Permalänk
Hedersmedlem

Juldator - 1998

Tänk er tillbaka till julen 1998. Hur gamla var ni då? Vad önskade ni er i julklapp? Själv gick jag sista året på högstadiet och det mesta av livet handlade om datorer. Det vill säga nuvarande datorn som var en 386 DX på 33 MHz och vad nästa dator skulle bli. Året var dessutom före SweClockers födelse och 20 år sedan nu. Tiden före SweClockers var inte lätt när det kom till datorer, man fick förlita sig på tidningar och vad kompisar med koll föreslog när man skulle köpa dator. Så för att bringa klarhet i vad som var det hetaste och fetaste för just 20 år så dök jag ner i kartongerna med datortidningar och reklam från slutet av 1998. För visst är det dags för ny dator igen? Sommarjobbspengarna förra året spenderades troligen på en Pentium 200MMX och den är vid det här laget hopplöst efter i Quake II. Processen att rippa musik-CD för att sen koda MP3 av dem i vettig kvalitet drog verkligen ut på tiden med ungefär två minuters datortuggande per minut musik. Senaste numret av PC+ får utgöra grunden till önskelistan för i julhelgen ska det traditionsenligt byggas dator mellan Kalle Anka, knäck och julskinka!

Då liksom nu hade vi två huvudalternativ att gå på. Antingen så stod det Intel eller AMD på processorn, något annat var inte att tänka på. Cyrix och andra tillverkare var uträknade totalt om man inte hade en extremt låg budget.

Förslag på en hyggligt kompetent speldator i slutet av 1998 som inte knäcker plånboken helt.

AMD-alternativet
CPU: AMD K6-2 400 Cirka 3500kr
Moderkort: Asus P5A, SuperSocket 7 Cirka 1200kr
Minne: 128mb PC100 SDRAM Cirka 2100kr
Grafikkort: STB Velocity 4400, Nvidia Riva TNT, 16mb, AGP Cirka 1300kr
Ljudkort: SoundBlaster Live! Value Cirka 850kr
Nätverk: 3Com 905B-TX Cirka 650kr
CD: Asus 40X Cirka 800kr
Hårddisk: Quantum Fireball EL 10,2gb Cirka 2500kr

Totalt för ovantstående cirka 13000kr. Ville man spara pengar så fanns det bra möjligheter, mindre hårddisk kunde spara en tusenlapp, halvera minnet ytterligare en och 50mhz långsammare processor ytterligare en. Nätverkskort var ingen självklarhet att man hade och var man även på den tiden hemmabyggare med ett par datorer bakom sig så fanns det säkerligen komponenter som kunde ärvas från den gamla datorn i väntan på att de behövde uppgraderas.

Övriga delar enligt tycke och smak. Ett standard miditower-chassi i ATX-format och ett okej nätaggregat hittade man för drygt tusenlappen och en floppy för knappt 200kr. TIll skillnad från nu så var standardfärgen beige och ett enkelt sätt att sticka ut på lan-partyt var att måla chassit i någon roligare färg eller klä in det med fuskpäls. Övriga roliga tillbehör som CD-brännare hamnade ofta i prisklassen runt 3000kr. En hygglig 17” skärm, tjockskärm förstås, kostade från 3000kr och uppåt.

Gick man på Intel-linjen istället fick man pynta ut lite mer pengar men fick i gengäld en del extra prestanda. De prisuppgifter jag har från slutet av 1998 pekar på runt en tusenlapps skillnad till AMD-systemets fördel. Prisskillnaden mellan K6-2 och Pentium II ökade dessutom snabbt under 1999. På sommaren 1999 kostade en K6-2 400 runt tusenlappen vilket ändå gav okej prestanda per krona.

Intel-datorn
CPU: Intel Pentium II 400mhz Cirka 4000kr
Moderkort: Asus P2B, 440BX Cirka 1600kr
Övrigt lika som AMD-burken ovan.

Hade man stor budget gick det att byta upp sig till en Pentium II 450 istället för cirka 2000kr ytterligare. Vågade man sig på att överklocka så fanns vid den här tiden Celeron 300A som inte var helt ovanligt att kunna pressa upp i 450mhz på rätt moderkort. Mycket prestanda för runt 1500kr!

Med dessa två paket i bakhuvudet kan det vara intressant att reflektera över hur läget ser ut idag. Tittar man på konsumentprisindex för 1998 så har priserna sedan dess stigit med lite under 30%. Grafikkorten var på den tiden bra mycket billigare än vad vi är vana att se idag. Däremot så skiljer det inte speciellt jättemycket om man tittar på kostnaderna för en processor i toppklassen och "mycket" minne kostar ungefär lika mycket då som nu. Moderkorten är förvisso dyrare men de innehåller desto mer nu, nätverkskort köper man sällan idag och de integrerade ljudkorten är för det mesta av godkänd kvalitet.

Datorbygge!
Allt detta hade varit ganska ointressant uppradande av gamla komponenter om inte i stort sett allt ovanstående stod och väntade i retro-hörnan här redo för att testas i Quake II och annat viktigt som man höll på med före millenieskiftet.

AMD-datorn är ingen mindre än min egen dator som köptes sommaren 1999 till ett betydligt bättre pris än ovanstående exempel. AMD dumpade priserna på K6-2-processorer ganska snabbt vilket gjorde att de blev ganska prisvärda på ett SuperSocket 7-moderkort. Även minnespriserna hade halverats när vi kom till augusti 1999.

Min första egenbyggda dator i sin nuvarande form. Mycket är sig likt sen den köptes även om det har passerat en hel del komponenter i den genom åren. Den som är observant ser att det är fel grafikkort på denna bild, den benchades dock med rätt grafikkort. Ljudkortet är ett SoundBlaster 32AWE som ärvdes från datorn före, inte mycket att hänga i granen idag men på den tiden lät det fantastiskt

Ett av AMDs största problem under K6-2-tiden var bristen på bra moderkort och chipsets. Intel hade inget eget chipset som stödde 100mhz buss och AGP på Socket 7 vilket gjorde att man var hänvisad till Via, ALi (Acer) och SiS som inte alltid var några mästare på att få fram stabila drivrutiner. Med tiden blev det dock bättre men mycket frustration har spillts över denna dator tack vare kassa drivrutiner för Windows 98. Värt att notera är dock att den var tokstabil i Windows 2000 och hade en uptime på över två år när den gick som server hemma.

Den som tittar noga borde känna igen kylaren, GlobalWIN FOP32-1. En riktig klassiker om än i modifierad form.

Om det är nån som känner igen chassit och har haft ett sådant. Jag lider med er! Jag ångrar fortfarande mitt val av detta skrotchassit! Passformen är i klass med något som byggts med yxa och motorsåg och lämpliga verktyg för att öppna och stänga det är slägga och kofot. När det köptes fanns Aopen HX45 för samma pris... Ett chassi som jag utan tvekan skulle kunna tänka mig att bygga en ny dator i även idag.

Intel-datorn får dock representeras av en Dell XPS R400. Det rör sig dock om ett helt vanligt Intel 440BX-moderkort som bör ge likvärdig prestanda som alla samtida kort med samma kretsuppsättning. Detta har dock inget stöd för överklockning och andra roligheter. Även hårddisk och ljudkort är olika men det är inget som ska kunna påverka prestanda och resultat nämnvärt.

Benchmarks
Så var det dags att se hur våra juldatorpaket presterar i olika mer eller mindre vanligt förekommande uppgifter. Som referens är förra årets "sommardator". En Pentium 200MMX med ett Voodoo 2-grafikkort. Mer om denna dator finns här

3D Mark 99 Max, test av spelprestanda
Quake II, behövs en närmare presentation av detta höjdarspel? FPS är vad som räknas och ju fler desto bättre!
WinRAR, packning av filer är alltid aktuellt. Testfilerna är inget annat än vår benchmark-version av Quake II
Lame, MP3-komprimering av musik. Lika aktuellt för 20 år sedan som det inte är så aktuellt nu.
SuperPI, på grund av 3,14159265358979…Flyttalsprestanda är alltid intressant när datorer ska jämföras

Inte helt oväntat så är spelprestandan rejält mycket bättre på 1998 års modeller. AMD får se sig rejält slagna även om 3DNow! hjälper upp prestandan en del.

Om vi enbart tar hänsyn till resultaten med mjukvarurenderad grafik ser vi mer än en fördubbling mot tidigare generation. Voodoo 2-kortet är dock riktigt snabbt i Quake II men det är på bekostnad av bildkvalitet. TNT-kortet presterar betydligt snyggare bild och är även snabbare i samtliga fall. Skruvar man upp upplösningen ytterligare får man tyvärr njuta av stillbilder som passerar förbi.

Total tid i sekunder är vad vi jämför här. Här har det verkligen hänt mycket på kort tid, Intel-paketet klarar av det på en tredjedel av tiden jämfört med referensdatorn och även AMD får till ett hyggligt resultat, dock helt klart sämre.

Även i Lame ser vi kraftiga förbättringar. Med ett resultat på två minuter på Pentium 2-processorn så är vi i närheten av att koda MP3 dubbelt så fort som låtarna. AMD-processorn kommer även här efter och orkar inte riktigt med i toppklassen. Skillnaden mot förra årets dator innebär ändå en ordentlig förbättring. Om man för skoj skull gör en modern jämförelse så tar samma uppgift 7 sekunder på en "gammal" 2600k.

SuperPI resultatet överraskar till den vida grad att jag misstänker att något är fel. Om nån här har en frisk K6-2 att provköra på så är jag intresserad av resultatet. Den borde ligga närmare 500 sekunder än 700 sekunder som framgår ovan.

Summering

Det går inte att göra ett sånt här test utan att bli nostalgisk och tänka tillbaka på gamla goda och onda tider. Det har hänt otroligt mycket på 20 år men den teknikutveckling vi hade straxt före och efter millenieskiftet går inte att komma i närheten av. Hoppar vi fram ett år i tiden hade första generationen Athlon kommit ut och Intel hade kommit en bra bit in på Pentium III-serien. Grafikkortsmässigt hade TNT2 passerat och första generationen GeForce hade precis släppts till julhandeln. Ytterligare ett år senare pratar vi gigahertz, Thunderbird, Duron och GeForce 2. Hårddiskar gick från 10Gb till runt 60Gb på samma tid.

Tittar vi rent på prestandan mellan AMD och Intel på den tiden så går det inte att säga annat än att AMDs processorer var hopplöst efter. Prestanda per krona som är ett populärt mätetal här var desto bättre men sen Intel släppte sina Celeron A-processorer (128k L2 Cache i samma frekvens som processorn) och som dessutom var väldigt lättklockade så blev argumenten att köpa AMD allt färre. Året efter hände dock intressanta saker som ändrade allt och som fortfarande påverkar oss idag.

K6-2 var dock ingen jätteflopp och det gick att bygga riktigt billiga och tillräckligt bra datorer kring SuperSocket7-plattformen. Lägg sedan till att många vanliga Socket 7-moderkort av lite senare årsmodell kunde köra en K6-2-processor så blev det en billig uppgraderingsväg när en Pentium 166MMX var allt för trött. Men.. den historian sparar vi till en annan dag

Nu tackar nostalgihörnan för sig i några dagar tills nästa gamla datorbygge drar igång igen

Ett sista ord...
Var det nån dator under granen den där julen för 20 år sedan? Njaaa... Farsan såg dock till att skaffa ny dator vilket var en K6-2 350 på ett Asus P5A och 64mb minne. Grafikkortet var ett Diamond Viper V550 vilket var deras TNT-kort. Jag själv fick ärva hans Pentium 133 med 32mb ram och ett S3 928-grafikkort. Den var i alla fall snabbare än 386an och med ett Voodoo 2 som köptes för födelsedagspengarna i februari så gick det att lira Quake2 och Need For Speed 3 (?) på vårens lan-partyn

Visa signatur

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||

Permalänk
Skrivmaskin

Kul tråd! Eftersom jag endast var några månader gammal julen -98 har jag tyvärr inte så mycket vettig info att komma med, men den här tråden ska jag lusläsa i mellandagarna

Permalänk
Medlem

1998 hade jag en 200MMX med ett Voodoo2.
Jag hade vågat mig på att överklocka den till 225MHz (3x75MHz).
Försökte även att köra 3x83MHz med någon gång, men hårddiskarna började låta läskigt då så lade snabbt ner det. Efter sommarjobbet 1999 blev det ny dator med ett Abit BP6 och en celeron 366MHz som direkt sattes på 550MHz. Prestandan för de pengarna var oerhörd

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Har haft 286 ,386sx ,486dx4,pentium75, k6 133, cyrix 586,k6 2 men mina minnen är vaga dock minns jag min duron600 som det var igår, chieftec låda och agg zalman coppar och stabil klockning till 1150, zalman fläktar, asfaltplatter som ljudämpning innanför 1,5mm stålplåten. Klippte med plåtsax upp sidan så man hade en fläkt som blåste rakt mot grafikkortet. Sprayade burken Audi Rs blå med GFX Swedens logga i vitt(geforcesweden va som swecklockers är idag.)

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

BlackJava - Svart bälte i kundkorg ;) :P

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

1998 hade jag en 200MMX med ett Voodoo2.
Jag hade vågat mig på att överklocka den till 225MHz (3x75MHz).
Försökte även att köra 3x83MHz med någon gång, men hårddiskarna började låta läskigt då så lade snabbt ner det. Efter sommarjobbet 1999 blev det ny dator med ett Abit BP6 och en celeron 366MHz som direkt sattes på 550MHz. Prestandan för de pengarna var oerhörd

Va ju ett märke av voodoo som använde blå PCB, borde minnas för jag fortsatte med det märket när voodoo var över, deras kort va alltid bra att klocka minns jag.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

BlackJava - Svart bälte i kundkorg ;) :P

Permalänk
Medlem
Skrivet av AndersBlomdahl:

Va ju ett märke av voodoo som använde blå PCB, borde minnas för jag fortsatte med det märket när voodoo var över, deras kort va alltid bra att klocka minns jag.

Skickades från m.sweclockers.com

Vet inte.
Jag hade ett Orchid Righteous, provade överklockning någon gång men gick bara 5-10MHz så jag lade ner det. Var ju inte ens kylflänsar på de korten.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Jag är lite osäker på årtalet, men vi fick hem familjens nya dator, på 300MHz och på den 8GB stora hårddisken så låg det ett videoklipp, en trailer på en film. Jag blev helt paff, jag hade aldrig sett video på en dator förut och kände inte till att det var möjligt. Jag vet inte hur många gånger jag kollade om det klippet.

Datorn kallades "Volvodatorn" ifall det klingar bekant?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Vet inte.
Jag hade ett Orchid Righteous, provade överklockning någon gång men gick bara 5-10MHz så jag lade ner det. Var ju inte ens kylflänsar på de korten.

Kom på nu, Hercules va det som va så grymma, sista Hercules kortet va vitsilvrig PCB. Blev helt ställd va jag skulle köpa för grafikkort när de hoppa av marknaden.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

BlackJava - Svart bälte i kundkorg ;) :P

Permalänk
Medlem

Farsan drog hem en IBM Aptiva Pentium II 400Mhz från jobbet under denna tid, så jag hade det på det torra, i alla fall hemma hos päronen. Min förra dator då var en Fujitsu Indiana Pentium 133, en maskin som jag sedan hade kvar länge när jag var student (Windows 98SE + Word 97 var det enda jag behövde just då) och bodde i studentlägenhet.

Allra första datorn var en 486 SX/33 som hängde med länge med uppgradering till 20MB RAM samt multimediapaket (SB16 + Mitsumi 4X CDROM).

486:an är den enda av dessa gammeldatorer som lever, dock med nytt moderkort.

Indianan byttes sedan mot en Fujitsu Scaleo Pentium III 667MHz som jag också hade ett bra tag (med 19" CRT). Denna uppgraderas 2006 med ett billigt uppgraderingspaket från AMD (Sempron 64 1,6GHz, GeForce 6200 och 1GB RAM) för att kunna köra WoW på den tiden. Var ju fortfarande student då, så jag hade inte råd med Athlon 64 och finare moderkort.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elektron:

Jag är lite osäker på årtalet, men vi fick hem familjens nya dator, på 300MHz och på den 8GB stora hårddisken så låg det ett videoklipp, en trailer på en film. Jag blev helt paff, jag hade aldrig sett video på en dator förut och kände inte till att det var möjligt. Jag vet inte hur många gånger jag kollade om det klippet.

Datorn kallades "Volvodatorn" ifall det klingar bekant?

På minnet mig om nåt gammalt spel iaf S40 racing :p. Kommer nu åxå ihåg mina favoritspel var warcraft, nfs2, gp2 och quake men de va nog några år tidigare. Sen blev det halflife för hela slanten och razer bomslang

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

BlackJava - Svart bälte i kundkorg ;) :P

Permalänk
Medlem

Jag hade kvar min 200MMX, var först när AMD Athlon kom som jag köpte en ny dator.

Visa signatur

Steve Jobs: We're better than you are! We have better stuff.
Bill Gates: You don't get it, Steve. That doesn't matter!

Permalänk
Medlem

På den tiden hade jag en dubbelprocessormaskin 2x200mhz Pentium Pro.
SCSI disk 4gb (gick på 8') när den köptes -96 och scsi cdrom + brännare

Den maskinen var snabb nog för att kunna rippa cd:s på ena cpun och encoda på den andra plus att jag kunde bränna cd:s samtidigt

Visa signatur

Arbetsdator: HFX Mini. Ryzen 3600, GTX1650. Skärmar: Dell 2415

Permalänk
Inaktiv

1998 hade jag (familjen) en random Packard Bell som mer var en arbetsdator än gamingdator. Jag kommer ihåg att vi lyckades få igång Commandos: Behind Enemy Lines. Det dröjde dock ända till 2002 innan jag hade en ”egen” dator. John Bauergymnasiet ♥️

Sir!? Yes...sir! Right away sir!

Permalänk
Medlem

På den tiden kunde man köra både AMD och Intel på samma moderkort. Det var tider det

Visa signatur

Coca Cola missbrukare Förbjuden dryck för mig pga diabetes
AMD älskare
Katt älskare

Permalänk
Medlem

Kommer tyvärr inte ihåg vilken dator vi hade i familjen julen 98 (var 11 år gammal).

Däremot så minns jag att nån gång -00 så drog jag och farsan till OnOff och köpte en Packard Bell-historia med bl.a. en Intel Pentium III 600 MHz och en 20GB HDD, ett riktigt monster för en 13-åring som skulle hålla hela högstadietiden och samtliga LAN man gick på i skolmatsalen åren 01-03.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem

Fick inte någon dator som julklapp, men däremot som present 1998.

Celeron på 300 MHz, 32 MB ram, 3 GB hårddisk. Minns tyvärr inte vad resterande komponenter var för några.

Den julen önskade man sig inte några uppgraderingar, utan endast nya spel till datorn.

Permalänk
Medlem

Vilket minne alla har, men -98 borde jag ha haft någon pentium, vet att jag fläskade på med scsi-kort och scsi-hårddisk + scsi-cdrom i slutet av 90-talet. Viktigast var dock telia duo isdn, 2x64kbit internet, dock körde jag nästan alltid bara ena kanelen, det var dyra telefonräkningar ändå. (minuttaxa på den tiden) J-klar var fort man var ute på nätet! ("blixtsnabbt" jämfört med modemförhandlingen som tog sin lilla tid).

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem

1998 gick jag första året på gymnasiet och under november/december köpte jag min första egna dator.
Det blev en Pentium 2 på 400 eller 450 MHz minns jag men resten är glömt, kan ha varit ett Orchid Righteous 3D II i den.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av OSkar000:

”...” och som dessutom var väldigt lättklockade så blev argumenten att köpa AMD allt färre. Året efter hände dock intressanta saker som ändrade allt och som fortfarande påverkar oss idag.”...”

Vad syftar du på då? Utveckla intressant läsning

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Dator 1: | i9 9900k | MSI RTX 4080 Ventus 3x OC | ASUS ROG STRIX Z390-F Gaming | Corsair LPX DDR4 32 GB 3200Mhz | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung 980 NVMe M.2 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 10
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync
Skärm 2: ASUS 27" TUF VG27AQ1A 1440p @ 170Hz/IPS/G-Sync/HDR

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av xcluzive:

Vad syftar du på då? Utveckla intressant läsning

Skickades från m.sweclockers.com

Athlon!

Men det är en lång historia... Tack vare att AMD släppte en hel del bra produkter som kunde påverka marknaden mer så klarade vi oss från några av Intels mindre begåvade teknikval.

Visa signatur

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||

Permalänk
Skrivet av OSkar000:

Tänk er tillbaka till julen 1998. Hur gamla var ni då? Vad önskade ni er i julklapp? Själv gick jag sista året på högstadiet och det mesta av livet handlade om datorer. Det vill säga nuvarande datorn som var en 386 DX på 33 MHz och vad nästa dator skulle bli. Året var dessutom före SweClockers födelse och 20 år sedan nu. Tiden före SweClockers var inte lätt när det kom till datorer, man fick förlita sig på tidningar och vad kompisar med koll föreslog när man skulle köpa dator. Så för att bringa klarhet i vad som var det hetaste och fetaste för just 20 år så dök jag ner i kartongerna med datortidningar och reklam från slutet av 1998. För visst är det dags för ny dator igen? Sommarjobbspengarna förra året spenderades troligen på en Pentium 200MMX och den är vid det här laget hopplöst efter i Quake II. Processen att rippa musik-CD för att sen koda MP3 av dem i vettig kvalitet drog verkligen ut på tiden med ungefär två minuters datortuggande per minut musik. Senaste numret av PC+ får utgöra grunden till önskelistan för i julhelgen ska det traditionsenligt byggas dator mellan Kalle Anka, knäck och julskinka!

http://www.oskar000.se/slask/juldator/IMG_20181222_153242.jpg

Då liksom nu hade vi två huvudalternativ att gå på. Antingen så stod det Intel eller AMD på processorn, något annat var inte att tänka på. Cyrix och andra tillverkare var uträknade totalt om man inte hade en extremt låg budget.

Förslag på en hyggligt kompetent speldator i slutet av 1998 som inte knäcker plånboken helt.

AMD-alternativet
CPU: AMD K6-2 400 Cirka 3500kr
Moderkort: Asus P5A, SuperSocket 7 Cirka 1200kr
Minne: 128mb PC100 SDRAM Cirka 2100kr
Grafikkort: STB Velocity 4400, Nvidia Riva TNT, 16mb, AGP Cirka 1300kr
Ljudkort: SoundBlaster Live! Value Cirka 850kr
Nätverk: 3Com 905B-TX Cirka 650kr
CD: Asus 40X Cirka 800kr
Hårddisk: Quantum Fireball EL 10,2gb Cirka 2500kr

Totalt för ovantstående cirka 13000kr. Ville man spara pengar så fanns det bra möjligheter, mindre hårddisk kunde spara en tusenlapp, halvera minnet ytterligare en och 50mhz långsammare processor ytterligare en. Nätverkskort var ingen självklarhet att man hade och var man även på den tiden hemmabyggare med ett par datorer bakom sig så fanns det säkerligen komponenter som kunde ärvas från den gamla datorn i väntan på att de behövde uppgraderas.

Övriga delar enligt tycke och smak. Ett standard miditower-chassi i ATX-format och ett okej nätaggregat hittade man för drygt tusenlappen och en floppy för knappt 200kr. TIll skillnad från nu så var standardfärgen beige och ett enkelt sätt att sticka ut på lan-partyt var att måla chassit i någon roligare färg eller klä in det med fuskpäls. Övriga roliga tillbehör som CD-brännare hamnade ofta i prisklassen runt 3000kr. En hygglig 17” skärm, tjockskärm förstås, kostade från 3000kr och uppåt.

Gick man på Intel-linjen istället fick man pynta ut lite mer pengar men fick i gengäld en del extra prestanda. De prisuppgifter jag har från slutet av 1998 pekar på runt en tusenlapps skillnad till AMD-systemets fördel. Prisskillnaden mellan K6-2 och Pentium II ökade dessutom snabbt under 1999. På sommaren 1999 kostade en K6-2 400 runt tusenlappen vilket ändå gav okej prestanda per krona.

Intel-datorn
CPU: Intel Pentium II 400mhz Cirka 4000kr
Moderkort: Asus P2B, 440BX Cirka 1600kr
Övrigt lika som AMD-burken ovan.

Hade man stor budget gick det att byta upp sig till en Pentium II 450 istället för cirka 2000kr ytterligare. Vågade man sig på att överklocka så fanns vid den här tiden Celeron 300A som inte var helt ovanligt att kunna pressa upp i 450mhz på rätt moderkort. Mycket prestanda för runt 1500kr!

Med dessa två paket i bakhuvudet kan det vara intressant att reflektera över hur läget ser ut idag. Tittar man på konsumentprisindex för 1998 så har priserna sedan dess stigit med lite under 30%. Grafikkorten var på den tiden bra mycket billigare än vad vi är vana att se idag. Däremot så skiljer det inte speciellt jättemycket om man tittar på kostnaderna för en processor i toppklassen och "mycket" minne kostar ungefär lika mycket då som nu. Moderkorten är förvisso dyrare men de innehåller desto mer nu, nätverkskort köper man sällan idag och de integrerade ljudkorten är för det mesta av godkänd kvalitet.

Datorbygge!
Allt detta hade varit ganska ointressant uppradande av gamla komponenter om inte i stort sett allt ovanstående stod och väntade i retro-hörnan här redo för att testas i Quake II och annat viktigt som man höll på med före millenieskiftet.

AMD-datorn är ingen mindre än min egen dator som köptes sommaren 1999 till ett betydligt bättre pris än ovanstående exempel. AMD dumpade priserna på K6-2-processorer ganska snabbt vilket gjorde att de blev ganska prisvärda på ett SuperSocket 7-moderkort. Även minnespriserna hade halverats när vi kom till augusti 1999.

http://www.oskar000.se/slask/juldator/IMG_20181222_152137.jpg
Min första egenbyggda dator i sin nuvarande form. Mycket är sig likt sen den köptes även om det har passerat en hel del komponenter i den genom åren. Den som är observant ser att det är fel grafikkort på denna bild, den benchades dock med rätt grafikkort. Ljudkortet är ett SoundBlaster 32AWE som ärvdes från datorn före, inte mycket att hänga i granen idag men på den tiden lät det fantastiskt

http://www.oskar000.se/slask/juldator/IMG_20181222_152210.jpg
Ett av AMDs största problem under K6-2-tiden var bristen på bra moderkort och chipsets. Intel hade inget eget chipset som stödde 100mhz buss och AGP på Socket 7 vilket gjorde att man var hänvisad till Via, ALi (Acer) och SiS som inte alltid var några mästare på att få fram stabila drivrutiner. Med tiden blev det dock bättre men mycket frustration har spillts över denna dator tack vare kassa drivrutiner för Windows 98. Värt att notera är dock att den var tokstabil i Windows 2000 och hade en uptime på över två år när den gick som server hemma.

Den som tittar noga borde känna igen kylaren, GlobalWIN FOP32-1. En riktig klassiker om än i modifierad form.

Om det är nån som känner igen chassit och har haft ett sådant. Jag lider med er! Jag ångrar fortfarande mitt val av detta skrotchassit! Passformen är i klass med något som byggts med yxa och motorsåg och lämpliga verktyg för att öppna och stänga det är slägga och kofot. När det köptes fanns Aopen HX45 för samma pris... Ett chassi som jag utan tvekan skulle kunna tänka mig att bygga en ny dator i även idag.

http://www.oskar000.se/slask/juldator/IMG_20181222_152734.jpg
Intel-datorn får dock representeras av en Dell XPS R400. Det rör sig dock om ett helt vanligt Intel 440BX-moderkort som bör ge likvärdig prestanda som alla samtida kort med samma kretsuppsättning. Detta har dock inget stöd för överklockning och andra roligheter. Även hårddisk och ljudkort är olika men det är inget som ska kunna påverka prestanda och resultat nämnvärt.

http://www.oskar000.se/slask/juldator/IMG_20181222_152740.jpg

Benchmarks
Så var det dags att se hur våra juldatorpaket presterar i olika mer eller mindre vanligt förekommande uppgifter. Som referens är förra årets "sommardator". En Pentium 200MMX med ett Voodoo 2-grafikkort. Mer om denna dator finns här

3D Mark 99 Max, test av spelprestanda
Quake II, behövs en närmare presentation av detta höjdarspel? FPS är vad som räknas och ju fler desto bättre!
WinRAR, packning av filer är alltid aktuellt. Testfilerna är inget annat än vår benchmark-version av Quake II
Lame, MP3-komprimering av musik. Lika aktuellt för 20 år sedan som det inte är så aktuellt nu.
SuperPI, på grund av 3,14159265358979…Flyttalsprestanda är alltid intressant när datorer ska jämföras

http://www.oskar000.se/slask/juldator/3dmark.png
Inte helt oväntat så är spelprestandan rejält mycket bättre på 1998 års modeller. AMD får se sig rejält slagna även om 3DNow! hjälper upp prestandan en del.
http://www.oskar000.se/slask/juldator/quake2.png
Om vi enbart tar hänsyn till resultaten med mjukvarurenderad grafik ser vi mer än en fördubbling mot tidigare generation. Voodoo 2-kortet är dock riktigt snabbt i Quake II men det är på bekostnad av bildkvalitet. TNT-kortet presterar betydligt snyggare bild och är även snabbare i samtliga fall. Skruvar man upp upplösningen ytterligare får man tyvärr njuta av stillbilder som passerar förbi.

http://www.oskar000.se/slask/juldator/winrar.png
Total tid i sekunder är vad vi jämför här. Här har det verkligen hänt mycket på kort tid, Intel-paketet klarar av det på en tredjedel av tiden jämfört med referensdatorn och även AMD får till ett hyggligt resultat, dock helt klart sämre.

http://www.oskar000.se/slask/juldator/lame.png
Även i Lame ser vi kraftiga förbättringar. Med ett resultat på två minuter på Pentium 2-processorn så är vi i närheten av att koda MP3 dubbelt så fort som låtarna. AMD-processorn kommer även här efter och orkar inte riktigt med i toppklassen. Skillnaden mot förra årets dator innebär ändå en ordentlig förbättring. Om man för skoj skull gör en modern jämförelse så tar samma uppgift 7 sekunder på en "gammal" 2600k.

http://www.oskar000.se/slask/juldator/superpi.png
SuperPI resultatet överraskar till den vida grad att jag misstänker att något är fel. Om nån här har en frisk K6-2 att provköra på så är jag intresserad av resultatet. Den borde ligga närmare 500 sekunder än 700 sekunder som framgår ovan.

Summering
http://www.oskar000.se/slask/juldator/IMG_20181219_175457.jpg

Det går inte att göra ett sånt här test utan att bli nostalgisk och tänka tillbaka på gamla goda och onda tider. Det har hänt otroligt mycket på 20 år men den teknikutveckling vi hade straxt före och efter millenieskiftet går inte att komma i närheten av. Hoppar vi fram ett år i tiden hade första generationen Athlon kommit ut och Intel hade kommit en bra bit in på Pentium III-serien. Grafikkortsmässigt hade TNT2 passerat och första generationen GeForce hade precis släppts till julhandeln. Ytterligare ett år senare pratar vi gigahertz, Thunderbird, Duron och GeForce 2. Hårddiskar gick från 10Gb till runt 60Gb på samma tid.

Tittar vi rent på prestandan mellan AMD och Intel på den tiden så går det inte att säga annat än att AMDs processorer var hopplöst efter. Prestanda per krona som är ett populärt mätetal här var desto bättre men sen Intel släppte sina Celeron A-processorer (128k L2 Cache i samma frekvens som processorn) och som dessutom var väldigt lättklockade så blev argumenten att köpa AMD allt färre. Året efter hände dock intressanta saker som ändrade allt och som fortfarande påverkar oss idag.

K6-2 var dock ingen jätteflopp och det gick att bygga riktigt billiga och tillräckligt bra datorer kring SuperSocket7-plattformen. Lägg sedan till att många vanliga Socket 7-moderkort av lite senare årsmodell kunde köra en K6-2-processor så blev det en billig uppgraderingsväg när en Pentium 166MMX var allt för trött. Men.. den historian sparar vi till en annan dag

http://www.oskar000.se/slask/juldator/IMG_20181222_150817.jpg
Nu tackar nostalgihörnan för sig i några dagar tills nästa gamla datorbygge drar igång igen

Ett sista ord...
Var det nån dator under granen den där julen för 20 år sedan? Njaaa... Farsan såg dock till att skaffa ny dator vilket var en K6-2 350 på ett Asus P5A och 64mb minne. Grafikkortet var ett Diamond Viper V550 vilket var deras TNT-kort. Jag själv fick ärva hans Pentium 133 med 32mb ram och ett S3 928-grafikkort. Den var i alla fall snabbare än 386an och med ett Voodoo 2 som köptes för födelsedagspengarna i februari så gick det att lira Quake2 och Need For Speed 3 (?) på vårens lan-partyn

Jag fick min första dator julen 96 (486a 133 MHz, processor, 16 mv ram, 8 x speed cd rom, 850 MB hårddisk, 14 tums tjockskärm).

Minns året 1998 som ett år där Pentium datorerna på 200-333 MHz hade sin era! Spel såsom Starcraft, Tiberian Sun, Quake 2, Half Life låg högt på listorna...

För konsolens värld var det Nintendo 64 och Zelda Ocarina of Time som gjorde entré...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Skrivet av Soldierofwar1985:

Jag fick min första dator julen 96 (486a 133 MHz, processor, 16 mv ram, 8 x speed cd rom, 850 MB hårddisk, 14 tums tjockskärm).

Minns året 1998 som ett år där Pentium datorerna på 200-333 MHz hade sin era! Spel såsom Starcraft, Tiberian Sun, Quake 2, Half Life låg högt på listorna...

För konsolens värld var det Nintendo 64 och Zelda Ocarina of Time som gjorde entré...

Skickades från m.sweclockers.com

Minns att de bästa spelen som kom ut 98 var:
Need for Speed 3
Unreal
Starcraft + Starcraft Brood War (bästa strategispelet det året)
Fallout 2
From Fandango
Half Life (bästa FPS spelet det året)

Permalänk

När jag köpte min första dator(1998) så va det en AMD mycket möjligt en K6 men kommer ej ihåg vilken Mhz den hade. Det tråkiga med datorn dock va att det va inbyggt grafikkort på den, och brevid den stod en mycket dyrare dator som hade en Geforce kort, tror min kostade runda slängar runt 4500kr och den med geforce kortet kostade nog säkerligen 6000+kr.
Ville ha den andra datorn men va tvungen att köpa den för 4500kr, och jag kommer ihåg att jag köpte den på Elgiganten.

Visa signatur

nuvarande dator: Asus ROG STRIX Z370-E GAMING, Intel i7 8700k 4,7Ghz, Corsair 32gb3200mhz, ASUS RTX 2070 STRIX Gaming OC

Permalänk
Medlem

Riva TNT var hett grafikkort vid den tiden, fick nöja mig med mitt ATI 3D Rage Pro. I princip det enda 3D Rage Pro accelererade var Q2 med OGL-drivaren de gav ut, senare spel körde jag bara med mjukvaru-renderare.

Permalänk
Skrivet av Soldierofwar1985:

From Fandango

Grim Fandango, ville bara hjälpa till lite där, har för mig att man kunde skaffa hd versionen på ps4 förra månaden med ps+

Visa signatur

nuvarande dator: Asus ROG STRIX Z370-E GAMING, Intel i7 8700k 4,7Ghz, Corsair 32gb3200mhz, ASUS RTX 2070 STRIX Gaming OC

Permalänk
Snusfri

1998 satt jag med en biffig Celeron 266 Mhz, 64MB RAM, något Soundblaster ljudkort, 8.4GB HDD och Voodoo 2 parat med ett S3 Virge.

Året därpå så skaffade familjen en riktigt grym burk när den så kallade Hem-PC vågen kom och det var nämligen en Lappower med en ruggigt snabb Pentium 3 på hela 550Mhz, 128MB RAM om jag inte minns fel.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Entusiast

Skitkul tråd!
Satt själv med en dator byggd i mitt gamla olivetti 486 desktop chassi. Det stod 485 SX 25 på lådan.
I innanmätet rymdes ett ASUS AT tx moderkort med en amd k6 300, 64mb ram, ett soundblaster 16 och ett Diamond Monster 3DFX Voodoo 2 12mb.

Folk skrattade åt mig när jag anlände på ett lan. Du kan ju inte komma med en 486:a å tro att du skall kunna spela Quake fick jag höra.
Det blev rätt så snopna när de insåg att jag hade den snabbaste datorn på lanet, då de allra flesta fortfarande satt på pentium 133:or och pentium 200mmx:or.

Alla här i tråden glöm inte att det snart är dags för ett retro Lan i Skedala utanför Halmstad med datorer från den senare biten av 90-talet.
Lanet utspelar sig den 18-20 Januari.

#17675350
https://www.facebook.com/braindrainlan/?ref=bookmarks

Förra lanet i skedala

https://www.sweclockers.com/galleri/14396-the-return-to-brain...

Ha en go jul allihop !

Permalänk
Medlem

Julen 1998 fick jag och brorsan vår första dator. Det var en Compaq presario AMD k6-2 300mhz med 64mb minne? minns inte exakt och 4.7Gb HDD. Spelade Half life, Dune 2000 och en massa demos som man fick med PC Gamer.
1999 Uppgraderades datorn med, Sound blaster 5.1, upp till 192mb ram minne och ett Voodoo 2 16mb Grafikort.
Vintern 2001 köpte vi en Dell 8400, att gå över från amd k6-2 300mhz till en Dell med en pentium 4 1.9ghz var så sköööööööönt

Visa signatur

Gamer: AMD RYZEN 1800,MSI X370 Gaming Pro, DDR4 32gb 2666Mhz, Vega 56 8GB,OCZ Trion 240GB, Samsung SSD 830 128gb, 2TB HD, WD HD 650GB, XFX 850W HTPC: i5 2500, 16gb ram, samsung ssd 500gb, Gefroce 1030

Permalänk
Skrivet av Necrodude:

Skitkul tråd!
Satt själv med en dator byggd i mitt gamla olivetti 486 desktop chassi. Det stod 485 SX 25 på lådan.
I innanmätet rymdes ett ASUS AT tx moderkort med en amd k6 300, 64mb ram, ett soundblaster 16 och ett Diamond Monster 3DFX Voodoo 2 12mb.

Folk skrattade åt mig när jag anlände på ett lan. Du kan ju inte komma med en 486:a å tro att du skall kunna spela Quake fick jag höra.
Det blev rätt så snopna när de insåg att jag hade den snabbaste datorn på lanet, då de allra flesta fortfarande satt på pentium 133:or och pentium 200mmx:or.

Alla här i tråden glöm inte att det snart är dags för ett retro Lan i Skedala utanför Halmstad med datorer från den senare biten av 90-talet.
Lanet utspelar sig den 18-20 Januari.

#17675350
https://www.facebook.com/braindrainlan/?ref=bookmarks

Förra lanet i skedala

https://www.sweclockers.com/galleri/14396-the-return-to-brain...

Ha en go jul allihop !

Snacka om att de fick lära sig att ”Döm aldrig en bok efter omslaget”. De måste blivit riktigt häpna!

Antar att det var Quake 2 ni lanade? Quake 1 fungerar ju faktiskt att lira på en 486:a...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Vilka nostalgivibbar man får. Vilken rolig tråd

Visa signatur

>>> Rigg: FD Define Mini | Corsair HX750 | Asrock Z270M Pro4 | i5 6600k | Cooler Master Hyper 212 | 2x8GB Corsair Vengeance CL16 3000Mhz | MSI RTX2060 AERO 6GB | Samsung 830 256GB | Seagate 1TB SSHD <<<

Spela så mycket du orkar, och helst lite till ;)