Permalänk
Medlem

Att komma ifrån Auto-läget

Tja!
Jag har precis tänkt att jag ska börja försöka lära mig hur min nikon D3300 kamera fungerar och jag vill lära mig ALLT. Ett bra första steg är ju att förstå sig på Shutterspeed, Aparture och ISO. Jag tänkte att man skulle ju kunna följa settings på kameran från youtube, och kanske få liknande resultat, men icke.
det känns bara som alla ändringar jag gör inte blir någon visuell skillnad på=P hur ska man tänka?

Permalänk
Medlem

Ojj detta går ju inte enkelt att förklara utan en mindre uppsats.

iso = höja ljuskänsligheten = mer brus tänk myrornas krig
shutterspeed = här vill man oftast ligga lågt. ju snabbare sak man vill fånga ju lägre shutterspeed
apertured = bländaren, ju högre tal ju kortare skärpedjup(hade ett sigma 35mm 1.8 och där kunde området som låg i fokus vara någon cm beroende på avstånd till det man fotar) får du men samtidigt suddar du ut bakgrunden finfint för en riktigt fin effekt. Vill man tex att lampor ska få den där bländande effekten så se https://www.slrlounge.com/wp-content/uploads/2011/02/starburs...
Då ska man dra på i bländaren.

Kameran eftersträvar alltid en balans. Undvik att höja iso in i det sista. beroende på kamera så blir effekten av iso större lr mindre. Kommer inte ihåg nummrena i huvudet men du bör utan att se någon större effekt dra upp din kamera till iso 600 iallafall utan att du ser något. därefter kommer du börja se effekten lite smått.

När jag fotade körde jag enbart i A läget d.v.s aperture. Då ställer jag bara in bländare och kameran resten. Ska jag fota porträtt, helfigur blommor och vill ha så mkt suddad bakgrund som möjligt ja då kör man på så hög bländare som det går.
Såvida jag inte stod i en studio så körde jag aldrig manuellt. lr fota landskap lr andra stillbilder där motivet inte rörde på sig överhuvudtaget.

Men om du säger vad du är ute efter för effekt så är det lättare att guida dig

Du kan även läsa
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotoskolan/fotoskola-1.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotoskolan/fotoskola-del-1-bla...

Och denna sida kan jag varmt rek.
Ypperliga kurser som tar upp allt vad foto innebär
https://moderskeppet.se/

Permalänk
Medlem

@coffe09: Nu vet jag inte vilka bilder du tittat på men du bör tänka dig bilden (exponeringen) som summan av slutarhastighet (hur länge du släpper in ljus/låter ljus träffa sensorn), bländartal (hur mycket ljus du släpper in) och ISO (hur mycket du förstärker ljuset som släpps in). Sedan tillkommer hur dessa inställningar påverkar motivet, exempelvis om det rör sig snabbt, och vad du som fotograf vill framhäva med bilden. Det brukar vara bra att prova A eller S-läget för att enklare kunna avgöra hur bländare och slutarhastighet påverkar bilden utan att behöva tänka på alla tre parametrar.

Se t.ex:

https://petapixel.com/2017/03/25/exposure-triangle-making-sen...
https://fstoppers.com/education/exposure-triangle-understandi...

Finns även gratiskurser t.ex:
https://www.fotosidan.se/akademi/grundkurs-foto_405/index.htm
https://www.kameravaskan.se/nyborjarkurs-systemkamera/exponer... (obs att jag hoppade in någonstans mitt i, nära det jag tror du frågar efter).

T.o.m. anpassad efter din kamera, från Nikon:
http://imaging.nikon.com/support/digitutor/d3300.html

Visa signatur

Sony Vaio S13P - I5-3210M - 12GB RAM - Samsung 830 256GB - GT 640M LE @ 1000/1000

Permalänk
Medlem
Skrivet av coffe09:

det känns bara som alla ändringar jag gör inte blir någon visuell skillnad på=P hur ska man tänka?

Nu vet jag inte om jag tolkar dig fel men om du använder P-läget så kommer kameran att ändra slutar-tid och/eller ISO-tal om du ändrar bländare tex. Exponeringen kommer då att bli lika. Beroende på andra omständigheter så kan såklart skärpedjup, rörelseoskärpa och brus påverkas ändå men det beror som sagt på hur bilden ser ut om du märker någon skillnad.
Om du vill kunna styra alla tre parametrar i exponeringstriangeln själv så behöver du stänga av auto-ISO och ställa kameran på M.
Vill du testa att tex styra skärpedjupet bara så välj A-läget istället. Fokusera på något som är en halvmeter till en meter från kameran och där bakgrunden är åtminstone ett par meter längre ifrån. Då borde du se skillnad om du ändrar bländare.
Vill du leka med slutartider ställer du in S-läge och ställer dig tex vid en väg där det passerar bilar.

Det finns även kamerasimulatorer online. Denna är ett exempel:
http://www.canonoutsideofauto.ca/play/

Permalänk
Medlem

I M-läget (Manuellt) och ISO auto kan du manuellt labba med både tid och bländare, ISO följer snällt automatiskt med så exponeringen blir OK.

Själv tycker jag det är enklast att först ställa tiden beroende på hur rörligt motivet är och brännvidden på objektivet. Detta för att slippa rörelseoskärpa.

Därefter ställer jag bländaren beroende på vilket skärpedjup jag vill ha.
Sen får ISO bli vad det blir.

Generellt finns ingen regel som alltid gäller. Det är motivet och din avsikt med motivet som avgör.