lag så är centralbankens uppgift att tillgodose befolkningen med pengar. Däremot kan ju kontanterna gå mot andra medier som digitala krypton, man tittar bl.a att ta fram en e-krona, dvs sedlar och mynt är fysiska bevis på att man är fordringsägare med motsvarande valörer som belopp mot staten och det kan aldrig sluta att gälla såvida inte Sverige skulle gå under som land. Kontanter är den monetära basen.

Det de flesta blandar ihop är affärsbankspengar, det är egentligen något helt annat. Då är inte Sverige gäldenär utan banken är den som är skyldig pengar i form av en valuta kopplat mot en centralbank. Pengarna finns inte på "riktigt" förrens man plockar ut dem i monetär bas. Affärsbankpengar är bara siffror i ett system, pengarna är borta och utlånade enligt "fractional reserve banking". När man handlar med affärsbankspengar så sker det via banktransfereringar utan att blanda in riktiga pengar.

Sen är det givetvis så att bredare penningsbaser som banklikvider är ju riktiga pengar (fast bredare definition). Men att tro att framtiden ska enbart bestå av likvida tillgångar på banken och olika banktransferingsverktyg som Visa/Mastercard/Swisch etc så är man lite fel ute. En viss del av de bredare penningbaserna måste alltid bestå av kontanter på ett eller annat sätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kommenterande:

Det är väl endast enstaka automater som tar mynt?

Självklart, eftersom som jag säger så fungerar dessa inte ens med alla banker. Här i byn måste du ha lokala sparbanken eller Swedbank för att få sätta in mynt i automaten. Sedelinsättningsautomaten fungerar dock med i flera stora banker så länge du har bankkort, dock begränsat till Swedbank/Sparbankerna, Handelsbanken, SEB, Nordea och Länsförsäkringar. Danske Bank samarbetar t.ex. med Forex istället.

https://bankomat.se/wp-content/uploads/2019/02/Sverigekarta_m...

Permalänk
Medlem

@sunnis: Det finns ingen j*vla penningbas bestående av sedlar och mynt! Av pengarna i cirkulation är bara cirka 58 miljarder sedlar och mynt – eller 2 % av dagens pengar. Banker får givetvis även elektroniska pengar från Riksbanken! Alla pengar är lån oavsett var de kommer ifrån. E-krona är något helt annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Findecanor:

Nej tyvärr inte. Inte längre.

Jag har i över tio år sysslat med cosplay för välgörenhet, och samlat in pengar som vi sedan donerat till bl.a. Barncancerfonden. De senaste fem åren har det varit ett stort problem att hitta en bank som vill lösa in kontanter i de mängder vi drar in, och utan att ta för mycket betalt för det. Vi har ibland t.om. fått göra en nödlösning genom att en privat medlem fått överföra pengar från sitt konto till föreningens mot att han tagit kontanterna för eget bruk, vilket egentligen är uppåt väggarna fel och väldigt opraktiskt när summorna är högre.

Mycket kommer numera in via Swish och iZettle när vi faktiskt säljer något (utskrivna bilder tillsammans med oss), men när det gäller direkta små gåvor så kommer det mesta fortfarande i kontanter:
Det finns nämligen också en psykologisk dimension: Mynt och småsedlar är något som folk tycker att de kan ha över i fickan, medans en summa på kontot alltid är en summa på kontot.

Låter ju lite knasigt att en bank inte tar emot pengar man vill sätta in utan att ta alltför stor avgift för det.
Men är väl så att kundservicen försvinner mer och mer.

Visa signatur

AMD 5800X3D - ASUS ROG Strix X570-E - Corsair Vengeance LPX 32GB 3200MHz C16 - ASUS 6900 XT TUF Gaming TOP Edition - Corsair Force MP600 1TB, WD Black SN850X 2TB - be quiet! Dark Rock Slim - Seasonic Prime TX 750W - Cooler Master MasterCase H500M - Asus 27" MG279Q - Corsair M65 RGB Elite - Corsair K70 RGB Rapidfire

Permalänk
Medlem
Skrivet av MammDiin:

Låter ju lite knasigt att en bank inte tar emot pengar man vill sätta in utan att ta alltför stor avgift för det.
Men är väl så att kundservicen försvinner mer och mer.

Pengar tar de gärna emot! Som sagt bara runt 2 % av våra pengar är sedlar och mynt. Är depåföretagen som hanterar kontanter. Hela idén med banker och dess framväxt är att man inte ska behöva skicka runt på sedlar och mynt. Bankerna utvecklade andra system för överföringar och dessa slog redan i mitten på 1800-talet.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Kommenterande:

Problemet är att internetbanken kommer med en massa extra kostnader. Först måste man köpa en dator eller mobiltelefon. Sedan behöver man internetuppkoppling. Man sparar inte in kostnaden för den fasta telefonen eftersom man inte förstår sig på en telefon utan nummerskiva. Eftersom datorn endast används till att betala räkningar, tillkommer kostnader för att lära sig hur en dator är eftersom man hinner glömma bort detta innan det är dags att betala nästa månads räkningar. Då är det nog enklare och billigare att behålla giroinbetalningskorten istället.Behöver du sätta in fler än 100 sedlar, är det väl bara att gå till en annan automat, förutsatt att man håller sig under beloppsgränsen?

Du har då ordentligt med fördomar om äldre människor. De jag träffar på har redan en smartphone och kör internetbanken på sin surfplatta. Problemet just nu är mer på nivån att de blir utsatta för bankid-bedrägerier, inte att de fortfarande skulle ha telefoner med nummerskiva.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aphex:

Du har då ordentligt med fördomar om äldre människor. De jag träffar på har redan en smartphone och kör internetbanken på sin surfplatta. Problemet just nu är mer på nivån att de blir utsatta för bankid-bedrägerier, inte att de fortfarande har telefoner med nummerskiva.

Någon som är snål kommer inte ha någon fast telefon vilket som, idag kostar det 205 kr/månaden från 1 april 329 kr/m. Kör du inte e-faktura tillkommer 49 kr i faktura-avgift också.

378 kr (254 kr idag) i månaden bör vara motivation för vem som helst att lära sig använda en mobiltelefon. Sen sparar du ytterligare 20-28 kr/m på att välja bort brevgiro. Ytterligare pengar på att börja acceptera e-fakturer o.s.v.

Permalänk
Medlem

Jag använder kontanter mer än någonsin när jag handlar, är rädd att de tas bort om man faller för den ekonomiska styrningen från banker, myndigheter, företag med avgifter och begränsningar. Tycker inte man behöver argumentera för att ta bort en grundfunktion som ett betalmedel i samhället bara för att man själv inte använder det. Har man kontanter så går det iaf fortare för mig att betala, har man bara gjort en överslagsräkning i affären så kan man plocka fram någotsånär jämna pengar. Kontanter kompletterar kortet för mig. Den största risken med kontanter är att man tappar plånboken och det har aldrig hänt för mig, jag har heller aldrig blivit rånad så den risken är rätt låg men hade jag blivit det så hade jag förlorat kanske 1000kr mer än en som bara betalar med kort. Man kan ju spekulera om man blir skadad värre om man inte kan ge dem kontanter så de kan springa med sitt byte, man kanske istället blir misshandlad och blir avtvingad sin kod till kortet.

Det är faktisk större risk att betalningar inte fungerar pga att det är strömavbrott, avbrott på internet och då är det trevligt med kontanter. Enda stället du inte har nytta av kontanter i sin vardag är vid strömavbrott vid bensinpumpen. Men där kan jag tipsa om att börja tanka när man får halvtank så man iaf tar sig hem och kan tanka en annan dag eller vidare till nästa station ifall det finns ström där. För ett par månader sedan på en fredag stod det bilar överallt i byn och väntade på att strömmen kom tillbaka, snustorra tankar måste varit ett par tråkiga timmar men det var mest skidboxfolk så de behövde väl varva ner lite.

Gamla människor med kontanter kan ta tid på sig men det är att de vill betala med jämna pengar oftast och de nya EUkontanterna gör det inte enklare att se skillnad på valörerna. Men intressant nog så märker man av att många yngre att de kan inte huvudräkning och har svårigheter med överslagsräkning, testade min systersgrabb som är i tonåren att grovt räkna på hur mkt han handlade för i varukorgen och det var rätt enkla grejer han fixade inte det i huvudet han tog fram mobilen och skulle räkna. Det är lite av en generationsfråga med att kunna räkna och hantera kontanter, likaså de som sitter i kassan de är inte bekväma med att räkna. De blir osäkra när man betalar med kontanter jag betalade med 1000lappar och de hade aldrig sett en tidigare.

Visa signatur

“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.”

Permalänk
Medlem
Skrivet av john_doe:

Jag använder kontanter mer än någonsin när jag handlar, är rädd att de tas bort om man faller för den ekonomiska styrningen från banker, myndigheter, företag med avgifter och begränsningar. Tycker inte man behöver argumentera för att ta bort en grundfunktion som ett betalmedel i samhället bara för att man själv inte använder det. Har man kontanter så går det iaf fortare för mig att betala, har man bara gjort en överslagsräkning i affären så kan man plocka fram någotsånär jämna pengar. Kontanter kompletterar kortet för mig. Den största risken med kontanter är att man tappar plånboken och det har aldrig hänt för mig, jag har heller aldrig blivit rånad så den risken är rätt låg men hade jag blivit det så hade jag förlorat kanske 1000kr mer än en som bara betalar med kort. Man kan ju spekulera om man blir skadad värre om man inte kan ge dem kontanter så de kan springa med sitt byte, man kanske istället blir misshandlad och blir avtvingad sin kod till kortet.

Det är faktisk större risk att betalningar inte fungerar pga att det är strömavbrott, avbrott på internet och då är det trevligt med kontanter. Enda stället du inte har nytta av kontanter i sin vardag är vid strömavbrott vid bensinpumpen. Men där kan jag tipsa om att börja tanka när man får halvtank så man iaf tar sig hem och kan tanka en annan dag eller vidare till nästa station ifall det finns ström där. För ett par månader sedan på en fredag stod det bilar överallt i byn och väntade på att strömmen kom tillbaka, snustorra tankar måste varit ett par tråkiga timmar men det var mest skidboxfolk så de behövde väl varva ner lite.

Gamla människor med kontanter kan ta tid på sig men det är att de vill betala med jämna pengar oftast och de nya EUkontanterna gör det inte enklare att se skillnad på valörerna. Men intressant nog så märker man av att många yngre att de kan inte huvudräkning och har svårigheter med överslagsräkning, testade min systersgrabb som är i tonåren att grovt räkna på hur mkt han handlade för i varukorgen och det var rätt enkla grejer han fixade inte det i huvudet han tog fram mobilen och skulle räkna. Det är lite av en generationsfråga med att kunna räkna och hantera kontanter, likaså de som sitter i kassan de är inte bekväma med att räkna. De blir osäkra när man betalar med kontanter jag betalade med 1000lappar och de hade aldrig sett en tidigare.

Jag kan tipsa om att man kan se till att jaga varje dag innan familjen blir hungrig så slipper man stå där med alla utomsockens när strömmen går och maten i kyl och frys blir förstörd. Bonus är att barnen slipper svälta!

Visa signatur

DAN A4 - RTX 4070 - Ryzen 5800x3d - 32Gb 3600DDR4 - 4TB NVME m.2 SSD - ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac - Corsair SF450 - Samsung 65Q80

Permalänk
Avstängd

@Findecanor: Inte lika ofta och länge som jag väntat på att pensionärer ska komplettera betalningen med långsamma mynt i en dedikerad apparat på ICA.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Nerd is the new Cool

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

@sunnis: Det finns ingen j*vla penningbas bestående av sedlar och mynt! Av pengarna i cirkulation är bara cirka 58 miljarder sedlar och mynt – eller 2 % av dagens pengar. Banker får givetvis även elektroniska pengar från Riksbanken! Alla pengar är lån oavsett var de kommer ifrån. E-krona är något helt annat.

Det gör visst, brukar benämnas M0. M1 är mer den vanliga basen som avser sedlar, mynt och banklikvider. Valutan ursprung är från riksbanken, bara de som får ge ut valutan. Sedan skapar affärsbankerna pengar via in och utlåning med riksbankens översyn egentligen.

Har jag skrivit något annat? Pengar är helt och hållet fordringar, antingen direkt mot staten eller mot en affärsbank som i sin tur har fordringar mot staten.

Mitt inlägg syftar helt och hållet på att folk i allmänhet inte ser någon skillnad mellan affärsbankpengar och kontanter. Om jag med kontanter menar M0 så kollar riksbanken nu på hur de ska få fram digitala "kontanter". Det är en viss skillnad på att ha pengar som fordringar mot en bank kontra staten.

Permalänk
Medlem

Jag använder fysisk valuta väldigt sällan nu för tiden och när jag väl gör det så känner jag mig som en turist för att jag inte känner igen de "nya" sedlarna och mynten.

Vid varje tekniskt framsteg så finns det bakåtsträvare som bara väljer att se nackdelarna. Samma sak var det när man började skicka E-post istället för brev.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sunnis:

Det gör visst, brukar benämnas M0. M1 är mer den vanliga basen som avser sedlar, mynt och banklikvider. Valutan ursprung är från riksbanken, bara de som får ge ut valutan. Sedan skapar affärsbankerna pengar via in och utlåning med riksbankens översyn egentligen.

Har jag skrivit något annat? Pengar är helt och hållet fordringar, antingen direkt mot staten eller mot en affärsbank som i sin tur har fordringar mot staten.

Mitt inlägg syftar helt och hållet på att folk i allmänhet inte ser någon skillnad mellan affärsbankpengar och kontanter. Om jag med kontanter menar M0 så kollar riksbanken nu på hur de ska få fram digitala "kontanter". Det är en viss skillnad på att ha pengar som fordringar mot en bank kontra staten.

Om du tror e-kronan ska bakas in i M0 så tror du helt fel.

Likvida medel är det som ingår i penningmängd, och så gott som alla likvida medel är inte kontanter. Hade mängden sedlar och mynt burit upp valutan hade den kollapsat när vi bytte sedlar och mynt för ett par år sedan. Riksbanken kan självklart ge banker elektroniska pengar.

Permalänk
Medlem

@john_doe: Problemet är bara att de stänger ner affären p.g.a. att den saknar belysning och p.g.a. att de inte kan köra kassorna när det är strömavbrott. Är det enbart betalsystemet som ligger nere och de inte kan få ordning på det och alla kontanter i bankomaterna tar slut (eller inte kan tas ut p.g.a. störningar) så kan affären däremot ordna manuella rutiner för att ta betalt med korten. Att få igång en alternativ internetuppkoppling, byta kortinlösen, vänta på att banken ska börja fungera o.s.v. tar däremot oftast så kort tid att ingen behöver gå över till manuell kortbetalning i dagar framöver. Finns inte riktigt något scenario där man har el, om än så reservkraft, men inte kan ordna så man kan prata med betalväxlar/kortinlösen.

Sen måste såklart bankväsendet finnas där för att butiken ska kunna beställa hem nya varor vilket som.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

@john_doe: Problemet är bara att de stänger ner affären p.g.a. att den saknar belysning och p.g.a. att de inte kan köra kassorna när det är strömavbrott. Är det enbart betalsystemet som ligger nere och de inte kan få ordning på det och alla kontanter i bankomaterna tar slut (eller inte kan tas ut p.g.a. störningar) så kan affären däremot ordna manuella rutiner för att ta betalt med korten. Att få igång en alternativ internetuppkoppling, byta kortinlösen, vänta på att banken ska börja fungera o.s.v. tar däremot oftast så kort tid att ingen behöver gå över till manuell kortbetalning i dagar framöver. Finns inte riktigt något scenario där man har el, om än så reservkraft, men inte kan ordna så man kan prata med betalväxlar/kortinlösen.

Sen måste såklart bankväsendet finnas där för att butiken ska kunna beställa hem nya varor vilket som.

De butiker jag varit i samband med stopp i betalsystem och även strömavbrott har då tagit kontanter så länge kassorna går på reserv, men antar de stänger så fort det går. Vill man ha varor under ett avbrott så kan man ju alltid åka till en gårdsbutik eller mindre lanthandel. En annan metod som jag själv gjort när jag arbetat i kassa är att ropa fram de med kontanter, fram med miniräknaren och skriva ner vad de handlar så får man fixa till kassan sen. Vid långa avbrott så är det destovärre då kanske det rent säkerhetsmässigt inte är lämpligt att ha butiken öppen överhuvudtaget, som du säger belysning och allt slocknar. Men för att återgå till ämnet kontanter kompletterar kortbetalningar och jag förstår varför det minskar i användning men tycker ändå att ett land ska ha ett "offline betalmedel".

Visa signatur

“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.”

Permalänk
Medlem

Jag gillar kontanter som en back up om kortet strular eller butikens terminalen då brukar oftast cash vara king.

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

Jag gillar kontanter som en back up om kortet strular eller butikens terminalen då brular oftast cash vara king.

Fast många butiker idag har allt digitalt kopplat så dom kan inte ens ta emot kontanter (storakedjor etc,,)
Blir för mycket jobb för butiken att ta hand om kontanthanteringen i efterhand och likaså kvitto lagen som ställer till det..

Sen hasses kiosk på hörnet och lokala kebaben så går det ju annars bra ^^

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Medlem
Skrivet av john_doe:

De butiker jag varit i samband med stopp i betalsystem och även strömavbrott har då tagit kontanter så länge kassorna går på reserv, men antar de stänger så fort det går. Vill man ha varor under ett avbrott så kan man ju alltid åka till en gårdsbutik eller mindre lanthandel. En annan metod som jag själv gjort när jag arbetat i kassa är att ropa fram de med kontanter, fram med miniräknaren och skriva ner vad de handlar så får man fixa till kassan sen. Vid långa avbrott så är det destovärre då kanske det rent säkerhetsmässigt inte är lämpligt att ha butiken öppen överhuvudtaget, som du säger belysning och allt slocknar. Men för att återgå till ämnet kontanter kompletterar kortbetalningar och jag förstår varför det minskar i användning men tycker ändå att ett land ska ha ett "offline betalmedel".

Det går att ta kort offline, men det är inte ju helt offline, du måste så småning om prata med kortinlösenföretaget. Samma sak kommer troligen gälla för e-kronan. Går givetvis att ta kortnummer på papper också. Problemet vid längre avbrott är att ingen kommer ha kontanter, i.a.f. om det inte trycks nya och hittas på nya sätt att distribuera dessa. Vi kan inte trycka sedlar och mynt i landet, kan vi betala och få kontanter levererade från utlandet kan vi nog också se till att vi har datatrafik till betalterminalerna. Det kan ju ta ett par dagar att ordna, men det är ju också därför man ska ha 72 timmars beredskap.

Permalänk
Medlem
Skrivet av skanepiraten:

Fast många butiker idag har allt digitalt kopplat så dom kan inte ens ta emot kontanter (storakedjor etc,,)
Blir för mycket jobb för butiken att ta hand om kontanthanteringen i efterhand och likaså kvitto lagen som ställer till det..

Sen hasses kiosk på hörnet och lokala kebaben så går det ju annars bra ^^

Va ju några helger innan jul på Ikea där deras terminaler strulade då kom de med kontanter ut ur butiken men inte dom som enbart hade kort.

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

Va ju några helger innan jul på Ikea där deras terminaler strulade då kom de med kontanter ut ur butiken men inte dom som enbart hade kort.

Jasså se på fasiken ^^

Upplevt själv ica butiker som stoppat all handel tills kassa systemet hoppar igång och var på ett cafe som gjort samma sak..
Men vissa dom vill ju serva kunden så bra det men är en jäkla arbetskostnad som kommer senare.

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Medlem
Skrivet av skanepiraten:

Jasså se på fasiken ^^

Upplevt själv ica butiker som stoppat all handel tills kassa systemet hoppar igång och var på ett cafe som gjort samma sak..
Men vissa dom vill ju serva kunden så bra det men är en jäkla arbetskostnad som kommer senare.

Det är jobbigt jag som kund ska ju inte behöva påverkas av när deras system strular. Det är bland annat detta som gör att jag väljer att handla allt jag kan över nätet. Det enda jag måste gå ut för är när håret ska klippas och nånting gott ska inhandlas på bolaget. Annars beställer jag precis all mat och övrigt som behövs till hemmet.

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Frågan är väl snarare varför du inte kommer med några argument. Gäller Kontantupproret och så vidare också, det förs inte fram några riktiga argument.

På den gamla goda tiden kanske du handlade i handelsboden mot kredit och blev uppskriven med namn, adress och allt och alla köp registrerades. Arbetsgivaren kanske t.o.m. visste hur mycket cider du tog ut för din "lön". Självklart har handlarna hela tiden vetat om vad du köper för något i den mån du tillåter dem att veta. Skulle du ha återbäring hos Konsum förr i tiden var du tvungen att ta dig till butiken med alla dina kvitton en gång om året istället. Kontanter har inget med privatliv att göra egentligen.

Nu har du fel, min fader har arbetat i butik i hela sitt liv och till och från hjälpte jag till. Han har jobbat i en vivobutik, konsum och ica. Innan korten som kunde spåras hade butiken ingen chans att spåra en speciell kund, inte ens konsum kunde det.Det enda butiken kunde ha någon koll på var inverteringen som gjordes och då gällde det torrvaror som inte hade någon kundrelatera adress

Permalänk
Medlem
Skrivet av anton studs:

Nu har du fel, min fader har arbetat i butik i hela sitt liv och till och från hjälpte jag till. Han har jobbat i en vivobutik, konsum och ica. Innan korten som kunde spåras hade butiken ingen chans att spåra en speciell kund, inte ens konsum kunde det.Det enda butiken kunde ha någon koll på var inverteringen som gjordes och då gällde det torrvaror som inte hade någon kundrelatera adress

Klart alla kvitton inte talade om vilka varor det handlade om, men det fanns många tillfällen där de visste om precis vilka varor det handlade om. Hemkörning var vanligt första delen av 1900-talet t.ex. och krävde således en detaljerad beställning. Dels talar jag även om tiden innan din fader levde, där nitiska affärsmän kunde dokumentera hur mycket de ville, eller t.o.m. så att handelsboden ägdes av arbetsgivaren som på så sätt kunde se vad dennes arbetare handlade. En bilverkstad t.ex. hade givetvis även förr detaljerade uppgifter om dig och arbetet de utfört som de kunde kolla igenom när de ville.

Problemet har funnits så länge folk har kunnat skriva.

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

Va ju några helger innan jul på Ikea där deras terminaler strulade då kom de med kontanter ut ur butiken men inte dom som enbart hade kort.

Var en helg i somras som jag och frugan skulle handla, först systemet och sedan snuset och tills sist maten de två första gick bra. men sen en timme senare när maten skulle betalas så hade visa stängt ner, stod där med 6 stora kassar och bankautomaten funkade inte för oss, det var en lärdom ha alltid 1000- 1500 i kontanter med dig