Intel eller Ryzen processor för icke speldator!!

Permalänk

Intel eller Ryzen processor för icke speldator!!

Hjälper brorsan att fixa ny dator. Men har otroligt svårt att välja komponenter..
Han spelar absolut ingenting på datorn.
Utan kommer använda den till väldigt enkel videoredigering med Movie Studio Platinum 13 som han gillar..

Vad ska jag tänka på vid val av processor för en icke speldator..

Det jag mest undrar är väl om man ska välja Intel eller Ryzen..

Är det antal kärnor eller trådar man ska välja eller nåt helt annat när det gäller icke speldatorer!!

Permalänk
Medlem

Ryzen alla dar i veckan skulle jag säga.

Visa signatur

[Fractal Design Define S2]-[Asus CrossHair Hero X670E]-[Ryzen 9 7900x]-[Corsair Dominator Platinum 6000mhz 32gb]-[Asus Tuf RTX 3090]-[Corsair Mp510 960gb]-[2x Samsung Evo 860 500gb ssd Raid 0]-[Lenovo Legion Y27q-20 165hz][AOC 24G2U 144hz]

Permalänk
Medlem

vilket moderkort? nån Budget?

Permalänk
Hedersmedlem

En fördel med Intel för icke-speldatorer är att Intel-processorer kommer med duglig enkelt grafik inbyggd i processorn. Här finns AMD Ryzen 3 2200G och AMD Ryzen 5 2400G som alternativ, men inget snabbare än dessa.

Vill du ha mer än en 4 kärnor/8 trådar så är Intelprocessor ett bättre val, eftersom om du inte värdesätter GPU-prestanda så får du mer för pengarna med en dyrare Intel CPU jämfört med en billigare AMD-GPU plus dedicerat grafikkort.

Det är hur som helst svårt att svara generellt om AMD eller Intel är bättre för ett specifikt bygge utan lite mer kött på benen, t.ex. fråga om budget.

I det här fallen har du inte sagt att det finns några krav annat än "väldigt enkel videoredigering i Movie Studio Platinum 13. För det räcker nästan vad som helst (berorende på vad man menar med "väldigt enkelt".

Permalänk
Medlem

Jag har hört att Intel skulle vara ett bättre val för VEGAS Movie Studio om man arbetar mycket med video i H.264-codec:en. Intel-processorer har speciellt stöd för den som VEGAS kan använda.
AMD's processorer utan integrerad grafik ska inte ha något motsvarighet, och den som finns i AMD:s processorer med grafik skulle det inte finnas stöd för i VEGAS.

Sen gällde det för i alla fall några år sedan att även ett billigare grafikkort skulle spela stor roll vid videoredigering, jämfört med att bara ha integrerad grafik.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.