Vågar man köpa kebab vid öppning?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Tekniskt sett så är mig veterligen kebab, gyros och shawarma samlingsnamn för packat kött som tillagas på ett roterande spett och strimlas av lager för lager.

Vilket djur köttet kommer från är liksom inte en del av definitionen.

Njae, det finns massor av olika kebab. Det du tänker på och som nog är den ojämförligt vanligaste sorten i Sverige är Döner-kebab. På Mellanöstern-restauranger kan man även få shish-kebab, ett slags grillspett, men sen finns det ett otal andra varianter också: som färs, bullar, pannbiffar, osv.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kebab

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mnemozyne13:

Jo men det du köper på pizzerian är nog oftast nötkött.

Jo det är ju sant, har till och med varit med om pizzerior där man inte vet vilken sorts kött dom använder. Hur svårt ska det vara att hålla koll på egentligen? Är bara att backa ur restaurangen när dom inte ens vet vilket sorts djur maten kommer ifrån.
Otroligt.

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem
Skrivet av gonace:

@Beatnutz: Förmodligen är det så det är, men finns nog en nypa sanning i det ändå. Om man t.ex. köper en pizza med oxfilé för 100kr så bör man ju inte förvänta sig att det är oxfilé (som du också själv påpekade).

Finns tio ställen som serverar pizza i byn, ingen av de tar ens 100 kr för en oxfilépizza. Sen kanske det är 50 gram kött på en sådan pizza ibland

Oxfilé kan kosta under 200 kr/kg från exempelvis Brasilien. Det är alltså mer troligt att restauranger ger dig något annat än det som är på menyn när du beställer valfri köttbit. Beroende på hur mycket de använder kan oxfilén på en pizza kosta kanske 10-20 kr. Även om de skulle välja ett billigare alternativ är det fortfarande nöt det handlar om.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mnemozyne13:

Vet inte om det är de största problemet med kebab. Nu kan man ju göra kebab av olika råvaror men när jag sommarjobbade på ett slakteri (var bara styckning) så levererade vi kebab till ett företag här i Dalarna.

När djuren kom in som halvor blev dom styckade. Man skar ut stekar, ytterlår, fransyska och så vidare. Det blev såklart rester kvar och det delade vi upp i 1:an 2:an och 3:an.

1:an blev köttfärs, det var fint kött.
2:an blev korv, det var kött som kanske inte alltid såg så aptitligt ut. Lite smågrejer följde med.
3:an var sånt man aldrig skulle äta om man såg vad det var.

Den sistnämnda blandade vi ut med 50% fett, förpackade det sen i påsar som skulle skickas iväg för att bli kebab. Det finns ju en anledning till varför det är gott.

Kuriosa fråga, vart gör man av alla bitar på en ko eller tjur som ingen egentligen vill ha.. T.ex. öron, nos, läppar, pungkulor etc? Blir det kattmat av sådant eller blandas det ner i korv och kebab utan att man märker?

Permalänk
Medlem
Skrivet av gonace:

@Beatnutz: Förmodligen är det så det är, men finns nog en nypa sanning i det ändå. Om man t.ex. köper en pizza med oxfilé för 100kr så bör man ju inte förvänta sig att det är oxfilé (som du också själv påpekade).

Jo, man bör förvänta sig det men det är nog få som gör det

Permalänk
Medlem
Skrivet av CFSsss:

Kuriosa fråga, vart gör man av alla bitar på en ko som ingen egentligen vill ha.. T.ex. öron, nos, läppar, pungkulor etc? Blir det kattmat av sådant eller blandas det ner i korv och kebab utan att man märker?

Fredagsmys bland annat

Permalänk
Medlem
Skrivet av CFSsss:

Kuriosa fråga, vart gör man av alla bitar på en ko eller tjur som ingen egentligen vill ha.. T.ex. öron, nos, läppar, pungkulor etc? Blir det kattmat av sådant eller blandas det ner i korv och kebab utan att man märker?

Tror att kor saknar pungkulor.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av PlogarN97:

Tror att kor saknar pungkulor.

Skickades från m.sweclockers.com

Många män också

Permalänk
Skrivet av Overwatch:

@Aleshi: Hur många pizzerior har en egen kebabstock?

De allra flesta som jag går till har det.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av CFSsss:

Kuriosa fråga, vart gör man av alla bitar på en ko eller tjur som ingen egentligen vill ha.. T.ex. öron, nos, läppar, pungkulor etc? Blir det kattmat av sådant eller blandas det ner i korv och kebab utan att man märker?

Kommer inte ihåg hur dom hanterade slaktavfallet det är 20 år sen nu. Men det går nog att ta reda på det mesta, sen om det görs är en annan fråga. Ville någon komma in och köpa mat till djuren (oftast hundmat som efterfrågades av privatpersoner) så tog vi slamsor och sånt som hamnat på golvet.

Nej något sånt äckel var det nog inte frågan om. Det värsta var när ja stod och tärnade köttfärs som skulle skickas iväg till skolbespisningen. Rätt som det var kom det brungula klumpar med, dom var väl nästan som pingisbollar i storlek. När jag hade malt klart allt så frågade jag en av styckarna vad det var för något (var trött och inkompetent, borde ha frågat tidigare) han sa att det var ko finnar. Tydligen hade dom estländska styckarna vi just fått in inte tagit bort dessa vid styckningen. Men det gick ju inte att slänga över ett ton färs så vi körde iväg det till skolbespisningen ändå. Jag vet, det var riktigt dåligt.

Vad dom tillsätter i kebaben sen vet jag inte men det vi sålde till dom var kött och fett, inget annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mnemozyne13:

Kommer inte ihåg hur dom hanterade slaktavfallet det är 20 år sen nu. Men det går nog att ta reda på det mesta, sen om det görs är en annan fråga. Ville någon komma in och köpa mat till djuren (oftast hundmat som efterfrågades av privatpersoner) så tog vi slamsor och sånt som hamnat på golvet.

Nej något sånt äckel var det nog inte frågan om. Det värsta var när ja stod och tärnade köttfärs som skulle skickas iväg till skolbespisningen. Rätt som det var kom det brungula klumpar med, dom var väl nästan som pingisbollar i storlek. När jag hade malt klart allt så frågade jag en av styckarna vad det var för något (var trött och inkompetent, borde ha frågat tidigare) han sa att det var ko finnar. Tydligen hade dom estländska styckarna vi just fått in inte bort dessa vid styckningen. Men det gick ju inte att slänga över ett ton färs så vi körde iväg det till skolbespisningen ändå. Jag vet, det var riktigt dåligt.

Vad dom tillsätter i kebaben sen vet jag inte men det vi sålde till dom var kött och fett, inget annat.

Ugh. Jag hatar skolmat redan, och du hjälper inte xD
Den här tråd har nästan tvungit mig att inte ätta kött alls.

Permalänk
Medlem
Skrivet av iknight:

Ugh. Jag hatar skolmat redan, och du hjälper inte xD
Den här tråd har nästan tvungit mig att inte ätta kött alls.

Som pizzabagaren säger, smaklig måltid!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aleshi:

I Småland så har alla det.
Kebabpizza är en helt annan sak här.

Med detta menar du inte Gyros (fläskkött)? För när jag flyttade ner till Malmö för att plugga så vart det ett helvete att hitta Gyros, dock så var det endel pizzerior som hade Kebab (nötkött) men som egentligen hade Gyros bara att dem kallade det Kebab. Men här i Kalmar/Småland så är Gyros fläskkött (typ slamsor) och Kebab nötkött (fyrkanter). I Malmö är Gyros fläskkött och Kebab nötkött eller fläskkött och på endel ställen hade de märkt upp detta med "Kebab (fläskkött)". Bästa ställena i Malmö för Gyros är Amanos eller Västra Hamnens Pizzeria.

Skrivet av RVX:

Jo det är ju sant, har till och med varit med om pizzerior där man inte vet vilken sorts kött dom använder. Hur svårt ska det vara att hålla koll på egentligen? Är bara att backa ur restaurangen när dom inte ens vet vilket sorts djur maten kommer ifrån.
Otroligt.

Exakt detta jag råkade ut för mycket i Malmö. Dem hade bara Kebabpizza/Kebabtallrik men när man såg det som skickades ut så var det gyroskött. Så på många ställen va det 50/50 om man beställde en Kebabtallrik, man fick "kött på rulle" men om det var fläskkött eller nötkött hade inte många koll på.

Visa signatur

Chassi:BeQuietDarkBase900Pro PSU:BeQuietDarkPowerPro1000w Moderkort:AsusZ170ProGamingAURA
CPU:i7-6700K 4.2Ghz Kylare:BeQuiet!SilentLoop240mm Ram:Corsair 32GB DDR4 3200MHz Vengeance
GPU:AsusRadeonRX5700XT8GBRogStrixGamingOC SSD:Corsair 2x120GB, M.2 1TB HDD:Seagate/WD->30TB Skärmar:3xBenQ 24" LCD G2450HM, LG 65"UHD65UM7100 OS:W10
Tillbehör:LogitechG915,G915TKL,ProX,G502,MxMaster3,G930,Z906,G510,K350,M705,G440,C922Pro,MionixNaos3200,5000,7200,8200,NaosQG
Mobiler:Xperia 1 III,Xperia1,SonyZ5 🎮 🖥️ ⌨️ 🖱️ 🎧

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Tekniskt sett så är mig veterligen kebab, gyros och shawarma samlingsnamn för packat kött som tillagas på ett roterande spett och strimlas av lager för lager.

Vilket djur köttet kommer från är liksom inte en del av definitionen.

Gyros är fläskkarré. Alltid. Kebab däremot är olika beroende på vart man befinner sig. Sen för att förvirra ytterligare så finns det ställen i Sverige som serverar kebab, men det är egentligen gyros. Min favorit förvisso, men korrekt är det inte.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Galleri: https://imgur.com/a/4JTFzOF

Threadripper 1950X @ 3.8GHz — MSI X399 Gaming Pro Carbon
MSI 1080 Ti FE — 2 x PALIT 980 Ti — Corsair AXi1500W — G.Skill Trident Z RGB 64GB 3200 C14 — Corsair Obsidian 900D — EKWB custom loop — Acer Predator X34

Permalänk
Medlem

Jag är ledsen att säga det, men dom flesta ställen jag köpt kebab och liknande på, är nog statusen på kebaben bara en av riskerna...
Man får bara försöka tänka bort det och käka om man tar valet. Två av ställena jag frekventerat i Stockhom har under åren blivit nedstängda av miljöförvaltningen eller vad tillsynsmyndigheten nu heter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CFSsss:

Kuriosa fråga, vart gör man av alla bitar på en ko eller tjur som ingen egentligen vill ha.. T.ex. öron, nos, läppar, pungkulor etc? Blir det kattmat av sådant eller blandas det ner i korv och kebab utan att man märker?

Jag vet inte exakt hur det är med nötkreatur men det finns en bok om hur man tar hand om griskroppar och det borde inte vara jättestor skillnad jämfört med nöt: https://vimeo.com/10717795 (en video som visar bokens innehåll).

Visa signatur

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock B450 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+
Kan nån vara snäll och berätta vad åbäket kan vara värt, i den här tråden: #19710305

Permalänk
Medlem
Skrivet av zarkov:

Njae, det finns massor av olika kebab. Det du tänker på och som nog är den ojämförligt vanligaste sorten i Sverige är Döner-kebab. På Mellanöstern-restauranger kan man även få shish-kebab, ett slags grillspett, men sen finns det ett otal andra varianter också: som färs, bullar, pannbiffar, osv.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kebab

Skickades från m.sweclockers.com

Bra, tack. Den huvudsakliga poängen var att det handlar om tillagningssättet snarare än från vilket djur köttet kommer ifrån.

Skrivet av Beatnutz:

Gyros är fläskkarré. Alltid. Kebab däremot är olika beroende på vart man befinner sig. Sen för att förvirra ytterligare så finns det ställen i Sverige som serverar kebab, men det är egentligen gyros. Min favorit förvisso, men korrekt är det inte.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag känner till den konventionen och jag tror aldrig jag stött på något annat än gyros gjord på fläsk. Den är dock inte allmängiltig. Gyros torde rymmas inom kebabbegreppet men förvirringen som kan uppstå är olycklig.

Jag gillar också fläskvarianten klart bäst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Tekniskt sett så är mig veterligen kebab, gyros och shawarma samlingsnamn för packat kött som tillagas på ett roterande spett och strimlas av lager för lager.

Vilket djur köttet kommer från är liksom inte en del av definitionen.

Det är väl vad man kallar döner kebab? O kebab på kycklingkött är hur gott som helst!

Permalänk
Medlem

@LaoLao:

Sjukt intressant bok egentligen, sådant man inte tänker så mycket på men allt ska ju tas tillvara. Tack för länken!

Permalänk
Medlem

@CFSsss: Visst är det! Jag råkade höra om den av en slump och kände mig tvungen att köpa den. Det finns även en specialutgåva på ett fåtal exemplar där ryggarna är gjorda av just den grisens hud. Den missade jag tyvärr (men vet heller å andra sidan inte vad den hade gått på).

Visa signatur

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock B450 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+
Kan nån vara snäll och berätta vad åbäket kan vara värt, i den här tråden: #19710305

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mnemozyne13:

Jo men det du köper på pizzerian är nog oftast nötkött.

Fler och fler (i Skåne iaf.) har börjat med "Kebab av nötkött +10 kronor" så där tror jag inte att din teori stämmer iaf.

Visa signatur

11600K@5.1 GHz + 32GB Corsair Vengeance RGB PRO 3200@3400 MHz + MSI RTX 2080 Super Gaming X Trio +
WDC Blue SN550 1TB + Black OEM SN730 500GB + Kingston A1000 480GB + A2000 500GB + NV2 1TB + 2TB R10 + RGB most of THE THINGS! + Corsair 4000D Airflow + 2*ZyXEL NSA326 2*3TB @ R1 + Netgear RN2100 4*3TB @ R10 + RN204 4*4TB @ R5 + Synology DS216j 2*4TB @ SHR R1 + DS418 4*8TB @ SHR R6
| tmp: R5 3600@4.2 GHz + 32GB 2666@3066MHz + 1060 6GB@2100/4500MHz + 1 TB NV2 & 512GB SN730

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mnemozyne13:

Jo men det du köper på pizzerian är nog oftast nötkött.

njae, här i centrala Göteborg+ södra Göteborg är "kebab" oftast gris.
Norra Göteborg med annan religionsåskådning hittar du i princip enbart nöt.

Mindre "sämre" pizzerior kör uppvärmning av gårddagens, hade en vid skolan för många årsedan som körde ungsplåt i pizzaugnen på morgonen. Sålänge den har varit kallt förvarad och värms ordentligt ser jag inget problem, det var dock ett säkert ställe att gå på om man ville tömma magen.

Angående Kebab och Gyros
Här i Göteborg kallas båda kebab många gånger, framförallt centralt och söderut.
Jag föredrar utan tvekan Gyros/kebab på fläskkött som faktiskt är karre staplat på varandra, framför den köttmassa som blandats ihop till de "kebabspett" som serveras i stora delar av resten av Sverige som kebab..

En bra pizzeria har koll på sina grejer, oavsett tid på dygnet.

Visa signatur

Win 12 pro | AMD i7 tolvsjuhundraX 1.2ghz | Asus Mode kort delux Fashion Gucci | 32 GB 1337 MHz
AMD 2020 Corona GPU | 1GB HDD Seagate Expansion | ~3 KB SDD
Fractal design K3 | motionscykel 850W | Dell 32 ventiler överliggande kam
mbturbo.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZaInT:

Fler och fler (i Skåne iaf.) har börjat med "Kebab av nötkött +10 kronor" så där tror jag inte att din teori stämmer iaf.

En teori är resultatet av ett kontemplativt och rationellt abstrakt, eller generaliserande tankearbete och något sådant har inte pågått här. Det var en gissning baserad på tidigare erfarenheter. Det här är då ingen strid jag tänker ta så låt oss säga att det förmodligen är mestadels fläskkött i kebaben nuförtiden i Sverige överlag (kan ju inte gå in på lokala variationer). Om någon här orkar kanske det går att höra av sig till våra största kebab leverantörer i Sverige för att få en bättre överblick?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mnemozyne13:

En teori är resultatet av ett kontemplativt och rationellt abstrakt, eller generaliserande tankearbete och något sådant har inte pågått här. Det var en gissning baserad på tidigare erfarenheter. Det här är då ingen strid jag tänker ta så låt oss säga att det förmodligen är mestadels fläskkött i kebaben nuförtiden i Sverige överlag (kan ju inte gå in på lokala variationer). Om någon här orkar kanske det går att höra av sig till våra största kebab leverantörer i Sverige för att få en bättre överblick?

Eskilstuna kebabfabrik är väl en av de större i Sverige. De kör med 100% nötkött enligt dem själva.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem

Under mina år på universitetet blev det en hel del kebab, som togs ur en påse ur frysen>micron>flottlådan. Blev aldrig dålig och den var sjukt god, konstigt nog. Så länge det inte stått framme riktigt länge är det nog ingen fara.

Saknar för övrigt kebaben i norrland, söderöver har man ingen aning om hur kebab ska smaka, eller skäras(långa strimlor)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nioreh83:

Eskilstuna kebabfabrik är väl en av de större i Sverige. De kör med 100% nötkött enligt dem själva.

Brukar bara se Eskilstuna Kebab/Kebabfabrik eller Västerås Kebab/Kebabfabrik här, då de kör i bilar märka med deras varumärken. Båda kör uteslutande nöt eller kyckling, sista har jag däremot aldrig sett på stock någonstans. Ingen kör gyros på spett häromkring, men man blir inte förgiftad av den färdiggrillade skivade varianten. Sen kan gyros och kebab vara lamm, gris, nöt eller kyckling, skulle nog säga att den främsta skillnaden är kryddningen. Finns ju t.o.m. vegetariska varianter (enda animaliska i dessa ska vara jäst), men det är det nog inte många restauranger som köper in.

Permalänk
Skrivet av MystiX:

Under mina år på universitetet blev det en hel del kebab, som togs ur en påse ur frysen>micron>flottlådan. Blev aldrig dålig och den var sjukt god, konstigt nog. Så länge det inte stått framme riktigt länge är det nog ingen fara.

Saknar för övrigt kebaben i norrland, söderöver har man ingen aning om hur kebab ska smaka, eller skäras(långa strimlor)

Då gissar jag att du saknar Orientdressingen dom hade på kebaben med.

Mvh

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grimreaper:

Då gissar jag att du saknar Orientdressingen dom hade på kebaben med.

Mvh

Har man det i Norrland? Måste ha missat det i så fall, vitlök är det enda som existerar på kebab.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Kebab i södra Sverige brukar oftast vara fläsk från vad jag har upplevt. I mitt närområde har jag bara sett en foodtruck servera nötkött.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MultiMan:

Jag vet inte hur gammal du är men i min ålder är man glad för allt som laxerar.

Sluta sluta.... jag håller på att skratta ihjäl mig. XD
/följer tråd

Visa signatur

|[●▪▪●]| #Lekburk#: Ryzen 3700X >-< GB-X570-AE >-< 32GB DDR4 >-< MSI RTX 3070 >-< 970 EVO 1TB SSD>--
--< Arctic Freezer 34 >-< FD Define R4 >-< Seasonic F.+ 650W >-< Acer XF270HUA >-< AOC Q2778VQE >--
#Servering#: Ryzen 1700@3,6GHz >-< Prime X470 Pro >-< 16GB DDR4 >-< GTX 1030 >-< 970 EVO 500GB SSD >--
--< Stockkylare >-< Antec P182 >-< Silver Power 600W >-< Samsung 245T |[●▪▪●]|